Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ovenschotel spinazie met zalm

ย 

Voor 2 personen

ย 

๐ŸŒฑ4 kleine aardappelen

๐ŸŒฑ1 pakje room 200 ml

๐ŸŒฑgerookte zalm 150 gr

๐ŸŒฑ1 el mosterd

๐ŸŒฑ300 gr spinazie

(ik heb 200 gr NZ spinazie en 100 gr snijbiet genomen)

๐ŸŒฑ1 el olijfolie

๐ŸŒฑ75 gr gratinkaas

๐ŸŒฑ2 ovenschaaltjes ingevet

๐ŸŒฑpeper, zout en nootmuskaat

๐ŸŒฑolijfolie

ย 

๐ŸœKook de aardappels in 20 minuten gaar en stamp ze fijn. Roer er 75 ml room doorheen.

ย 

๐ŸœVerwarm de oven op 250 graden.

ย 

๐ŸœWas de spinazie grondig. Van de snijbiet gebruik je alleen het blad en snijd dat in kleinere stukken.

ย 

๐ŸœRoerbak de spinazie in wat olijfolie in de wok of grote koekenpan.

ย 

๐ŸœRoer wat peper, zout en nootmuskaat door de spinazie. Eventueel snijd je het nog wat fijner.

ย 

๐ŸœMaak een sausje van 125 ml room, de mosterd en wat peper en zout.

ย 

๐ŸœSnijd de zalm in kleine stukjes.

ย 

๐ŸœLeg de spinazie onderin het schaaltje,ย  doe daarop de zalm, de aardappelpuree, de room en als laatste de gratinkaas en zet het ongeveer 5 - 10 minuten in de oven totdat de kaas bruin verkleurt.

ย 

ย 

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

Ovenschotel zalm met spinazie.jpg

20240821_190040.jpg

20240821_190258.jpg

20240821_200416.jpg

  • Like 2
  • Petrasmoestuin changed the title to Ovenschotel spinazie met zalm
Geplaatst:

Courgettesoep met zalm, ei en tomaat

ย 

Voor 2 personen

ย 

๐ŸŒฑ 2 el olijfolie

๐ŸŒฑ 3 sjalotjes klein gesneden

๐ŸŒฑ 2 kleine courgettes ongeschild en in kleine stukken

๐ŸŒฑ 1 tl tijmblaadjes

๐ŸŒฑ 150 gr aardappel in blokjes

๐ŸŒฑ 1 l groentebouillon

๐ŸŒฑ 1 vleestomaat, in blokjes

๐ŸŒฑ zout en peper

๐ŸŒฑ 150 gr zalmfilet in reepjes

๐ŸŒฑ 2 eieren in stukjes

ย 

Je kunt de courgettes ook vervangenย  door spinazie, waterkers of prei.

ย 

Dit is een vrij snel en gemakkelijk recept dat je vaak zult herhalen.

ย 

๐ŸœVerhit de olie en bak de sjalotjes, courgette en tijm circa 5 minuten op laag vuur.

ย 

๐ŸœVoeg de aardappel toe en bak even mee.

ย 

๐ŸœVoeg de bouillon erbij en breng aan de kook en laat 10 - 15 minuten koken.

ย 

๐ŸœPureer de soep met een staafmixer.

ย 

๐ŸœBreng op smaak met zout en peper.

ย 

๐ŸœLeg bij het serveren de zalm, ei en de tomaat op de soep. Eventueel voeg je wat dille toe.

ย 

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

ย 

ย 

Courgettesoep met zalm.jpg

11 juli van K1, vak 1, 1e courgette.jpg

11 juli van W7 1e courgette.jpg

  • Like 2
Geplaatst: (aangepast)

Flammkuchen met prei en broccoli

ย 

Voor 3 a 4 ย personen

ย 

๐ŸŒฑ 2 el olijfolie

๐ŸŒฑ 1 rol flammkuchendeeg

๐ŸŒฑ 1 kleine prei

๐ŸŒฑ Stelen en roosjes babybroccoli

๐ŸŒฑ 8 kerstomaatjes

๐ŸŒฑ 200 gr Philadelphia

๐ŸŒฑ 3 tenen knoflook uitgeperst

๐ŸŒฑ 100 gr gerookte ham

๐ŸŒฑ Feta kaas naar behoefte, eventueel klein gesneden

ย 

ย 

๐Ÿœ Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

ย 

๐Ÿœ Snijd de prei in halve ringen (eventueel kook je die 3 minuten voor)

ย 

๐Ÿœ Snijd de tomaatjes in helften.

ย 

๐Ÿœ Maak de broccoli schoon en snijd de stelen in stukjes.

ย 

๐Ÿœ Pers de knoflook uit en vermeng die met de Philadelphia.

ย 

๐Ÿœ Rol het deeg uit en besmeer die met de Philadelphia.

ย 

๐Ÿœ Leg de prei en de broccoli verdeeld erop.

ย 

๐Ÿœ Plaats de tomaatjes verdeeld erop.

ย 

๐Ÿœ Als laatste verdeel je de Feta, ik heb ze tussen de rijtjes van de tomaten verspreid.

ย 

๐Ÿœ Laat de plaat in zoโ€™n 10 - 15 minuten goudbruin bakken.

ย 

๐Ÿœ Haal de plaat uit de oven en beleg deze met de gerookte ham.

ย 

Lekker met zoetzure komkommer.

