Jump to content

gewoon peter

Members
 • Posts

  96
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by gewoon peter

 1. Of gewoon een kleine motorpomp, met een liter benzine kan je een halve dag water sproeien op de tuin Peter.
 2. Ik ga dit jaar Frieslanders poten, wij vinden dat een heerlijke aardappel. Op de volkstuin hebben we veel last van aardappelziekte, daarom heb ik mede wegens ruimtegebrek meestal geen aardappelen, dit jaar heb ik er een stuk van 75 m2 erbij genomen dus wil ik weer eens proberen. Ik hoop ook op wat minder slakken dit jaar maar de vorst is er aardig overheen geweest, dat schijnt te helpen Peter
 3. De wortels zullen vast niet mislukken, hooguit een beetje krom en dubbele uitlopers. Maar met die geoogste wortels ben je gewoon blij, en zijn de wortels wel mooi recht, dan ben je gewoon blijer In iedergeval ze smaken een stuk beter dan uit de winkel. Peter.
 4. Het wordt vaak wel aangeraden om de eerste keer te spitten en dan te beginnen met nooit meer vooral als de grond erg vast is. Bij mij werkte dat heel erg goed. Nog een keer gespit, in het voorjaar gefreesd en bedden gemaakt en er daarna nooit meer op gelopen. Dit was in het seizoen 2015, in 2016 een dun laagje compost erop en groeien heengaan, ik had dit jaar minder onkruid als de andere jaren, en ik heb nog nooit zulke mooie recht wortels gehad als dit jaar. Peter.
 5. gewoon peter

