Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,221
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by henkg

 1. Lamsteligheid, daar dacht ik ook even aan. Maar de trosaanzetten vanaf de rank zien er nog prima uit. Prachtige foto, die tweede. Op het eerste gezicht: Wat een trossen. Jaloers! Maar daarna: inderdaad veel te veel trossen voor het aantal bladeren. Ik zou zeggen: de helft van de trossen eraf snoeien, en in de kliko ermee. Maar: Forumlid @Franshanteert ook zo een snoei (veel gesteltakken van één druivenstok). Hij zal wellicht beter advies kunnen geven.
 2. Woekeren van munt. Op 2 juni heb ik (alleen) de diepere wortels apart opgepot. Zie 1e bericht van dit topic, laatste foto. Tot nu toe is er geen enkele groei te zien. Mijn conclusie: munt woekert dus (?) alleen vanuit de verse, sappige wit-gelige wortels, tot ca 5 cm onder het maaiveld. Verwijderen van alleen die bovenste wortels zou het woekeren goed kunnen tegengaan / beperken. Misschien dat het woekeren in de volle grond voorkomen kan worden door een ca 15 cm diepstekende border-rand Pa Trijs schreef het ook al: Ik schreef: Tot nu toe is er geen enkele groei te zien. Dat is niet helemaal waar. Er komt wel het een en ander op. Erboven hangt een forse bloembak met bloeiende / uitgebloeide tijm. De test-munt pot is nu een tijmpot. Vol met tijm zaailingen.
 3. Het zijn niet echt grote mirabellen, en ook nog niet erg veel (waarschijnlijk nu al wel meer dan ik dit jaar ga krijgen). Prakken. Bij druiven doe ik dat altijd met een stamppotstamper. Zo'n grof zigzag draad ding, dus geen plaatvormige pureestamper met kleine gaatjes. Dat gaat hier prima. En, als je een refractometer hebt (zal toch wel ,inmiddels?): meet de Brix-waarde nu al. Later begint de vergisting (hopelijk). Dan kun je niet meer het start suikergehalte bepalen. @appelvrouw: Adviezen van Hans zijn zeer gewenst. Nu voor Joep, later misschien bruikbaar voor mij. Leuk! Had ik dit jaar maar al veel mirabellen.
 4. Ik wilde mijn twee mirabellen gaan ruimen, staan er nu al bijna 6 jaar, vrijwel zonder opbrengst. Maar nu lees ik van Joep: Na 8 jaar echte opbrengst. Dus ik laat ze hier nog maar even laten staan ... Want mijn eigen eau de vie maken, dat is wat ik wilde, en nog steeds wil. Over het vergisten: ik heb van Hans en @appelvrouwnog niet helder gekregen of daar (beter) gist bij moet, of dat de wilde gisten (aanwezig op de vruchten / in de lucht) voldoende zijn.
 5. @Bass2021Opkweken uit zaad, een heel gedoe. Duurt een tijd, dan nog enten op een geschikte onderstam. Laten opsturen van een klein geënt boompje lijkt me veel beter, Of laten meenemen door bezoek uit NL dat met de auto komt. Daarmee win je minstens drie jaar. Ik wil t.z.t. best wel een paar zaden opsturen. Zaden waarvan ik echt niet weet of ze raszuiver zijn. Er staan immers meerdere andere perenrassen in de buurt. O ja: dit jaar heb ik een beurtjaar. Al een tijdje niet gekeken, ik weet niet eens of er een paar peertjes aan hangen.
 6. Kristalon (oranje) is toch juist voor een hoge kaliumgift? 6+12+36, +3MgO. Daar heb je echt geen patentkali bij nodig.
 7. henkg

