Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Petra's receptenhoek


Recommended Posts

Ovenschotel spinazie met zalm

 

Voor 2 personen

 

🌱4 kleine aardappelen

🌱1 pakje room 200 ml

🌱gerookte zalm 150 gr

🌱1 el mosterd

🌱300 gr spinazie

(ik heb 200 gr NZ spinazie en 100 gr snijbiet genomen)

🌱1 el olijfolie

🌱75 gr gratinkaas

🌱2 ovenschaaltjes ingevet

🌱peper, zout en nootmuskaat

🌱olijfolie

 

🍜Kook de aardappels in 20 minuten gaar en stamp ze fijn. Roer er 75 ml room doorheen.

 

🍜Verwarm de oven op 250 graden.

 

🍜Was de spinazie grondig. Van de snijbiet gebruik je alleen het blad en snijd dat in kleinere stukken.

 

🍜Roerbak de spinazie in wat olijfolie in de wok of grote koekenpan.

 

🍜Roer wat peper, zout en nootmuskaat door de spinazie. Eventueel snijd je het nog wat fijner.

 

🍜Maak een sausje van 125 ml room, de mosterd en wat peper en zout.

 

🍜Snijd de zalm in kleine stukjes.

 

🍜Leg de spinazie onderin het schaaltje,  doe daarop de zalm, de aardappelpuree, de room en als laatste de gratinkaas en zet het ongeveer 5 - 10 minuten in de oven totdat de kaas bruin verkleurt.

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

Ovenschotel zalm met spinazie.jpg

20240821_190040.jpg

20240821_190258.jpg

20240821_200416.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Petrasmoestuin changed the title to Ovenschotel spinazie met zalm

Courgettesoep met zalm, ei en tomaat

 

Voor 2 personen

 

🌱 2 el olijfolie

🌱 3 sjalotjes klein gesneden

🌱 2 kleine courgettes ongeschild en in kleine stukken

🌱 1 tl tijmblaadjes

🌱 150 gr aardappel in blokjes

🌱 1 l groentebouillon

🌱 1 vleestomaat, in blokjes

🌱 zout en peper

🌱 150 gr zalmfilet in reepjes

🌱 2 eieren in stukjes

 

Je kunt de courgettes ook vervangen  door spinazie, waterkers of prei.

 

Dit is een vrij snel en gemakkelijk recept dat je vaak zult herhalen.

 

🍜Verhit de olie en bak de sjalotjes, courgette en tijm circa 5 minuten op laag vuur.

 

🍜Voeg de aardappel toe en bak even mee.

 

🍜Voeg de bouillon erbij en breng aan de kook en laat 10 - 15 minuten koken.

 

🍜Pureer de soep met een staafmixer.

 

🍜Breng op smaak met zout en peper.

 

🍜Leg bij het serveren de zalm, ei en de tomaat op de soep. Eventueel voeg je wat dille toe.

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

 

Courgettesoep met zalm.jpg

11 juli van K1, vak 1, 1e courgette.jpg

11 juli van W7 1e courgette.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Flammkuchen met prei en broccoli

 

Voor 3 a 4  personen

 

🌱 2 el olijfolie

🌱 1 rol flammkuchendeeg

🌱 1 kleine prei

🌱 Stelen en roosjes babybroccoli

🌱 8 kerstomaatjes

🌱 200 gr Philadelphia

🌱 3 tenen knoflook uitgeperst

🌱 100 gr gerookte ham

🌱 Feta kaas naar behoefte, eventueel klein gesneden

 

 

🍜 Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

 

🍜 Snijd de prei in halve ringen (eventueel kook je die 3 minuten voor)

 

🍜 Snijd de tomaatjes in helften.

 

🍜 Maak de broccoli schoon en snijd de stelen in stukjes.

 

🍜 Pers de knoflook uit en vermeng die met de Philadelphia.

 

🍜 Rol het deeg uit en besmeer die met de Philadelphia.

 

🍜 Leg de prei en de broccoli verdeeld erop.

 

🍜 Plaats de tomaatjes verdeeld erop.

 

🍜 Als laatste verdeel je de Feta, ik heb ze tussen de rijtjes van de tomaten verspreid.

