Petrasmoestuin Posted August 22 Share Posted August 22 Ovenschotel spinazie met zalm Voor 2 personen 🌱4 kleine aardappelen 🌱1 pakje room 200 ml 🌱gerookte zalm 150 gr 🌱1 el mosterd 🌱300 gr spinazie (ik heb 200 gr NZ spinazie en 100 gr snijbiet genomen) 🌱1 el olijfolie 🌱75 gr gratinkaas 🌱2 ovenschaaltjes ingevet 🌱peper, zout en nootmuskaat 🌱olijfolie 🍜Kook de aardappels in 20 minuten gaar en stamp ze fijn. Roer er 75 ml room doorheen. 🍜Verwarm de oven op 250 graden. 🍜Was de spinazie grondig. Van de snijbiet gebruik je alleen het blad en snijd dat in kleinere stukken. 🍜Roerbak de spinazie in wat olijfolie in de wok of grote koekenpan. 🍜Roer wat peper, zout en nootmuskaat door de spinazie. Eventueel snijd je het nog wat fijner. 🍜Maak een sausje van 125 ml room, de mosterd en wat peper en zout. 🍜Snijd de zalm in kleine stukjes. 🍜Leg de spinazie onderin het schaaltje, doe daarop de zalm, de aardappelpuree, de room en als laatste de gratinkaas en zet het ongeveer 5 - 10 minuten in de oven totdat de kaas bruin verkleurt. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted August 22 Author Share Posted August 22 Courgettesoep met zalm, ei en tomaat Voor 2 personen 🌱 2 el olijfolie 🌱 3 sjalotjes klein gesneden 🌱 2 kleine courgettes ongeschild en in kleine stukken 🌱 1 tl tijmblaadjes 🌱 150 gr aardappel in blokjes 🌱 1 l groentebouillon 🌱 1 vleestomaat, in blokjes 🌱 zout en peper 🌱 150 gr zalmfilet in reepjes 🌱 2 eieren in stukjes Je kunt de courgettes ook vervangen door spinazie, waterkers of prei. Dit is een vrij snel en gemakkelijk recept dat je vaak zult herhalen. 🍜Verhit de olie en bak de sjalotjes, courgette en tijm circa 5 minuten op laag vuur. 🍜Voeg de aardappel toe en bak even mee. 🍜Voeg de bouillon erbij en breng aan de kook en laat 10 - 15 minuten koken. 🍜Pureer de soep met een staafmixer. 🍜Breng op smaak met zout en peper. 🍜Leg bij het serveren de zalm, ei en de tomaat op de soep. Eventueel voeg je wat dille toe. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted August 22 Author Share Posted August 22 (edited) Flammkuchen met prei en broccoli Voor 3 a 4 personen 🌱 2 el olijfolie 🌱 1 rol flammkuchendeeg 🌱 1 kleine prei 🌱 Stelen en roosjes babybroccoli 🌱 8 kerstomaatjes 🌱 200 gr Philadelphia 🌱 3 tenen knoflook uitgeperst 🌱 100 gr gerookte ham 🌱 Feta kaas naar behoefte, eventueel klein gesneden 🍜 Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. 🍜 Snijd de prei in halve ringen (eventueel kook je die 3 minuten voor) 🍜 Snijd de tomaatjes in helften. 🍜 Maak de broccoli schoon en snijd de stelen in stukjes. 🍜 Pers de knoflook uit en vermeng die met de Philadelphia. 🍜 Rol het deeg uit en besmeer die met de Philadelphia. 🍜 Leg de prei en de broccoli verdeeld erop. 🍜 Plaats de tomaatjes verdeeld erop. 🍜 Als laatste verdeel je de Feta, ik heb ze tussen de rijtjes van de tomaten verspreid. 🍜 Laat de plaat in zo’n 10 - 15 minuten goudbruin bakken. 🍜 Haal de plaat uit de oven en beleg deze met de gerookte ham. Lekker met zoetzure komkommer. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra Edited August 23 by Petrasmoestuin 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted August 23 Author Share Posted August 23 Gemarineerde komkommer met tomaat Voor 3 a 4 personen 🌱1 middelmatige komkommer, heel dun gesneden 🌱1 rode ui, dun gesneden 🌱1 tomaat, in stukjes of stukken gesneden 🌱15 ml appelazijn 🌱15 ml olijfolie 🌱1 el honing 🌱½ el mosterd 🌱mespunt zout 🌱mespunt zwarte peper 🌱1 el verse peterselie geknipt 🍜Mix in een grote kom de gesneden komkommers, rode ui en tomaat. Ik heb gisteren de komkommer in vieren gesneden en toen in plakjes. Mijn man houdt niet zo van komkommer, alleen als het heel klein gesneden is. 