Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,261
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by henkg

 1. @Arja: Over rapen. Als er al een volgend gewas staat: Niet doen. Voor later / ooit: Vragen aan de boer hoeft hier niet. Veel akkerland, weinig rapers. In andere gebieden dient er wel expliciet om toestemming gevraagd te worden. Ook hier kan het een enkele keer voorkomen dat gevraagd wordt wie je bent. Als je "niet van hier" bent, dan word je weggejaagd. Vragen aan de boer is lastig: hoe krijg je contact? De rooiers zijn ingehuurde loonwerkers, die hebben er eigenlijk niets over te zeggen. - Niet rapen als ze nog aan het rooien zijn, en blokkeer de uitgangen naar de weg niet met je auto! - Aardappels: Soms zijn er hopen met kleintjes gemaakt. Afblijven. Alleen de losse, verspreide aardappels rapen. - Uien: Die worden eerst opgerooid, om daarna op het land te drogen. Afblijven! Pas na het gemechaniseerd oprapen kun je aan de slag. - O ja: een ervaren raper houdt de locaties en het proces in de gaten. vaak moet je snel zijn, met inachtneming van ongeschreven regels. Soms wordt er dezelfde dag alweer geploegd. - O ja (2): De ervaren raper heeft vanaf begin september altijd laarzen en een paar (vuilnis)zakken in de kofferbak (of de fietstassen) liggen. Voor het geval dat. Alles bij elkaar: gewoon leuk om te doen, en gratis oogst. Toch is een paar uurtje overwerken, of een krantenwijkje lopen, financieel voordeliger.
 2. Linksboven (op je foto) kan wellicht een driehoekje uitgesneden worden, met een glassnijder. Daarlangs kan dan PVC-pijp naar binnen. Maar waarom in hemelsnaam het watervat IN de serre? Kost alleen maar ruimte, en je zit met de afvoer van overtollig regenwater. Dat moet weer naar buiten. Het vat (2 goten, 2 vaten) kunnen toch veel beter buiten de kas? Bij een druppelsysteem kan de -vrij dunne- slang vanaf de onderkant van het watervat wel ergens door / langs naar binnen
 3. Onlangs geplukt, uit eigen tuin: Wijndruiven (Rondo). Netto 5 liter wijn. Stoofpeertjes (Gieser Wildeman). Beurtjaar. Iets van 6 kilo. Goudrenet. Beurtjaar (of veel te droog gestaan). Niet de moeite waard. Herfstframbozen. Nog steeds iedere paar dagen een fors handje. Onlangs gekregen: grauwe gans, geschoten op 1km van mijn huis. Onlangs van het land geraapt: Uien. Weinig. Totaal slechts 10 kilo. Aardappels. Redelijk. Bij elkaar ca. 30 kilo. Herkomst: maximaal 2 km van huis. Onder het motto "eet lokale producten", en voorkom allerlei prijsopdrijvende tussenhandel. ^ Eergisteren: ca. 15 kg. Dat rapen vind ik leuk, ieder jaar weer. Hier hoef je dat niet te vragen. Het moment van rooien moet je wel goed in de gaten houden: soms wordt er dezelfde avond nog geploegd. Nog te oogsten: Een aantal pepers. Twee planten staan nu binnen. De warmte -vooral de warmte 's nachts- versnelt het laatste afrijpen enorm. Onlangs geplant: Saffraan. Bijna alles is nu opgekomen. Over een week of twee de eerste oogst. (Zonet vond ik een extra pot terug, waarin ik restantjes kleine bollen had geplant (daarna een beetje vergeten ...). Die doen het ook. De eerste zaai voor 2022: Aan mijn sloot staat veel gele lis (zelf "geïmporteerd"). Ieder najaar (okt/nov) zaai ik zaden in een grote bloembak. Buiten laten staan, niks aan doen. Kieming en groei vindt pas plaats na een koude periode. Pas in het voorjaar dus. Tot nu toe kon ik steeds een stuk of 50 plantjes kwijt, gratis weggegeven (in de handel wordt € 2,- of meer gerekend, per plantje in een P9 potje!). ^ Ik heb nog genoeg zaden over. Te geef, ex. verzendkosten. De tweede zaai voor 2022: Dat wordt -tussen nu en een maand- knoflook. Daarna? Midden / eind januari: peper Madame Jeanette en evt. andere Chinense soort(en). Daarna stilte, tot half maart: tijd voor zaaien van Cayenne peper. En daarna?
