Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

perspotjes en bodemvoeding


rogerde

Aanbevolen berichten

Allen gegroet.

 

Ik ben er voor het eerst in geslaagd degelijke perspotjes te maken.

 

Ik had het verleden jaar al eens geprobeerd met mijn kleigrond en die vielen snel uit elkaar bij regelmatig besproeien of regen.

Nu heb ik ze gemaakt met een mengeling van zuivere potgrond uit de brico en wat grascompost die ik uitgegraven heb op de plaats waar ik, 10 jaar geleden, mijn grasmaaisel ging storten (vooraleer ik begon te mulchen). En die potjes blijven stevig hun vorm behouden (zie foto).

 

Ik heb er, 2 a 3 weken geleden, al wat ijsbergsla in gezaaid (2 a 3 zaadjes per perspotje), heb ze dan onder koud glas gezet ... en het resultaat is erg matig : op 12 potjes maar 2 plantjes (zie foto).

Een drietal dagen geleden heb ik een nieuwe poging gedaan (weer 2 a 3 zaadjes per perspotje) en de potjes nu binneshuis gehouden en na een paar dagen zijn ze, zoals ook te zien op de eerste foto, al gekiemd.

Anderzijds heb ik toen ook een bakje gevuld met zuivere potgrond (zonder grascompost) en daarin hetzelfde gras gezaaid en ik heb dat bakje buiten, onder koud glas, geplaatst (zie foto 2), met een duidelijk beter resultaat. En die zijn niet binnenhuis geweest ...

 

vraag : moet ik daaruit besluiten dat grascompost toevoegen geen goed idee was ?

 

Ik zou in dit geval een groter aantal nieuwe perspotjes maken met enkel potgrond en daarin ook andere groenten zaaien. Maar ik heb daar nog een vraag :

 

Stel dat ik een tijdje weg ben, dan krijgen de perspotjes geen water. Een oplossing zou zijn het deksel van het koude glas weg te nemen, zodat de potjes beregend worden, dat is dus niet de actueel gedoseerde bevochtiging met een laagje water rond de potjes en af en toe besproeien met een benevelings-fles. Maar gaan die potjes bij regen niet in alkaar zakken ? Ik neem aan dat dat bij een echte stortbui wel het geval zou zijn ... Heeft iemand ervaring hier mee ? Wat kunnen die perspotjes weerstaan ?

 

En nu nog een derde vraag. Ik ga eens proberen om de plantjes uit het zaaibakje te "verspenen". Dat is totaal nieuw voor mij en ik lees in mijn Velt- "bijbel" dat ik voedsel moet toevoegen aan de bloempotjes waarnaar ik ze verspeen .. Mijn eigen compost is ueberhaupt nog niet verteerd. Er zijn nog blad- en keukenresten te zien... En ik hou niet van kunstmest. Kan iemand mee een natuurlijke manier aanraden om de "verspeen-grond" eerst wat te voeden ?

 

Hartelijk dank op voorhand.

 

 

PS. Voor mij zijn perspotjes heel interessant omdat ik hoop dit te kunnen combineren met onkruidbestrijding met "gemulchd" grasmaaisel. Ik ben immers zeker geen vlijtige onkruidbestrijder en (en dit is zeer belangrijk) onkruid wieden is in mijn zware kleigrond zeer moeilijk. Praktische alle onkruid breekt af en de wortel blijft in de aarde steken ...

Heeft iemand ervaring met onkruid bestrijden met mulching - heb hierover gelezen in Velt handboek (ik ben lid van Velt)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een heel verhaal met diverse vragen. Ik hou het nu kort. Wil later nog wel meer uitleg geven, waar gewenst.