🍜Mix in een andere kleine kom de appelazijn, olijfolie, honing, mosterd, zout en peper. 🍜Voeg de dressing over de groenten in de grote kom en schep het goed om. 🍜et de schaal in de koelkast weg met een stuk plastic folie erop. Laat het minstens 2 uur, of beter een hele nacht in de koelkast staan. 🍜Voor het opdienen voeg je de verse peterselie toe op de groente. Zorg wel dat het goed koud is. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted August 28 Author Share Posted August 28 Mini quiches met aardappel 🌱150 gr spelt volkoren meel 🌱1 tl bakpoeder 🌱80 gr magere kwark 🌱2 el havermelk 🌱3 el olijfolie 🌱Beetje zout en suiker 🌱250 gr fijn geraspte aardappel 🌱50 gr verse klein gesneden groente uit de tuin Ik had nu: 1 spekboon 1 kleine biet 1 kleine wortel wortelgroen bietenblad 🌱1 lente-uitjes of sjalotjes 🌱40 gr Emmentaler of Leerdammer geraspt 🌱2 eieren 🌱100 ml slagroom 🌱Zout, peper en nootmuskaat 🌱9 of 10 muffin vormpjes Bereiding: 🍜Kook de groente een paar minuten voor. 🍜Vermeng de meel met de bakpoeder in een kom. Voeg de kwark, havermelk, olie, zout en suiker toe en kneed dit tot een deeg. 🍜In een andere kom vermeng je de aardappel, groente, bosuitjes of sjalotjes en de kaas. 🍜In een 3e kom vermeng je de eieren, slagroom, zout, peper en nootmuskaat. 🍜Bekleed de muffin vormen met het deeg. 🍜Doe dan de groentevulling in de vormpjes. 🍜Als laatste verdeel je het eimengsel, ± 2 el per muffin. 🍜Bak de muffins in 30 minuten op 175 graden. Lekker met Tzatziki van komkommer, knoflook, mayo en cayennepeper en een zachte salade met tomaatjes. (ook uit de tuin) Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted August 31 Author Share Posted August 31 Snelle quiche met paprika en feta 🌱 1 rol bladerdeeg of hartige taart deeg 🌱 600 gram paprika gewassen, in reepjes of kleine stukjes 🌱 4 bosuitjes, in ringen gesneden 🌱 200 gram feta, in blokjes 🌱 200 ml kookroom of slagroom 🌱 3 eetlepels paneermeel 🌱 8 eieren 🌱 1/2 theelepel chilipoeder 🌱 1 tl gerookte paprikapoeder 🌱 1/2 theelepel zout 🌱 quichevorm van 27 cm of bakplaat 🍜Verwarm de oven op 200 graden voor op onder- en bovenwarmte. 🍜Leg het deeg in de quichevorm en houdt het stuk bakpapier eronder. Op een bakplaat kan ook, maar houdt er rekening mee dat het eimengsel er deels van het bakpapier kan aflopen. Maak het dus niet te nat. 🍜In de bodem prik je wat gaatjes. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Het vocht wordt hierdoor opgenomen en je krijgt een stevige bodem. 🍜Meng de gesneden paprika met de bosui en de blokjes feta. Verdeel dit mengsel over de hartige taart bodem. 🍜Roer in een kom de eieren los met de kookroom of slagroom. Voeg de kruiden erbij. 🍜Schenk het eiermengsel over de groente. 🍜Zet de quichevorm in het midden van de oven en bak de quiche in 35 minuten gaar. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted September 2 Author Share Posted September 2 Gesmoorde komkommer voor 2 personen Nodig: 🌱1 kleine ui 🌱1 klein komkommer 🌱2 ansjovisjes 🌱1 el bloem + 3 el water 🌱200 ml bouillon 🌱evt wat citroensap 🌱1 eetlepel roomboter Werkwijze: 🍜 Schil de komkommer, halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten. 🍜 Snij de komkommer in halve maantjes. 🍜 Snipper de ui fijn. 🍜 Smelt de boter en fruit de ui glazig. Voeg de stukjes komkommer eraan toe en fruit ze kort mee. 🍜 Voeg de kippenbouillon toe en laat het afgedekt 3 minuten zachtjes garen. 🍜 Roer de bloem met het water glad en voeg deze toe in de pan. Laat het nogmaals 5 minuten zachtjes garen en voeg dan wat peper, zout en eventueel wat citroensap toe naar eigen smaak. 