ย 

ย 

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

20240822_195518.thumb.jpg.adae567d955fe6b502e9be0cd0488d9d.jpg

ย 

ย 

20240822_174903.jpg

20240822_192311.jpg

20240822_192659.jpg

20240822_193028.jpg

20240822_194720.jpg

20240626_111929.jpg

aangepast door Petrasmoestuin
  • Like 2
Geplaatst:

Gemarineerde komkommer met tomaat

ย 

Voor 3 a 4 ย personen

ย 

ย 

๐ŸŒฑ1 middelmatige komkommer, heel dun gesneden

๐ŸŒฑ1 rode ui, dun gesneden

๐ŸŒฑ1 tomaat, in stukjes of stukken gesneden

๐ŸŒฑ15 ml appelazijn

๐ŸŒฑ15 ml olijfolie

๐ŸŒฑ1 el honing

๐ŸŒฑยฝ el mosterd

๐ŸŒฑmespunt zout

๐ŸŒฑmespunt zwarte peper

๐ŸŒฑ1 el verse peterselie geknipt

ย 

ย 

๐ŸœMix in een grote kom de gesneden komkommers, rode ui en tomaat.

Ik heb gisteren de komkommer in vieren gesneden en toen in plakjes. Mijn man houdt niet zo van komkommer, alleen als het heel klein gesneden is.

ย 

๐ŸœMix in een andere kleine kom de appelazijn, olijfolie, honing, mosterd, zout en peper.

ย 

๐ŸœVoeg de dressing over de groenten in de grote kom en schep het goed om.

ย 

๐Ÿœet de schaal in de koelkast weg met een stuk plastic folie erop. Laat het minstens 2 uur, of beter een hele nacht in de koelkast staan.

ย 

๐ŸœVoor het opdienen voeg je de verse peterselie toe op de groente. Zorg wel dat het goed koud is.

ย 

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

20240822_195518.thumb.jpg.adae567d955fe6b502e9be0cd0488d9d.jpg

ย 

ย 

Gemarineerde komkommer.jpg

  • Like 2
Geplaatst:

Mini quiches met aardappel

ย 

๐ŸŒฑ150 gr spelt volkoren meel

๐ŸŒฑ1 tl bakpoeder

๐ŸŒฑ80 gr magere kwark

๐ŸŒฑ2 el havermelk

๐ŸŒฑ3 el olijfolie

๐ŸŒฑBeetje zout en suiker

๐ŸŒฑ250 gr fijn geraspte aardappel

๐ŸŒฑ50 gr verse klein gesneden groente uit de tuin

Ik had nu:

1 spekboon

1 kleine biet

1 kleine wortel

wortelgroen

bietenblad

ย 

๐ŸŒฑ1 lente-uitjes of sjalotjes

๐ŸŒฑ40 gr Emmentaler of Leerdammer geraspt

๐ŸŒฑ2 eieren

๐ŸŒฑ100 ml slagroom

๐ŸŒฑZout, peper en nootmuskaat

ย 

๐ŸŒฑ9 of 10 muffin vormpjes

ย 

Bereiding:

ย 

๐ŸœKook de groente een paar minuten voor.

ย 

๐ŸœVermeng de meel met de bakpoeder in een kom. Voeg de kwark, havermelk, olie, zout en suiker toe en kneed dit tot een deeg.

ย 

๐ŸœIn een andere kom vermeng je de aardappel, groente, bosuitjes of sjalotjes en de kaas.

ย 

๐ŸœIn een 3e kom vermeng je de eieren, slagroom, zout, peper en nootmuskaat.

ย 

๐ŸœBekleed de muffin vormen met het deeg.

ย 

๐ŸœDoe dan de groentevulling in de vormpjes.

ย 

๐ŸœAls laatste verdeel je het eimengsel, ยฑ 2 el per muffin.

ย 

๐ŸœBak de muffins in 30 minuten op 175 graden.

ย 

Lekker met Tzatziki van komkommer, knoflook, mayo en cayennepeper en een zachte salade met tomaatjes. (ook uit de tuin)

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven

op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

ย 

ย 

20240826_211212.jpg

20240827_212133.jpg

20240826_192012.jpg

ย 

20240826_193508.thumb.jpg.db0d268578d19ae69e2817e98049a0ae.jpg

ย 

  • Like 3
Geplaatst:

ย 

Snelle quiche met paprika en feta

ย 

๐ŸŒฑย 1 rol bladerdeeg of hartige taart deeg

๐ŸŒฑ 600 gram paprika gewassen, in reepjes of kleine stukjes

๐ŸŒฑย 4 bosuitjes, in ringen gesneden

๐ŸŒฑ 200 gram feta, in blokjes

๐ŸŒฑ 200 ml kookroom of slagroom

๐ŸŒฑ 3 eetlepels paneermeel

๐ŸŒฑ 8 eieren

๐ŸŒฑ 1/2 theelepel chilipoeder

๐ŸŒฑ 1 tl gerookte paprikapoeder

๐ŸŒฑย 1/2 theelepel zout

๐ŸŒฑ quichevorm van 27 cm of bakplaat

ย 

ย 

๐ŸœVerwarm de oven op 200 graden voor op onder- en bovenwarmte.