 

🍜 Laat de plaat in zo’n 10 - 15 minuten goudbruin bakken.

 

🍜 Haal de plaat uit de oven en beleg deze met de gerookte ham.

 

Lekker met zoetzure komkommer.

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20240822_195518.thumb.jpg.adae567d955fe6b502e9be0cd0488d9d.jpg

 

 

20240822_174903.jpg

20240822_192311.jpg

20240822_192659.jpg

20240822_193028.jpg

20240822_194720.jpg

20240626_111929.jpg

Edited by Petrasmoestuin
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Gemarineerde komkommer met tomaat

 

Voor 3 a 4  personen

 

 

🌱1 middelmatige komkommer, heel dun gesneden

🌱1 rode ui, dun gesneden

🌱1 tomaat, in stukjes of stukken gesneden

🌱15 ml appelazijn

🌱15 ml olijfolie

🌱1 el honing

🌱½ el mosterd

🌱mespunt zout

🌱mespunt zwarte peper

🌱1 el verse peterselie geknipt

 

 

🍜Mix in een grote kom de gesneden komkommers, rode ui en tomaat.

Ik heb gisteren de komkommer in vieren gesneden en toen in plakjes. Mijn man houdt niet zo van komkommer, alleen als het heel klein gesneden is.

 

🍜Mix in een andere kleine kom de appelazijn, olijfolie, honing, mosterd, zout en peper.

 

🍜Voeg de dressing over de groenten in de grote kom en schep het goed om.

 

🍜et de schaal in de koelkast weg met een stuk plastic folie erop. Laat het minstens 2 uur, of beter een hele nacht in de koelkast staan.

 

🍜Voor het opdienen voeg je de verse peterselie toe op de groente. Zorg wel dat het goed koud is.

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20240822_195518.thumb.jpg.adae567d955fe6b502e9be0cd0488d9d.jpg

 

 

Gemarineerde komkommer.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mini quiches met aardappel

 

🌱150 gr spelt volkoren meel

🌱1 tl bakpoeder

🌱80 gr magere kwark

🌱2 el havermelk

🌱3 el olijfolie

🌱Beetje zout en suiker

🌱250 gr fijn geraspte aardappel

🌱50 gr verse klein gesneden groente uit de tuin

Ik had nu:

1 spekboon

1 kleine biet

1 kleine wortel

wortelgroen

bietenblad

 

🌱1 lente-uitjes of sjalotjes

🌱40 gr Emmentaler of Leerdammer geraspt

🌱2 eieren

🌱100 ml slagroom

🌱Zout, peper en nootmuskaat

 

🌱9 of 10 muffin vormpjes

 

Bereiding:

 

🍜Kook de groente een paar minuten voor.

 

🍜Vermeng de meel met de bakpoeder in een kom. Voeg de kwark, havermelk, olie, zout en suiker toe en kneed dit tot een deeg.

 

🍜In een andere kom vermeng je de aardappel, groente, bosuitjes of sjalotjes en de kaas.

 

🍜In een 3e kom vermeng je de eieren, slagroom, zout, peper en nootmuskaat.

 

🍜Bekleed de muffin vormen met het deeg.

 

🍜Doe dan de groentevulling in de vormpjes.

 

🍜Als laatste verdeel je het eimengsel, ± 2 el per muffin.

 

🍜Bak de muffins in 30 minuten op 175 graden.

 

Lekker met Tzatziki van komkommer, knoflook, mayo en cayennepeper en een zachte salade met tomaatjes. (ook uit de tuin)

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven

op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

 

20240826_211212.jpg

20240827_212133.jpg

20240826_192012.jpg

 

20240826_193508.thumb.jpg.db0d268578d19ae69e2817e98049a0ae.jpg

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

Snelle quiche met paprika en feta

 

🌱 1 rol bladerdeeg of hartige taart deeg

🌱 600 gram paprika gewassen, in reepjes of kleine stukjes

🌱 4 bosuitjes, in ringen gesneden

🌱 200 gram feta, in blokjes

🌱 200 ml kookroom of slagroom

🌱 3 eetlepels paneermeel

🌱 8 eieren

🌱 1/2 theelepel chilipoeder

🌱 1 tl gerookte paprikapoeder

🌱 1/2 theelepel zout

🌱 quichevorm van 27 cm of bakplaat

 

 

🍜Verwarm de oven op 200 graden voor op onder- en bovenwarmte.

