Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,557
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by henkg

 1. Over die thermostaat STC-1000, je update? Ik ben ook benieuwd of en hoe je het zaakje een beetje veilig gemonteerd hebt. Het gaat tenslotte om 230 Volt. Morgen is het maandag ...
 2. De winnaar is bekend: Lia56. Aantal zaden was: 5409. Met 5500 stuks was Lia het meest dichtbij Lia: gefeliciteerd! De complete uitslag vind je hier: https://www.moestuinforum.nl/topic/38070-een-klein-herfstwedstrijdje-raad-het-aantal-zaden-in-de-pot/?tab=comments#comment-467958
 3. Met een EC-meter meet je de Electric Conductivity (elektrische geleidbaarheid). Maar je weet niet wat je meet, waar die geleidbaarheid vandaan komt. Door intensieve veeteelt in de buurt (stikstof in de vorm van nitraat / ammoniak), door zout (verzilting), door iets anders dat elektrisch geleidt. Mede daarom zegt een hoge EC-waarde helemaal niets over een goede hoeveelheid én verhouding van stikstof, kalium en fosfor. Daarvoor is ook een uitgebreide analyse van alle aanwezige elementen nodig, ook de elementen die planten niet nodig hebben, of die juist schadelijk zijn. Als het je wel lukt, dan word je als een soort Einstein binnengehaald door de WUR. Even een lokaal uitstapje naar hier, naar Tholen en Sint Philipsland. Ik wilde weten of ik slootwater kon gebruiken voor mijn moestuintje. Verzilting wordt hier bestreden door rivierwater (uit Volkerak / Krammer, via het Schelde-Rijnkanaal) binnen te pompen, en daarmee de poldersloten te “spoelen”. Boeren betalen extra aan het waterschap, voor méér spoelwater. Zo kunnen zij hun gewassen beregenen met slootwater. In het teeltseizoen probeert het waterschap de EC-waarde nét onder de 2 mS te houden. Acceptabel voor b.v. aardappelen, maar niet voor mijn aardbeien. Maar eind oktober (laatst bekende meting, dus na het teeltseizoen) is de EC-waarde ruim 8 mS/cm2 (zeewater: ca 55 mS/cm2). En dat gaat de komende maanden toenemen. Punt is dus: hier is zout -door verzilting- een grote storende factor. Bij jou wellicht de intensieve veeteelt. Je weet dus niet wát je meet.
 4. Inmiddels veel reacties ontvangen. Meer dan ik verwachtte: tot nu 24 25 deelnemers. Ik verwacht er niet veel meer. Daarom: Wijziging van het “reglement”: de sluitingstermijn van dit mini-wedstrijdje wordt maandag 14 november, 23:59u. Meedoen kan dus nog nét (wat en hoe: zie het eerste bericht van dit topic). Het eventueel wijzigen van je inzending mag nog, één keer, uiteraard vóór de sluitingstijd. De dag daarna (dinsdag 15 november) maak ik de winnaar bekend. Overmorgen dus.
 5. Je allereerste fruitboompje, makkelijk, laagstam, liever niet meer dan 2,5 meter hoog (op termijn). Dan denk ik allereerst aan appel, misschien peer. Maar welk ras? Een zoete handappel, of een zachtzure appel die ook geschikt is voor b.v. appeltaart? Met b.v. Elstar kun je alle kanten op. Geeft ook nog eens snel vruchten. Een makkelijke peer? Denk aan b.v. Conference (zoete handpeer). Geschikt voor Zuid Limburgse grond?: daar weet ik niks van, ik heb Zeeuwse zeeklei. Neem in ieder geval een ras dat zelfbestuivend is. Want misschien staan er geen geschikte bestuivers in de buurt. Kijk eens rond op b.v. fruitbomen.net , daar vind je redelijk goede rasbeschrijvingen. Dat is wel een leverancier uit Boskoop: rivierklei (voor zover ik weet).
