Jump to content

Erny

Members
 • Posts

  9,359
 • Joined

Everything posted by Erny

 1. Snél hoop ik, want ze hebben wel wat vorst en koude over zich heen gehad. Maar verder weet ik het nog niet, we zullen het wel zien als ik bezig ga.
 2. Erny

  Appelwortel - Yakon

  En de foto's. Boven de knollen, onder de broedbollen. Knollen zijn echt lekker sappig, heb het idee dat die zich nog even mooi hebben volgezogen. Had trouwens 5 planten in de grond staan. Voordeel van zo laat oogsten is ook dat ik de broedbolletjes nu minder lang goed hoef te houden. 3 á 4 maanden zou toch moeten lukken. Denk dat ik straks (?) eens met de picklepress ga spelen en daar dat Japanse Yakonrecept. https://mergenmetz.nl/recepten/groente/yacon/ En het Tsukemono boek er natuurlijk bijpakken.
 3. Nog een emmertje vol rijpe en onrijpe pepers uit de kas geplukt.
 4. Erny

  Appelwortel - Yakon

  Vandaag de Yakon geoogst. Gelukkig zijn de knollen niet aangetast door de vorst. En best veel opbrengst en mooie knollen erbij. Genoeg broedbolletjes om volgend jaar weer op te kweken. Tevreden dus. Denk dat ik ze weer ga inmaken, dat is me goed bevallen. Het bewaren van de knollen gaat mij helemaal niet goed af hier.
 5. Nou, @Mellie bijna altijd kijk ik likkebaardend naar je foto's van wat je nou weer gaat eten... maar bij deze niet... 😅 Ligt niet aan de foto, het eten ziet er zelfs wel appetijtelijk uit, maar aan de ingrediënten. Yoghurt is helemaal ok, maar kikkererwten erdoor met óók nog postelein? Wat is het rood/oranje goedje dat blijkbaar de smaak moet geven? Zeer mysterieus gerecht Mellie.
 6. @donaldk Nee, denk dat ik 1x heb meegedaan? Heel leuk om aan nieuwe zaden te komen. Maar die heb ik op het moment niet nodig. Heb de soorten die ik wil wel en heb nu wel een beetje door welke soorten ik wil kweken en welke niet.
 7. @Arebij Vroeger kocht ik warmtematjes bij de voormalige Repshop. Deze werken nog steeds. Nu zie ik ze bij deze shop liggen: https://www.dekammieshop.nl/heatel-terra-heatmat-12w Maar weet niet of dat in je kweektent de aangewezen manier zal zijn om te verwarmen. Misschien even een testopzet doen? Tentje opbouwen, lampjes erin en meten hoe warm het wordt?
 8. Zoek ook eens wat dingen op over Tsukemono (Japanese pickle, Pickle Press). Hier kun je snel en met kleine hoeveelheden testen wat je lekker vindt.
 9. Neem vooral géén Brabantia uit de goedkopre klasse. Niet doen.... !!!
 10. Ik draai ook op Linux (mint) en gebruik Firefox. Heb op dit moment geen last van vertraging bij plaatsen berichten. Is vroeger wel eens voorgekomen.
 11. Dag Tom, leuk dat je het forum hebt gevonden. Zou zelf de potjes zeker nog even wecken. De inhoud is toch al gekookt. En als je dan eens 1 potje niet weckt, kun je later zien of er verschil is qua houdbaarheid.
 12. Stel je nou voor dat al die weilanden om jullie heen niet gebruikt zouden worden voor monocultuur qua gras en mais voor koeienvoer maar ook op jullie manier ingericht zouden worden. Jullie lap is als een oase. Wat een verschil met toen jullie daar begonnen. 👍
 13. Henk, ik ga wel voor de winst natuurlijk, maar niet voor de prijzen. Zou wel graag in het rijtje willen staan.
 14. 2501 Maar ik ga niet voor het cayennepoeder meedingen want heb genoeg heets in huis. Maar Henk, als het nou bij de uitslag zo is dat twee deelnemers heel dicht bij elkaar zitten en bij de door jou geschatte hoeveelheid, ga je ze dan wel natellen voor het precieze aantal?
 15. De omstandigheden bij Jeanne zijn natuurlijk anders dan in Nederland qua kweken, zij zit een stuk warmer dan wij. Erg goed voor de warmteminnende hete pepers dus.
 16. Tja, weer die houdbaarheidsdatum. Niets van aantrekken, gewoon je ogen en je neus en je smaak gebruiken. Stinkt het? Dan niet eten. Ligt er een laag witte drab op? Niet eten. Produceert het vocht bubbeltjes en prikt de augurk op je tong? Dan fermenteert het en moet je zelf maar uitmaken of je dat eet of niet. En... volgens mij, zolang je met schone vork (oid) de gurken uit het zuur haalt, en dus niet met je vieze vingers, is de inhoud erg lang houdbaar. Gurken moeten daarvoor wel onder het vocht blijven staan. De azijn van gurken en uitjes herbruik ik ook geregeld. Bijvoorbeeld als ik tauge heb gekocht en de helft maar nodig heb. De rest vergammelt dan heel snel en stop ik voortijds in een potje met augurken/uitjes zuur. Denk dat je de gurken/uitjes azijn ook eventueel weer kunt verhitten voor je het herbruikt. Het blijft azijn toch?