  Komkommer 2021

  Ja, het is nu komkommertijd. Hier nu -sinds een weekje- bijna iedere dag eentje (van 4 planten, in potten, buiten). Komkommertijd is de benaming voor een bepaalde periode in het jaar, met name in de zomer, waarin er weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Komkommertijd
 8. Composieten, zeker de gele, daar zijn heel veel soorten van. Lastig te determineren. Deze kon ik eerst niet vinden. Maar soms krijg je een gratis tip. Kan niet missen: Jacobskruiskruid. Waardplant voor de rupsen van de St Jacobsvlinder. De rupsen worden zebrarupsen genoemd. Dus als ik over een tijdje deze vlinders zie: dan weet ik de naam. Jacobskruiskruid. Dit jaar zie ik dat hier overal, in groten getale. Langs de zeedijk, in bermen, in verwilderd weidegebied. En dus ook in mijn tuin. Giftig voor paarden en koeien, niet voor schapen.
 9. henkg

  Saffraan kweken

  De twee porties kleine saffraanbolletjes: zijn nu uitverkocht.
 10. henkg

  Saffraan kweken

  Onlangs heb ik mijn saffraanbollen uit de grond gehaald. De grote en heel grote houd ik zelf, maar er zijn een hoop kleintjes over. Die kleintjes zullen dit najaar wel opkomen, maar dan nog geen bloem geven. Wie wil er ongeveer dertig stuks hebben, tegen alleen verzendkosten á 3x 0,96 = 2,88 ? Doe mij dan een PB met je NAW-gegevens. Ik heb twee porties.
 11. Hier een raar knoflookjaar. Om te beginnen heb ik de tenen veel te laat gepoot. Pas op 1 februari! Niet in de volle grond, maar in twee bloembakken. Veel te dicht op elkaar. Soort: gewone Spaanse, van AH. Gezien de teeltomstandigheden is het resultaat verbazend: ^ Vlak voor oogsten ^ De oogst van één bloembak. Toch lijkt mij deze volstrekt "foute" teeltwijze niet aan te bevelen. Misschien voor mensen met alleen een balkon of zo? Dan wel uiterlijk 1 december de tenen poten.
 12. henkg

  Komkommer 2021

  Geen of weinig vruchten? Daar merk ik weinig van. Alles is wel 1 a 2 weken later dan de vorige paar jaren. Marketmore, 1-5-2021 gezaaid, binnen. Eerste week juni naar buiten. Maar daar gebeurde weinig. Koud, te klein potje. Ruim drie weken geleden heb ik ze (apart) in 10 L bouwemmers gezet. Sinds die tijd gaat het prima. De eersten zijn al geoogst. Nu (uiteraard van de mooiste plant): De onderste is nu 15 cm lang. Oogsten doe ik bij ongeveer 25 cm (bij Marketmore). De stekeltjes zijn dan net verdwenen, en de bultjes bijna. (Stekeltjes; bultjes? Volg de groei, en je ziet wat ik bedoel) Sinds vorig jaar teel ik komkommer vlak bij huis. Meer beschut en iets warmer dan in meer open gebied. En dat scheelt. Ook het watergeven kan ik zo beter in de hand houden. Ze hebben idioot veel water nodig. (Een komkommer giet je groot, en een meloen die giet je dood)
 13. Laat gezaaid 23-6-21, opkomst na 6 dagen, 10 uit 12 Maar daarna: iets te lang te donker gestaan. Gevolg was fileren, met name het stuk onder de toekomstige wortelrozet. Dat werd ca. 4 cm lang. Daarna buitengezet, te weinig aan gedaan. Ze verpieterden. En pas gisteren: verpot (met kluitje):. Nu keurig tot aan de knolaanzet
 14. Het was hier seizoensopruiming. Overtollige zaailingen, de meesten al vruchtdragend: - 2x Courgette Defender - 2x Courgette Defender - 2x Komkommer Marketmore - 2x Komkommer Marketmore - 2x Brave Hendrik var. henkg - 30x Gele lis - 30x Gele lis - 2x peper Mdme Jeanette - 3x peper Cayenne (Elk jaar: Als ik voor mezelf precies pas zaai, dan komt de helft niet op. Als ik wat meer zaai, dan komt echt alles op.)
 15. Wel een regenton, maar misschien soms te weinig regenwater? Dan zou je de regenton kunnen bijvullen met leidingwater, met een slang, gekoppeld aan de keukenkraan, met zo'n Gardena koppeling. Dat hoeft misschien maar een paar keer per jaar. Een buitenkraan heb je dan niet echt nodig. Koppeling op keukenkraan / wastafelkraan. Deze: https://nl.aliexpress.com/item/33009397403.html?spm=2114.13010708.0.0.3a994c4dlCBLXC vind ik enorm handig. Zeer degelijk, en vele malen goedkoper dan Gardena koppelstukjes. In NL heb ik ze nog nergens te koop gezien.
 16. Welke zaden niet tegen invriezen kunnen? Ik zou het niet weten. Zolang de zaden kurk- en kurkdroog zijn voor het invriezen: allemaal. Voor normaal gebruik is het koud bewaren vaak (soms?) niet nodig. Tomatenzaden -bewaard bij kamertemperatuur- kiemen na 4 (of meer) jaar ook wel. Met Allium-achtigen, zoals ui , prei, is het sneller gedaan, bij kamertemperatuur. Invriezen de gouden weg voor heel lang bewaren. Mits kurkdroog. Kijk eens hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldzadenbank_op_Spitsbergen Zo kan er -bij toekomstige plantziekten- teruggekweekt worden uit oude genen. Terug naar onze moestuintjes: Vaak niet nodig. Beter voor zaden waarvan de kiemkracht snel afneemt. En: bewaren in de vriezer kan nooit kwaad.
 17. De aanbieder (Argo) heeft het forum het laatst bezocht in 2014. Er is dus erg weinig kans op een reactie.
 18. henkg

