Petrasmoestuin Geplaatst: 22 augustus 2024 Geplaatst: 22 augustus 2024 Ovenschotel spinazie met zalm ย Voor 2 personen ย ๐ฑ4 kleine aardappelen ๐ฑ1 pakje room 200 ml ๐ฑgerookte zalm 150 gr ๐ฑ1 el mosterd ๐ฑ300 gr spinazie (ik heb 200 gr NZ spinazie en 100 gr snijbiet genomen) ๐ฑ1 el olijfolie ๐ฑ75 gr gratinkaas ๐ฑ2 ovenschaaltjes ingevet ๐ฑpeper, zout en nootmuskaat ๐ฑolijfolie ย ๐Kook de aardappels in 20 minuten gaar en stamp ze fijn. Roer er 75 ml room doorheen. ย ๐Verwarm de oven op 250 graden. ย ๐Was de spinazie grondig. Van de snijbiet gebruik je alleen het blad en snijd dat in kleinere stukken. ย ๐Roerbak de spinazie in wat olijfolie in de wok of grote koekenpan. ย ๐Roer wat peper, zout en nootmuskaat door de spinazie. Eventueel snijd je het nog wat fijner. ย ๐Maak een sausje van 125 ml room, de mosterd en wat peper en zout. ย ๐Snijd de zalm in kleine stukjes. ย ๐Leg de spinazie onderin het schaaltje,ย doe daarop de zalm, de aardappelpuree, de room en als laatste de gratinkaas en zet het ongeveer 5 - 10 minuten in de oven totdat de kaas bruin verkleurt. ย ย ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 22 augustus 2024 Auteur Geplaatst: 22 augustus 2024 Courgettesoep met zalm, ei en tomaat ย Voor 2 personen ย ๐ฑ 2 el olijfolie ๐ฑ 3 sjalotjes klein gesneden ๐ฑ 2 kleine courgettes ongeschild en in kleine stukken ๐ฑ 1 tl tijmblaadjes ๐ฑ 150 gr aardappel in blokjes ๐ฑ 1 l groentebouillon ๐ฑ 1 vleestomaat, in blokjes ๐ฑ zout en peper ๐ฑ 150 gr zalmfilet in reepjes ๐ฑ 2 eieren in stukjes ย Je kunt de courgettes ook vervangenย door spinazie, waterkers of prei. ย Dit is een vrij snel en gemakkelijk recept dat je vaak zult herhalen. ย ๐Verhit de olie en bak de sjalotjes, courgette en tijm circa 5 minuten op laag vuur. ย ๐Voeg de aardappel toe en bak even mee. ย ๐Voeg de bouillon erbij en breng aan de kook en laat 10 - 15 minuten koken. ย ๐Pureer de soep met een staafmixer. ย ๐Breng op smaak met zout en peper. ย ๐Leg bij het serveren de zalm, ei en de tomaat op de soep. Eventueel voeg je wat dille toe. ย ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย ย ย 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 22 augustus 2024 Auteur Geplaatst: 22 augustus 2024 (aangepast) Flammkuchen met prei en broccoli ย Voor 3 a 4 ย personen ย ๐ฑ 2 el olijfolie ๐ฑ 1 rol flammkuchendeeg ๐ฑ 1 kleine prei ๐ฑ Stelen en roosjes babybroccoli ๐ฑ 8 kerstomaatjes ๐ฑ 200 gr Philadelphia ๐ฑ 3 tenen knoflook uitgeperst ๐ฑ 100 gr gerookte ham ๐ฑ Feta kaas naar behoefte, eventueel klein gesneden ย ย ๐ Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. ย ๐ Snijd de prei in halve ringen (eventueel kook je die 3 minuten voor) ย ๐ Snijd de tomaatjes in helften. ย ๐ Maak de broccoli schoon en snijd de stelen in stukjes. ย ๐ Pers de knoflook uit en vermeng die met de Philadelphia. ย ๐ Rol het deeg uit en besmeer die met de Philadelphia. ย ๐ Leg de prei en de broccoli verdeeld erop. ย ๐ Plaats de tomaatjes verdeeld erop. ย ๐ Als laatste verdeel je de Feta, ik heb ze tussen de rijtjes van de tomaten verspreid. ย ๐ Laat de plaat in zoโn 10 - 15 minuten goudbruin bakken. ย ๐ Haal de plaat uit de oven en beleg deze met de gerookte ham. ย Lekker met zoetzure komkommer. ย ย ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย ย ย 23 augustus 2024 aangepast door Petrasmoestuin 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 23 augustus 2024 Auteur Geplaatst: 23 augustus 2024 Gemarineerde komkommer met tomaat ย Voor 3 a 4 ย personen ย ย ๐ฑ1 middelmatige komkommer, heel dun gesneden ๐ฑ1 rode ui, dun gesneden ๐ฑ1 tomaat, in stukjes of stukken gesneden ๐ฑ15 ml appelazijn ๐ฑ15 ml olijfolie ๐ฑ1 el honing ๐ฑยฝ el mosterd ๐ฑmespunt zout ๐ฑmespunt zwarte peper ๐ฑ1 el verse peterselie geknipt ย ย ๐Mix