 6. Maar wat is nou de "oogst". Wat is het badwater, en wat is het kind?
 7. zelf doe ik ook echt een boel hoor! Maar ik ben de fotograaf dus daar is geen bewijs van Weet ik wel, maar men zou anders kunnen denken. Net zoals de foto-berichten van appelvrouw, daar zie ik bijna altijd Hans (Lie) staan zwoegen.
 8. Fermenteren met zout (b.v. kool): Ja, minimaal 1,5% gewichtsprocent keukenzout toevoegen (standaard is 2%). Op een 1 persoonsportie zuurkool krijg je dan hoogstens 2,5 gram zout binnen. De aardappels moet je dan niet zouten. Wel rekening houden met het zout in de rookworst. Bij elkaar (over de dag eet je immers meer dan alleen zuurkool met worst) kom je dan niet boven de 6 gram zout per dag. Op de zuurkooldag niet ook nog eens een hele familiezak chips op je eentje leegvreten. Teveel zout komt vooral door allerlei kant en klare tussendoortjes, en voorbereid fastfood. "Fermenteren": een hier en daar wijd begrip. Sommigen laten ook het gisten hieronder vallen, zoals het maken van kefir-yoghurt. Daar is echter geen zout voor nodig. Prachtig boek over fermenteren, laten gisten, of schimmelen: "Over Rot 2.0" https://www.bol.com/nl/nl/p/over-rot-2-0/9200000107559740/?bltgh=rpZqMwY3US5xv0-H4IJOSg.2_6.7.ProductImage Echt iets voor je Sinterklaas-lijstje. En: Voor b.v. zuurkool heb je echt geen speciale pot nodig. Een echt grote glazen pot, met wijde opening, en deksel, dat voldoet ook prima. Glas? dan wel donker wegzetten.
 9. Interessant. Vraag: Hoe krijg je het keteltje en vooral de koelspiraal weer schoon? Dat kan misschien door daarna een stookwijn stookje te doen. Maar dan krijg je wellicht een soort dubbeldrank, met dubbel effect. Niet erg, wel iets om bij / voor consumeren rekening mee te houden. En: hoe groot (gram / gewicht / of volume) was die 1ste zak ongeveer? Hier was het gisteren echt geen droge dag. Somber, winderig, guur, nattig, vrijwel 0 opbrengst van zonnepanelen. Wel weer 10 mm erbij:
 10. Gisteren gekregen: de jaarlijkse griepprik. Baat het niet, dan schaadt het niet / better safe than sorry. En een jampotje bereide stoofpeertjes, van door mij weggegeven rauwe peertjes. Ik moet ze nog proeven, ik ben altijd benieuwd naar de kookkunsten van anderen. Ter lering en ter vermaak.
 11. Maar wat zijn het? Zonnebaarzen, regenboogforellen? Ik denk eigenlijk karper te zien ...
 12. Ook het inmaken is nu (bijna) klaar. Appels: - ruim voldoende appelmoes ingemaakt, in jampotten - drie appeltaarten in de vriezer, in gevarieerde porties - 5 L appelsap staat nu te gisten, voor appelwijn - Een kilo of 10 weggegeven Stoofpeertjes: - Bereid, nu in een stuk of 10 jampotten - Bereid, nu in de vriezer, in gevarieerde gevacumeerde porties. - Ruim 10 kilo weggegeven (meest rauw, soms bereid) Pepers: - Ruim de helft van de Cayennes is gedroogd en vermalen tot poeder - Andere helft Cayenne ligt nog in de vriezer, voor sambal of chilisaus - Mdme Jeanette is gedroogd, verdere bereiding heeft geen haast meer. Brave Hendrik: - Is geoogst, en gedroogd Aardappelen (geraapt) - Niet zoveel dit jaar, wel genoeg tot de jaarwisseling. Beetje kale post, zonder een foto. Dan maar deze, van de gistende appelwijn: Dus bijna klaar met 2022. Tussendoor de mini-wedstrijd “Hoeveel peperzaden in dit potje” modereren. Zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/38070-een-klein-herfstwedstrijdje-raad-het-aantal-zaden-in-de-pot Voorbereiding 2023, de eerste dingen: - Rondom 11-11 gaat de knoflook gepoot worden. - Fruitboompjes snoeien! - Er gaat een peer (Conference) bij komen - Zo ook een appel (Elstar) - Misschien eindelijk een glazen kas van een beetje formaat? (2,5 x 6 meter, of zo) - Zadenlijst opstellen, en rondom de kerst bestellen. - Meer voor te bereiden? Vast wel.