ย 

๐ŸœLeg het deeg in de quichevorm en houdt het stuk bakpapier eronder. Op een bakplaat kan ook, maar houdt er rekening mee dat het eimengsel er deels van het bakpapier kan aflopen. Maak het dus niet te nat. ย 

ย 

๐ŸœIn de bodem prik je wat gaatjes. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Het vocht wordt hierdoor opgenomen en je krijgt een stevige bodem.

ย 

๐ŸœMeng de gesneden paprika met de bosui en de blokjes feta. Verdeel dit mengsel over de hartige taart bodem.

ย 

๐ŸœRoer in een kom de eieren los met de kookroom of slagroom. Voeg de kruiden erbij.

ย 

๐ŸœSchenk het eiermengsel over de groente.

ย 

๐ŸœZet de quichevorm in het midden van de oven en bak de quiche in 35 minuten gaar.

ย 

Vondย je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vindenย alsย je een reactie zou willen geven op de Facebookย groep.

Voor meerย zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lidย worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

ย 

20240828_200012.thumb.jpg.bf91cca030b31be50e3a48aeb152a9a9.jpg

ย 

20240828_190106.jpg

20240828_200636.jpg

ย 

ย 

ย 

ย 

ย 

ย 

ย 

ย 

ย 

20240829_204712.jpg

ย 

ย 

ย 

ย 

  • Like 2
Geplaatst:

Gesmoorde komkommer voor 2 personen

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑ1 kleine ui

๐ŸŒฑ1 klein komkommer

๐ŸŒฑ2 ansjovisjes

๐ŸŒฑ1 el bloem + 3 el water

๐ŸŒฑ200 ml bouillon

๐ŸŒฑevt wat citroensap

๐ŸŒฑ1 eetlepel roomboter

ย 

Werkwijze:

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย Schil de komkommer, halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Snij de komkommer in halve maantjes.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Snipper de ui fijn.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Smelt de boter en fruit de ui glazig. Voeg de stukjes komkommer eraan toe en fruit ze kort mee.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Voeg de kippenbouillon toe en laat het afgedekt 3 minuten zachtjes garen.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Roer de bloem met het water glad en voeg deze toe in de pan. Laat het nogmaals 5 minuten zachtjes garen en voeg dan wat peper, zout en eventueel wat citroensap toeย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  naar eigen smaak.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Vlak voor het opdienen voeg je de stukjes ansjovis in de pan en meng deze er voorzichtig door en warm even mee.

ย 

Lekker met een stuk vis (b.v. zalm) en gekookte aardappelen. Ik had hier zoete aardappelen genomen en er een salade van mango en avocado erbij gemaakt.

ย 

20240901_200654.jpg

20240901_193006.jpg

20240901_193018.jpg

  • Like 1
Geplaatst:

Mango en avocado salade met nootjes

ย 

Nodig:

ย 

Voor 2 personen:

ย 

๐ŸŒฑ1ย Mango

๐ŸŒฑ1ย Avocado

๐ŸŒฑ1 of 2 bosuitjes

๐ŸŒฑ1 stengel bleekselderij

๐ŸŒฑ2ย Romana sla of anders

๐ŸŒฑwat verse koriander of gemalen

๐ŸŒฑ25ย gย pindas

ย 

Voor de dressing:

๐ŸŒฑ 2 of 3 el citroensap

๐ŸŒฑ 1 el pindakaas

๐ŸŒฑ 2ยฝ el yoghurt

๐ŸŒฑ ยฝ th appel- of rijstazijn

๐ŸŒฑ 3/4 el sojasaus of ketjapsaus

๐ŸŒฑ 2 el sesamolie

๐ŸŒฑ stukje gember van 1 cm

๐ŸŒฑ 1ย chilipepertje

๐ŸŒฑ 1 tl honing

๐ŸŒฑ mespunt komijnpoeder

ย 

Werkwijze:

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Schil de mango en de avocado en snijd beide in plakjes, de bosuitjes en bleekselderij in ringetjes.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Was de sla goed, centrifugeer ze en scheur of knip ze klein. Was de koriander, maak droog en maak het klein (of poeder nemen).

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Rooster de pindas in een droge pan.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Voor de dressing doe je alles in een kom. De gember in hele kleine stukjes of geperst en het pepertje ook heel fijn gesneden. Roer alles goed door.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Verdeel de sla op de borden en maak het af met de dressing en de geroosterde noten.

ย 

Ik heb de rode botersla (Salanova) ervoor genomen, die stond al een heel tijdje, zie foto, maar die blijft nog heel erg lang lekker.

ย 

Lekker met gesmoorde komkommer en gekookte aardappelen en een stukje vis.

ย 

ย 

ย 

20240901_200654.jpg

20240901_171607.jpg

  • Like 1
Geplaatst:

Bloemkoolcurry

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑย  ย  ย  ย 150 gr zilvervliesrijst

๐ŸŒฑย ย ย ย ย ย  1 kleine bloemkool of 1 struik broccoli

๐ŸŒฑย ย ย ย ย ย  1 el olijfolie

๐ŸŒฑย ย ย ย ย ย  1 el Vadouvan kruiden, maar ik mix wat kruiden zelf. Dit heb ik genomen:

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  1 lp kerriepoeder

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  1 th komijnpoeder

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  ยฝ th gember

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  ยฝ th peper

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  ยฝ th kaneel

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  ยฝ th koriander

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  ยฝ th kurkuma

ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  Je kunt ook venkelpoeder, chili en ย ย  dragon toevoegen, net wat je lekker vindt.