in een grote kom de gesneden komkommers, rode ui en tomaat. Ik heb gisteren de komkommer in vieren gesneden en toen in plakjes. Mijn man houdt niet zo van komkommer, alleen als het heel klein gesneden is. ย ๐Mix in een andere kleine kom de appelazijn, olijfolie, honing, mosterd, zout en peper. ย ๐Voeg de dressing over de groenten in de grote kom en schep het goed om. ย ๐et de schaal in de koelkast weg met een stuk plastic folie erop. Laat het minstens 2 uur, of beter een hele nacht in de koelkast staan. ย ๐Voor het opdienen voeg je de verse peterselie toe op de groente. Zorg wel dat het goed koud is. ย ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย ย ย 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 28 augustus 2024 Auteur Geplaatst: 28 augustus 2024 Mini quiches met aardappel ย ๐ฑ150 gr spelt volkoren meel ๐ฑ1 tl bakpoeder ๐ฑ80 gr magere kwark ๐ฑ2 el havermelk ๐ฑ3 el olijfolie ๐ฑBeetje zout en suiker ๐ฑ250 gr fijn geraspte aardappel ๐ฑ50 gr verse klein gesneden groente uit de tuin Ik had nu: 1 spekboon 1 kleine biet 1 kleine wortel wortelgroen bietenblad ย ๐ฑ1 lente-uitjes of sjalotjes ๐ฑ40 gr Emmentaler of Leerdammer geraspt ๐ฑ2 eieren ๐ฑ100 ml slagroom ๐ฑZout, peper en nootmuskaat ย ๐ฑ9 of 10 muffin vormpjes ย Bereiding: ย ๐Kook de groente een paar minuten voor. ย ๐Vermeng de meel met de bakpoeder in een kom. Voeg de kwark, havermelk, olie, zout en suiker toe en kneed dit tot een deeg. ย ๐In een andere kom vermeng je de aardappel, groente, bosuitjes of sjalotjes en de kaas. ย ๐In een 3e kom vermeng je de eieren, slagroom, zout, peper en nootmuskaat. ย ๐Bekleed de muffin vormen met het deeg. ย ๐Doe dan de groentevulling in de vormpjes. ย ๐Als laatste verdeel je het eimengsel, ยฑ 2 el per muffin. ย ๐Bak de muffins in 30 minuten op 175 graden. ย Lekker met Tzatziki van komkommer, knoflook, mayo en cayennepeper en een zachte salade met tomaatjes. (ook uit de tuin) ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย ย ย ย ย 3 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 31 augustus 2024 Auteur Geplaatst: 31 augustus 2024 ย Snelle quiche met paprika en feta ย ๐ฑย 1 rol bladerdeeg of hartige taart deeg ๐ฑ 600 gram paprika gewassen, in reepjes of kleine stukjes ๐ฑย 4 bosuitjes, in ringen gesneden ๐ฑ 200 gram feta, in blokjes ๐ฑ 200 ml kookroom of slagroom ๐ฑ 3 eetlepels paneermeel ๐ฑ 8 eieren ๐ฑ 1/2 theelepel chilipoeder ๐ฑ 1 tl gerookte paprikapoeder ๐ฑย 1/2 theelepel zout ๐ฑ quichevorm van 27 cm of bakplaat ย ย ๐Verwarm de oven op 200 graden voor op onder- en bovenwarmte. ย ๐Leg het deeg in de quichevorm en houdt het stuk bakpapier eronder. Op een bakplaat kan ook, maar houdt er rekening mee dat het eimengsel er deels van het bakpapier kan aflopen. Maak het dus niet te nat. ย ย ๐In de bodem prik je wat gaatjes. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Het vocht wordt hierdoor opgenomen en je krijgt een stevige bodem. ย ๐Meng de gesneden paprika met de bosui en de blokjes feta. Verdeel dit mengsel over de hartige taart bodem. ย ๐Roer in een kom de eieren los met de kookroom of slagroom. Voeg de kruiden erbij. ย ๐Schenk het eiermengsel over de groente. ย ๐Zet de quichevorm in het midden van de oven en bak de quiche in 35 minuten gaar. ย Vondย je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vindenย alsย je een reactie zou willen geven op de Facebookย groep. Voor meerย zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lidย worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 2 september 2024 Auteur Geplaatst: 2 september 2024 Gesmoorde komkommer voor 2 personen ย Nodig: ย ๐ฑ1 kleine ui ๐ฑ1 klein komkommer ๐ฑ2 ansjovisjes ๐ฑ1 el bloem + 3 el water ๐ฑ200 ml bouillon ๐ฑevt wat citroensap ๐ฑ1 eetlepel roomboter ย Werkwijze: ย ๐ย ย ย