 4. henkg

  Saffraan kweken

  Frappant dat Huub al op 5 oktober bloeiende saffraan had, en Mellie nu nog geen opkomst. Beide van bolletjes die dit dit jaar in de grond gebleven zijn. Anyway: Hier komen de op ca 20 september geplante bollen nu op: Nog lang niet allemaal.
 5. Mijn gistende rode wijn van Rondo en een beetje Cabernet cortis, aangezoet tot een te bereiken alcoholpercentage van 12,5%: Start pulpgisting: 20 september, na 8 dagen (Rondo geeft heel snel kleur en tannine af) geperst en in gistingsfles. Nu, in totaal drie weken later, een monster genomen: Krachtig, zeer donker van kleur, ruim voldoende tannine, geen zoet meer, nog ietsje aan de zure kant. Maar ontzuren zal niet nodig zijn, een deel van het zuur verdwijnt gedurende de tijd. Morgen voorzichtig overhevelen en een beetje aanvullen, daarna een half jaartje wegzetten op het beste plekje in mijn huis. En dan bottelen en het eerste echte proeven ... Ik ben lang niet ontevreden. O ja: je leest hier en daar dat in NL nu pas de druivenpluk is begonnen. Mijn Rondo rijpt vroeg af, en staat ook nog eens zeer beschut op het ZW. O ja (2): eind februari/begin maart ga ik de Rondo weer snoeien. Dan blijven er weer 10-tallen stukken snoeihout over. Iemand interesse, tegen enkel verzendkosten?
 6. @fre3ke: Mijn totale elektriciteitsverbruik per jaar zal dan niet hoger of lager zijn. De totale jaarkosten nemen wel toe. 's Nachts en in de winter moet ik dan elektriciteit gaan afnemen (kopen), Terwijl ik voor het overgeproduceerde overdag -vooral in de zomer- een lager bedrag per kWh terugkrijg. Wat mij betreft mag de salderingsregel blijven. Simpel, voor iedereen goed te begrijpen, en nauwelijks administratieve (=dure) rompslomp. Het is wel een beetje raar dat we nu de leverancier kunnen gebruiken als een soort accu. Voor ons consumenten is dat gratis. Voor de leverancier waarschijnlijk ook gratis: de kosten zullen waarschijnlijk gecompenseerd worden uit de staatskas. Dat is dan subsidie: niks mis mee. Wat in alle gevallen blijft: mijn CO2-uitstoot (van huishoudelijk energieverbruik) is nu 5x minder!
 7. Vorige week kwam de eindnota energie. Hoe duurzaam ben ik geworden? Na eventjes (en nog eventjes …) rekenen, t.o.v. 2018. Voor mijzelf. Gas: was 1150 m3, nu 232 m3 Elektriciteit: was 4500 kW, nu 17 kW Op jaarbasis is de CO2-uitstoot energie afgenomen van 4365 kg naar 735 kg. Dat is 5x minder CO2 dan in 2018 (toen nog geen enkele maatregel genomen) Maatregelen na 2018: - Zonnepanelen 13x - Nieuwe combi CV + hybride warmtepomp; elektrische huurboiler weg - Nieuwe houtkachel, rendement 81% - Koken op inductie i.p.v. keramisch - Beperking van sluipverbruik elektriciteit, zonder in te leveren op gemak. Financieel: Totaalkosten energie 2018: € 2178,02. Totaalkosten 2021: € 690,31. Op jaarbasis is dat € 1487,71 minder. Wel meegerekend: kosten haardhout; veegkosten schoorsteen; CO2-uitstoot van haardhout. Niet meegerekend: eenmalige investeringen, en de afschrijving daarvan. Niet meegerekend: CO2-uitstoot fabricage zonnepanelen etc. Niet meegerekend: lager bedrag loonheffing op vermogen, door investering wordt het belastbaar vermogen lager. Als je het niet om duurzaamheid doet, doe het dan om het geld. Disclaimer: Iedere thuissituatie is anders. Houtkachel in de stad: niet doen. Huurhuis? Geen plek voor zonnepanelen? Geen geld om te investeren? Anders?
