Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,302
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by henkg

 1. Tja, Een warmtepomp lust wel wat elektriciteit, zoals elk elektrisch apparaat (alleen de zon gaat voor niets op). Maar daar krijg je 2 tot 4x zoveel energie voor terug. "Alleen de zon gaat voor niets op". Ja, daarom die zonnepanelen. Gratis stroom, want de zon is je energieleverancier voor de zonnepanelen. (Helemaal gratis? Nee, want de investering en de milieu-effecten van de fabricage moet je incalculeren)
 2. - Die waren er toen nog niet (althans niet voordelig te verkrijgen). - Zo een 120 x 30 cm paneel past niet in mijn boekenkasten, die zijn bruto 80 cm breed (en bruto 28 cm diep, de Ikea Billy). - Dat 120 x 30 cm paneel is in totaal 40 Watt. Geeft daarmee in totaal 2x zoveel licht als een batten van 60 x 10 cm. Over een 2x zo grote lengte. Op elk plantje valt dus evenveel licht. Je kunt op 120 cm lengte natuurlijk wel 2x zoveel plantjes kwijt. Met twee battens van 60 cm, in elkaars verlengde, heb je hetzelfde resultaat.
 3. Meten is weten, zie: https://www.moestuinforum.nl/topic/30658-peper-en-paprika-topic-2021/page/9/?tab=comments#comment-419838 Met die Ikea Fantast thermometer klinkt er een alarm als de temperatuur boven de ingestelde maximale temperatuur komt. Het mag immers ook weer niet té warm worden. Voor de Chinense pepers (lastige en trage klantjes, zonet gezaaid) probeer ik ca 26 graden te handhaven., max. 28 graden. Voor annuum pepers, paprika's en tomaten ca 23 graden, max. 25 graden (maar die zaai ik pas rondom 1 maart). Alles ongeveer. Temperatuur hoeft niet echt constant te zijn, in de natuur is er ook temperatuurverschil tussen dag en nacht.
 4. Als je in je muurkas van alles en nog wat wilt gaan telen: inderdaad, zand eruit, tot op de klei. Vervangen door b.v. 2/5 klei, 2/5 potgrond (o.i.d.) en 1/5 zand. En wat compost er bovenop. De benodigde klei kun je wellicht uit een ander stuk van je tuin halen, en het overblijvende zand gebruiken voor een aan te leggen terrasje? Het kan ook simpeler, als je enkel b.v. tomaten, pepers, paprika's wilt neerzetten. De boel de boel laten. Enkel gaten in het zand maken waarin grote potten (zonder bodem) passen. In die potten doe je potgrond. Zo kun je het een jaartje aanzien. Alles uitgraven kan dan eventueel het volgend jaar. O ja (als aanvulling op "simpel"): als er (ook?) een druif in moet. Plantgat van minimaal 40 x 40 cm maken, tot op de klei. Daarin potgrond met wat zand. Een druif wortelt diep, die vindt zijn weg wel, naar de onderliggende klei.
 5. Geniaal, deze Italiaanse methode van/via Ton D. Even doorborduren: Je zou er zelfs een betonnen trottoirband voor kunnen gebruiken, met een paar tegels er bovenop. Dan kan de tuidraad niet in, maar om de trottoirband, met een lus + stevige draadklem. Scheelt boren en een oogbout.
 6. Ja, daar dacht ik ook even aan. Ik heb dat gedaan bij een druivenstellage. Ca. 4 meter lang, met een toevallig aanwezig fixerend punt halverwege. Maar hier gaat het om 18 meter. Zijdelingse krachten op die buizen zijn dan veel te groot. Dat gaat alle kanten op zwabberen. Vermoed ik. Nu ik toch in de meedenk-stand sta: Schoren van groepjes tussenpalen is heel misschien een optie. De buitenste twee palen alleen richting buitenkant, alle tussenpalen (of om en om) zowel naar de ene- als naar de andere buitenkant schoren. Is wel veel meer gedoe: meer materiaal nodig, en alles moet apart en goed gespannen worden. De poeren/grondankers kunnen dan wel veel lichter uitgevoerd worden.