๐ŸŒฑย ย ย ย ย ย  200 gr kikkererwten

๐ŸŒฑย ย ย ย ย ย  100 - 200 ml kokosmelk

๐ŸŒฑย ย ย ย ย ย  3 bosuitjes

๐ŸŒฑย ย ย ย ย ย  1 lp geschaafde amandelen

ย 

ย 

๐Ÿœย Kook de rijst zoals je gewend bent of wat op de verpakking staat.

ย 

๐Ÿœย Verdeel de bloemkool of broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes.

ย 

๐Ÿœย Kook de bloemkool of broccoli 5 minuten.

ย 

๐Ÿœย Verwarm olie in de wok of hapjespan en fruit de kruiden op laag vuur in 1 minuut.

ย 

๐Ÿœย Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken.

ย 

๐Ÿœย Voeg toe en fruit 2 minuten mee. Voeg dan de kool toe en fruit 1 minuut mee.

ย 

๐Ÿœย Voeg dan de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 1 minuut op laag vuur doorkoken.

Intussen rooster je de amandelschaafsel.

ย 

๐Ÿœย Snijd de bosuitjes in ringetjes en schep door de curry. Strooi de amandelschaafsel erover.

ย 

๐Ÿœย Dien op met de rijst of met naanbrood.

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

Vrijdag en vandaag heb ik het met bloemkool gegeten, vandaag vergeten er amandelschaafsel op te doen, dus geen foto ervan. Vrijdag wel, maar toen heb ik er geen foto van gemaakt.

ย 

Met broccoli.jpg

20240902_193035.jpg

  • Like 3
Geplaatst:

Gevulde aardappel met vis en kaas voor 2 p

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑ2 grote aardappels

๐ŸŒฑ3 lente-uitjes of 1 sjalot

๐ŸŒฑ150 gr gerookte forel in stukjes

๐ŸŒฑ2 el crรจme fraiche

๐ŸŒฑ50 gr geraspte cheddar

๐ŸŒฑยฝ el mosterd

๐ŸŒฑPeper en zout

ย 

Bereiding:

ย 

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Verwarm de oven voor op 200 gr, bij hetelucht op 180 gr.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze dan op een stuk bakpapier op de bakplaat en laat ze ongeveer in 60 minuten poffen tot ze zacht aan voelen.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Laat de oven aan, maar haal de aardappelen eruit en laat iets afkoelen.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Halveer de aardappels in de lengte. Haal met een lepel voorzichtig het aardappelkruim uit de schil, maar laat een klein laagje zitten.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Prak het aardappelkruim met de crรจme fraรฎche, โ…” van de lente-ui (of 1 sjalot), de helftย van de kaas, de mosterd en wat zout en peper door elkaar. Je kunt alvast eenย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  deel van de vis er doorheen mengen of je doet alle vis er doorheen.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Vul de aardappels met het mengsel. Ik heb dus een beetje vis achtergelaten en dat er bovenop gedaan. Bestrooi het dan met de rest van de kaas.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย Leg de gevulde aardappels weer terug op de bakplaat en bak ze 15 - 20 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is. Als je lente-ui gesneden had, danย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  garneer je het met de overige lente-ui.

ย 

Lekker met een tomatensalade. Deze vleestomaten had ik van een vriendin uit haar moestuin gekregen. Deze wil ik volgend jaar ook graag zaaien, wat zijn die lekker!

ย 

Ik heb een simpel tomatensalade gemaakt als volgt:

ย 

2 Vleestomaten in stukjes

1 sjalot in kleine stukjes

2 stukjes augurk in kleine stukjes

Peper en zout

ย 

Meer was er niet nodig, een lekkere combinatie die ik binnenkort weer ga maken.

Mijn man vond het te weinig, die had 1 grote aardappel en ik 2 kleinere.ย 

Maar normaal maak ik er ook een beetje salade bij.

ย 

Sommige fotos staan op zijn kop, ik weet niet hoe ik dat moet verhelpen.

ย 

ย 

ย 

ย 

20240903_194555.jpg

20240903_194531.jpg

ย 

20240903_193137.jpg

ย 

20240903_191653.thumb.jpg.eec3699baf1d3e84e24f903b13445150.jpg

ย 

20240903_192039.thumb.jpg.e322143a0158fb174c8d9b00504d58a5.jpg

ย 

20240903_192259.thumb.jpg.17c2d84bc962665444bad87a572fd6d8.jpg

ย 

ย 

ย 

  • Like 3
Geplaatst:

Gele tomatensoep

ย 

Nodig voor 2 a 3 personen:

ย 

๐ŸŒฑ2 of meer wortels

๐ŸŒฑ1 steel bleekselderij

๐ŸŒฑ1 kleine ui

๐ŸŒฑ1 of 2 teentjes knoflook

๐ŸŒฑ1 el olijfolie of koolzaadolie

๐ŸŒฑ750 ml groentebouillon zonder gist

๐ŸŒฑ400 gr gele (cherry) tomaten

๐ŸŒฑZout en cayennepeper en ยฝ tl komijnpoeder

๐ŸŒฑWat basilicumblaadjes

ย 

Bereiding:ย 

ย 

๐ŸœMaak alle groente schoon en snijd ze in stukjes.

ย 

๐ŸœVoeg de olie in een grote koekenpan of pan en voeg de groentes toe en bak ze 10 โ€“ 15 minuten op zacht vuur. Roer ze af en toe om.