 

🍜Leg het deeg in de quichevorm en houdt het stuk bakpapier eronder. Op een bakplaat kan ook, maar houdt er rekening mee dat het eimengsel er deels van het bakpapier kan aflopen. Maak het dus niet te nat.  

 

🍜In de bodem prik je wat gaatjes. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Het vocht wordt hierdoor opgenomen en je krijgt een stevige bodem.

 

🍜Meng de gesneden paprika met de bosui en de blokjes feta. Verdeel dit mengsel over de hartige taart bodem.

 

🍜Roer in een kom de eieren los met de kookroom of slagroom. Voeg de kruiden erbij.

 

🍜Schenk het eiermengsel over de groente.

 

🍜Zet de quichevorm in het midden van de oven en bak de quiche in 35 minuten gaar.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

 

20240828_200012.thumb.jpg.bf91cca030b31be50e3a48aeb152a9a9.jpg

 

20240828_190106.jpg

20240828_200636.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20240829_204712.jpg

 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Gesmoorde komkommer voor 2 personen

 

Nodig:

 

🌱1 kleine ui

🌱1 klein komkommer

🌱2 ansjovisjes

🌱1 el bloem + 3 el water

🌱200 ml bouillon

🌱evt wat citroensap

🌱1 eetlepel roomboter

 

Werkwijze:

 

🍜      Schil de komkommer, halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten.

 

🍜       Snij de komkommer in halve maantjes.

 

🍜       Snipper de ui fijn.

 

🍜       Smelt de boter en fruit de ui glazig. Voeg de stukjes komkommer eraan toe en fruit ze kort mee.

 

🍜       Voeg de kippenbouillon toe en laat het afgedekt 3 minuten zachtjes garen.

 

🍜       Roer de bloem met het water glad en voeg deze toe in de pan. Laat het nogmaals 5 minuten zachtjes garen en voeg dan wat peper, zout en eventueel wat citroensap toe              naar eigen smaak.

 

🍜       Vlak voor het opdienen voeg je de stukjes ansjovis in de pan en meng deze er voorzichtig door en warm even mee.

 

Lekker met een stuk vis (b.v. zalm) en gekookte aardappelen. Ik had hier zoete aardappelen genomen en er een salade van mango en avocado erbij gemaakt.

 

20240901_200654.jpg

20240901_193006.jpg

20240901_193018.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mango en avocado salade met nootjes

 

Nodig:

 

Voor 2 personen:

 

🌱1 Mango

🌱1 Avocado

🌱1 of 2 bosuitjes

🌱1 stengel bleekselderij

🌱2 Romana sla of anders

🌱wat verse koriander of gemalen

🌱25 g pindas

 

Voor de dressing:

🌱 2 of 3 el citroensap

🌱 1 el pindakaas

🌱 2½ el yoghurt

🌱 ½ th appel- of rijstazijn

🌱 3/4 el sojasaus of ketjapsaus

🌱 2 el sesamolie

🌱 stukje gember van 1 cm

🌱 1 chilipepertje

🌱 1 tl honing

🌱 mespunt komijnpoeder

 

Werkwijze:

 

🍜       Schil de mango en de avocado en snijd beide in plakjes, de bosuitjes en bleekselderij in ringetjes.

 

🍜       Was de sla goed, centrifugeer ze en scheur of knip ze klein. Was de koriander, maak droog en maak het klein (of poeder nemen).

 

🍜       Rooster de pindas in een droge pan.

 

🍜       Voor de dressing doe je alles in een kom. De gember in hele kleine stukjes of geperst en het pepertje ook heel fijn gesneden. Roer alles goed door.

 

🍜       Verdeel de sla op de borden en maak het af met de dressing en de geroosterde noten.

 

Ik heb de rode botersla (Salanova) ervoor genomen, die stond al een heel tijdje, zie foto, maar die blijft nog heel erg lang lekker.

 

Lekker met gesmoorde komkommer en gekookte aardappelen en een stukje vis.