🍜 Vlak voor het opdienen voeg je de stukjes ansjovis in de pan en meng deze er voorzichtig door en warm even mee. Lekker met een stuk vis (b.v. zalm) en gekookte aardappelen. Ik had hier zoete aardappelen genomen en er een salade van mango en avocado erbij gemaakt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted September 2 Author Share Posted September 2 Mango en avocado salade met nootjes Nodig: Voor 2 personen: 🌱1 Mango 🌱1 Avocado 🌱1 of 2 bosuitjes 🌱1 stengel bleekselderij 🌱2 Romana sla of anders 🌱wat verse koriander of gemalen 🌱25 g pindas Voor de dressing: 🌱 2 of 3 el citroensap 🌱 1 el pindakaas 🌱 2½ el yoghurt 🌱 ½ th appel- of rijstazijn 🌱 3/4 el sojasaus of ketjapsaus 🌱 2 el sesamolie 🌱 stukje gember van 1 cm 🌱 1 chilipepertje 🌱 1 tl honing 🌱 mespunt komijnpoeder Werkwijze: 🍜 Schil de mango en de avocado en snijd beide in plakjes, de bosuitjes en bleekselderij in ringetjes. 🍜 Was de sla goed, centrifugeer ze en scheur of knip ze klein. Was de koriander, maak droog en maak het klein (of poeder nemen). 🍜 Rooster de pindas in een droge pan. 🍜 Voor de dressing doe je alles in een kom. De gember in hele kleine stukjes of geperst en het pepertje ook heel fijn gesneden. Roer alles goed door. 🍜 Verdeel de sla op de borden en maak het af met de dressing en de geroosterde noten. Ik heb de rode botersla (Salanova) ervoor genomen, die stond al een heel tijdje, zie foto, maar die blijft nog heel erg lang lekker. Lekker met gesmoorde komkommer en gekookte aardappelen en een stukje vis. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted September 2 Author Share Posted September 2 Bloemkoolcurry Nodig: 🌱 150 gr zilvervliesrijst 🌱 1 kleine bloemkool of 1 struik broccoli 🌱 1 el olijfolie 🌱 1 el Vadouvan kruiden, maar ik mix wat kruiden zelf. Dit heb ik genomen: 1 lp kerriepoeder 1 th komijnpoeder ½ th gember ½ th peper ½ th kaneel ½ th koriander ½ th kurkuma Je kunt ook venkelpoeder, chili en dragon toevoegen, net wat je lekker vindt. 🌱 200 gr kikkererwten 🌱 100 - 200 ml kokosmelk 🌱 3 bosuitjes 🌱 1 lp geschaafde amandelen 🍜 Kook de rijst zoals je gewend bent of wat op de verpakking staat. 🍜 Verdeel de bloemkool of broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes. 🍜 Kook de bloemkool of broccoli 5 minuten. 🍜 Verwarm olie in de wok of hapjespan en fruit de kruiden op laag vuur in 1 minuut. 🍜 Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. 🍜 Voeg toe en fruit 2 minuten mee. Voeg dan de kool toe en fruit 1 minuut mee. 🍜 Voeg dan de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 1 minuut op laag vuur doorkoken. Intussen rooster je de amandelschaafsel. 🍜 Snijd de bosuitjes in ringetjes en schep door de curry. Strooi de amandelschaafsel erover. 🍜 Dien op met de rijst of met naanbrood. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra Vrijdag en vandaag heb ik het met bloemkool gegeten, vandaag vergeten er amandelschaafsel op te doen, dus geen foto ervan. Vrijdag wel, maar toen heb ik er geen foto van gemaakt. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted September 3 Author Share Posted September 3 Gevulde aardappel met vis en kaas voor 2 p Nodig: 🌱2 grote aardappels 🌱3 lente-uitjes of 1 sjalot 🌱150 gr gerookte forel in stukjes 🌱2 el crème fraiche 🌱50 gr geraspte cheddar 🌱½ el mosterd 🌱Peper en zout Bereiding: 🍜 Verwarm de oven voor op 200 gr, bij hetelucht op 180 gr. 🍜 Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze dan op een stuk bakpapier op de bakplaat en laat ze ongeveer in 60 minuten poffen tot ze zacht aan voelen. 🍜 Laat de oven aan, maar haal de aardappelen eruit en laat iets afkoelen. 