 

1. Stevige potjes krijg je door wat zand bij te mengen met bijv. potgrond. Zorg dat het kletsnat is als je perst. Er is een zeer uitgebreid topic over van enkele jaren geleden. (gebruik zoekfunctie rechtsboven met term "perspotjes" eens)

 

2. Je grascompost is geen compost, maar nog verterend organisch afval. Als m.n. groen zoals gras nog verteert werkt dat kieming en ook wat de groei van zaad/planten tegen. Bij jou lijkt het bijna alleen uit groen te bestaan en het resultaat daarvan kan nooit compost zijn. Voor goede compost groen en bruin mengen en zorgen dat ze volledig verteerd en rijp is. Pas daarna is het eventueel geschikt in een groei of zaaimedium als bijmenging. Advies: Meng gras met bijvoorbeeld houthaksel. Als directe mest is voedingswaarde van (goede) compost laag, maar in combinatie met bodemleven en als voeding daarvoor zorgt het op den duur voor een zeer voedzame bodem waar weinig anders aan voeding meer nodig is.

 

3. Waarmee mesten?: Er bestaat bijv. organische vloeibare mest of los wat koemestkorrels of organische mest op, sterk verdund en gebruik het in gietwater. Gekochte potgrond bevat bijna altijd voedingstoffen voor 6 a 12 weken. Zaailingen en net verspeende plantjes hebben behoefte aan weinig voeding. Daarom in zaai en stekgrond en verspeengrond ook altijd wat zand meemengen. Vinden genoeg in zo een medium. Pas als ze lekker aan de groei zijn en in medium aanwezige mest opgebruikt raakt gaan bijmesten.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik dit lees denk ik - kan er niets aan doen - 'wat een gedóe'...(sorry!)

 

Ik begrijp wel dat perspotjes handig zijn hoor, zeker als je grote hoeveelheden zaailingen nodig hebt. Maar het klinkt toch als een groot verlies als je zo weinig opkomst van je zaad hebt.

Zelf heb ik een aantal van die voorzaaitrays en daarin gebruik ik een luchtig mengsel van compost, potgrond en (vaak) wat vermiculiet. Blijft goed vochtig maar niet nat, lekker 'rul', en alles komt toch wel 80-90% minimaal op. Je kunt voor het verspenen de zaailingen er heel makkelijk met een lepeltje of stokje uit wippen en met kluitje en al in de volle grond zetten. En die zaaitrays gebruik ik steeds opnieuw.

 

Over mulchen met gras heb ik alleen gelezen, niet zelf geprobeerd. Het is geloof ik in ieder geval belangrijk dat het gras 100% uitgedroogd is en niet in een dikke laag ligt, en dat je het niet onderspit. Want dan treden er allerlei (broei)processen in werking die stikstof onttrekken aan je plantjes (ja ja, lekker vaag want ik weet het maar half...maar je kunt er online veel over vinden! Kijk ook eens op Youtube onder Engelstalige zoektermen).

 

Hier vast een leuk linkje! https://www.youtube.com/user/stephenlegaree14/search?query=mulch

 

EDIT: deze is ook leuk, dit is 1 filmpje:

Everybody needs beauty as well as bread --- John Muir

 

Algehele moes-, klus- en knutselblog: http://www.recoverista.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hartelijk dank voor beide antwoorden.

Ik moet dit nog een paar keren herlezen en het eerst verteren (...composteren ?..).

Na 18 jaar gewoon van alles proberen in de moestuin, ben ik pas nu beginnen "studeren" met de Velt bijbel in de hand.

 

Maar mischien toch een paar opmerkingen of bijkomende vragen :

-is as uit de open haard niet een goed bijvoegsel van mijn perspotjes, in afwachting van betere compost ? Dat heb ik namelijk onmiddelijk voorhanden. Ik zou dan wel één keer proberen de haard aan te steken zonder tijdschriften of karton (zal moeilijk zijn)

-weknow - ik denk dat het echt wel grascompost is - hij zit namelijk al minstens 15 jaar onder de grond, van toen ik hier op "den buiten" kwam wonen ...

 

Beide nogmaals dank.