 

 

 

20240901_200654.jpg

20240901_171607.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bloemkoolcurry

 

Nodig:

 

🌱       150 gr zilvervliesrijst

🌱       1 kleine bloemkool of 1 struik broccoli

🌱       1 el olijfolie

🌱       1 el Vadouvan kruiden, maar ik mix wat kruiden zelf. Dit heb ik genomen:

            1 lp kerriepoeder

            1 th komijnpoeder

            ½ th gember

            ½ th peper

            ½ th kaneel

            ½ th koriander

            ½ th kurkuma

            Je kunt ook venkelpoeder, chili en    dragon toevoegen, net wat je lekker vindt.

🌱       200 gr kikkererwten

🌱       100 - 200 ml kokosmelk

🌱       3 bosuitjes

🌱       1 lp geschaafde amandelen

 

 

🍜 Kook de rijst zoals je gewend bent of wat op de verpakking staat.

 

🍜 Verdeel de bloemkool of broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes.

 

🍜 Kook de bloemkool of broccoli 5 minuten.

 

🍜 Verwarm olie in de wok of hapjespan en fruit de kruiden op laag vuur in 1 minuut.

 

🍜 Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken.

 

🍜 Voeg toe en fruit 2 minuten mee. Voeg dan de kool toe en fruit 1 minuut mee.

 

🍜 Voeg dan de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 1 minuut op laag vuur doorkoken.

Intussen rooster je de amandelschaafsel.

 

🍜 Snijd de bosuitjes in ringetjes en schep door de curry. Strooi de amandelschaafsel erover.

 

🍜 Dien op met de rijst of met naanbrood.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

Vrijdag en vandaag heb ik het met bloemkool gegeten, vandaag vergeten er amandelschaafsel op te doen, dus geen foto ervan. Vrijdag wel, maar toen heb ik er geen foto van gemaakt.

 

Met broccoli.jpg

20240902_193035.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Gevulde aardappel met vis en kaas voor 2 p

 

Nodig:

 

🌱2 grote aardappels

🌱3 lente-uitjes of 1 sjalot

🌱150 gr gerookte forel in stukjes

🌱2 el crème fraiche

🌱50 gr geraspte cheddar

🌱½ el mosterd

🌱Peper en zout

 

Bereiding:

 

 

🍜       Verwarm de oven voor op 200 gr, bij hetelucht op 180 gr.

 

🍜       Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze dan op een stuk bakpapier op de bakplaat en laat ze ongeveer in 60 minuten poffen tot ze zacht aan voelen.

 

🍜       Laat de oven aan, maar haal de aardappelen eruit en laat iets afkoelen.

 

🍜       Halveer de aardappels in de lengte. Haal met een lepel voorzichtig het aardappelkruim uit de schil, maar laat een klein laagje zitten.

 

🍜       Prak het aardappelkruim met de crème fraîche, ⅔ van de lente-ui (of 1 sjalot), de helft van de kaas, de mosterd en wat zout en peper door elkaar. Je kunt alvast een                  deel van de vis er doorheen mengen of je doet alle vis er doorheen.

 

🍜       Vul de aardappels met het mengsel. Ik heb dus een beetje vis achtergelaten en dat er bovenop gedaan. Bestrooi het dan met de rest van de kaas.

 

🍜      Leg de gevulde aardappels weer terug op de bakplaat en bak ze 15 - 20 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is. Als je lente-ui gesneden had, dan                                  garneer je het met de overige lente-ui.

 

Lekker met een tomatensalade. Deze vleestomaten had ik van een vriendin uit haar moestuin gekregen. Deze wil ik volgend jaar ook graag zaaien, wat zijn die lekker!

 

Ik heb een simpel tomatensalade gemaakt als volgt:

 

2 Vleestomaten in stukjes

1 sjalot in kleine stukjes

2 stukjes augurk in kleine stukjes

Peper en zout

 

Meer was er niet nodig, een lekkere combinatie die ik binnenkort weer ga maken.

Mijn man vond het te weinig, die had 1 grote aardappel en ik 2 kleinere. 

Maar normaal maak ik er ook een beetje salade bij.

 

Sommige fotos staan op zijn kop, ik weet niet hoe ik dat moet verhelpen.