 7. Zo, ik lees dat Appelvrouw nu ook zonnepanelen heeft (ter ondersteuning van de warmtepomp): https://www.moestuinforum.nl/topic/35859-het-weer-in-2022/?tab=comments#comment-442005 Zo maak je minder gebruik van kernenergie. In FR wordt ruim 70% van de elektriciteit opgewekt door kerncentrales. Nou las ik eerder dat er in FR geen vergoeding bestaat voor terugleveren (al dan niet vlgs de NL salderingsregel). Wordt er dan wél fysiek teruggeleverd, of schakelen de zonnepanelen uit bij een hogere productie dan verbruik? Ik denk weer even terug naar de eerste dagen (maart 2018) van/met mijn zonnepanelen. Meerdere keren per dag met mijn kop in de meterkast, kijken naar het draaiende wieltje van de Ferraris-meter. Juichen als dat wieltje keihard de verkeerde (de goede!) kant op draaide. Later, na mijn hybride warmtepomp, hetzelfde gejuich, maar andersom: een behoorlijk stroomverbruik ("opnemen" van een gedeelte van mijn saldo), daardoor veel minder gasverbruik. Over de salderingsregel in NL: ik las ergens dat die misschien pas een jaar later geleidelijk wordt afgeschaft. Omdat stroomleveranciers problemen hebben met de technische omschakeling. Echt alle oude Ferraris-meters (die met zo'n draaiend wieltje) moeten eerst vervangen worden door een moderne meter, eentje die teruglevering apart kan bijhouden. Dat is o.a. mijn schuld: ik heb nu al 3x zo'n moderne meter geweigerd. Zo, een heel verhaal. Mede door de fors gestegen energieprijzen. Een warmtepomp en/of een set zonnepanelen wordt steeds interessanter.
 8. De enige manier is: Terugkijken, naar vorige jaren. Toen dacht je -ergens midden/eind april- : "Wat moet ik in huis met die nu al veel te grote planten? Volgend jaar zaai ik later!"
 9. Er zijn vele soorten kunstmest, in sterk verschillende samenstellingen. Wat staat er op de zakken? De meest algemeen gebruikte kunstmest is NPK 12-10-18, vrij universeel toepasbaar. Maar de dosering verschilt sterk per gewas. Dat geldt voor elke mest, kunstmest of organische mest. In het algemeen geldt: beter te weinig (minder goede groei) dan te veel (je planten gaan dood).
 10. Gisteren pepers gezaaid! Huh? Nu al? Ja. Het gaat hier om een kiemtest. ^Kiemtest Mdme Jeanette, eigen zaadoogst 2020 & 2021. Laagje scherp zand erover (3 a 5 mm) moet hier nog ... De échte zaai van Chinense pepers (trage kiemers, trage groeiers) doe ik pas begin februari. De annuum pepers (daar vallen meeste pepersoorten onder) pas rondom 1 maart, net zoals paprika's. En de tomaten: rondom 1 april. Dat is allemaal echt vroeg genoeg voor al dan niet beschutte buitenteelt, ook voor latere teelt in kas (de kans op vorst in de kas, eind april/begin mei, is groot). Vroeger zaaien kan wel, maar geeft alleen maar gedoe: een huis vol met groot groeiende planten die nog lang niet naar buiten kunnen.