ย ย ย Schil de komkommer, halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten. ย ๐ย ย ย ย ย ย Snij de komkommer in halve maantjes. ย ๐ย ย ย ย ย ย Snipper de ui fijn. ย ๐ย ย ย ย ย ย Smelt de boter en fruit de ui glazig. Voeg de stukjes komkommer eraan toe en fruit ze kort mee. ย ๐ย ย ย ย ย ย Voeg de kippenbouillon toe en laat het afgedekt 3 minuten zachtjes garen. ย ๐ย ย ย ย ย ย Roer de bloem met het water glad en voeg deze toe in de pan. Laat het nogmaals 5 minuten zachtjes garen en voeg dan wat peper, zout en eventueel wat citroensap toeย ย ย ย ย ย ย naar eigen smaak. ย ๐ย ย ย ย ย ย Vlak voor het opdienen voeg je de stukjes ansjovis in de pan en meng deze er voorzichtig door en warm even mee. ย Lekker met een stuk vis (b.v. zalm) en gekookte aardappelen. Ik had hier zoete aardappelen genomen en er een salade van mango en avocado erbij gemaakt. ย 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 2 september 2024 Auteur Geplaatst: 2 september 2024 Mango en avocado salade met nootjes ย Nodig: ย Voor 2 personen: ย ๐ฑ1ย Mango ๐ฑ1ย Avocado ๐ฑ1 of 2 bosuitjes ๐ฑ1 stengel bleekselderij ๐ฑ2ย Romana sla of anders ๐ฑwat verse koriander of gemalen ๐ฑ25ย gย pindas ย Voor de dressing: ๐ฑ 2 of 3 el citroensap ๐ฑ 1 el pindakaas ๐ฑ 2ยฝ el yoghurt ๐ฑ ยฝ th appel- of rijstazijn ๐ฑ 3/4 el sojasaus of ketjapsaus ๐ฑ 2 el sesamolie ๐ฑ stukje gember van 1 cm ๐ฑ 1ย chilipepertje ๐ฑ 1 tl honing ๐ฑ mespunt komijnpoeder ย Werkwijze: ย ๐ย ย ย ย ย ย Schil de mango en de avocado en snijd beide in plakjes, de bosuitjes en bleekselderij in ringetjes. ย ๐ย ย ย ย ย ย Was de sla goed, centrifugeer ze en scheur of knip ze klein. Was de koriander, maak droog en maak het klein (of poeder nemen). ย ๐ย ย ย ย ย ย Rooster de pindas in een droge pan. ย ๐ย ย ย ย ย ย Voor de dressing doe je alles in een kom. De gember in hele kleine stukjes of geperst en het pepertje ook heel fijn gesneden. Roer alles goed door. ย ๐ย ย ย ย ย ย Verdeel de sla op de borden en maak het af met de dressing en de geroosterde noten. ย Ik heb de rode botersla (Salanova) ervoor genomen, die stond al een heel tijdje, zie foto, maar die blijft nog heel erg lang lekker. ย Lekker met gesmoorde komkommer en gekookte aardappelen en een stukje vis. ย ย ย 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 2 september 2024 Auteur Geplaatst: 2 september 2024 Bloemkoolcurry ย Nodig: ย ๐ฑย ย ย ย 150 gr zilvervliesrijst ๐ฑย ย ย ย ย ย 1 kleine bloemkool of 1 struik broccoli ๐ฑย ย ย ย ย ย 1 el olijfolie ๐ฑย ย ย ย ย ย 1 el Vadouvan kruiden, maar ik mix wat kruiden zelf. Dit heb ik genomen: ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย 1 lp kerriepoeder ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย 1 th komijnpoeder ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ยฝ th gember ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ยฝ th peper ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ยฝ th kaneel ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ยฝ th koriander ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ยฝ th kurkuma ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย Je kunt ook venkelpoeder, chili en ย ย dragon toevoegen, net wat je lekker vindt. ๐ฑย ย ย ย ย ย 200 gr kikkererwten ๐ฑย ย ย ย ย ย 100 - 200 ml kokosmelk ๐ฑย ย ย ย ย ย 3 bosuitjes ๐ฑย ย ย ย ย ย 1 lp geschaafde amandelen ย ย ๐ย Kook de rijst zoals je gewend bent of wat op de verpakking staat. ย ๐ย Verdeel de bloemkool of broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes. ย ๐ย Kook de bloemkool of broccoli 5 minuten. ย ๐ย Verwarm olie in de wok of hapjespan en fruit de kruiden op laag vuur in 1 minuut. ย ๐ย Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. ย ๐ย Voeg toe en fruit 2 minuten mee. Voeg dan de kool toe en fruit 1 minuut mee. ย ๐ย Voeg dan de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 1 minuut op laag vuur doorkoken. Intussen rooster je de amandelschaafsel. ย ๐ย Snijd de bosuitjes in ringetjes en schep door de curry. Strooi de amandelschaafsel erover. ย ๐ย Dien op met de rijst of met naanbrood. ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย Vrijdag en vandaag heb ik het met bloemkool gegeten, vandaag vergeten er amandelschaafsel op te doen, dus geen foto ervan. Vrijdag wel, maar toen heb ik er geen foto van gemaakt. ย 3 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 3 september 2024 Auteur Geplaatst: 3 september 2024 Gevulde aardappel met vis en kaas voor 2 p ย Nodig: ย ๐ฑ2 grote aardappels ๐ฑ3 lente-uitjes of 1 sjalot ๐ฑ150 gr gerookte forel in stukjes ๐ฑ2 el crรจme fraiche ๐ฑ50 gr geraspte cheddar ๐ฑยฝ el mosterd ๐ฑPeper en zout ย Bereiding: ย ย ๐ย ย ย ย ย ย Verwarm de oven voor op 200 gr, bij hetelucht op 180 gr. ย ๐ย ย ย ย ย ย Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze dan op een stuk bakpapier op de bakplaat en laat ze ongeveer in 60 minuten poffen tot ze zacht aan voelen. ย ๐ย ย ย ย ย ย Laat de oven aan, maar haal de aardappelen eruit en laat iets afkoelen. ย ๐ย ย ย ย ย ย Halveer de aardappels in de lengte. Haal met een lepel voorzichtig het aardappelkruim uit de schil, maar laat een klein laagje zitten. ย ๐ย ย ย ย ย ย Prak het aardappelkruim met de crรจme fraรฎche, โ van de lente-ui (of 1 sjalot), de helftย van de kaas, de mosterd en wat zout en peper door elkaar. Je kunt alvast eenย ย ย ย ย ย ย ย ย deel van de vis er doorheen mengen of je doet alle vis er doorheen. ย ๐ย ย ย ย ย ย Vul de aardappels met het mengsel. Ik heb dus een beetje vis achtergelaten en dat er bovenop gedaan. Bestrooi het dan met de rest van de kaas. ย ๐ย ย ย ย ย ย Leg de gevulde aardappels weer terug op de bakplaat en bak ze 15 - 20 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is. Als je lente-ui gesneden had, danย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย garneer je het met de overige lente-ui. ย Lekker met een tomatensalade. Deze vleestomaten had ik van een vriendin uit haar moestuin gekregen. Deze wil ik volgend jaar ook graag zaaien, wat zijn die lekker! ย Ik heb een simpel tomatensalade gemaakt als volgt: ย 2 Vleestomaten in stukjes 1 sjalot in kleine stukjes 2 stukjes augurk in kleine stukjes Peper en zout ย Meer was er niet nodig, een lekkere combinatie die ik binnenkort weer ga maken. Mijn man vond het te weinig, die had 1 grote aardappel en ik 2 kleinere.ย Maar normaal maak ik er ook een beetje salade bij. ย Sommige fotos staan op zijn kop, ik weet niet hoe ik dat moet verhelpen. ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย 3 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 4 september 2024 Auteur Geplaatst: 4 september 2024 Gele tomatensoep ย Nodig voor 2 a 3 personen: ย ๐ฑ2 of meer wortels ๐ฑ1 steel bleekselderij ๐ฑ1 kleine ui ๐ฑ1 of 2 teentjes knoflook ๐ฑ1 el olijfolie of koolzaadolie ๐ฑ750 ml groentebouillon zonder gist ๐ฑ400 gr gele (cherry) tomaten ๐ฑZout en cayennepeper en ยฝ tl komijnpoeder ๐ฑWat basilicumblaadjes ย Bereiding:ย ย ๐Maak alle groente schoon en snijd ze in stukjes. ย ๐Voeg de olie in een grote koekenpan of pan en voeg de groentes toe en bak ze 10 โ 15 minuten op zacht vuur. Roer ze af en toe om. ย ๐Voeg de bouillon en de tomaten toe, als het kookt, zet dan het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken. ย ๐Haal dan de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer. ย ๐Voeg zout, cayennepeper en komijnpoeder toe en dien de soep op met wat verse basilicumblaadjes.