 13. Nee Huub, Op die laatste foto staat het maalsel van de pepers zelf (in een ander potje) en een hoeveelheid maalsel (de te winnen prijs). Dat zegt allemaal niks over het aantal zaden dat ik -vooraf- uit de pepers geschraapt heb, zoals die zichtbaar zijn in het glazen potje. Over het later bijstellen van eerder opgegeven aantallen. Vooruit dan maar: maar wel maximaal één keertje.
 14. Hemelsbreed woont Mellie ruim 100 km van mij vandaan. Huub woont hemelsbreed 250 km ver van mij. En waar ik woon: hemelsbreed ca. 35 km ten zuiden van de Maasvlakte. Toch niet ver genoeg om helemaal geen last van het nachtlicht daarvan (en van het Westland) te hebben. En: grote cijfers?: er zijn slechts 10 cijfers (0 t/m 9). Getallen en aantallen: daar zijn er een stuk meer van, van heel klein tot heel groot. Over het berekenen van aantallen: Huub zag op mijn weegschaaltje het knopje "Pcs". Dank voor de melding, goed om te weten. ga ik t.z.t. uittesten. Die PCS-functie: daar moet je wel een aantal knopjes-handelingen voor verrichten. Maar goed, allemaal geneuzel van mij. Terug naar het onderwerp: Hoeveel zaden zitten er in dat glazen potje? (En nee, bij het berekenen heb ik het potje zelf niet meegewogen)
 15. Al 16 aanmeldingen, in ongeveer 24 uur. Meer dan ik verwachtte. De gedroogde pepers zelf zijn inmiddels vermalen in mijn koffiemolentje: ruim 60 gram netto. Dat krijg ik niet op in een jaar Links: de prijs. Rechts: potje met peperpoeder 2022. Achter: ijkgewichten (van de kringloop). Over dat precisie weegschaaltje: ideaal om lichte dingen nauwkeurig af te wegen. Wel vind ik het zinvol om af en toe te ijken. Zo’n getalletje op het display: klopt dat wel? Ja, gecontroleerd met ouderwetse gewichten. O ja, over deze Cayenne: van zaadhandel VanderWal, artikelnummer 313B (is al vele jaren mijn perfecte peper voor standaard keuken- en tafelgebruik).
 16. Jij (en iedereen) mist een stukje van de rechterffoto? Het stukje met het totaalgewicht op de display?. Tja, er staat wel meer niet op de foto. Rechtsboven zie je het dekseltje liggen. Daar heb ik -het berekende- aantal te raden zaden op geschreven. Raar dat dat dekseltje op zijn kop ligt ...
 17. @acpronk: Gewicht 100 zaden is uiteraard zonder papiertje. Daar is de tarra functie voor. @Erny: Nee, ik ga ze echt niet allemaal tellen. Mijn rekensom o.b.v. 100 zaden is wat het is. Daar moet iedereen het mee doen. Aan allen: De voorlopige inzendingen staan in het tweede bericht.
