dirk71 Geplaatst: 22 december 2015 Geplaatst: 22 december 2015 Zoals altijd zie ik ook dit jaar door de bomen het bos niet meer. Dit zijn mijn verwachtingen:Mooie spreiding in het seizoenNogal zware grondGoede opbrengstVastkokendLiever niet spuiten tegen ziektenEr mag ook al eens iets speciaalers tussen zitten Welke aardappelrassen raden jullie aan Quote
Erny Geplaatst: 22 december 2015 Geplaatst: 22 december 2015 Heb nu zelf meerdere keren als vroeg soort de bio Tiamo gepoot en als late de Sarpo Mira. Beiden geselecteerd op hun bestendigheid tegen phytopthora en geschiktheid voor onze zware grond én ook vastkokend. Van der Wal heeft een mooi overzicht met raseigenschappen van de aardappelrassen die zij aanbieden: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/site/webformulieren Formulier: Raseigenschappen pootaardappelen 2016 aanklikken.Onderaan het formulier vind je de betekenis van alle codes. Hier de bovenkant van het formulier zodat je een beetje een idee krijgt: Quote
henkg Geplaatst: 22 december 2015 Geplaatst: 22 december 2015 @Erny, Dirk71 vroeg niet naar smaak. Ik nu wel. Die bio Tiamo en Sarpo Mira: waren ze smakelijk?(Los van resistentie/vroegheid zijn mijn smaakvoorkeuren: b.v. Roseval; Opperdoezer ronde.) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Erny Geplaatst: 22 december 2015 Geplaatst: 22 december 2015 Ik ben niet persé een aardappelkenner/veel-eter maar tuinbuuv L. wel en die heeft de Tiamo als erg smakelijk ervaren. En ik vind hem ook heel lekker.En de Sarpo Mira is wat mij betreft ook een lekkere multi aardappel. Maar deze kan van smaak en vorm (grootte) verschillen naar gelang waar en hoe hij groeit. Bij ons worden ze deels erg groot.En buurman F. poot ook al jaren de Sarpo Mira en sinds twee jaar ook de Bionica. Ook deze is dus goed bevonden. Eerder hebben we de Mayan Twilight ook nog geprobeerd maar die bleek echt extreem onweerstaanbaar te zijn voor de slakken dus weinig tot geen oogst.En afgelopen jaar had F. ook wat Vitelotte Noir gepoot maar deze bracht geen grote opbrengst. Smaak was dan wel weer heel erg goed. Maar ik heb dus vooral geselecteerd op de phythophtora bestendigheid (omdat de druk daarvan bij ons erg hoog is, vooral voor de latere rassen) en geschiktheid voor grondsoort (en daarna of het een vastkokende was)... smaak kwam dus niet op de eerste plaats. In al de jaren dat we de Sarpo Mira hier verbouwen hebben ze het tot de oogst goed overleefd. Dat terwijl andere niet resistente soorten bij buren ten onder gingen aan de phythophtora had de Sarpo Mira sporadisch maar kleine aantastingen waar de planten weer doorheen groeiden. Dus voor mij een hele goede keuze en een blijvertje. Maar geen idee hoe ik ze moet vergelijken met de Roseval en de Opperdoezer... Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.