 

 

 

 

20240903_194555.jpg

20240903_194531.jpg

 

20240903_193137.jpg

 

20240903_191653.thumb.jpg.eec3699baf1d3e84e24f903b13445150.jpg

 

20240903_192039.thumb.jpg.e322143a0158fb174c8d9b00504d58a5.jpg

 

20240903_192259.thumb.jpg.17c2d84bc962665444bad87a572fd6d8.jpg

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Gele tomatensoep

 

Nodig voor 2 a 3 personen:

 

🌱2 of meer wortels

🌱1 steel bleekselderij

🌱1 kleine ui

🌱1 of 2 teentjes knoflook

🌱1 el olijfolie of koolzaadolie

🌱750 ml groentebouillon zonder gist

🌱400 gr gele (cherry) tomaten

🌱Zout en cayennepeper en ½ tl komijnpoeder

🌱Wat basilicumblaadjes

 

Bereiding: 

 

🍜Maak alle groente schoon en snijd ze in stukjes.

 

🍜Voeg de olie in een grote koekenpan of pan en voeg de groentes toe en bak ze 10 – 15 minuten op zacht vuur. Roer ze af en toe om.

 

🍜Voeg de bouillon en de tomaten toe, als het kookt, zet dan het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken.

 

🍜Haal dan de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer.

 

🍜Voeg zout, cayennepeper en komijnpoeder toe en dien de soep op met wat verse basilicumblaadjes. 

 

Ook lekker met wat geroosterde tomaatjes erop. Die heb ik i.p.v. kerstomaatjes vandaag geroosterd met trostomaten en tomaatjes van een gele struik die rode tomaten geeft.

 

 

20240904_202803.jpg

 

20240904_203236.thumb.jpg.cf731eb7616333ca1f3800218d639ad5.jpg

 

 

20240904_173800.jpg

 

20240904_172950.jpg

 

20240904_160018.jpg

 

Gedroogde tros en kers.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bietensoep voor 2 p

 

Nodig:

 

🌱 500 gr voorgekookte rode bieten

🌱 1 grote pastinaak

🌱 1 ui

🌱 3 teentjes knoflook

🌱 1 appel

🌱 1 tl komijn

🌱 750 ml groentebouillon zonder gist

🌱 125 ml havercreme

🌱 walnoten

🌱 verse dille

 

Werkwijze:

 

🍜Maak de pastinaak en de appel schoon en snijd beide deze in stukjes. Snijd ook de rode biet in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes of pers ze uit.

 

🍜Bak in een pan met wat olie de knoflook en ui aan.

 

🍜Voeg de pastinaak, appel en rode biet toe. Bak dit nog even mee. Doe de komijn erbij en laat nog 1 minuut meebakken.

 

🍜Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ± 20 minuten zachtjes koken.

 

🍜Voeg de room toe aan de soep en pureer deze glad.

 

🍜Dien de soep op met wat gehakte walnoten en verse dille.

20240906_193245.jpg

20240906_175545.jpg

20240906_175553.jpg

20240906_190240.jpg

20240906_192809.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Puree van koolraap, wortel, aardappel en pastinaak voor 2 p

 

Nodig:

 

🌱 375 gr koolraap

🌱 200 gr aardappelen

🌱 100 gr wortelen

🌱 100 gr pastinaken of knolselderij

🌱 300 ml bouillon

🌱 (1 el boter en wat room, eventueel)

🌱 Peterselie naar smaak

🌱 zout, peper, nootmuskaat

 

Werkwijze:

 

🍜 Maak alle groente en aardappelen schoon en snijd alles in even kleine stukjes.

 

🍜 Kook alles in de bouillon in een half uurtje tot het gaar en zacht is.

 

🍜 Was intussen de peterselie, maak het droog en knip of snijdt het fijn.

 

🍜 Giet de aardappel/groente af, maar bewaar het in een litermaat.

 

🍜 Stamp de groente, maar niet al te fijn, het is lekker als het nog een beetje grof is en de afzonderlijke groente kan proeven.

 

🍜 Doe de kruiden en de peterselie erdoor en nog wat bouillonvocht.

Je kunt er eventueel wat boter en/of room door doen.