 8. @Jorrit1: Er is een oud topic: "Zelfgeteelde tomaten met Kerstmis?" https://www.moestuinforum.nl/topic/2666-zelfgeteelde-tomaten-met-kerstmis/ Het grootste probleem wordt (het gebrek aan) licht, zelfs met die glaswand van boven tot onder, pal op het zuiden.
 9. Update over bereiding ganzenbout. Afgelopen zaterdag kreeg ik een grauwe gans. In de veren, nog warm. Supervers dus. Snavel was nog een beetje oranjekleurig, poten al gelig: geen jonkie, ook geen oudje. (Productkennis is alles: dat bepaalt de bereidingswijze. Ook voor b.v. sperzieboontjes: jonge boontje kun je bijna rauw eten, dat hoef je met oudere boontjes niet te proberen) De bouten heb ik lichtjes aangebraden en daarna in kippenbouillon met een fikse scheut olijfolie (ruim 50 ml?) laten sudderen, maar liefst acht uur. Op een heel zacht pitje: één blupje per minuut. Nu was het resultaat perfect. Botermals, toch niet stukgekookt. Heerlijk. O ja: ook ca. 150 ml rode wijn en een heel klein scheutje azijn mee laten stoven. Dat zou het verschil gemaakt kunnen hebben. Het verschil tussen goed te eten en helemaal perfect. De gehaktballetjes van de borst zijn ook perfect geworden. Vermalen met spek, gebraden en gesudderd, daarna gevacumeerd, en in de vriezer. In borrelhap-porties.
 10. Gans. Gisterenavond "besteld" (ik sprak een gemeenteambtenaar, tevens lokale hobby-jager). Zonet aan huis geleverd: een grauwe gans, nog warm. Morgen de messen slijpen en aan het werk.
 11. Mijn enige inzending, gezaaid op 23-06-21: 77 gram (Van de 8 stuks nog 1x 66 gram, 1x 67 gram,3 doorschieters, 2 minkukels)
 12. Bij een goed gesorteerd tuincentrum? Kost iets van 5,- voor een struikje van ca 25 cm (Intratuin, 7 jaar geleden). Laurier staat veel liever buiten in de volle zon. Is echter niet helemaal winterhard. Grote tot ca -5 graden, kleintjes kunnen nog minder vorst hebben. Ik heb wel een nog erg klein stekje voor je. Verzendkosten PostNL: 6,75. Zelf kopen is dus goedkoper, veiliger met vervoer, en de plant zal behoorlijk groter zijn.
 13. Hier (op Tholen/Sint Philipsland) is het bedrijfsmatig rooien van late aardappels eindelijk gestart. Sommige percelen zijn een tijdje beregend, want de grond werd te droog om te rooien zonder dat de aardappels al teveel zouden beschadigen. Zonet een maaltje geraapt, om dit mij onbekende ras gelijk uit te proberen. Misschien ook even een frituurtest: zijn ze daarvoor geschikt? [edit]prima frieten, werden krokant en niet bruin (wel goudgeel), dus weinig suikers[/edit] Niet doen zoals ik: op gewone lage schoentjes. Die werden algauw per stuk een kilo zwaarder, door de natte klei. Na de smaaktest van straks: morgenochtend op tijd opstaan, en een half mudje (of wat meer?) scoren. Dan wel met laarzen aan ... Vervolg komt in het "rapen" topic.