 11. Ik beperk me nu even tot het spul dat op de verwarming moet en/of onder LED-licht moet. Alles wat tot 1 april moet worden gezaaid wordt hier voorgezaaid. Denk ook aan vroege lichtkiemers zoals knolselderij. Vereisten hiervoor: - Waterdichte onderkant, dus geen gaten maken. Het risico op lekken in de modem/router of ander warmtegevend elektrisch apparaat is te groot. - Niet te hoog: 6 a 8 cm). Direct na opkomst gaat dezelfde bak onder de LED's om verder te groeien. Bij mij: in de boekenkast, totale hoogte van een vak is ca. 30 cm. (Als ze hun kop beginnen te stoten, dan verspeen ik naar P9, en verhuis ze naar de vensterbank.) Dus geen grote trays, die passen niet op mijn bodemverwarming, en niet in mijn boekenkast. Mijn favorieten: ^ Deze ijsbakjes. Gaan jaren mee, als je ze niet maanden lang in de zon laat staan. (Gisteren gezaaid. Kiemtest eigen zaadoogst 2020 & 2021, peper Mdme Jeanette). Deze bakjes hebben een goed deksel, zodat ze ook te gebruiken zijn als koelkast- vriezerdoos. En om klein spul (b.v. schroeven) in op te bergen. ^ Deze mosselbakken, gaan ook jaren mee, als je ze niet maanden lang in de zon laat staan. Ook die stevige PET-vleesbakjes (mits niet te laag) vind ik prima bruikbaar. Al deze bakjes/bakken zijn bedoeld als eenmalige verpakking. Ik spaar ze op, en her-gebruik ze, vele malen.
 12. Een aanzetstaal slijpt niet of nauwelijks. Het vouwt enkel de door gebruik vervormde uiterste snijrand weer mooi terug. Zodat het mes weer beter snijdt. Maar na een tijdje (weken, paar maanden) dient het mes echt geslepen te worden, tot weer vlijmscherp. Keramische aanzetstalen slijpen wel enigszins, diamant aanzetstalen nog iets meer. Een heel fijnkorrelig geslepen mes is perfect voor het snijden van vlees en het fileren van vis. Voor groente werkt een iets minder fijnkorrelig geslepen snijrand beter. Door de minuscule karteltjes snijd je makkelijker door het harde buitenste velletje (b.v. bij tomaat). Iedere keer na slijpen (dat doe ik te weinig) denk ik: "Dat had ik veel eerder moeten doen". Wel even je huisgenoten, én jezelf, vertellen dat de messen weer vlijmscherp geslepen zijn. Een aanzetstaal is wel perfect voor tussentijds gebruik. Bij een groothandel in vis zag ik dat fileerders na een aantal snedes steeds heel even het mes aanzetten. Misschien wel eens per minuut.
 13. henkg

  Tips & Tricks

  Handige tips voor de doe het zelver: Alleen al de eerste tip: scharnieren maken van een (brom)fietsketting !
 14. Wat Patrijs schrijft, nu de grond in. Dat is in ieder geval een stuk beter dan pas in het aanstaande voorjaar. Bij mij staan ze ook nog niet boven. Omdat ik ze pas eergisteren gepoot heb ...
 15. Nieuwe ronde: zaaiseizoen 2022. Hoe bevielen mij die LED-balkjes de afgelopen twee jaren? (Zie beginpost van dit topic): In één woord: Uitstekend! Voldoet volledig aan mijn wensen. T.o.v. een verlichte én verwarmde propagator mis je de verwarming, nodig voor zaden die een hogere kiemtemperatuur vereisen dan kamertemperatuur. Maar dat is maar voor de eerste 5 tot 12 dagen. Kiemen op de vensterbank boven de CV, op de router of kabelbox en zo gaat ook prima. Net zoals bij een propagator moet je wel een plek hebben voor je zaailingen die groter worden, maar nog niet naar buiten kunnen. Een raam op het zuiden (of oosten, iets liever westen) voldoet ook prima. Het wordt nu tijd om zo een plek voor te bereiden. Plankjes voor het raam of zo. Als je niet mag (of wilt) schroeven in het kozijn dan is er wel een losstaand rek te verzinnen. Strak tegen het raam, want daar is het meeste licht. En, naar gelang de soort: zaai niet te vroeg. Als je b.v. tomaten al zaait begin maart, dan zit je half april al met planten van >= 40 cm. Die je nog een maandje binnen moet houden ... O ja: Dit topic gaat over zaailingen, simpel (en niet te duur). Goedbedoelde adviezen over specifieke RGB kleurtjes, het jaarrond telen onder kunstlicht, en zo meer: Die zaaien alleen maar verwarring bij de beginnende "voor"zaaier. Dat soort adviezen kunnen beter in een apart topic: "Fine tuning for nerds" of zo. Think big, act small.