 

Als je het vega wilt houden, doe er dan Vega balletjes, worsten of gebraden rooktofu erbij.

Ik bak dan wat uitjes, wat bloem erdoor en voeg er wat sambal, tomatenketchup, peper en zout toe. Dan heb je een lekkere pittige jus.

 

Maar zonder vlees of vega kan ook, b.v. met courgette burgers en Tzatziki. Zie mijn volgend recept.

 

 

20240908_201433.jpg

 

20240908_184556.thumb.jpg.8b3e01dcfb0928239b44b53d1982b648.jpg

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Courgetteburgers voor 2 personen

 

Nodig:

 

🌱½ el zout

🌱1 klein ei

🌱15 gram Parmezaanse kaas, geraspt

🌱50 gram feta kaas, verkruimeld

🌱2 teentjes knoflook, fijngehakt

🌱Paar blaadjes verse munt, geknipt

🌱1 bosuitje, fijn gesneden

🌱25 gram bloem

🌱peper

🌱3 el olijfolie

 

Werkwijze:

 

🍜Was en rasp de courgettes met een fijne rasp en doe de rasp in een zeef of vergiet.

 

🍜Doe er wat zout over en meng het goed door elkaar. Laat ze 10 minuten uitlekken.

 

🍜Door het zout wordt het vocht uit de courgettes getrokken en dan is het beslag niet te nat.

 

🍜Daarna knijp je de courgettes goed uit.

 

🍜Doe de geraspte courgette in een kom en meng het met alle overige ingrediënten behalve de olijfolie. Voeg wat peper naar smaak toe. Geen zout! Want dat zit volop in de kaas.

 

🍜Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Maak 4 hoopjes van beslag met behulp van 2 eetlepels en bak ze ± 3 minuten aan elke kant tot ze mooi van kleur zijn.

 

Lekker met een puree en knoflooksaus of Tzatziki.

 

20240908_201433.jpg

Courgette 30 aug.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Komkommer geroerbakt

 

Nodig:

 

 

🌱1 komkommer of 3 kleintjes

🌱1 tl olijfolie of koolzaadolie

🌱1 cm  gemberwortel gesneden

🌱2 teentjes knoflook fijn gesneden

🌱½ th kristalsuiker

🌱½ thl chilivlokken

🌱½ th sesamolie

 

Werkwijze:

 

 

 

🍜      Snijd de komkommers in de lengte door en schraap de zaadlijsten met een lepel weg.  Snijd dan elke helft in vier lange repen en snijd die repen in staafjes van                            ongeveer 4 cm lang.

 

🍜       Meng de komkommers met ½ theelepel zout in een grote kom en laat 10 minuten rusten. 

 

🍜       Spoel de staafjes komkommer dan grondig af, schud het teveel aan water eraf en dep droog met keukenpapier.

 

🍜       Verhit de plantaardige olie in een wok op hoog vuur en roerbak de gember tot ze heerlijk geurt. 

 

🍜       Voeg de komkommer en knoflook toe. Roerbak 1 minuut en voeg dan de suiker en de chilivlokken toe. Roer goed. 

 

🍜       Verdeel nu de komkommer verspreid in de wok en laat het 30 seconden dichtschroeien. Roerbak enkele seconden, verdeel de komkommer dan weer in één laag uit in              de pan en laat opnieuw 30 seconden dichtschroeien. Besprenkel de komkommer met 1 theelepel water en roerbak nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur, roer er de              sesamolie door en serveer.

 

 

20240909_210727.jpg

20240909_201236.jpg

20240909_203101.jpg

20240909_195017.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Krieltjessalade, gele tomaatjes en komijnekaas

 

Ik heb heel veel gele tomaten van de MM, ook de test en eigenlijk ben ik niet zo zot op rouwe tomaat, mijn man wel.  Maar als je 10 tomatenplanten hebt, dan moet je er toch wat mee doen niet waar? Vorige week had ik een gele tomatensoep gemaakt, ik vond het lekker, mijn man zei voor 1 keer. Dus vandaag weer iets geprobeerd en ja, dat vonden wij allebei erg lekker. En aangezien ik er ook een stuk zalm met knoflooksaus erbij had gedaan (kan niet zonder knoflook) werd het toch een beetje veel. Ik heb de hoeveelheden wat aangepast voor 2 personen. Ik zou zeggen: probeer het ook eens.