 

PS Die 18 jaar proberen bracht wel iets op hoor. Zelfs als je zeeeer weinig onkruid wiedt kwam er van alles uit mijn zaadjes (alles direct gezaaid - zonder potjes of wat dan ook). Wel praktisch enkel knollen (rapen, rode bieten enz) en ... de overmachtige courgettes ...niet te vergeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen as bijvoegen. (Ook niet in compost doen! Waar dit geadviseerd wordt, is dit KLETSKOEK!))

Als je as uit een kachel waarin alleen (!) onbehandeld hout werd verbrand wilt gebruiken, doe het dan poederlaag-dun bij kleinfruit of bol/knolgewassen. Er zit vooral kalium en calcium in. Heel weinig gebruiken per keer. Als het niet alleen goed verbrand en zuiver hout is, loop je kans dat je gewoon je bodem aan het vergiftigen bent. Bij te veel toedienen ook risico op schade.

 

Kan natuurlijk hier niet zien wat je "grascompost" precies is. Na 15 jaar zal iets wel verteerd zijn en een soort organische stof en niets verkeerds. Maar compost is toch iets speciaals: Door het mengen van stikstofrijker organisch materiaal ("groen") en koolstofrijker materiaal ( "bruin") in een goede verhouding (!) en dit samen te laten verteren ontstaan er stabiele verbindingen waarin voedingsstoffen worden opgeslagen ("humificeren") die juist de specifieke gunstige werking en eigenschappen van compost hebben. Zonder die goede verhouding (+ voldoende lucht + vocht) gebeurt er of weinig (vooral bruin) of zullen de meeste voedingsstoffen snel verdwijnen (bij overdosis groen, zoals gras).

 

Bij juist composteren gebeuren er 2 dingen: Het organisch materiaal wordt vrij snel afgebroken (de daarvoor benodigde stikstof is aanwezig in het groene materiaal) en er worden nieuwe satbiele en zeer stabiele koolstofverbindingen gevormd, die zo gunstig zijn voor bodem en bodemleven en zo bodemvruchtbaarheid. Voordat dit proces rond is, is het niet meer dan verterend organisch materiaal dat op zichzelf juist groei en kieming tegenwerkt (omdat het voedingstoffen vraagt, maar ook kiemremmende stoffen vrijkomen bij vertering) Raquette haar uitleg geldt voor alleen bruin materiaal: Omdat het verteren daarvan stikstof vraagt, zal het deze uit de bodem halen als het niet aanwezig is in ook voldoende groen en stikstofrijk verterend materiaal.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wel perspotjes blijven maken hoor werkt prima als je ze eenmaal goed hebt

zoals weknow zegt: potgrond met een beetje zand en dan goed nat maken en erg stevig persen tot het water er weer uit loopt

wij drukken ze er omgekeerd uit, dus eerst persen, dan omdraaien en met het duwstangetje tegen een tafel oid duwen tot het blokje omhoog komt en dan voorzichtig vastpakken

de blokjes wel goed vochtig, maar niet nat, houden tijdens de opkweek, water geven met een fijne broes of liever vanonder en na een week of 5 max uitplanten

je kunt ze na planten tot een week nog wel verplaatsen in de tuin, handig, je kunt ze makkelijk ruilen tegen wat moois,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor alle reacties en sorry voor mijn laattijdigheid, wegens te druk.

 

Heeft iemand ervaring met het gebruik van bewaterings- of bedruppelings-systemen die, gedurende een eventuele afwezigheid, er toch kunnen voor zorgen dat perspotjes "met hun voeten in het water" blijven staan.

Ik heb er hier enige gevonden en aan prijzen die ook voor de moestuin accepteerbaar schijnen ..

 

http://www.vitis-in-situ.be/shop/75-iriso-bewateringssysteem

 

Maar blijven de potjes bovenaan vochtig genoeg als ze enkel met hun voeten in het water staan en niet regelmatig besproeid of beneveld worden ?

 

Nogmaals dank

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...