  Laurier stekken?

  Mijn geduld met die laurierstekjes? Dat was allang op. Niet weggooien kwam door luiheid, en ook omdat de pot niet echt in de weg stond. Plek genoeg. Nu weet ik dat het heel lang kan duren.
 19. Wortelzakjes (van AliExpress). Die zouden afbreekbaar zijn? Gisteren vond ik een pot, met daarin -strak tegen elkaar aan- een stuk of negen van die zakjes. Vorig jaar mei heb ik die zakjes gevuld met aarde, en mais daarin voorgezaaid. Terzijde: mais kwam op, maar aan het uitplanten ben ik toen niet toegekomen. Nu, na een jaar (ja: na een heel jaar!) buiten, in zon, regen en wind): Dus: die zakjes zijn dus absoluut niet afbreekbaar. Wellicht dat er alleen! dunne worteltjes door de minuscule gaatjes heen kunnen groeien, maar daar heb ik niks aan. Ik heb nog geprobeerd om de zakjes in te scheuren. Kansloos. En dat terwijl zo'n lichtgroen, dun, flodderig afbreekbaar zakje voor keukenresten die in de groene kliko kunnen, met warm weer al binnen een week al deels verteerd is. Met name de onderkant. Tijdens overbrengen naar de groene kliko heb ik nu al 2x de hele inhoud over de keukenvloer gehad ... Kokertjes van kartonnen WC-rolletjes, of zelf kokertjes maken van krantenpapier, dat werkt wel gewoon goed.
 20. henkg

  Laurier stekken?