ย 

๐ŸœVoeg de bouillon en de tomaten toe, als het kookt, zet dan het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken.

ย 

๐ŸœHaal dan de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer.

ย 

๐ŸœVoeg zout, cayennepeper en komijnpoeder toe en dien de soep op met wat verse basilicumblaadjes.ย 

ย 

Ook lekker met wat geroosterde tomaatjes erop. Die heb ik i.p.v. kerstomaatjes vandaag geroosterd met trostomaten en tomaatjes van een gele struik die rode tomaten geeft.

ย 

ย 

20240904_202803.jpg

ย 

20240904_203236.thumb.jpg.cf731eb7616333ca1f3800218d639ad5.jpg

ย 

ย 

20240904_173800.jpg

ย 

20240904_172950.jpg

ย 

20240904_160018.jpg

ย 

Gedroogde tros en kers.jpg

  • Like 2
Geplaatst:

Bietensoep voor 2 p

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑย 500ย grย voorgekookte rode bieten

๐ŸŒฑ 1ย grote pastinaak

๐ŸŒฑ 1ย ui

๐ŸŒฑ 3ย teentjesย knoflook

๐ŸŒฑ 1ย appel

๐ŸŒฑ 1 tl komijn

๐ŸŒฑ 750ย mlย groentebouillon zonder gist

๐ŸŒฑ 125ย mlย havercreme

๐ŸŒฑ walnoten

๐ŸŒฑ verse dille

ย 

Werkwijze:

ย 

๐ŸœMaak de pastinaak en de appel schoon en snijd beide deze in stukjes. Snijd ook de rode biet in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes of pers ze uit.

ย 

๐ŸœBak in een pan met wat olie de knoflook en ui aan.

ย 

๐ŸœVoeg de pastinaak, appel en rode biet toe. Bak dit nog even mee. Doe de komijn erbij en laat nog 1 minuut meebakken.

ย 

๐ŸœVoeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ยฑ 20 minuten zachtjes koken.

ย 

๐ŸœVoeg de room toe aan de soep en pureer deze glad.

ย 

๐ŸœDien de soep op met wat gehakte walnoten en verse dille.

20240906_193245.jpg

20240906_175545.jpg

20240906_175553.jpg

20240906_190240.jpg

20240906_192809.jpg

  • Like 2
Geplaatst:

Puree van koolraap, wortel, aardappel en pastinaak voor 2 p

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑ 375 gr koolraap

๐ŸŒฑ 200 gr aardappelen

๐ŸŒฑ 100 gr wortelen

๐ŸŒฑ 100 gr pastinaken of knolselderij

๐ŸŒฑ 300 ml bouillon

๐ŸŒฑ (1 el boter en wat room, eventueel)

๐ŸŒฑ Peterselie naar smaak

๐ŸŒฑ zout, peper, nootmuskaat

ย 

Werkwijze:

ย 

๐Ÿœ Maak alle groente en aardappelen schoon en snijd alles in even kleine stukjes.

ย 

๐Ÿœ Kook alles in de bouillon in een half uurtje tot het gaar en zacht is.

ย 

๐Ÿœ Was intussen de peterselie, maak het droog en knip of snijdt het fijn.

ย 

๐Ÿœ Giet de aardappel/groente af, maar bewaar het in een litermaat.

ย 

๐Ÿœ Stamp de groente, maar niet al te fijn, het is lekker als het nog een beetje grof is en de afzonderlijke groente kan proeven.

ย 

๐Ÿœ Doe de kruiden en de peterselie erdoor en nog wat bouillonvocht.

Je kunt er eventueel wat boter en/of room door doen.

ย 

Als je het vega wilt houden, doe er dan Vega balletjes, worsten of gebraden rooktofu erbij.

Ik bak dan wat uitjes, wat bloem erdoor en voeg er wat sambal, tomatenketchup, peper en zout toe. Dan heb je een lekkere pittige jus.

ย 

Maar zonder vlees of vega kan ook, b.v. met courgette burgers en Tzatziki. Zie mijn volgend recept.

ย 

ย 

20240908_201433.jpg

ย 

20240908_184556.thumb.jpg.8b3e01dcfb0928239b44b53d1982b648.jpg

ย 

  • Like 2
Geplaatst:

Courgetteburgers voor 2 personen

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑยฝ el zout

๐ŸŒฑ1 klein ei

๐ŸŒฑ15 gram Parmezaanse kaas, geraspt

๐ŸŒฑ50 gram feta kaas, verkruimeld

๐ŸŒฑ2 teentjes knoflook, fijngehakt

๐ŸŒฑPaar blaadjes verse munt, geknipt

๐ŸŒฑ1 bosuitje, fijn gesneden

๐ŸŒฑ25 gram bloem

๐ŸŒฑpeper

๐ŸŒฑ3 el olijfolie

ย 

Werkwijze:

ย 

๐ŸœWas en rasp de courgettes met een fijne rasp en doe de rasp in een zeef of vergiet.

ย 

๐ŸœDoe er wat zout over en meng het goed door elkaar. Laat ze 10 minuten uitlekken.

ย 

๐ŸœDoor het zout wordt het vocht uit de courgettes getrokken en dan is het beslag niet te nat.

ย 

๐ŸœDaarna knijp je de courgettes goed uit.

ย 

๐ŸœDoe de geraspte courgette in een kom en meng het met alle overige ingrediรซnten behalve de olijfolie. Voeg wat peper naar smaak toe. Geen zout! Want dat zit volop in de kaas.