🍜 Halveer de aardappels in de lengte. Haal met een lepel voorzichtig het aardappelkruim uit de schil, maar laat een klein laagje zitten. 🍜 Prak het aardappelkruim met de crème fraîche, ⅔ van de lente-ui (of 1 sjalot), de helft van de kaas, de mosterd en wat zout en peper door elkaar. Je kunt alvast een deel van de vis er doorheen mengen of je doet alle vis er doorheen. 🍜 Vul de aardappels met het mengsel. Ik heb dus een beetje vis achtergelaten en dat er bovenop gedaan. Bestrooi het dan met de rest van de kaas. 🍜 Leg de gevulde aardappels weer terug op de bakplaat en bak ze 15 - 20 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is. Als je lente-ui gesneden had, dan garneer je het met de overige lente-ui. Lekker met een tomatensalade. Deze vleestomaten had ik van een vriendin uit haar moestuin gekregen. Deze wil ik volgend jaar ook graag zaaien, wat zijn die lekker! Ik heb een simpel tomatensalade gemaakt als volgt: 2 Vleestomaten in stukjes 1 sjalot in kleine stukjes 2 stukjes augurk in kleine stukjes Peper en zout Meer was er niet nodig, een lekkere combinatie die ik binnenkort weer ga maken. Mijn man vond het te weinig, die had 1 grote aardappel en ik 2 kleinere. Maar normaal maak ik er ook een beetje salade bij. Sommige fotos staan op zijn kop, ik weet niet hoe ik dat moet verhelpen. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted September 4 Author Share Posted September 4 Gele tomatensoep Nodig voor 2 a 3 personen: 🌱2 of meer wortels 🌱1 steel bleekselderij 🌱1 kleine ui 🌱1 of 2 teentjes knoflook 🌱1 el olijfolie of koolzaadolie 🌱750 ml groentebouillon zonder gist 🌱400 gr gele (cherry) tomaten 🌱Zout en cayennepeper en ½ tl komijnpoeder 🌱Wat basilicumblaadjes Bereiding: 🍜Maak alle groente schoon en snijd ze in stukjes. 🍜Voeg de olie in een grote koekenpan of pan en voeg de groentes toe en bak ze 10 – 15 minuten op zacht vuur. Roer ze af en toe om. 🍜Voeg de bouillon en de tomaten toe, als het kookt, zet dan het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken. 🍜Haal dan de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer. 🍜Voeg zout, cayennepeper en komijnpoeder toe en dien de soep op met wat verse basilicumblaadjes. Ook lekker met wat geroosterde tomaatjes erop. Die heb ik i.p.v. kerstomaatjes vandaag geroosterd met trostomaten en tomaatjes van een gele struik die rode tomaten geeft. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted Saturday at 08:06 PM Author Share Posted Saturday at 08:06 PM Bietensoep voor 2 p Nodig: 🌱 500 gr voorgekookte rode bieten 🌱 1 grote pastinaak 🌱 1 ui 🌱 3 teentjes knoflook 🌱 1 appel 🌱 1 tl komijn 🌱 750 ml groentebouillon zonder gist 🌱 125 ml havercreme 🌱 walnoten 🌱 verse dille Werkwijze: 🍜Maak de pastinaak en de appel schoon en snijd beide deze in stukjes. Snijd ook de rode biet in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes of pers ze uit. 🍜Bak in een pan met wat olie de knoflook en ui aan. 🍜Voeg de pastinaak, appel en rode biet toe. Bak dit nog even mee. Doe de komijn erbij en laat nog 1 minuut meebakken. 🍜Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ± 20 minuten zachtjes koken. 🍜Voeg de room toe aan de soep en pureer deze glad. 🍜Dien de soep op met wat gehakte walnoten en verse dille. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted Sunday at 09:24 PM Author Share Posted Sunday at 09:24 PM Puree van koolraap, wortel, aardappel en pastinaak voor 2 p Nodig: 🌱 375 gr koolraap 🌱 200 gr aardappelen 🌱 100 gr wortelen 🌱 100 gr pastinaken of knolselderij 🌱 300 ml bouillon 🌱 (1 el boter en wat room, eventueel) 🌱 Peterselie naar smaak 🌱 zout, peper, nootmuskaat Werkwijze: 🍜 Maak alle groente en aardappelen schoon en snijd alles in even kleine stukjes. 