 

Nodig:

 

🌱35 gr pecannoten

🌱425 gr krieltjes

🌱Sla, b.v. Romana of Salanova

🌱210 gr gele cherrytomaten

🌱2 bosuitjes

🌱2 el extra vierge olijfolie

🌱2 tl mosterd

🌱2 tl (witte) balsamico azijn

🌱1 tl honing

🌱Peper en zout

🌱1 Sinaasappel

🌱75 gr geraspte belegen of oude komijnekaas

 

Werkwijze:

 

🍜  Rooster de pecannoten ± 2 minuten op hoog vuur zonder olie. Bewaar de pecannoten op een bord.

 

🍜  Was de krieltjes of schil ze en snijd ze in vieren. Kook de krieltjes gaar in ± 10 - 14 minuten. deksel. Giet ze af en laat zonder deksel uitstomen.

 

🍜  Was intussen de sla en verwijder eventueel de bittere kern van de romainesla als je die gebruik. Knip of scheur de sla klein.

 

🍜  Snijd de cherrytomaten in helften en de bosui in fijne ringen.

 

🍜  Ris de oreganoblaadjes van de takjes en snijd of knip de blaadjes fijn.

 

🍜  Pers de sinaasappel uit. Doe de sla, cherrytomaten en bosui in een grote kom.

 

🍜  Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, balsamicoazijn, honing, oregano, 4 el sinaasappelsap, peper en zout en roer dat met een staafmixer tot een gladde massa.

 

🍜  Voeg de krieltjes, dressing en belegen komijnekaas toe aan de groenten in de saladekom en breng op smaak met peper en zout.

 

🍜  Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de pecannoten. Eventueel kun je er nog wat sinaasappelsap erover schenken, mocht je nog wat over hebben.

 

20240910_191335.jpg

 

20240910_191737.jpg

 

20240910_170927.thumb.jpg.e117a3f13b28c27628e6e8fb2ffa1eb6.jpg

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Jorieke123 changed the title to Petra's receptenhoek

Salade Niçoise met makreel

Een maaltijdsalade voor 2 personen.

 

 

Nodig:

 

🌱2 eieren

🌱150 gram spekbonen of sperziebonen

🌱50 gram sugar snaps of peultjes

🌱1 kleine rode ui

🌱1 of 2 tomaten

🌱100 (gerookte) makreel

🌱75 gr olijven

🌱Wat kappertjes of stukjes ansjovis

🌱2 teentjes knoflook

🌱Olijfolie extra vierge

 

Werkwijze:

 

🍜 Kook de eieren in 8 minuten en laat ze schrikken in koud water, pel ze dan en laat ze afkoelen.

 

🍜 Maak de bonen en de sugarsnaps schoon.

 

🍜 Kook de spek- of sperziebonen in ruim water. Voeg na 4 minuten de sugarsnaps erbij en  laat het samen nog 4 minuten koken. Ik heb bonen uit de vriezer genomen en ze beiden 1 minuut korter gekookt.

 

🍜 Spoel de groenten na het afgieten af met koud water.

 

🍜 Snij de ui in dunne ringen en de tomaten in partjes.

 

🍜 Snijd de makreel in kleine stukjes.

 

🍜 Snijd de olijven in plakjes.

 

🍜 Doe alles in een grote kom. Doe wat olijfolie erbij en roer het goed door.

 

🍜 Verdeel de salade over de 2 borden. Snijd de eieren in partjes of vieren en verdeel deze over de salade.

 

 

TIP: i.p.v. gerookte makreel kun je ook een blikje makreel nemen met wat gerookt zout. Of wat wij ook in Duitsland kunnen kopen is gerookte haring in blik.

 

 

 

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

20240912_194422.jpg

20240912_190053.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zoete courgettetaart

 

Nodig:

 

🌱100 gr walnoten grof gehakt

🌱2 courgettes

🌱3 eieren

🌱100 - 125 gr rietsuiker

🌱100 ml olijfolie

🌱200 gr bloem gezeefd

🌱7 gr bakpoeder

🌱1 el koekkruiden

🌱1 springvorm 24 cm

Ingevet en met bloem bestoven

met een stuk bakpapier op de bodem

 

Werkwijze:

 

 

 

🍜 Verwarm de oven voor op 175 graden.