ย 

๐ŸœVerwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Maak 4 hoopjes van beslag met behulp van 2 eetlepels en bak ze ยฑ 3 minuten aan elke kant tot ze mooi van kleur zijn.

ย 

Lekker met een puree en knoflooksaus of Tzatziki.

ย 

20240908_201433.jpg

Courgette 30 aug.jpg

  • Like 3
Geplaatst:

Komkommer geroerbakt

ย 

Nodig:

ย 

ย 

๐ŸŒฑ1 komkommer of 3 kleintjes

๐ŸŒฑ1 tl olijfolie of koolzaadolie

๐ŸŒฑ1 cmย  gemberwortel gesneden

๐ŸŒฑ2 teentjes knoflook fijn gesneden

๐ŸŒฑยฝ th kristalsuiker

๐ŸŒฑยฝ thl chilivlokken

๐ŸŒฑยฝ th sesamolie

ย 

Werkwijze:

ย 

ย 

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย Snijd de komkommers in de lengte door en schraap de zaadlijsten met een lepel weg. ย Snijd dan elke helft in vier lange repen en snijd die repen in staafjes vanย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ongeveer 4 cm lang.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Meng de komkommers met ยฝ theelepel zout in een grote kom en laat 10 minutenย rusten.ย 

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Spoel de staafjes komkommer dan grondig af, schud het teveel aan water eraf en dep droog met keukenpapier.

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Verhit de plantaardige olie in een wok op hoog vuur en roerbak de gember tot ze heerlijk geurt.ย 

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Voeg de komkommer en knoflook toe. Roerbak 1 minuut en voeg dan de suiker en de chilivlokken toe. Roer goed.ย 

ย 

๐Ÿœย ย ย ย ย ย  Verdeel nu de komkommer verspreid in de wok en laat het 30 seconden dichtschroeien. Roerbak enkele seconden, verdeel de komkommer dan weer in รฉรฉn laag uit inย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  de pan en laat opnieuw 30 seconden dichtschroeien. Besprenkel de komkommer met 1 theelepel water en roerbak nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur, roer er deย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  sesamolie door en serveer.

ย 

ย 

20240909_210727.jpg

20240909_201236.jpg

20240909_203101.jpg

20240909_195017.jpg

  • Like 2
Geplaatst:

Krieltjessalade, gele tomaatjes en komijnekaas

ย 

Ik heb heel veel gele tomaten van de MM, ook de test en eigenlijk ben ik niet zo zot op rouwe tomaat, mijn man wel.ย  Maar als je 10 tomatenplanten hebt, dan moet je er toch wat mee doen niet waar? Vorige week had ik een gele tomatensoep gemaakt, ik vond het lekker, mijn man zei voor 1 keer. Dus vandaag weer iets geprobeerd en ja, dat vonden wij allebei erg lekker. En aangezien ik er ook een stuk zalm met knoflooksaus erbij had gedaan (kan niet zonder knoflook) werd het toch een beetje veel. Ik heb de hoeveelheden wat aangepast voor 2 personen. Ik zou zeggen: probeer het ook eens.

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑ35 gr pecannoten

๐ŸŒฑ425 gr krieltjes

๐ŸŒฑSla, b.v. Romana of Salanova

๐ŸŒฑ210 gr gele cherrytomaten

๐ŸŒฑ2 bosuitjes

๐ŸŒฑ2 el extra vierge olijfolie

๐ŸŒฑ2 tl mosterd

๐ŸŒฑ2 tl (witte) balsamico azijn

๐ŸŒฑ1 tl honing

๐ŸŒฑPeper en zout

๐ŸŒฑ1 Sinaasappel

๐ŸŒฑ75 gr geraspte belegen of oude komijnekaas

ย 

Werkwijze:

ย 

๐Ÿœย ย Rooster de pecannoten ยฑ 2 minuten op hoog vuur zonder olie. Bewaar de pecannoten op een bord.

ย 

๐Ÿœย ย Was de krieltjes of schil ze en snijd ze in vieren. Kook de krieltjes gaar in ยฑ 10 - 14 minuten. deksel. Giet ze af en laat zonder deksel uitstomen.

ย 

๐Ÿœย ย Was intussen de sla en verwijder eventueel de bittere kern van de romainesla als je die gebruik. Knip of scheur de sla klein.

ย 

๐Ÿœย ย Snijd de cherrytomaten in helften en de bosui in fijne ringen.

ย 

๐Ÿœย ย Ris de oreganoblaadjes van de takjes en snijd of knip de blaadjes fijn.

ย 

๐Ÿœย ย Pers de sinaasappel uit. Doe de sla, cherrytomaten en bosui in een grote kom.

ย 

๐Ÿœย ย Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, balsamicoazijn, honing, oregano, 4 el sinaasappelsap, peper en zout en roer dat met een staafmixer tot een gladde massa.

ย 

๐Ÿœย ย Voeg de krieltjes, dressing en belegen komijnekaas toe aan de groenten in de saladekom en breng op smaak met peper en zout.

ย 

๐Ÿœย ย Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de pecannoten. Eventueel kun je er nog wat sinaasappelsap erover schenken, mocht je nog wat over hebben.