ย ย Ook lekker met wat geroosterde tomaatjes erop. Die heb ik i.p.v. kerstomaatjes vandaag geroosterd met trostomaten en tomaatjes van een gele struik die rode tomaten geeft. ย ย ย ย ย ย ย ย 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 7 september 2024 Auteur Geplaatst: 7 september 2024 Bietensoep voor 2 p ย Nodig: ย ๐ฑย 500ย grย voorgekookte rode bieten ๐ฑ 1ย grote pastinaak ๐ฑ 1ย ui ๐ฑ 3ย teentjesย knoflook ๐ฑ 1ย appel ๐ฑ 1 tl komijn ๐ฑ 750ย mlย groentebouillon zonder gist ๐ฑ 125ย mlย havercreme ๐ฑ walnoten ๐ฑ verse dille ย Werkwijze: ย ๐Maak de pastinaak en de appel schoon en snijd beide deze in stukjes. Snijd ook de rode biet in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes of pers ze uit. ย ๐Bak in een pan met wat olie de knoflook en ui aan. ย ๐Voeg de pastinaak, appel en rode biet toe. Bak dit nog even mee. Doe de komijn erbij en laat nog 1 minuut meebakken. ย ๐Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ยฑ 20 minuten zachtjes koken. ย ๐Voeg de room toe aan de soep en pureer deze glad. ย ๐Dien de soep op met wat gehakte walnoten en verse dille. 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 8 september 2024 Auteur Geplaatst: 8 september 2024 Puree van koolraap, wortel, aardappel en pastinaak voor 2 p ย Nodig: ย ๐ฑ 375 gr koolraap ๐ฑ 200 gr aardappelen ๐ฑ 100 gr wortelen ๐ฑ 100 gr pastinaken of knolselderij ๐ฑ 300 ml bouillon ๐ฑ (1 el boter en wat room, eventueel) ๐ฑ Peterselie naar smaak ๐ฑ zout, peper, nootmuskaat ย Werkwijze: ย ๐ Maak alle groente en aardappelen schoon en snijd alles in even kleine stukjes. ย ๐ Kook alles in de bouillon in een half uurtje tot het gaar en zacht is. ย ๐ Was intussen de peterselie, maak het droog en knip of snijdt het fijn. ย ๐ Giet de aardappel/groente af, maar bewaar het in een litermaat. ย ๐ Stamp de groente, maar niet al te fijn, het is lekker als het nog een beetje grof is en de afzonderlijke groente kan proeven. ย ๐ Doe de kruiden en de peterselie erdoor en nog wat bouillonvocht. Je kunt er eventueel wat boter en/of room door doen. ย Als je het vega wilt houden, doe er dan Vega balletjes, worsten of gebraden rooktofu erbij. Ik bak dan wat uitjes, wat bloem erdoor en voeg er wat sambal, tomatenketchup, peper en zout toe. Dan heb je een lekkere pittige jus. ย Maar zonder vlees of vega kan ook, b.v. met courgette burgers en Tzatziki. Zie mijn volgend recept. ย ย ย ย 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 8 september 2024 Auteur Geplaatst: 8 september 2024 Courgetteburgers voor 2 personen ย Nodig: ย ๐ฑยฝ el zout ๐ฑ1 klein ei ๐ฑ15 gram Parmezaanse kaas, geraspt ๐ฑ50 gram feta kaas, verkruimeld ๐ฑ2 teentjes knoflook, fijngehakt ๐ฑPaar blaadjes verse munt, geknipt ๐ฑ1 bosuitje, fijn gesneden ๐ฑ25 gram bloem ๐ฑpeper ๐ฑ3 el olijfolie ย Werkwijze: ย ๐Was en rasp de courgettes met een fijne rasp en doe de rasp in een zeef of vergiet. ย ๐Doe er wat zout over en meng het goed door elkaar. Laat ze 10 minuten uitlekken. ย ๐Door het zout wordt het vocht uit de courgettes getrokken en dan is het beslag niet te nat. ย ๐Daarna knijp je de courgettes goed uit. ย ๐Doe de geraspte courgette in een kom en meng het met alle overige ingrediรซnten behalve de olijfolie. Voeg wat peper naar smaak toe. Geen zout! Want dat zit volop in de kaas. ย ๐Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Maak 4 hoopjes van beslag met behulp van 2 eetlepels en bak ze ยฑ 3 minuten aan elke kant tot ze mooi van kleur zijn. ย Lekker met een puree en knoflooksaus of Tzatziki. ย 3 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 9 september 2024 Auteur Geplaatst: 9 september 2024 Komkommer geroerbakt ย Nodig: ย ย ๐ฑ1 komkommer of 3 kleintjes ๐ฑ1 tl olijfolie of koolzaadolie ๐ฑ1 cmย gemberwortel gesneden ๐ฑ2 teentjes knoflook fijn gesneden ๐ฑยฝ th kristalsuiker ๐ฑยฝ thl chilivlokken ๐ฑยฝ th sesamolie ย Werkwijze: ย ย ย ๐ย ย ย ย ย ย Snijd de komkommers in de lengte door en schraap de zaadlijsten met een lepel weg. ย Snijd dan elke helft in vier lange repen en snijd die repen in staafjes vanย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ongeveer 4 cm lang. ย ๐ย ย ย ย ย ย Meng de komkommers met ยฝ theelepel zout in een grote kom en laat 10 minutenย rusten.