 14. De lekkerste frambozen zijn paarsachtig geworden. Net niet over-rijp, net niet te zacht. Wel snel plukken, en opeten, want slecht houdbaar. Dat betekent wel dat je minstens om de dag moet kijken, en eventueel plukken. Lastig als je een moestuin op afstand hebt. Daarom zie je ze zo nooit in de winkel, daar moeten ze er minstens een paar dagen (tot een week?) nog verkoopbaar uitzien.
 15. Tussen 40 en 50 graden lijkt me warm genoeg om de capsaïcine te extraheren in olie. Verder: ik heb geen enkele behoefte aan iets midalgan-achtigs. Maar, meedenkend: Pepers eerst kurkdroog drogen, dan superfijn vermalen in een koffiemolentje. Poeder oplossen in alcohol (40%, liever 60%). Minstens een week laten staan, want capsaïcine lost slechts redelijk op in alcohol. Daarna filtreren in een koffiefiltertje. Vloeistof op de huid aanbrengen. Een alcoholoplossing wordt veel beter / sneller door de huid opgenomen dan een vettige substantie. Ik ga dit gewoon even proberen, peperpoeder en alcohol heb ik toch al in huis.
 16. Over mijn suikertoevoeging van 460 gram: Het gedeelte Cabernet cortis had een lagere Brix-waarde dan de Rondo. Even rekenen (volume-gecorrigeerd) gaf 460 gram suiker om tot 12,5% alcohol te komen. En ja, 17 gram suiker per liter geeft 1 procentpunt alcohol. Over ontzuren. Ja, ideaal is vooraf (zegt men). Toch heb ik ervoor gekozen om zo snel mogelijk de gisting te starten. Ik wil wijn, geen azijn. En ontzuren is nu misschien niet nodig, maar dat weet ik pas later. Over gist: broodgist kan wel, voor een allereerst klein experimentje met b.v. appelsap uit een pak. Zo maak je kennis met de praktijk. Maar ook voor wijn uit appelsap zou ik toch echt een wijngist gebruiken.
 17. Zo. Dit topic ging over wanneer druivenplukken 2021. Met mijn moderator-pet op zie ik niet graag dat een topic opeens over heel andere zaken gaat. In dit geval kan het wel, gezien het overzienbaar aantal reacties. Dus: Mijn Rondo en een beetje Cabernet cortis hebben 8 dagen op pulp gegist, Rondo geeft veel kleur en tannine af. Fred Lorsheijd adviseert voor Rondo: 5 dagen op pulp. Voor sommige andere rassen wordt tot 3 weken aanbevolen! Adhv de gemeten Brix-waarde heb ik uitgerekend hoeveel suiker er bij moest, om aan 12,5% alcohol te komen. 460 gram. Eerste suikergift van 230 gram na 4 dagen, tweede tijdens/vlak na het persen. Vandaag geperst in mijn persje. Oud Youtube filmpje: Buuv Rianne geeft hier een demo, met precies hetzelfde persje dat ik al eerder had: Staat nu in een 5 L gistfles, met waterslot. En nu een tijdje wachten, overhevelen en iets bijvullen met goedkope (maar wel lekkere) koopwijn. (Gaandeweg ook even zuur meten, om evt. iets te ontzuren met neerslagkalk) Na een jaar weet ik of de wijn te drinken is, of rijp voor de gootsteen.
 18. @Tuintjes: Geen idee wat dat slijmerige is, al na 4 dagen gisten. Temperatuur zal wel hoog genoeg zijn (>= 20 graden). Wel ruim genoeg bubbels in het waterslot? (Of minstens een beetje schuim bij de open pulp vergisting?). Het is zaak om de vergisting zo snel mogelijk op gang te krijgen, zodat het afvalgas CO2 een beschermend dekentje geeft, tegen zuurstof inslag. Ook de ontstane alcohol helpt tegen infecties van buitenaf. @fre3ke: De gist die ik gebruik: "Arsegan Premium wijngist, voor Bordeaux rood/wit". Van Braumarkt. Niks bijzonders dus, maar ook niet verkeerd.