  Rootbooster

  Weknow heeft het helemaal goed verteld. Zoals gebruikelijk in de commercie wordt er op de website met heelveel woorden niets gezegd. In ieder geval geen onafhankelijke tests door verschillende mensen of instituten, die een uitkomst laten zien die geclaimd worden. Vroeger lag dit spul vooral in de growshops, samen met ander merken en even miraculeus. Je mag je afvragen of je die extra wortels wel nodig hebt. Voor planten geldt meestal "wat boven de grond staat zit ook onder de grond". Dus planten zijn in evenwicht, nu ga je sleutelen aan de wortels en de plant is niet meer in evenwicht, je maakt dus weer een ongezonde plant. Peter. PS, ik ben ook een beetje gevoelig voor gratis reclame.
 6. Ja het was met name het eerst filmpje wat ik in gedachte had. Dankjewel Robo. Peter.
 7. Ik krijg via de vereniging dus groen compost, en dat werkt dus nog niet zo snel als ik naar de buurman zijn tuin kijk. Gelukkig ging het bij jouw wel goed. Ik heb het dus begin november er al opgelegd. Je kan eens kijken of je het bij de compost fabriek in de buurt kan krijgen, dan is het niet nodig om de dure zakken te kopen. Ik kan bij de purva die het groen afval verwerkt het hele jaar door gratis afhalen, ik moet wel zelf de aanhanger vol scheppen, of de zakken en die dan meenemen in de auto. Peter.
 8. Volgens mij zorgt het bodemleven er voor dat je compost rijp wordt en bruikbaar voor je planten. De compost die je krijgt is meestal nog een dampende hoop, en is helaas niet bruikbaar, behalve in een zeer dunne laag, en liefst door de grond gewerkt. Dit seizoen is in het voorjaar ongeveer half Maart, op de tuin tegenover mij een laagje compost gelegd van ongeveer 4cm dikte. De tuin was behoorlijk schoon omdat die mensen wel gespit hadden. Vervolgens werd de meneer ziek en is het hele seizoen niets met de tuin gebeurd, pas in de loop van Augustus kwam het onkruid goed opzetten. De compost had dus het grootste deel van het seizoen nodig om vruchtbaar te worden. Peter.
 9. Het is een beetje laat, maar het gaat prima met een accuboormachine. Een tijd geleden zag ik zelfs een filmpje op you tube, waar verschillende tuinmachines zo gestart werden, het alleen wel weer erg jammer dat ik het niet kon terug vinden, anders had ik je de link kunnen geven. Er waren ook zitmaaiers bij en die hebben toch behoorlijke motoren er in zitten. Misschien is er iemand met betere zoek kwaliteiten dan ik die het weet te vinden. Peter.
 10. Liever niet, als je de compost krijgt dan is het nog lang niet uitgerijpt, en dan kiemt het zaad slecht en kleine plantjes hebben moeite met aanslaan. Als je de compost nu opbrengt dan heeft het de winter de tijd om uit te rijpen, en zal het in het voorjaar mooi vruchtbaar zijn. Peter.
 11. Vandaag mijn gereedschapskist leeg gemaakt en gesloopt, hij was goed gaar, eigenlijk was hij al bedorven. Peter.
 12. Bij ons op de vereniging kan ik ook compost kopen voor 0,50 euro per kruiwagen, dit bedrag is voldoende om de transportkosten te dekken. De compost zelf krijgt de vereniging gratis ten tijde van de compostdagen. Helaas is dat van het voorjaar en meestal is de hoop nog goed warm als we het gestort krijgen. Daarom heb ik de afgelopen twee maanden regelmatig zelf mijn compost gehaald bij de fabriek, en verleden week nog eens twee grote aanhangers vol. De bedden die leeg waren heb ik een laag van 15 cm. gegeven en de rest op een hoop op de tuin om te laten rijpen, dan kan dat op de later vrijkomende bedden gestort worden. Peter.
 13. Vandaag heb ik ook weer de knoflook geplant, het waren mooie grote bollen en ik had vier bollen waar ik 59 tenen uithaalde. De knofloken had mijn vrouw meegenomen bij de turkse groenteboer, en volgens hem zijn het franse knofloken, ik heb uiteraard geen idee van het soort. Ze zitten in een dikke laag compost die ongeveer twee maanden terug is opgebracht. Peter
 14. Knofloken gepoot, en tussen de buien door 3 kruiwagens blad verzameld, twee wagens als mulch laag onder de appelboom gestort, en een wagen in de compost bak. Peter.
 15. Vanmorgen goed water gegeven met de pomp. Vandaag en morgen verwachten ze warm weer, morgen avond kans op een beetje regen, en de rest van de week tot vrijdag droog. Dus de pomp aangezet Peter
 16. Acht jaar geleden toen ik met mijn moestuin begon, had ik in een hoek van de tuin veel heermoes staan. Het advies van de ervaren tuinders was "de wortels er uit spitten want anders krijg je het nooit weg". Daar ben ik braaf mee begonnen, wist ik veel. Dat werd wel snel oud, dus ik begon met gewoon omschoffelen en opruimen. na een paar jaar was het weg en bleef dat ook, want als het de moed had om terug tekomen werd het omgeschoffeld. Terug naar nu. In het hoekje staat nu al 4jaar het aardbeienbed, en de laatste jaren komt de heermoes terug want het bed staat vol en is niet zo goed te schoffelen. Ik loop al twee seizoenen rond te strooien met lavameel en de heermoes doet het er prima op in mijn tuin. Deze winter worden de aardbeien geruimd, en volgend jaar worden er op een andere plek nieuwe bedden gemaakt, de oude bedden gaan dan weer mee in de teelt rotatie en kunnen beter geschoffeld worden. Achteraf vraag ik me af of de lavameel wel zo nodig is, want ik tuin op klei, en klei is van de zelfde grondstof als lavameel. Peter.
 17. Gelukkig wordt het nu wat koeler. Maar een paar scheppen grond er overheen gooien doet wonderen, geurtechnisch zeg maar. Peter.
 18. De auto volgeladen met compost bij de compostfabriek, alles in cementbakken en zakken en emmers. De eerst tien kruiwagens op de tuin gereden, en morgen de rest waarschijnlijk nog 5 kruiwagens vol. Ik ben der moe van. Peter.
 19. 6 bloemkolen, en nog eens 20 rode bietjes die ik thuis voorgetrokken had. Thuis de winter bloemkool gezaaid in potjes. Peter
 20. Sperzie bonen en Snijbonen geplukt vandaag, was ik wakker genoeg om ze eens te wegen. Sperzie bonen: 4624 gram snijbonen: 1820 gram Een paar weken terug had ik ook al wat geoogst, maar helaas niet gewogen dus ik weet de opbrengst niet ongeveer wel maar dan is de eenheid in "maaltjes". Dus ongeveer 5 maaltjes sperziebonen, en 10 maaltjes snijbonen.
 21. Voor de tweede keer, sperziebonen, snijbonen en augurken, er zit meer aan te komen gelukkig. De eerste bietjes, ze gaan wat traag dit jaar, of ik ben weer ongeduldig natuurlijk. De gele courgettes heb ik gekregen van een tuin buurman. Peter
 22. Ik heb verhoogde bedden gemaakt, dus zonder de houten bakken, en dat bevalt bij mij goed want je gaat automatisch over de looppaden lopen en niet door de bedden. De paden tussen de bedden zijn 35 cm breed dat is breed genoeg om te lopen en werken. Vroeger freesde ik in het voorjaar mijn hele tuin en omdat de grond dan mooi los was groef ik de paden uit en legde de grond op het teelbed, het is even werk maar dat vond ik niet erg. Sinds twee jaar doe ik dat niet meer, maar schraap ik in het voorjaar wat grond uit de loop paden en daarmee heel ik de bedden weer aan. tot nog toe bevalt dat ook goed. Peter.
 23. De uien hangen te drogen, het soortje is Red baron. Peter.
 24. In dit triootje is de werkzame stof en het percentage gelijk. Ik kan niet zeggen of er andere verschillen in receptuur zijn, want er worden geen andere stoffen op het etiket aan gegeven. De biomol die ik goedkoop heb uit duitsland daar staat niet op dat het door Neudorf geproduceerd is. Wel dat de werkzame stof ijzer lll fosfaat is, ( lees: ijzer drie fosfaat). Het percentage is 1.62% dus ook werkend tegen huisjes slakken. Peter.
 25. He he ik heb eindelijk ook weer eens een foto van mijn oogst. De bloemkool ziet er niet uit, maar hij was heerlijk, verser kan bijna niet natuurlijk. Dan de eerste augurken, en de laatste spitskool. Peter.
×
×
 • Create New...