🍜 Kook alles in de bouillon in een half uurtje tot het gaar en zacht is. 🍜 Was intussen de peterselie, maak het droog en knip of snijdt het fijn. 🍜 Giet de aardappel/groente af, maar bewaar het in een litermaat. 🍜 Stamp de groente, maar niet al te fijn, het is lekker als het nog een beetje grof is en de afzonderlijke groente kan proeven. 🍜 Doe de kruiden en de peterselie erdoor en nog wat bouillonvocht. Je kunt er eventueel wat boter en/of room door doen. Als je het vega wilt houden, doe er dan Vega balletjes, worsten of gebraden rooktofu erbij. Ik bak dan wat uitjes, wat bloem erdoor en voeg er wat sambal, tomatenketchup, peper en zout toe. Dan heb je een lekkere pittige jus. Maar zonder vlees of vega kan ook, b.v. met courgette burgers en Tzatziki. Zie mijn volgend recept. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted Sunday at 09:50 PM Author Share Posted Sunday at 09:50 PM Courgetteburgers voor 2 personen Nodig: 🌱½ el zout 🌱1 klein ei 🌱15 gram Parmezaanse kaas, geraspt 🌱50 gram feta kaas, verkruimeld 🌱2 teentjes knoflook, fijngehakt 🌱Paar blaadjes verse munt, geknipt 🌱1 bosuitje, fijn gesneden 🌱25 gram bloem 🌱peper 🌱3 el olijfolie Werkwijze: 🍜Was en rasp de courgettes met een fijne rasp en doe de rasp in een zeef of vergiet. 🍜Doe er wat zout over en meng het goed door elkaar. Laat ze 10 minuten uitlekken. 🍜Door het zout wordt het vocht uit de courgettes getrokken en dan is het beslag niet te nat. 🍜Daarna knijp je de courgettes goed uit. 🍜Doe de geraspte courgette in een kom en meng het met alle overige ingrediënten behalve de olijfolie. Voeg wat peper naar smaak toe. Geen zout! Want dat zit volop in de kaas. 🍜Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Maak 4 hoopjes van beslag met behulp van 2 eetlepels en bak ze ± 3 minuten aan elke kant tot ze mooi van kleur zijn. Lekker met een puree en knoflooksaus of Tzatziki. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted Monday at 10:41 PM Author Share Posted Monday at 10:41 PM Komkommer geroerbakt Nodig: 🌱1 komkommer of 3 kleintjes 🌱1 tl olijfolie of koolzaadolie 🌱1 cm gemberwortel gesneden 🌱2 teentjes knoflook fijn gesneden 🌱½ th kristalsuiker 🌱½ thl chilivlokken 🌱½ th sesamolie Werkwijze: 🍜 Snijd de komkommers in de lengte door en schraap de zaadlijsten met een lepel weg. Snijd dan elke helft in vier lange repen en snijd die repen in staafjes van ongeveer 4 cm lang. 🍜 Meng de komkommers met ½ theelepel zout in een grote kom en laat 10 minuten rusten. 🍜 Spoel de staafjes komkommer dan grondig af, schud het teveel aan water eraf en dep droog met keukenpapier. 🍜 Verhit de plantaardige olie in een wok op hoog vuur en roerbak de gember tot ze heerlijk geurt. 🍜 Voeg de komkommer en knoflook toe. Roerbak 1 minuut en voeg dan de suiker en de chilivlokken toe. Roer goed. 🍜 Verdeel nu de komkommer verspreid in de wok en laat het 30 seconden dichtschroeien. Roerbak enkele seconden, verdeel de komkommer dan weer in één laag uit in de pan en laat opnieuw 30 seconden dichtschroeien. Besprenkel de komkommer met 1 theelepel water en roerbak nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur, roer er de sesamolie door en serveer. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted Tuesday at 08:31 PM Author Share Posted Tuesday at 08:31 PM Krieltjessalade, gele tomaatjes en komijnekaas Ik heb heel veel gele tomaten van de MM, ook de test en eigenlijk ben ik niet zo zot op rouwe tomaat, mijn man wel. Maar als je 10 tomatenplanten hebt, dan moet je er toch wat mee doen niet waar? Vorige week had ik een gele tomatensoep gemaakt, ik vond het lekker, mijn man zei voor 1 keer. Dus vandaag weer iets geprobeerd en ja, dat vonden wij allebei erg lekker. En aangezien ik er ook een stuk zalm met knoflooksaus erbij had gedaan (kan niet zonder knoflook) werd het toch een beetje veel. Ik heb de hoeveelheden wat aangepast voor 2 personen. Ik zou zeggen: probeer het ook eens. Nodig: 🌱35 gr pecannoten 🌱425 gr krieltjes 🌱Sla, b.v. Romana of Salanova 🌱210 gr gele cherrytomaten 🌱2 bosuitjes 🌱2 el extra vierge olijfolie 🌱2 tl mosterd 🌱2 tl (witte) balsamico azijn 🌱1 tl honing 🌱Peper en zout 🌱1 Sinaasappel 🌱75 gr geraspte belegen of oude komijnekaas Werkwijze: 🍜 Rooster de pecannoten ± 2 minuten op hoog vuur zonder olie. Bewaar de pecannoten op een bord. 🍜 Was de krieltjes of schil ze en snijd ze in vieren. Kook de krieltjes gaar in ± 10 - 14 minuten. deksel. Giet ze af en laat zonder deksel uitstomen. 🍜 Was intussen de sla en verwijder eventueel de bittere kern van de romainesla als je die gebruik. Knip of scheur de sla klein. 🍜 Snijd de cherrytomaten in helften en de bosui in fijne ringen. 🍜 Ris de oreganoblaadjes van de takjes en snijd of knip de blaadjes fijn. 🍜 Pers de sinaasappel uit. Doe de sla, cherrytomaten en bosui in een grote kom. 🍜 Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, balsamicoazijn, honing, oregano, 4 el sinaasappelsap, peper en zout en roer dat met een staafmixer tot een gladde massa. 🍜 Voeg de krieltjes, dressing en belegen komijnekaas toe aan de groenten in de saladekom en breng op smaak met peper en zout. 🍜 Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de pecannoten. Eventueel kun je er nog wat sinaasappelsap erover schenken, mocht je nog wat over hebben. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted 22 hours ago Author Share Posted 22 hours ago Salade Niçoise met makreel Een maaltijdsalade voor 2 personen. Nodig: 🌱2 eieren 🌱150 gram spekbonen of sperziebonen 🌱50 gram sugar snaps of peultjes 🌱1 kleine rode ui 🌱1 of 2 tomaten 🌱100 (gerookte) makreel 🌱75 gr olijven 🌱Wat kappertjes of stukjes ansjovis 🌱2 teentjes knoflook 🌱Olijfolie extra vierge Werkwijze: 🍜 Kook de eieren in 8 minuten en laat ze schrikken in koud water, pel ze dan en laat ze afkoelen. 🍜 Maak de bonen en de sugarsnaps schoon. 🍜 Kook de spek- of sperziebonen in ruim water. Voeg na 4 minuten de sugarsnaps erbij en laat het samen nog 4 minuten koken. Ik heb bonen uit de vriezer genomen en ze beiden 1 minuut korter gekookt. 🍜 Spoel de groenten na het afgieten af met koud water. 🍜 Snij de ui in dunne ringen en de tomaten in partjes. 🍜 Snijd de makreel in kleine stukjes. 🍜 Snijd de olijven in plakjes. 🍜 Doe alles in een grote kom. Doe wat olijfolie erbij en roer het goed door. 🍜 Verdeel de salade over de 2 borden. Snijd de eieren in partjes of vieren en verdeel deze over de salade. TIP: i.p.v. gerookte makreel kun je ook een blikje makreel nemen met wat gerookt zout. Of wat wij ook in Duitsland kunnen kopen is gerookte haring in blik. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted 19 hours ago Author Share Posted 19 hours ago Zoete courgettetaart Nodig: 🌱100 gr walnoten grof gehakt 🌱2 courgettes 🌱3 eieren 🌱100 - 125 gr rietsuiker 🌱100 ml olijfolie 🌱200 gr bloem gezeefd 🌱7 gr bakpoeder 🌱1 el koekkruiden 🌱1 springvorm 24 cm Ingevet en met bloem bestoven met een stuk bakpapier op de bodem Werkwijze: 🍜 Verwarm de oven voor op 175 graden. 🍜 Rooster de walnoten kort droog in de pan en laat afkoelen op een bord. 🍜 Was de courgettes, dep ze droog en rasp ze grof. 🍜 Klop de eieren met de suiker luchtig, evt met een mixer. Mix de olie erdoor. 🍜 Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout. 🍜 Klop het bloemmengsel luchtig bij het eiermengsel. Voeg dan courgette en walnoten toe. 