 18. De uitslag. Het aantal zaden was: 5409. En de winnaar is: Lia56
 19. Een mini herfstwedstrijdje. Raad het aantal zaden in de pot. Speciaal voor onze "standvogels": zij die ook buiten het seizoen dit forum bezoeken. Raad hoeveel peperzaden (Cayenne) er in dit potje zitten. Degene die er het dichtst bij zit wint en ontvangt de prijs: 10 gram kurkdroog Cayenne peperpoeder. Links: 100 stuks: 0,58 gram. Rechts: de hele pot met het te raden aantal zaden. Doorgeven van je antwoord kan door te reageren in dit topic. Sluitingsdatum: 30 november 2022 14 november 2022. Alvast een tip: het zijn er misschien meer dan je denkt. De prijs: 10 gram Cayenne peperpoeder. Dat lijkt weinig, maar daar kun je -bij normaal keukengebruik- wel een paar maanden mee toe. Ik heb ze natuurlijk niet allemaal geteld, ik ben gekke Henkie niet. Ik heb eerst het totaalgewicht gewogen, volledig droog. Daarna heb ik 100 zaden geteld, en die gewogen. Een simpele rekensom geeft dan het totaal aantal zaden. Hoe ik aan die zaden kom: Een paar dagen geleden heb ik mijn verzamelde Cayennepepers gedroogd. Vooraf heb ik de zaden eruit geschraapt, en apart laten drogen.. Waarom ik een fan van peperpoeder ben: Zo kun je bij de hetere pepers ook goed doseren. Alles is immers gemengd, je hebt dus niet net die ene extreem hete peper. Afhankelijk van het soort weet je snel hoeveel je moet toevoegen aan een gerecht.
 20. Over voorkiemen in potjes, en daarna in de volle grond: Dat is nu echt nog niet nodig. Direct in de volle grond, dan krijg je de grootste bollen. Dat voorkiemen doe ik wel als ik weer eens veel te laat ben. Eind december, begin januari of zo. Dan zet ik ze eerst in bloembakken, op ca 4 x 4 cm, keurig op rijtjes. Bij uitplanten snijd ik met een broodmes verticaal in de bloembak, tot op de bodem. Zo krijg je -met een een beetje graaien- keurige kluitjes. Kluitjes zoveel mogelijk heel laten. Die vierkante kluitjes gaan dan elk apart in de volle grond. Maar nu, eind oktober: Gewoon direct in de volle grond. Kan half november ook nog wel. De oude regel (10 oktober (10-10 planten) geldt niet meer. 11 november (11-11) is ook nog prima. (en als er -ondanks de opwarming van de aarde- toch nog een enkele heel koude winter komt (kleine kans daarop), dan maar een jaartje geen eigen knoflook.)
 21. Ik meld mij af. Heb al een paar dagen griepverschijnselen (geen Corona). Niet fit genoeg (en geen fut) om alleen al 4,5 uur auto te rijden. Hopelijk wordt mijn postpakketje op tijd bij Jorieke bezorgd.
 22. Gisteren nog vijf mooi rijpe Mdme Jeanettes geoogst. Van een plant die nog buiten stond. Vroeger dacht ik dat het naar binnenhalen (tweede helft september) tot snellere afrijping zou leiden. Nu weet ik (want: twee planten naar binnen gehaald, eentje buiten laten staan) dat het niks uitmaakt.
 23. Dat schreef ik op 4 oktober, over de Giezer Wildeman. Gisteren de rest geplukt: Bij elkaar ruim 35 kilo van één laagstam boompje. Het was (achterafpraat) beter geweest als ik had gedund. Volgend seizoen wellicht een beurtjaar ...
 24. Muizen vraten de helft van een restje stoofpeertjes op. Bah. Aan het werk. De openingen in het krat, zeker bij de handvatten vond ik te groot. Met volièregaas (ik vond -na lang zoeken- nog een stukje) een vouwkrat omkleed. Dat krat staat nu in het schuurtje op dezelfde plek. Maar met slechts drie peertjes erin, als test. Morgen en overmorgen kijken of het werkt. Ja, er zit ook een strak deksel op. Links vers geplukte peertjes, een restje dat nog aan de boom hing. Die gaan de komende dagen nog even binnen in huis. Hopelijk houdt gaas van 1 x 1 cm de muizen tegen.
 25. henkg

  Saffraan kweken

  Op 2 september berichtte ik "saffraan alert, wordt nu tijd ... Maar voor mezelf kwam het poten er een tijdje niet van. Nog geen twee weken geleden eindelijk wel. En vandaag: Er staan er ruim veertig. en derde van de bollen was vóór poten al uitgelopen, dus heel voorzicht gepoot. Met de vrij hoge dag- en nachttemperaturen de komende twee weken gaat het nog goedkomen, denk ik. Ze hebben wel een krom nekkie, door de lage stand van de zon.
×
×
 • Create New...