  Een update, ter lering en vermaak: @Mellie (en Tielse Flipje, Rorror) Ik wilde beslist zelf stekken, om daarvan te leren, topstek omdat ik niet anders heb. Zowel met als zonder hieltje duurt hier erg lang. Van ergens in september tot mei/juni ! Marcotteren ga ik ook eens proberen. Waarschijnlijk veel sneller succes (?), maar dan zou ik het kleine -snel uitdrogende- pakketje met grond steeds vochtig moeten houden. Maar nu: gisteren uit de grote pot de acht stekjes voorzichtig uitgegraven. Vier stuks (die al een nieuw groen blaadje hadden) bleken inmiddels goed geworteld. Twee twijfelaars bleken ook al wat wittige wortels te hebben, die heb ik ook maar opgepot Het gaat dus wel, topstekjes van laurier, maar het duurt achterlijk lang. Toch wel leuk, deze lastige klantjes, als het dan uiteindelijk wel lukt. Straks maar even wat tuinkers zaaien ... O ja: had ik al gezegd dat het stekken van laurier idioot lang duurt?
 21. Geen ervaring mee, maar: Omkasten (met planken, overnaads) lijkt me het mooist, maar duur en veel werk. Schilderen: lang niet alle verven hechten goed op kunststof, maar ach: er is geen enkel schuur- of veegbelasting, blijft wellicht? goed zitten. Groen oogt een stuk mooier dan zwart, en voorkomt dat er mensen zeven rondjes omheen gaan lopen. Folie (iets als worteldoek?) is misschien makkelijk te plooien achter het ijzeren frame van de IBC.
 22. Mijn ervaring: Ostara (doordrager) voldoet prima als bestuiver voor Frau Mieze Schindler. Voor de zekerheid zou je van een paar Ostara planten steeds de nog onrijpe vruchtjes kunnen plukken. Dan blijven die constant bloeien en nieuwe bloemen aanmaken. Met uiteraard als doel het maken van rijpe vruchten: nageslacht. Niks doen gaat hier ook goed, de eerste bloei van Ostara duurt behoorlijk lang. Tussenpozen in bloei treden pas later op. O ja, voor de volledigheid: Bij doordragers wordt gezegd om de allereerste bloemstengels te verwijderen, tot half mei. Want daar komen toch maar kleine aardbeitjes aan. Zo komen er daarna nieuwe bloemstengels, met grote(re) aardbeien. Dit moet je uiteraard niet (niet bij alle planten) doen als je bevruchters voor Frau Mieze Schindler nodig hebt. Ikzelf doe dat verwijderen niet, ik heb graag al vroeg aardbeien, en kleintjes zijn ook lekker.
 23. Resultaat methode henkg: ^ Direct ná. ^ 16 dagen later. Het is dus heel prima gegaan. Niet zo gek, want ik doe het altijd zo. Natuurlijk zou de plant ook gegroeid zijn zonder deze actie. Maar waarschijnlijk lang niet zo snel, mooi, en fris. Bij de apart opgepotte diepere wortels is nog niets zichtbaar. Misschien dat enkel de toplaag-wortels levenskracht hebben? Dan zou de onderliggende laag grond her te gebruiken zijn. Ik blijf die pot vochtig houden, en wacht af ...
 24. En hoe bevalt mijn onkruidbrander (type dakleerbrander, op propaangas), na drie weken? Het onkruid in mijn grotendeels betegelde voortuintje (tegeltjes van 15 x 15 cm, dus veel spleten) stond enkel-hoog tot kuit-hoog. Dat er her en der aarde op de tegels lag hielp ook niet echt. Of juist wel, voor het onkruid dan. Eerst grof geschoffeld, want branden van hoog onkruid is zinloos. Dat gaf op 30 m2 ruim twee GFT kliko's vol. Ja, zo erg was het. Pas daarna gebrand, ging snel en makkelijk. Branden lijkt effectief, maar mijn beoordeling komt pas later. Omdat het sindsdien niet of nauwelijks heeft geregend, waardoor veel minder hergroei dan gemiddeld. Wordt vervolgd ... Ter vergelijking zou ik eigenlijk ook stukjes moeten behandelen met zo'n klein gasbrandertje met gasflesjes ter grootte van een spuitbus, en met een elektrische brander/föhn.
 25. Ja, deze dip: Gisteren dus iets minder dagopbrengst (23,2 kW). Heel ruw geschat heeft dit grapje me € 0,15 gekost ... (Voor mede-eigenaren van zonnepanelen: je ziet een vrij platte grafiek, van heel vroeg tot heel laat. Dat komt doordat de ene helft richting ZO ligt, en de andere helft richting ZW.)
×
×
 • Create New...