ย ย ๐ย ย ย ย ย ย Spoel de staafjes komkommer dan grondig af, schud het teveel aan water eraf en dep droog met keukenpapier. ย ๐ย ย ย ย ย ย Verhit de plantaardige olie in een wok op hoog vuur en roerbak de gember tot ze heerlijk geurt.ย ย ๐ย ย ย ย ย ย Voeg de komkommer en knoflook toe. Roerbak 1 minuut en voeg dan de suiker en de chilivlokken toe. Roer goed.ย ย ๐ย ย ย ย ย ย Verdeel nu de komkommer verspreid in de wok en laat het 30 seconden dichtschroeien. Roerbak enkele seconden, verdeel de komkommer dan weer in รฉรฉn laag uit inย ย ย ย ย ย ย de pan en laat opnieuw 30 seconden dichtschroeien. Besprenkel de komkommer met 1 theelepel water en roerbak nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur, roer er deย ย ย ย ย ย ย sesamolie door en serveer. ย ย 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 10 september 2024 Auteur Geplaatst: 10 september 2024 Krieltjessalade, gele tomaatjes en komijnekaas ย Ik heb heel veel gele tomaten van de MM, ook de test en eigenlijk ben ik niet zo zot op rouwe tomaat, mijn man wel.ย Maar als je 10 tomatenplanten hebt, dan moet je er toch wat mee doen niet waar? Vorige week had ik een gele tomatensoep gemaakt, ik vond het lekker, mijn man zei voor 1 keer. Dus vandaag weer iets geprobeerd en ja, dat vonden wij allebei erg lekker. En aangezien ik er ook een stuk zalm met knoflooksaus erbij had gedaan (kan niet zonder knoflook) werd het toch een beetje veel. Ik heb de hoeveelheden wat aangepast voor 2 personen. Ik zou zeggen: probeer het ook eens. ย Nodig: ย ๐ฑ35 gr pecannoten ๐ฑ425 gr krieltjes ๐ฑSla, b.v. Romana of Salanova ๐ฑ210 gr gele cherrytomaten ๐ฑ2 bosuitjes ๐ฑ2 el extra vierge olijfolie ๐ฑ2 tl mosterd ๐ฑ2 tl (witte) balsamico azijn ๐ฑ1 tl honing ๐ฑPeper en zout ๐ฑ1 Sinaasappel ๐ฑ75 gr geraspte belegen of oude komijnekaas ย Werkwijze: ย ๐ย ย Rooster de pecannoten ยฑ 2 minuten op hoog vuur zonder olie. Bewaar de pecannoten op een bord. ย ๐ย ย Was de krieltjes of schil ze en snijd ze in vieren. Kook de krieltjes gaar in ยฑ 10 - 14 minuten. deksel. Giet ze af en laat zonder deksel uitstomen. ย ๐ย ย Was intussen de sla en verwijder eventueel de bittere kern van de romainesla als je die gebruik. Knip of scheur de sla klein. ย ๐ย ย Snijd de cherrytomaten in helften en de bosui in fijne ringen. ย ๐ย ย Ris de oreganoblaadjes van de takjes en snijd of knip de blaadjes fijn. ย ๐ย ย Pers de sinaasappel uit. Doe de sla, cherrytomaten en bosui in een grote kom. ย ๐ย ย Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, balsamicoazijn, honing, oregano, 4 el sinaasappelsap, peper en zout en roer dat met een staafmixer tot een gladde massa. ย ๐ย ย Voeg de krieltjes, dressing en belegen komijnekaas toe aan de groenten in de saladekom en breng op smaak met peper en zout. ย ๐ย ย Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de pecannoten. Eventueel kun je er nog wat sinaasappelsap erover schenken, mocht je nog wat over hebben. ย ย ย ย 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 12 september 2024 Auteur Geplaatst: 12 september 2024 Salade Niรงoise met makreel Een maaltijdsalade voor 2 personen. ย ย Nodig: ย ๐ฑ2 eieren ๐ฑ150 gram spekbonen of sperziebonen ๐ฑ50 gram sugar snaps of peultjes ๐ฑ1 kleine rode ui ๐ฑ1 of 2 tomaten ๐ฑ100 (gerookte) makreel ๐ฑ75 gr olijven ๐ฑWat kappertjes of stukjes ansjovis ๐ฑ2 teentjes knoflook ๐ฑOlijfolie extra vierge ย Werkwijze: ย ๐ย Kook de eieren in 8 minuten en laat ze