ย 

20240910_191335.jpg

ย 

20240910_191737.jpg

ย 

20240910_170927.thumb.jpg.e117a3f13b28c27628e6e8fb2ffa1eb6.jpg

ย 

  • Like 1
  • Jorieke123 changed the title to Petra's receptenhoek
Geplaatst:

Salade Niรงoise met makreel

Een maaltijdsalade voor 2 personen.

ย 

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑ2 eieren

๐ŸŒฑ150 gram spekbonen of sperziebonen

๐ŸŒฑ50 gram sugar snaps of peultjes

๐ŸŒฑ1 kleine rode ui

๐ŸŒฑ1 of 2 tomaten

๐ŸŒฑ100 (gerookte) makreel

๐ŸŒฑ75 gr olijven

๐ŸŒฑWat kappertjes of stukjes ansjovis

๐ŸŒฑ2 teentjes knoflook

๐ŸŒฑOlijfolie extra vierge

ย 

Werkwijze:

ย 

๐Ÿœย Kook de eieren in 8 minuten en laat ze schrikken in koud water, pel ze dan en laat ze afkoelen.

ย 

๐Ÿœ Maak de bonen en de sugarsnaps schoon.

ย 

๐Ÿœ Kook de spek- of sperziebonen in ruim water. Voeg na 4 minuten de sugarsnaps erbij en ย laat het samen nog 4 minuten koken. Ik heb bonen uit de vriezer genomen en ze beiden 1 minuut korter gekookt.

ย 

๐Ÿœ Spoel de groenten na het afgieten af met koud water.

ย 

๐Ÿœ Snij de ui in dunne ringen en de tomaten in partjes.

ย 

๐Ÿœ Snijd de makreel in kleine stukjes.

ย 

๐Ÿœ Snijd de olijven in plakjes.

ย 

๐Ÿœ Doe alles in een grote kom. Doe wat olijfolie erbij en roer het goed door.

ย 

๐Ÿœ Verdeel de salade over de 2 borden. Snijd de eieren in partjes of vieren en verdeel deze over de salade.

ย 

ย 

TIP: i.p.v. gerookte makreel kun je ook een blikje makreel nemen met wat gerookt zout. Of wat wij ook in Duitsland kunnen kopen is gerookte haring in blik.

ย 

ย 

ย 

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

20240912_194422.jpg

20240912_190053.jpg

  • Like 1
Geplaatst:

Zoete courgettetaart

ย 

Nodig:

ย 

๐ŸŒฑ100 gr walnoten grof gehakt

๐ŸŒฑ2 courgettes

๐ŸŒฑ3 eieren

๐ŸŒฑ100 - 125 gr rietsuiker

๐ŸŒฑ100 ml olijfolie

๐ŸŒฑ200 gr bloem gezeefd

๐ŸŒฑ7 gr bakpoeder

๐ŸŒฑ1 el koekkruiden

๐ŸŒฑ1 springvorm 24 cm

Ingevet en met bloem bestoven

met een stuk bakpapier op de bodem

ย 

Werkwijze:

ย 

ย 

ย 

๐Ÿœย Verwarm de oven voor op 175 graden.

ย 

๐Ÿœย Rooster de walnoten kort droog in de pan en laat afkoelen op een bord.

ย 

๐Ÿœย Was de courgettes, dep ze droog en rasp ze grof.

ย 

๐Ÿœย Klop de eieren met de suiker luchtig, evt met een mixer. Mix de olie erdoor.

ย 

๐Ÿœย Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout.

ย 

๐Ÿœย Klop het bloemmengsel luchtig bij het eiermengsel. Voeg dan courgette en walnoten toe.

ย 

๐Ÿœย Leg een rand bakpapier op de bodem in de vorm tegen het plakken en giet het mengsel in de vorm. Bak het ongeveer een uur in het midden in de oven tot het lichtbruin is geworden, maar de binnenkant nog wat vochtig is.

ย 

๐Ÿœย Neem de vorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.

ย 

๐Ÿœย Haal het mes langs de randen om de taart los te maken. Doe de ring los en als je er papier op hebt liggen, kun je het zo aansnijden. Je kunt het ook omdraaien op een bord of taartrooster en laat het verder afkoelen. Hij is zowel warm als koud lekker.

ย 

.

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

Courgettetaart 3.jpg

Courgettetaart 2.jpg

K1 de grootste van de 3.jpg

  • Like 1
Geplaatst: (aangepast)

Wat staat jouw courgette plant er nog prachtig bij Petra๐Ÿ‘๐Ÿ˜Š

ย 

Dit is geen recente foto, maar van eind juli. Hij staat er nu zo bij. Van deze plant heb ik een paar courgettes geoogst.

Ik heb er nog een paar staan, maar die doen niet veel.

13 september.jpg

aangepast door Petrasmoestuin
  • Like 2
Geplaatst:

Oh ja dat is meer herkenbaar van nu idd๐Ÿ˜‰ Apart is dat hรจ dat de ene het prima doet en de andere plant maar wat staat te โ€œ kwarrenโ€ ๐Ÿค” Bij mij precies zo helaas โ€ฆIk had ingezet op wat minder planten dit jaar maar als ze dan โ€œ raarโ€ gaan doen heb ik weer heel weinig oogstโ€ฆ๐Ÿ™„

  • Like 1
Geplaatst:

Tuinkerssoep met gerookte forel

Nodig voor een maaltijdsoep voor 2 personen:

ย 

๐ŸŒฑ140 gr gerookte forel in stukjes (of makreel en wat gerookt zout)

๐ŸŒฑ1 prei

๐ŸŒฑ1 ui

๐ŸŒฑ1 stengel bleekselderij

๐ŸŒฑ30 gr verse spinazie

๐ŸŒฑ2 bakjes tuinkers

๐ŸŒฑ1 aardappel

๐ŸŒฑ1 dl zure room

๐ŸŒฑ3 teentjes knoflook

๐ŸŒฑ1 groentebouillon tablet zonder gist

๐ŸŒฑ1 kruidentuiltje (of gewoon wat peterselie, tijm en wat oregano, veel lekkerder!)

