Jump to content

rogerde

Members
  • Content Count

    59
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    frasnes-lez-anvaing - henegouwen - belgie
  • OCCUPATION
    gepensioneedd
  1. Allen gegroet. Ik begin mijn moestuin weer voor te bereiden en heb nog 10 liter gier van smeerwortel van verleden jaar staan. Mag ik die nu nog gebruiken en in welke concentratie. En hoe lang moet ik wachten met zaaien na het toedienen van gier. Het valt me op dat de slechte geur van de gier totaal verdwenen is en de kleur is bijna zwart geworden. Dank op voorhand voor elke reactie
  2. Allen gegroet. Ik heb diverse hoogstammige fruitbomen in de tuin staan en heb de indruk dat ik verleden jaar rond die tijd al confituur kon maken en nu nog niet, niettegenstaande het warme weer. Ik zeg wel "ik heb de indruk" maar ik word er weldra 70 ... dus mijn geheugen is niet meer zo betrouwbaar als vroeger. Daarom mijn bovenvermelde vraag. Ik dacht namelijk dat hoogstammige fruitbomen (17 jaar oud) hun water diep in de grond kunnen halen ... Dank op voorhand voor alle reacties
  3. dank voor alle reacties. Ik ga het dus hergebruiken. Als er precies hooi tussen zit, dan is dat meegekomen als ik het begin van de winter opruimde. ben ook niet zo happy dat het stro "besproeid" is, maar de boer vermeldde dat dit pas in een zeer jonge fase gebeurde, waarschijnlijk kunnen ze niet meer met de sproeiers door het veld rijden als de tarwe hoog staat ... En als ik stro hergebruik, dan is er toch al een hoop sproeivloeistof afgevloeid in het eerste jaar en ik eet toch niet van het stro zelf. Ik begin ook meer en meer te ondervinden dat enkel bio eten/gebruiken ssssstukken duurder is dan "no-bio" en je moet ergens kiezen, tenzij ... "unlimited resources" .. nogmaals dank. ps. denk er nu aan, waarom geen stro kopen en een jaar leten uitregenen en pas in jaar 2 mee mulchen ??? voelen jullie toch ook al, dat bio mischien al wat goedkoper wordt met toenemende populariteit ?
  4. foto bij mijn vorig bericht ....
  5. Allen gegroet. Ik heb gisteren het onkruid gewied in mijn moestuin en ben nu van plan om, tussen de planten, te gaan mulchen met stro. Ik heb het stro van verleden jaar gespaard en ben van plan dat te hergebruiken, om te sparen, maar vooral ook omdat dit stro uiteraard door de boer bespoten is. Ik zou niet weten waar ik "bio"-stro moet halen en dan wordt de wereld zo stilletjesaan bio-duur - als je probeert alles in bio te hebben ... Maar riskeer ik geen ziektes als ik dat oud stro ga uitstrooien ? heeft iemand ervaring daar mee ? dank op voorhand voor elke reactie
  6. hartelijk dank voor alle reacties en sorry voorlate reactie. Ik ga straks wat ruimte maken tussen bladeren en stam en laat het zo. compost gaat naar de moestuin ... nogmaals dank
  7. Allen gegroet. Ik heb massas afgevallen bladeren in de tuin en ik vraag me af of het verstandig is deze samen te schrapen en op een hoop te leggen aan de stammen van de fruitbomen - als mest (voedsel) ? kan je geen ziektes overdragen op die manier ? schimmels ??? Dank op voorhand voor advies en groeten
  8. hartelijk dank voor alle reacties. het ziet er inderdaad uit als perenschurft. hoe bewaar ik die peren nu best : ik neem aan alle schurftige verwijderen en de andere gewoon in een emmer op een koele plaats (tuinhuis bvb). Kan dat schurft overgaan op andere peren door contact of doordat ze een tijd in een "besmette" emmer lagen? Nogmaals dank
