Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Paardebloem jam


hansm

Aanbevolen berichten

Leslie ik las ergens iets dat je jam wist van paardebloemen die een vriendin van je maakte, kon het niet terug vinden dat topic,

maar heb je daar een recept van ? het is namelijk wel grappig lijkt mij, heb je zelf ooit geproefd ?

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry Hans, ik zat een dvd-tje te kijken, maar ik zie dat je al bent voorzien Mijn bron is een dame uit een ander dorpje die een jamwinkel annex cursusschool heeft maar ik heb haar pissenlitjam nog nooit geproefd. Nu ik zie hoe 'eenvoudig' het is ga ik het misschien zelf ook wel proberen.

Ik heb even een frans recept bekeken en de bereiding verschilt niet veel behalve dat zij de bloemen eerst drogen (weet niet waarom?). En zij gebruiken 400 bloempjes! Ik denk dat daar nog het meeste werk in gaat zitten, dat plukken.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik las nog even en schijnt een vrij typische smaak te zijn, vergelijkbaar of doet denken aan honing, nouja

vorige jaar de vlierbloesem limonade geprobeerd en dat was echt smerig heeeeeeel vies, dat doet mij beetje twijvelen

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk (mede door de 400 bloemen) dat je het beste een kwart (of nog minder) van het recept kunt maken. Het lijkt me een jam die je niet dagelijks eet op brood, en dan is een kilo suiker en zoveel bloemen wel aardig wat.

Mocht het nou ontzettend super lekker zijn, dan maak je meer

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aangezien de rabarberjam helemaal goed ging (vanochtend koud: wohoo... tien keer lekkerder... de sinaasappelsmaak zat er goed doorgetrokken).. kriebelt het inmaken weer... dus grote kans dat ik straks ook paardeblommen ga plukken... ik heb wel sinaasappel in huis, maar geen geleisuiker... maar je kan volgens mij die kopjes voorkoken (1 uur... erg lang hoor), en het sap laten afkoelen en morgen verder verwerken.

Ik lees hier en daar dat het lichtelijk naar honing smaakt. Maar ik snap niet waarom je er aan het einde verse tijm bij zou doen... heb je alles heel steriel georganiseerd... en dan douw je er verse takken bij... ja, voor de smaak begrijp ik het wel... maar voor de houdbaarheid vrees ik dan weer...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tot nu toe... eigenlijk alleen het aftreksel gemaakt... rook wel verrassend, al zit er nog niet de geur van zoet bij... toch wel associatie met lichtelijk de geur van vochtige hooiberg... of vochtige schuur... maar ik zoek natuurlijk met mijn neus... naar iets waarmee ik het kan plaatsen... Ik ben wel van plan deze associatie morgen te laten verdwijnen met de suiker. Tenminste... suiker heb ik nog wel op voorraad, maar geen bindmiddel... gelatine even daargelaten... en dat beetje citroensap.... heeft vast niet genoeg pectine...

Ik heb overigens wel met de hele knop gekookt, en niet de blaadjes uitgeplozen. Dat zag ik wel gedaan bij 1 van de recepten, maar weer niet bij andere... heb dus gewoon de snelle methode gebruikt. Ook de blommen niet gewassen. Moest toch een uur koken, en nog gezeefd worden... Voorlopig nog interessant genoeg om door te gaan. Niet vies. Maar ik zal morgen wel bloedeerlijk zijn als ik het uiteindelijk toch niet lekker vind, want anders heb je er niks aan....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, de boel is nog steeds niet dikker geworden. Misschien was mijn geleisuiker over de datum? Staat geen datum op en hij staat al een tijd in de kast...

Maar ik heb het net nog op een cracker gesmeerd, en dan is het lekker! Zo... echt net honing

Vriendlief eet het zo uit de pot, ik (zelf een echte snoepkont) niet hoor, veel te zoet!

Link naar reactie
Delen op andere sites

nou morgen ga ik het dan ook doen, thanks voor uitproberen en testen op jezelf en je vriend mijn paardebloemhoofdjes staan al klaar in ijskast,

zal je het niet tekort gekookt hebben ofzo niet dat ik er verstand van heb trouwens, maar ik heb nooit echt dunne jam, en aangezien je wat ongeduldig bent

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had de sinaasappel ontschild en in brokken bij de blommen gedaan. Het citroensap had ik uit een spuitcitroen.

 

Inmiddels: Het staat af te koelen... en jeeeeeetje wat lekker!!! Totaal geen relatie meer met paardeblommen. Niks muf of raar of wat dan ook... en dan heb ik het alleen warm geproefd... kan alleen maar beter worden.

 

Volgens mij wordt dit ook een blijvertje!!!

 

Het smaakt stroperig, honingachtig... helemaal niks mis mee... en die tijm mis ik niet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Schil is goede smaakmaker, maar het witte gedeelte onder de schil maakt wel behoorlijk bitter, voor de lekkerste smaak denk ik alleen het sinaasappel en citroen-vlees en dan rasp van de schil. Schil is ook vrij sterk, dus ik zou niet alles er in doen, 1 sinaasappel en 1 citroen zou voldoende moeten zijn lijkt mij!

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thanks jongens, ik heb de schil eraf gehaald en al dat witte spul maar wel twee sinasappels en twee citroenen gebruikt omdat mnoest van recept,

eigenlijk kan je ze dan net zogoed even persen lijkt mij maar maar niet gedaan.

pan staat op vuur en mijn visite vondt me maar raar (denk alternatief) maar beloofde volgende week te proeven

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben blij dat jullie allemaal zo enthousiast zijn. Ga ik morgen ook even verder plukken!

 

Kunnen jullie even aangeven hoeveel paardebloemen (stuks of gram) jullie hebben gebruikt voor hoeveel potten (inhoud graag), dan weet ik ongeveer hoeveel potten ik moet uitkoken

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had 362 bloemenkopjes (dikke en dunne door elkaar), twee gepelde sinaasappels, een flinke spuiter met de spuitcitroen..

Ongewassen (alleen prachtig schone geplukt, zonder zichtbare beestjes) ruim een uur gekookt. Dag laten staan (vanwege omstandigheden), gezeefd, aangelengd met extra water, half kilo geleisuiker speciaal (de enige die AH in het assortiment had), beetje gewone suiker, omdat ik teveel water had toegevoegd.

Aangelengd tot 1250 ml vocht. Nogmaals koken. Ik had vier potjes, plus een schaaltje voor de proef... staat hier nog op tafel met lepeltjes voor de liefhebber...

Bij mij is de smaak vrij neutraal. Eén proever vond vanmiddag dat hij toch de paardenbloem kon proeven.

Misschien als je de schil meekookt, krijg je een stevigere sinaasappelsmaak (ook niet verkeerd, lijkt me).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Donderdag (boodschappen dag) koop ik ook een pakkie minder zoete geleisuiker (de speciaal). Want dit vond ik echt te zoet! Dan maak ik nog wat potjes, en wat stroop.

Ik heb echt geteld, en er 100 geplukt. en dan zo'n 400 ml water en een halve citroen en een halve sinaasappel.

 

Ik heb ook citroensap uit een flesje staan, maar voor dit recept heb ik een netje echte citroenen gekocht. Vooral omdat de schil ook mee gekookt moest.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...