๐ŸŒฑ2 dl Oude Geuze bier (of donker bier)

๐ŸŒฑ1 el roomboter

๐ŸŒฑPeper

ย 

Werkwijze:ย 

ย 

ย 

๐Ÿœ Maak de groente (prei, ui, selderij, aardappel en knoflook) schoon, en snijd in grove stukken.

๐Ÿœ Zet een grote pan of wok pot op het vuur met de boter en stoof er de groenten in aan.

๐ŸœVoeg het kruidentuiltje toe, bevochtig met het bier en vul verder met water tot de groenten net onder staan.

๐ŸœVoeg het groentebouillontablet erbij, breng aan de kook en laat het 20 minuten koken.ย Als je geen kruidentuiltje gebruikt, voeg dan na 15 minuten de verse kruiden erbij.

๐Ÿœ Verwijder het kruidentuiltje en doe de soep over in een (soep)pan en mix de soep fijn in de blender.

๐ŸœZet de soep opnieuw op het vuur. Houd eventueel een beetje tuinkers apart voor de afwerking en mix het voor het serveren de spinazie en de resterende tuinkers door de soep.

๐ŸœBreng verder op smaak met peper en zout.

๐Ÿœ Kruid de zure room met peper en zout en roer er een klein scheutje water door zodat die iets vloeiender wordt.

๐Ÿœ Je kunt de zure room op je bord verdelen in cirkels of het van te voren in de pan erdoor roeren.

๐Ÿœ Dien de soep op in 2 grote kommen en leg daarboven de stukjes forel. Leg er eventueel de rest van de tuinkers erop als versiering.

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

ย 

20230831_161020.jpg

20230831_161033.jpg

20231120_201158.jpg

Tuinkerssoep-met-gerookte-forel-2___media_library_original_646_373.jpg

  • Like 3
Geplaatst: (aangepast)

Pompoen en mais gratin voor 2 personen

ย 

Nodig:

๐ŸŒฑ 1 maiskolf (of ยฑ 200 gram blikje)
een baby pompoen van 300 g

๐ŸŒฑ 300 g vastkokende aardappelen
๐ŸŒฑ 1 el verse tijm
๐ŸŒฑ 200 ml slagroom
๐ŸŒฑ 100 ml havermelk en 50 ml havercreme (of 175 ml volle melk)

๐ŸŒฑ Eventueel wat Grana Padano geraspt

ย 

ย 

Nodig:

๐ŸŒฑ 1 maiskolf (of ยฑ 200 gram blikje)
een baby pompoen van 300 g

๐ŸŒฑ 300 g vastkokende aardappelen
๐ŸŒฑ 1 el verse tijm
๐ŸŒฑ 200 ml slagroom
๐ŸŒฑ 100 ml havermelk en 50 ml havercreme (of 175 ml volle melk)

๐ŸŒฑ Eventueel wat Grana Padano geraspt

ย 

Werkwijze:

ย 

ย 

๐Ÿœย ย  Verwarm de oven voor op 200 C. Meng in een kom de slagroom met de melk en tijm. Voeg zout en peper naar smaak toe.


๐Ÿœ Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.

ย 

๐Ÿœ Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd deze ook in dunne plakjes.

ย 

๐Ÿœ Snijd de maiskorrels van de maiskolf af of laat de maiskorrels uit het blikje uitlekken.

ย 

๐Ÿœ Vet de ovenschaal in en doe de groente en aardappel in laagjes in de ovenschaal.


๐Ÿœ Verdeel het roommengsel over de groente en dek de schaal af met aluminiumfolie.

ย 

๐Ÿœ Laat het ยฑ in 40 minuten gaar bakken. Haal de folie eraf en laat het dan 10 minuten onder de gril bruin worden. Ik heb er nog wat Grana Padano erover verdeeld.

ย 

ย 

Ik heb er een paar vegetarische Falafel eraan toegevoegd en die in koolzaadolie gebakken.

ย 

ย 

Lekker met gestoomde stambonen en doe ze daarna in een pannetje met wat peterselie, peper, zout en wat roomboter.

ย 

PS: ik had een beetje pech. Mijn pompoentje was nog niet helemaal volgroeid, ik had de verkeerde stam doorgesneden, maar wonder boven wonder heb ik hem toch kunnen eten.

Wat de mais betreft: ik had mais staan, maar die groeide niet goed vanwege te weinig zon op de plek waar hij stond en mijn hond heeft er ook nog eens 2 x eraan gebeten, alle 8 stuks. Dus ik heb een blikje genomen.

ย 

ย 

Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven

op de Facebook groep.

Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden).

https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra

20240914_203459.jpg

20240914_185637.jpg

20240914_190817.jpg

20240914_202832.jpg

20240914_192204.jpg

20240914_202823.jpg

20240914_202828.jpg

aangepast door Petrasmoestuin
  • Like 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...