Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Dit, zonet een beetje van de grote hoop (ca 1,0B x 2,0D x 0,7H) geschept:

2016031816111076261458315953.jpg

 

ligt er sinds begin oktober 2015. Bestaat uit ongeveer 2/3 paardenmest; 1/6 groenafval en 1/6 Zeeuws compost van Delta (gerijpt, maar was nog een heel klein beetje houtig). Temperatuur ging in oktober richting de 50 graden.

Het is nu nog niet mooi rul geworden, was afgedekt met alleen worteldoek, dus misschien wat te nat gebleven.

Testje van een paar weken geleden: De tuinkers kiemde en groeide er prima op.

 

Mijn vraag: hoeveel liter per vierkante meter voor een gemiddelde teelt. Aardappelen. tomaten en zo. Boontjes niets of hoogstens een kwart, pompoenen minstens 2x zoveel. Maar: hoeveel liter per vierkante meter voor een gemiddelde teelt?

Is het aan te bevelen om het eerst een beetje laten uitdrogen, iets fijn te maken, en te vermengen met wat topaarde en compost?

 

(Meer informatie nodig? Die kan ik geven, tot de namen van de drie paarden, die moet ik dan wel even aan de overbuurvrouw vragen )

 

Weknow, kom er maar in! (en, zoals ik in mijn seizoen schrijf, je Fall Gold frambozen zijn nu wel aangeslagen). Advies van anderen is natuurlijk ook zeer welkom.

 

PS. Dit jaar zal ik veel eerder (in april of zo) een paardenmesthoop opzetten, voor het volgende seizoen. Ik wist echter pas sinds september 2015 (ik woon hier nog niet zo lang) dat ik de mest zo makkelijk en zo dichtbij kon halen.

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Het is nog herkenbaar als paardenmest, dus het is nog niet klaar.

Gebruik het zuinig, voor het geval het nog scherp is, doe in een emmer wat denkt dat zuinig is en dan gebruik je de helft, kan bijna niet fout gaan.

 

Ik weet dat het wat vaag is, maar zo werk ik op de tuin, gaat gewoon goed je kan de natuur bijna niet vermoorden .

 

Peter

Geplaatst:
Het is nu nog niet mooi rul geworden, was afgedekt met alleen worteldoek, dus misschien wat te nat gebleven.

 

Is het je bedoeling om er compost van te laten worden? Ik weet niet of er in de mest (veel) stro zit? Anders is het "groen" (mest) + "groen" (groenafval) + onduidelijke compost (die van de Delta verschilt nogal per week...met dat hout zit ik niet zo, wel is ze vaak niet rijp (nog warm), stinkend en biologisch dood. Hoorde verleden week een goed gebruik: Laat ze eerst een half jaar tot een jaar op de tuin liggen, voor je die gebruikt...verleden week had ik erg mooie compost, deze week was hij weer veel minder). Wat er dus ontbreekt mogelijk in je mengsel = "bruin"...moet toch zeker, in volume, de helft zijn...anders wordt je compost soppig en krijgt ze geen structuur, omdat de benodigde koolstof ontbreekt. Gevolg is dat tijdens het proces er geen of heel weinig binding van voedingselementen aan de koolstof (zogenaamde humificatie) plaats vindt...m.a.w. wat niet vrij direct door planten wordt gebruikt, zal snel vervliegen of uitspoelen.

 

Als ik er even van uit ga dat er niets aan voeding (meer) in je bodem zit (wat natuurlijk niet zo is, dus je moet de waarden hierna een stukje lager nemen) en je weet dat de (kort bewaarde!) voedingswaarde van vrij verse paardenmest zoiets is van:

http://www.eurolab.nl/meststof-organisch-v.htm

N = 5; P = 3 K = 5,6 (kg per ton)

(N.B. Hier nam ik niet de tabel op blz. 148 van het Velt handboek, aangezien die geldt voor verteerde = gecomposteerde mestsoorten, die waarden liggen als directe voeding veel lager...daarover aan het einde van deze reactie nog iets meer, waaruit blijkt hoe belangrijk gebruik van compost is

 

Wat is de voedingsbehoefte van verschillende gewassen?

Daarvoor een mooie tabel per gewas in het nieuwste handboek van Velt blz. 144-145. Later middelen ze die nog voor de gewasgroepen zoals ze bij wisselteelt worden verdeeld en geven ze een waarde per groep.

Voorbeeld: tomaten vragen gedurende een seizoen (kilo per 100 m2) N= 1.1 a 1.5 ; P = 0,5 a 0,8 en K = 1,5 a 1,9.

Voor 100 m2 heb je dus nodig ca. 0,25 ton voor de N; ca. 0,20 ton voor de P en ca. 0,3 ton voor de K.

Nadeel van verse mest is hier wel dat de voedingsstoffen vrij direct geheel beschikbaar zijn, terwijl de planten gedurende het seizoen steeds iets vragen van de diverse stoffen in wisselende hoeveelheden. Overbemesting en/of verloren gaan van voedingsstoffen is hier een risico om rekening mee te houden.

 

Zo kun je zelf wat schattingen maken voor de verschillende gewassen.

 

Maar.....Ik heb eens een voorzichtige berekening gemaakt van wat er gebeurt met een nog ongevoede bodem (die is er in de praktijk niet) als je 5 jaar lang telkens 3 cm. compost als mulch opbrengt (waarin dus voedingsstoffen in een soort humusachtige stabiele verbindingen werden opgeslagen) en daarmee het organisch stofgehalte (koolstof) in de bodem aanzienlijk verhoogt. Ik denk dat je met die hoeveelheden compost in 5 jaar toch een organisch stofgehalte van een 1.6% moet kunnen opbouwen en die organische stof mineraliseert jaarlijks voor een deel (= zet weer om naar voor planten opneembare voedingsstoffen). De hoeveelheden NPK (en ongetwijfeld ook alle andere nodige mineralen en sporenelementen) die door mineralisatie vrijkomt is dan voldoende om ook de veelvragende gewassen goed te laten groeien (zelfs zo dat je na 5, 6, 7 jaar zeker moet stoppen met zoveel compost geven, omdat er anders overbemesting en milieuschade ontstaat, vooral door de fosfor).

De directe voedende warde van compost is vrij laag, zeker vergeleken met verse mest. Wil je veelvraat-gewassen als prei of bloemkool telen op grond die eenmalig met 10 cm. compost is "bemest", dan zal je opbrengst niet heel hoog zijn. Maar door je bodem en het bodemleven te voeden met compost (verse mest verstoort of schaadt het bodemleven dat juist zo nodig is!) kun je zo binnen enkele jaren voor een voedzame bodem voor een florerende groentetuin bouwen.....met bijkomende voordelen als betere bodemstructuur en ook bijdrage aan gezondheid van je planten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...