 19. Vandaag mijn Rondo geplukt, gekrent, gekneusd. Netto 4,5 kilo. Daarna pecto-enzym en gist toegevoegd. Gemeten Brixwaarde pulp: 18,0. Goed voor 10% alcohol. (over een paar dagen uitrekenen hoeveel suiker erbij moet om op 13% te komen). A.s. maandag komt daar ongeveer 1,5 kilo Cabernet cortis bij, nu effe geen zin meer aan.
 20. Hier de eerste oogst van Madame Jeanette (trage kiemer, trage groeier, traag met rijpe vruchten: En dat met (weliswaar zeer beschutte) buitenteelt, Weet wel dat één enkel pepertje een gerecht voor 8 personen oneetbaar heet maakt (voor Noord Europeanen). Voorzichtig doseren dus. Liefst met fijngemalen pepperflakes.
 21. Willen jullie ook het druivenras vermelden? Tussen vroeg- en laat afrijpende rassen zit ongeveer een maand verschil.
 22. henkg

  Laurier stekken?

  Na verpotten duurde het even voordat de stekjes verder groeiden. Een paar dagen geleden, precies 12 maanden na het nemen van de stekken: Stekken gaat dus goed. Zes van de acht zijn aangeslagen. Het duurt alleen even ...
 23. henkg

  Herfst!

  De herfst begint voor mij rondom 1 september. Dat is namelijk het moment dat het waterschap het riet snoeit, aan "mijn" kreek/sloot. ^De muur van metershoog riet: allemaal weg. Meestal is het dan gedaan met mijn privacy. Vanaf het terras heb ik dan direct uitzicht op de lokale Rijksweg. Let op de hoofdletter, het is een straatnaam. Door het jaar genomen komt er één auto per 10 minuten over. Dit jaar heb ik nog privacy: de voedermais staat er nog prima bij. ^ De wijndruiven (Rondo) gaan goed, na twee jaren van gedeeltelijke misbloei. Een dezer dagen: plukken, en wijn maken. ^ Ook de komkommer ging perfect. Minstens 70 komkommers (Marketmore) van vier plantjes. Loopt nu echt op zijn eind. Pepers (Cayenne & Madame Jeanette) gaan nog goed. Zelfs de Jeanettes zullen nog wel afrijpen, ondanks de (zeer beschutte) buitenteelt. Voor de rest was het een mager jaar. Niet door het minder goede weer, maar door druk zijn met andere zaken. Op een aantal plekken in mijn tuin heb ik haast een machete nodig, om me een weg door het onkruid te banen. Dan nu de wildpluk: In de vriezer ligt nu ca 5 kilo bramen. Van een prima ras. Uien rapen: mager jaar, slechts één perceel in de buurt, ook nog eens te goed gerooid. Ongeveer 15 kilo kunnen rapen. Aardappels rapen: dat moet nog. Van meerdere percelen. Goed in de gaten houden, want de boeren willen nog wel eens dezelfde dag alweer gaan ploegen.
 24. @fre3ke schreef in haar blog dd. 6 september dat zij al geplukt had. Ras: Regent (blauwe wijndruif). Ik ga mijn Rondo (blauwe wijndruif) ergens tussen nu en volgende week plukken. Nu ca. 17 Brix (dat is goed voor 9,3 % alcohol, zonder suikertoevoeging). ^ Hier een gedeelte van twee Rondo stokken. De meeste lage bladeren heb ik al weggeknipt. De nieuwe aanplant (3x, ook Rondo) draagt nog weinig. Wel een prima Brix-waarde: 21. O ja: toegepaste snoeiwijze: Cordon. Hoe staat het met jullie pluk (van welk ras), dit jaar?
 25. fre3ke, Nu al geoogst! Welk ras? Wat was de gemiddelde Brix-waarde? Ik heb zonet naar mijn Rondo's gekeken: gemiddeld 15 Brix. Ik wacht nog maar even. Nog geen wespen, streven is richting 20 Brix.
×
×
 • Create New...