 17. Yellow Pointy / Oro de Equador Ananas Hotsauce Hoera! De gele hotsauce pepers zijn weer rijp. In februari gezaaid en in oktober tot saus verwerkt. Het zijn dus de Yellow Pointy en de Oro de Equador. Beiden hebben een citrusaroma en een goede pittigheid. Het is wel een beetje hetzelfde idee als de gele hotsausjes die ik eerder heb geplaatst. Heb dit keer geprobeerd om de hoeveelheden bij te houden. 469 (om precies te zijn) gram Yellow Pointy en Oro de Equador pepers 2 grote uien 2 en halve bol knoflook (is geen eigen knoflook dus heb ik meer van nodig want heeft minder smaak) 300 gram sjalotten 4 lime leaves sap van 4 limoentjes sap van halve citroen 2 blikken ananas (560 gr) scheut witte wijnazijn beetje zout suiker naar smaak theelepel turmeriek (geelwortelpoeder/kurkuma) scheut water appeltje De pepers heb ik in de keukenmachien in stukjes gehakseld samen met 1 bol knoflook en de uien. Wat olie in pannetje en het mengsel verwarmd/licht gebakken. uch uch uch In de oven de sjalotten en de rest van de knoflook (met schil) geroosterd. Laten afkoelen en uit de schillen geknepen. Smurrie toegevoegd aan pepermengsel. Limeleaves bij het mengsel. Appel in stukjes erbij. Limoen en citroensap toevoegen, ananas erbij. Zout en turmeriek erdoor. Sudder sudder sudder, bloep bloep bloep. Als het genoeg gesudderd heeft de limeleaves verwijderen. Mengsel in de blender fijnmaken en dan weer in de pan. Opnieuw verwarmen, wat suiker erbij doen. Proeven!!! Eventueel wat meer suiker/azijn/zout. Dit naar eigen smaak. Zelf laat ik de saus eerst afkoelen, dan proeven etc, opnieuw verhitten en dan in de potjes/flesjes gieten. Heb zelf nog water toegevoegd om het geheel wat smeuiiger te maken.
 18. Onbegrijpelijk toch die zoekfunctie hier... Ik zoek op: Meloen 2022. Zeg dat ie alleen op topictitels moet zoeken en nóg komt ie niet met dit topic aandragen. Via Google zoeken op dezelfde titel geeft dit topic als derde optie. Maar eerder dus medegedeeld dat mijn Kazakhz het niet hadden gered. Gelukkig heb ik ook Kazakhplantjes aan een buurvrouw gegeven die ze wel gelijk in de grond heeft gezet. En daar heeft ie het geweldig gedaan. Ze heeft ze gewoon vrij laten groeien en dus niet aan toppen gedaan. Er kwamen heel wat meloentjes aan van een soort handbalformaat. Gelukkig kreeg ik er ook één om te proeven. Heerlijke smaak, zoet en fris en aromatisch. Volgend jaar toch écht zelf ook op tijd in de grond zetten. De buurvrouw had verder ook Minnesota staan. Wat zij fijn vond is dat de Minnesota's eerst rijp waren en daarna de Kazakh pas kwam. De Minnesota bleek ook niet echt houdbaar, eten wanneer rijp dus, terwijl de Kazakh wel wat langer houdbaar is (dikke schil).
 19. Nou, mislukt... tja... Als dat betekent dat ik er niet van heb kunnen oogsten dan: Ja, mislukt. Want... mijn tomaat Aunt Ruby (groene vleestomaat) hing prachtig boven in de kas te rijpen. Ik in blijde verwachting van dit heerlijke exemplaar. Helaas... de muizen 🐁🐀🐁🐀🐭 in de kas hadden de rijpe tante Ruby ook ontdekt en de halve tomaat afgevroten. Hing nog steeds aan het steeltje. Dat moet wel een extreem lekkere tomaat zijn geweest gezien deze het moeilijkst te bereiken was en er écht nog veel meer rijpe tomaten in de kas hangen. Er hangt nu nog 1 Ruby te rijpen maar daar zullen ze 🐀🐁🐀🐭 me ook wel voor zijn.
 20. Bij mijn Lemon Drops (en Oro de Equador) was er duidelijk verschil. De pepers die beschutter en warmer hebben gestaan (in kas met deels missende glazen, van buurvrouw L.) dan de buitenpepers (op veranda van buurvrouw C, beschut tegen regen, wel zon) en ik eerder naar de geheel af te sluiten kas (ook van buurvrouw C) heb verhuisd, gingen ook duidelijk eerder verkleuren. Het verschil is nu nog steeds merkbaar. Heb ze de laastste maanden ook wat voeding gegeven, gewoon action/aldi spul. In het kader van: "Iets is beter dan niets". De A+B voeding is bijna op en wat omslachtiger qua afmeten hoeveelheden. De rest van de pepers zijn de wat vroegere soorten dus daar was al weken van te oogsten. Afgelopen week van het gele goud een knalgele hotsauce gemaakt. Joepie, doel bereikt.
 21. Jahaa.... daar wil ik nog steeds een recept van. 🤩 Graag iets uitgebreider als wat je nu hebt geschreven. Gezien de yoghurtemmertjes niet altijd even snel leeg gaan bij mij denk ik dat dit een handig soepje voor mij gaat worden.
×
×
 • Create New...