🍜 Leg een rand bakpapier op de bodem in de vorm tegen het plakken en giet het mengsel in de vorm. Bak het ongeveer een uur in het midden in de oven tot het lichtbruin is geworden, maar de binnenkant nog wat vochtig is. 🍜 Neem de vorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. 🍜 Haal het mes langs de randen om de taart los te maken. Doe de ring los en als je er papier op hebt liggen, kun je het zo aansnijden. Je kunt het ook omdraaien op een bord of taartrooster en laat het verder afkoelen. Hij is zowel warm als koud lekker. . Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vrouwholle Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago Wat staat jouw courgette plant er nog prachtig bij Petra👍😊 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted 8 hours ago Author Share Posted 8 hours ago (edited) Wat staat jouw courgette plant er nog prachtig bij Petra👍😊 Dit is geen recente foto, maar van eind juli. Hij staat er nu zo bij. Van deze plant heb ik een paar courgettes geoogst. Ik heb er nog een paar staan, maar die doen niet veel. Edited 5 hours ago by Petrasmoestuin 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vrouwholle Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago Oh ja dat is meer herkenbaar van nu idd😉 Apart is dat hè dat de ene het prima doet en de andere plant maar wat staat te “ kwarren” 🤔 Bij mij precies zo helaas …Ik had ingezet op wat minder planten dit jaar maar als ze dan “ raar” gaan doen heb ik weer heel weinig oogst…🙄 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted 4 hours ago Author Share Posted 4 hours ago Veel te veel water gekregen en op sommige plekken geen of weinig zon. En de MM zei veel water, dus niet. Volgend jaar beter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted 4 hours ago Share Posted 4 hours ago Niet teveel off-topic a.u.b. Dan blijft dit een mooi recepten-topic. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrasmoestuin Posted 2 minutes ago Author Share Posted 2 minutes ago Tuinkerssoep met gerookte forel Nodig voor een maaltijdsoep voor 2 personen: 🌱140 gr gerookte forel in stukjes (of makreel en wat gerookt zout) 🌱1 prei 🌱1 ui 🌱1 stengel bleekselderij 🌱30 gr verse spinazie 🌱2 bakjes tuinkers 🌱1 aardappel 🌱1 dl zure room 🌱3 teentjes knoflook 🌱1 groentebouillon tablet zonder gist 🌱1 kruidentuiltje (of gewoon wat peterselie, tijm en wat oregano, veel lekkerder!) 🌱2 dl Oude Geuze bier (of donker bier) 🌱1 el roomboter 🌱Peper Werkwijze: 🍜 Maak de groente (prei, ui, selderij, aardappel en knoflook) schoon, en snijd in grove stukken. 🍜 Zet een grote pan of wok pot op het vuur met de boter en stoof er de groenten in aan. 🍜Voeg het kruidentuiltje toe, bevochtig met het bier en vul verder met water tot de groenten net onder staan. 🍜Voeg het groentebouillontablet erbij, breng aan de kook en laat het 20 minuten koken. Als je geen kruidentuiltje gebruikt, voeg dan na 15 minuten de verse kruiden erbij. 🍜 Verwijder het kruidentuiltje en doe de soep over in een (soep)pan en mix de soep fijn in de blender. 🍜Zet de soep opnieuw op het vuur. Houd eventueel een beetje tuinkers apart voor de afwerking en mix het voor het serveren de spinazie en de resterende tuinkers door de soep. 🍜Breng verder op smaak met peper en zout. 🍜 Kruid de zure room met peper en zout en roer er een klein scheutje water door zodat die iets vloeiender wordt. 🍜 Je kunt de zure room op je bord verdelen in cirkels of het van te voren in de pan erdoor roeren. 🍜 Dien de soep op in 2 grote kommen en leg daarboven de stukjes forel. Leg er eventueel de rest van de tuinkers erop als versiering. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.