 16. Driekwart kilo peper (Cayenne en Mdme Jeanette) uit de vriezer gehaald. Ontdooid en van zaden ontdaan. Zit nu in de Stöckli (tot echt kurkdroog), daarna tot grof poeder malen in de koffiemolen. O ja: de uitgeschraapte zaden van de Mdme Jeanette (de echte) heb ik bewaard, ze liggen nu te drogen. Tegen verzendkosten (1 postzegel) te verkrijgen. Doe maar een PB met NAW. Kwaliteit eigen zaadoogst vorig jaar: kiempercentage 80%, nul afwijkingen van het origineel. Volgende klusje: ca 5 kilo perfecte bramen ontdooien en verwerken ...
 17. Ik las zonet: Bakproductenfabriek Koopmans heeft in sommige pakken oliebollenmix geen gist verwerkt. Daardoor rijst het deeg niet en mislukken de oliebollen. Koopmans adviseert de mix met productiecode L212447 niet te gebruiken. Op het pak staat de houdbaarheidsdatum 03-02-2022.
 18. Mooi experiment, mét resultaat. Een volgende alcoholstook, gaat die naar sinasappel smaken? Misschien lekker, maar een lavendelsmaak lijkt me minder.
 19. Welke bladvorm heeft een bepaald druivenras? Met Muscat Bleu als voorbeeld: Op de site van de Brabantse Wijnbouwers staan veel rasbeschrijvingen, vaak met een foto van het blad. https://www.wijnbouwersderlagelanden.nl/cursusse/druiventeelt/blauwe-druivenrassen/muscat-bleu/ Of die foto's een goed beeld geven: van mijn Rondo is het blad meer ingesneden dan het blad op de Rondo-foto van die site. Als je op die pagina één stapje teruggaat, krijg je een lijst van alle blauwe druiven. Ook te benaderen vanaf het hoofdmenu: keuze Kenniscentrum, submenu Blauwe druivenrassen.
 20. Ik schreef het hier al eerder: “ik ga ook maar weer eens aan de slag”. Dat is inmiddels gedaan. 13 liter stookwijn van ruim 3 kilo kristalsuiker gemaakt. Theoretisch zou dat 13-14 % alcohol moeten geven. Een kleine drie weken later: In vier delen van elk 3,5 liter gestookt in mijn elektrische keteltje (luchtgekoeld). Keteltje is 750W. Met een zelf gefabriekte regelaar (PWM controller) regel ik dat terug tot ca. 300W. Tijd (per 3,5 liter) vanaf verwarmen tot laatste bruikbare druppels: iets meer dan 100 minuten. Opbrengst totaal: 2,6 liter á 50% alcohol. Hier de stook-opstelling (in het ligbad: lekker makkelijk bij evt. knoeien): ^ De stook-opstelling. Na de allereerste druppels regel ik het wattage terug, van 750 naar 300 Watt. De ventilator is apart aangesloten en krijgt steeds de volle mep. Deze keer heb ik -van begin tot eind- alle stappen en stapjes nauwkeurig bijgehouden, vooral voor mezelf, om daarvan te leren. Veel te uitgebreid om hier te posten. Laat mij horen via PB weten of je geïnteresseerd bent in alle details, en ook de ondervonden probleempjes.
 21. Joep: Proost, en op naar het vervolg! De eau de vie van Appelvrouw: ik heb meerdere jaargangen mogen proeven. Was nooit bitter. Verre van dat: errug lekker. Als dat bittere een beetje smaakt (en ruikt?) naar amandelen, dan misschien ietsje blauwzuur? Zo zou ik nooit elke nacht met mijn hoofd op een pittenkussen van mirabellenpitten willen liggen. Eerst warm door de magnetron, daarna lichtjes vochtig door je hoofd. En dat de hele nacht, iedere nacht. Misschien ben ik te voorzichtig. Weet wel dat "natuurlijk" niets zegt over giftigheid. Vingerhoedskruid, Monnikskap, Eenbes, Scheerling, en veel meer. Over mijn herstart van maken stookwijn met suiker krijg je (Joep) een PB: is teveel off topic voor hier.