schrikken in koud water, pel ze dan en laat ze afkoelen. ย ๐ Maak de bonen en de sugarsnaps schoon. ย ๐ Kook de spek- of sperziebonen in ruim water. Voeg na 4 minuten de sugarsnaps erbij en ย laat het samen nog 4 minuten koken. Ik heb bonen uit de vriezer genomen en ze beiden 1 minuut korter gekookt. ย ๐ Spoel de groenten na het afgieten af met koud water. ย ๐ Snij de ui in dunne ringen en de tomaten in partjes. ย ๐ Snijd de makreel in kleine stukjes. ย ๐ Snijd de olijven in plakjes. ย ๐ Doe alles in een grote kom. Doe wat olijfolie erbij en roer het goed door. ย ๐ Verdeel de salade over de 2 borden. Snijd de eieren in partjes of vieren en verdeel deze over de salade. ย ย TIP: i.p.v. gerookte makreel kun je ook een blikje makreel nemen met wat gerookt zout. Of wat wij ook in Duitsland kunnen kopen is gerookte haring in blik. ย ย ย ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 12 september 2024 Auteur Geplaatst: 12 september 2024 Zoete courgettetaart ย Nodig: ย ๐ฑ100 gr walnoten grof gehakt ๐ฑ2 courgettes ๐ฑ3 eieren ๐ฑ100 - 125 gr rietsuiker ๐ฑ100 ml olijfolie ๐ฑ200 gr bloem gezeefd ๐ฑ7 gr bakpoeder ๐ฑ1 el koekkruiden ๐ฑ1 springvorm 24 cm Ingevet en met bloem bestoven met een stuk bakpapier op de bodem ย Werkwijze: ย ย ย ๐ย Verwarm de oven voor op 175 graden. ย ๐ย Rooster de walnoten kort droog in de pan en laat afkoelen op een bord. ย ๐ย Was de courgettes, dep ze droog en rasp ze grof. ย ๐ย Klop de eieren met de suiker luchtig, evt met een mixer. Mix de olie erdoor. ย ๐ย Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout. ย ๐ย Klop het bloemmengsel luchtig bij het eiermengsel. Voeg dan courgette en walnoten toe. ย ๐ย Leg een rand bakpapier op de bodem in de vorm tegen het plakken en giet het mengsel in de vorm. Bak het ongeveer een uur in het midden in de oven tot het lichtbruin is geworden, maar de binnenkant nog wat vochtig is. ย ๐ย Neem de vorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. ย ๐ย Haal het mes langs de randen om de taart los te maken. Doe de ring los en als je er papier op hebt liggen, kun je het zo aansnijden. Je kunt het ook omdraaien op een bord of taartrooster en laat het verder afkoelen. Hij is zowel warm als koud lekker. ย . ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย 1 Quote
Vrouwholle Geplaatst: 12 september 2024 Geplaatst: 12 september 2024 Wat staat jouw courgette plant er nog prachtig bij Petra๐๐ Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 13 september 2024 Auteur Geplaatst: 13 september 2024 (aangepast) Wat staat jouw courgette plant er nog prachtig bij Petra๐๐ ย Dit is geen recente foto, maar van eind juli. Hij staat er nu zo bij. Van deze plant heb ik een paar courgettes geoogst. Ik heb er nog een paar staan, maar die doen niet veel. 13 september 2024 aangepast door Petrasmoestuin 2 Quote
Vrouwholle Geplaatst: 13 september 2024 Geplaatst: 13 september 2024 Oh ja dat is meer herkenbaar van nu idd๐ Apart is dat hรจ dat de ene het prima doet en de andere plant maar wat staat te โ kwarrenโ ๐ค Bij mij precies zo helaas โฆIk had ingezet op wat minder planten dit jaar maar als ze dan โ raarโ gaan doen heb ik weer heel weinig oogstโฆ๐ 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 13 september 2024 Auteur Geplaatst: 13 september 2024 Veel te veel water gekregen en op sommige plekken geen of weinig zon. En de MM zei veel water, dus niet. Volgend jaar beter. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 13 september 2024 Geplaatst: 13 september 2024 Niet teveel off-topic a.u.b. ย Dan blijft dit een mooi recepten-topic. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Petrasmoestuin Geplaatst: 13 september 2024 Auteur Geplaatst: 13 september 2024 Tuinkerssoep met gerookte forel Nodig voor een maaltijdsoep voor 2 personen: ย ๐ฑ140 gr gerookte forel in stukjes (of makreel en wat gerookt zout) ๐ฑ1 prei ๐ฑ1 ui ๐ฑ1 stengel bleekselderij ๐ฑ30 gr verse spinazie ๐ฑ2 bakjes tuinkers ๐ฑ1 aardappel ๐ฑ1 dl zure room ๐ฑ3 teentjes knoflook ๐ฑ1 groentebouillon tablet zonder gist ๐ฑ1 kruidentuiltje (of gewoon wat peterselie, tijm en wat oregano, veel lekkerder!) ๐ฑ2 dl Oude Geuze bier (of donker bier) ๐ฑ1 el roomboter ๐ฑPeper ย Werkwijze:ย ย ย ๐ Maak de groente (prei, ui, selderij, aardappel en knoflook) schoon, en snijd in grove stukken. ๐ Zet een grote pan of wok pot op het vuur met de boter en stoof er de groenten in aan. ๐Voeg het kruidentuiltje toe, bevochtig met het bier en vul verder met water tot de groenten net onder staan. ๐Voeg het groentebouillontablet erbij, breng aan de kook en laat het 20 minuten koken.ย Als je geen kruidentuiltje gebruikt, voeg dan na 15 minuten de verse kruiden erbij. ๐ Verwijder het kruidentuiltje en doe de soep over in een (soep)pan en mix de soep fijn in de blender. ๐Zet de soep opnieuw op het vuur. Houd eventueel een beetje tuinkers apart voor de afwerking en mix het voor het serveren de spinazie en de resterende tuinkers door de soep. ๐Breng verder op smaak met peper en zout. ๐ Kruid de zure room met peper en zout en roer er een klein scheutje water door zodat die iets vloeiender wordt. ๐ Je kunt de zure room op je bord verdelen in cirkels of het van te voren in de pan erdoor roeren. ๐ Dien de soep op in 2 grote kommen en leg daarboven de stukjes forel. Leg er eventueel de rest van de tuinkers erop als versiering. ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra ย 3 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 14 september 2024 Auteur Geplaatst: 14 september 2024 (aangepast) Pompoen en mais gratin voor 2 personen ย Nodig: ๐ฑ 1 maiskolf (of ยฑ 200 gram blikje) een baby pompoen van 300 g ๐ฑ 300 g vastkokende aardappelen ๐ฑ 1 el verse tijm ๐ฑ 200 ml slagroom ๐ฑ 100 ml havermelk en 50 ml havercreme (of 175 ml volle melk) ๐ฑ Eventueel wat Grana Padano geraspt ย ย Nodig: ๐ฑ 1 maiskolf (of ยฑ 200 gram blikje) een baby pompoen van 300 g ๐ฑ 300 g vastkokende aardappelen ๐ฑ 1 el verse tijm ๐ฑ 200 ml slagroom ๐ฑ 100 ml havermelk en 50 ml havercreme (of 175 ml volle melk) ๐ฑ Eventueel wat Grana Padano geraspt ย Werkwijze: ย ย ๐ย ย Verwarm de oven voor op 200 C. Meng in een kom de slagroom met de melk en tijm. Voeg zout en peper naar smaak toe. ๐ Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. ย ๐ Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd deze ook in dunne plakjes. ย ๐ Snijd de maiskorrels van de maiskolf af of laat de maiskorrels uit het blikje uitlekken. ย ๐ Vet de ovenschaal in en doe de groente en aardappel in laagjes in de ovenschaal. ๐ Verdeel het roommengsel over de groente en dek de schaal af met aluminiumfolie. ย ๐ Laat het ยฑ in 40 minuten gaar bakken. Haal de folie eraf en laat het dan 10 minuten onder de gril bruin worden. Ik heb er nog wat Grana Padano erover verdeeld. ย ย Ik heb er een paar vegetarische Falafel eraan toegevoegd en die in koolzaadolie gebakken. ย ย Lekker met gestoomde stambonen en doe ze daarna in een pannetje met wat peterselie, peper, zout en wat roomboter. ย PS: ik had een beetje pech. Mijn pompoentje was nog niet helemaal volgroeid, ik had de verkeerde stam doorgesneden, maar wonder boven wonder heb ik hem toch kunnen eten. Wat de mais betreft: ik had mais staan, maar die groeide niet goed vanwege te weinig zon op de plek waar hij stond en mijn hond heeft er ook nog eens 2 x eraan gebeten, alle 8 stuks. Dus ik heb een blikje genomen. ย ย Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 14 september 2024 aangepast door Petrasmoestuin 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.