Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Bokashi sap gebruiken voor koolzaailingen ?


Tuin9300

Aanbevolen berichten

Beste forumleden,

 

Is er iemand die ervaring heeft met het sap van zijn bokashi emmers ? Ik overweeg van dit 1/200 te verdunnen en te gebruiken om mijn bloemkool, savooikool, rode kool en romanesco die een maandje geleden gezaaid zijn in zaaigrond in p9 potten wat extra voeding te geven..

Maar ik vind online niet direct veel info over het gebruik van het sap. Enkel dat je het 1/100 moet verdunnen. Omdat het hier nog jonge plantjes betreft zou ik 1/200 verdunnen..

 

Bedankt

 

2018022217232598641520278255.jpg

2018030512351028411520278319.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het sap nog niet gebruikt voor zaailingen, maar ik denk dat dit in een verhouding van 1 op 200 echt geen probleem is. Sterker nog, ik heb het idee dat in een verhouding van 1 op 100 op de volle grond, het best wel zou kunnen dat je koolplantjes minder snel door koolvlieg wordt ontdekt. Dus het werkt niet alleen als mest, maar ook werend tegen plagen.

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Persoonlijk zou ik zo een jonge zaailingen nog niet extra bemesten. In potgrond zit al genoeg voeding voor de eerste weken (op mijn zak staat 6 weken) vanaf de opkomst van de zaailingen.

Bokashi zelf heb ik geen ervaring mee en weet dus ook niet hoe vlug je dat krijgt. Uit mijn wormenbak bewaar ik het percolaat voor in de lente aangezien dat niet de grote hoeveelheden zijn dat je kunt krijgen op korte tijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is misschien wel het "nadeel" van bokashisap. Het werkt net als pokon of kunstmest. Het laat de voedingsstoffen meteen los en dat geeft de plant een boost. Net als andere vloeibare mestsoorten zoals brandnetelgier. Hoewel ik nog nooit een plant heb zien "ontploffen" door bokashisap en wel door een teveel aan andere kunstmatige voedingsstoffen.

Aan de andere kant, wat let je om het eens bij een paar zaailingen uit te proberen? Gewoon eens kijken wat er gebeurt. Best wel interessant lijkt me. Ik dicht aan bokashi geen wonderen toe, maar in de westerse wereld staat het gebruik ervan nog in de kinderschoenen en is er nog weinig studie naar verricht.

 

We maken bokashi omdat het erg handig is in de keuken voor de opslag van groenafval. Een volle bak bevat immers een enorme hoeveelheid compact groenafval. Uiteindelijk meng ik de bokashi gewoon op de composthoop en dat doet de compostvorming heel veel goed. Het sap verdwijnt vaak in de gootsteen om deze schoon te houden (natuurlijke bacteriën die de afvoer schoon houden). Alleen wanneer mijn planten wat extra's kunnen gebruiken, meng ik de sap met water en dien die toe. En net als brandnetelgier heeft dit ook een positief effect op het weren van insectenplagen, zoals bijvoorbeeld de koolvlieg.

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik inmiddels een paar jaar Bokashi. Ik voeg het toe aan mijn moestuinbakjes en tonnen met gebruikte potgrond. Het lijkt goed te zijn de aarde met Bokashi dan nog eens te begieten met Bokashi sap. De grond wordt er mooi los van al moet je altijd wel geduld hebben als je Bokashi gebruikt. Je kunt er niet meteen in planten en het duurt ook even voor je de Bokashi resten niet meer tegenkomt in de aarde.

 

Het sap verdun ik (1: 100 of 1: 200) en daarmee begiet ik de tuin, dan het ene deel en dan het andere. Bij meer kwetsbare delen verdun ik meer. Heb ik niet veel tijd dan giet ik het rechtstreeks op de composthoop. En heb ik geen zin naar buiten te gaan dan gaat het door de gootsteen om daar zijn werk te doen.

 

Ik verwerk de Bokashi rechtstreeks in de aarde, niet in de composthoop. Ik gebruik het liever meer rechtstreeks, dan hou je er ook meer 'massa' aan over.

 

Ik ben met Bokashi sap wel wat voorzichtig. Ik heb het eens bij geraniumstekken gebruikt en ik had de indruk dat dat wat te veel was voor de nog niet zo grote planten.

 

Ik denk niet dat ik het bij jonge plantjes zou gebruiken.

 

Ik weet er ook niet alles van en zou er wel graag meer van weten. Met name ook ook bijvoorbeeld de kracht van Bokashi als voedingsmiddel voor de aarde ook in relatie tot andere organische voedingsstoffen.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...