 

🍜 Rooster de walnoten kort droog in de pan en laat afkoelen op een bord.

 

🍜 Was de courgettes, dep ze droog en rasp ze grof.

 

🍜 Klop de eieren met de suiker luchtig, evt met een mixer. Mix de olie erdoor.

 

🍜 Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout.

 

🍜 Klop het bloemmengsel luchtig bij het eiermengsel. Voeg dan courgette en walnoten toe.

 

🍜 Leg een rand bakpapier op de bodem in de vorm tegen het plakken en giet het mengsel in de vorm. Bak het ongeveer een uur in het midden in de oven tot het lichtbruin is geworden, maar de binnenkant nog wat vochtig is.

 

🍜 Neem de vorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.

 

🍜 Haal het mes langs de randen om de taart los te maken. Doe de ring los en als je er papier op hebt liggen, kun je het zo aansnijden. Je kunt het ook omdraaien op een bord of taartrooster en laat het verder afkoelen. Hij is zowel warm als koud lekker.

 

.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

Courgettetaart 3.jpg

Courgettetaart 2.jpg

K1 de grootste van de 3.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Wat staat jouw courgette plant er nog prachtig bij Petra👍😊

 

Dit is geen recente foto, maar van eind juli. Hij staat er nu zo bij. Van deze plant heb ik een paar courgettes geoogst.

Ik heb er nog een paar staan, maar die doen niet veel.

13 september.jpg

Edited by Petrasmoestuin
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Oh ja dat is meer herkenbaar van nu idd😉 Apart is dat hè dat de ene het prima doet en de andere plant maar wat staat te “ kwarren” 🤔 Bij mij precies zo helaas …Ik had ingezet op wat minder planten dit jaar maar als ze dan “ raar” gaan doen heb ik weer heel weinig oogst…🙄

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tuinkerssoep met gerookte forel

Nodig voor een maaltijdsoep voor 2 personen:

 

🌱140 gr gerookte forel in stukjes (of makreel en wat gerookt zout)

🌱1 prei

🌱1 ui

🌱1 stengel bleekselderij

🌱30 gr verse spinazie

🌱2 bakjes tuinkers

🌱1 aardappel

🌱1 dl zure room

🌱3 teentjes knoflook

🌱1 groentebouillon tablet zonder gist

🌱1 kruidentuiltje (of gewoon wat peterselie, tijm en wat oregano, veel lekkerder!)

🌱2 dl Oude Geuze bier (of donker bier)

🌱1 el roomboter

🌱Peper

 

Werkwijze: 

 

 

🍜 Maak de groente (prei, ui, selderij, aardappel en knoflook) schoon, en snijd in grove stukken.

🍜 Zet een grote pan of wok pot op het vuur met de boter en stoof er de groenten in aan.

🍜Voeg het kruidentuiltje toe, bevochtig met het bier en vul verder met water tot de groenten net onder staan.

🍜Voeg het groentebouillontablet erbij, breng aan de kook en laat het 20 minuten koken. Als je geen kruidentuiltje gebruikt, voeg dan na 15 minuten de verse kruiden erbij.

🍜 Verwijder het kruidentuiltje en doe de soep over in een (soep)pan en mix de soep fijn in de blender.

🍜Zet de soep opnieuw op het vuur. Houd eventueel een beetje tuinkers apart voor de afwerking en mix het voor het serveren de spinazie en de resterende tuinkers door de soep.

🍜Breng verder op smaak met peper en zout.

🍜 Kruid de zure room met peper en zout en roer er een klein scheutje water door zodat die iets vloeiender wordt.

🍜 Je kunt de zure room op je bord verdelen in cirkels of het van te voren in de pan erdoor roeren.

🍜 Dien de soep op in 2 grote kommen en leg daarboven de stukjes forel. Leg er eventueel de rest van de tuinkers erop als versiering.

 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

 

20230831_161020.jpg

20230831_161033.jpg

20231120_201158.jpg

Tuinkerssoep-met-gerookte-forel-2___media_library_original_646_373.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...