  9. Allen gegroet. Een aantal van mijn peren zien er raar uit : gebarsten en dikwijls precies een begin van een beet, altijd op dezelfde plaats : juist onder het steeltje (zie foto). Verder zijn er zwarte plekken op de bladeren. Het is een jong boompje - ik heb amper een emmer vruchten ... (Comtesse de Paris ... denk ik..). Weet iemand wat er scheelt ? En mag ik de slechte bewaren met de goede ? Hoe bewaar ik ze trouwens best ? Gewoon in een emmer op de grond in het tuinhuis ? Hartelijk dank op voorhand voor elke reactie.
  10. Allen gegroet. Kan iemand me soms zeggen hoe de hierbij gevoegde onkruiden (fotos) noemen ? Ik stel de vraag omdat ik hoop zo te kunnen vaststellen welke soort bodem ik heb ... zuur/basis enz ... hartelijk dank op voorhand voor alle reacties.
  11. Bedankt voor Uw reactie. Maar kunnen nu nog nieuwe appels aangestoken worden ?? Die periode moet toch al voorbij zijn en ik beschouw de nu reeds aangestoken appels als verloren (composthoop). Ik weet wel dat de larven in de grond kruipen en volgend jaar een nieuw probleem vormen (daarom die twijfelachtige golfband), dus ik verwijder de afgevallen appels zo snel mogelijk. In de (hoogstammige) appelboom gaan zoeken achter aangestoken exemplaren is levensgevaarlijk ... Nogmaals dank
  12. Allen gegroet. Dit jaar zijn erg veel appels aangestoken en van de boom gevallen. Ik heb wat gesurft en denk dat de appelzaagwesp de boosdoener is (zie foto1). Als het niet te erg is raap ik ze op voor appelmoes, anders compost-ton ... Maar ik vraag me af wanneer ik de andere best oogst. Er zijn nog maar zeeeeer weinig, niet aangestoken, appels gevallen. Die aan de meest zonnige kant (foto2) hebben al een mooi kleurtje en laten al redelijk snel los. Aan de NW kant (foto 3 - minst zonnig) zijn er nog veel uni-colour groen en vaster aan de tak. Ik was van plan om maar te beginnen plukken als er redelijk veel gevallen zijn... maar is dit wel het beste ? En tot wanneer laat ik de groene best hangen ? hartelijk dank op voorhand voor advies .... PS. 1. Herkent iemand soms het ras. Die boom staat daar al 16 jaar en ik ben alle papieren verloren. Komt uit het Waalse boomkwekersdorp Lesdain ... 2. ik lees dat ik toekomend jaar een strook golfkarton rond de stam moet wikkelen als val. Maar wordt dat na een paar regenbuien niets kletssssnat ? En kunnen die wespen niet vliegen zo dat ze langs de stam naar boven moeten klimmen. Graag wat uitleg ... Nogmaals dank
  13. [img-rotate=][/img-rotate]Allen gegroet. Zowel mijn braambessen als mijn druiven vallen dit jaar erg tegen. Er zijn veel braambessen die al verdord zijn terwijl anderen nog niet eens paars zijn geworden. En de enkele die er rijp uit zijn, zijn nog steeds wat te hard om te oogsten ... Normaal maak ik elk jaar een 10-tal potten konfituur, maar dat zullen er dit met moeite 2 worden .. Wat doe ik het best : nu de rijpe plukken en confituur maken ? of nog wat wachten ?? Zoals te zien is op de fotos hebben mijn druiven ook enigszins hetzelfde probleem, alhoewel ze minder verdord, doch eerder wat rot beginnen te worden. Ik heb hier iets gelezen over een ziekte ... ? Zoals daar vermeld, heb ik een druif geplet en ik ruik geen zurigheid ... Hebben deze beide mislukkingen mischien te maken met het slechte begin van de zomer ??? Dank op voorhand voor elke reactie ..
  14. die foto draait weeral 90 ° ... hopelijk toch interpreteerbaar. Ik begrijp niet waarom de orientatie altijd vreandert ... sorry

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...