 22. Nou, is het toch nog enigszins redelijk gelukt. Gefeliciteerd. De 1e zure batch deed mij het ergste vrezen. Probleem te hoge temperatuur opgelost (er zat gewoon erg weinig alcohol in) Probleem kookplaatje opgelost (zelfde oorzaak) Nu 1560 ml pure ethanol totaal, lees ik. Daarvan uitgaande: door stookverlies bij 2e stook houd je ongeveer 1400 ml over. Je gaat dan waarschijnlijk 1400 ml / 0,43 = 3,25 L à 43% krijgen (met water tot 43% aangelengde 2e stook) Dat zijn 3,25 / 0,7 = 4,6 flessen à 0,7 liter. Proost. O ja, die corrosie. Koperverbindingen (koperoxiden, ook koperhydroxiden?) zouden niet of zeer slecht in water of organische oplosmiddelen (hier: ethanol) oplosbaar zijn. "Zouden niet ...": ik ben ook maar een leek.
 23. Ja en nee. Ja: met een essence, b.v. whisky Nee: Voor gebruik als inmaakalcohol
 24. Dit kwam ik toevallig tegen: https://www.businessinsider.nl/aloe-vera-bladeren-oogsten/ "Zo worden de bladeren van aloë vera geoogst, een markt waar wereldwijd ruim €500 miljoen in omgaat" (Video duurt lang ....)
 25. Ander kookplaatje nodig voor 2e stook? Lijkt me niet. Ik stook de 2e stook bij 350W. Jouw kookplaatje van max 1500W zal toch wel meerdere standen hebben, de laagste stand zal toch echt niet meer zijn dan 350W? Daarbij: jij hebt 8 liter op temperatuur te houden, in een koperen niet-geïsoleerde ketel. Mijn keteltje is 2x zo klein en wel geïsoleerd. (Je gemeten hoge temperatuur komt inderdaad door het zeer geringe alcoholpercentage van de stookwijn). De hondenvoerbak batch. Je schrijft: niet zuur, niet (meer) zoetig, waterig. Dat klinkt een heel stukje beter. Waarschijnlijk geen 10% of meer, want dat zou je wel een beetje moeten proeven. Hoewel: verdun maar eens gewone Wodka, naar 10%. Smaakt naar niks. Door jou ben ik ook maar weer eens begonnen. Ook dit seizoen nog veel te weinig oogst van mijn twee mirabellen-boompjes. Heel simpel en kaal. 12 liter suikerwater, beoogd alcoholpercentage 14%. In suikerwater zit verder niks, dus aangezuurd, en een beetje gistvoeding. En natuurlijk gist. Wijngist. Die zou 15% alcohol moeten kunnen overleven. Start was maandag 8 nov, SG gemeten (in Brix, met refractometer). Blupt na 16 uur al met 5 belletjes/minuut. Anders dan eerdere keren (toen las en deed ik maar wat ...) houd ik nu alle metingen en stapjes bij. Tot en met het resultaat van de 2e stook. Ter lering voor mezelf. Excel-sheet stuur ik wel een keertje naar jullie. Voor latere keren: Vooraf, en aan einde gisting, de SG meten. Dan weet je in ieder geval wat het maximale alcoholpercentage kan gaan worden, als de vergisting helemaal goed gaat. Voor het makkelijk meten van Brix / SG, en ook voor het meten van het alcoholpercentage van het stookresultaat is een refractometer erg handig, je hebt enkel één druppel nodig. Geen groter volume nodig en ook nog eens een maatcilinder. Wel twee aparte: eentje voor Brix / SG, en eentje voor alcoholpercentage. Kosten per stuk: iets van € 15,- (Aliexpress) Ach, met dit soort oogstverwerking komen we de saaie winter door ...
×
×
 • Create New...