Jump to content

simonvb

Members
 • Posts

  1,255
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by simonvb

 1. Hier beginnen ze nu ook goed aan te dikken, helaas ook te laat gezaaid doordat ik mijn zaden kwijt was. Zal de grootste nog wel oogsten, de rest kan dan nog wat verder groeien.
 2. Hier staan ze groter dan de voorbije jaren. Anders rond de 1,5m, nu hoger dan 2m. De regen zal hun deugd hebben gedaan. Andere jaren staan ze vaak droog (klapzand op de volkstuintjes). Hopelijk ook veel knollen. Bewaren van yakon vind ik eigenlijk gemakkelijk. Bewaar de broedknollen in licht vochtig zand in een ruimte waar het koud is maar niet vriest, ik geef 1 keer een klein beetje water tot februari-maart. Vanaf maart zie je de nieuwe scheuten verschijnen. Zelfs de eetbare knollen kon ik lang bewaren in de koudste ruimte van het huis (op de gang, los in kistje op koude stenen vloer). Zelfs wanneer ze nog licht geribbeld waren, waren ze nog lekker. Ik oogst wel pas juist voor het vriezen, dan is het binnen in de gang ook koud genoeg om ze te bewaren. In huis worden ze ook vlug geribbeld en te zacht. @Mellie Misschien te warm gelegd?
 3. 1,5 uur paprika's snijden en zaden ervan winnen. Bijna 3 liter zakje.
 4. De Boskoop glorie (waarschijnlijk) eten we af en toe een tros van sinds twee weken, ze zijn dit jaar wel iets minder zoet. De druivenlaar staat tegen een muur op het zuidoosten, vanaf 15u wel schaduw. Een gedeelte van de trossen moeten afdekken tegen de merels, gelukkig is de druivenlaar al ouder dan 20 jaar en hangt er genoeg aan.
 5. Dit weekend bij de moerbeiboom geweest (leuke babbel en veel info gehoord: voornamelijk kaki en moerbei liefhebber) en heb de rode appel Dries meegenomen. Dries is inderdaad een zaailing van hun. Deze appel zou lekker zuur/zoet zijn. Aangezien ik gezegd had dat ik ook graag Boskoop stoofappels eet, een grenadine appel mogen proeven: zure appel wel zeer speciaal om te zien: groene schil met mooi roze vruchtvlees. Mijn vriendin is minder voor de zure appels dus denk dat Dries beter aanleunt bij onze smaak. Helaas geen foto van de grenadine genomen. Klokhuis ligt hier wel op de composthoop, na 2 dagen ziet het nog steeds wat rozig:
 6. Hier ook een zeer slecht pompoenjaar van 3 mooie planten slechts 2 uchiki kuri, 1 nootpompoen en 1 grote oliepompoen ( waren er twee maar was enkele meters verder in een kerselaar gegroeid en kon zijn eigen gewicht niet houden.)
 7. Wij hebben hier ook veel last van monilla. De meeste pruimen hier waren ook aangetast. Appels, peren hebben er ook last van, wel in veel mindere mate. De pruimenbomen wil ik hier graag snoeien want is verwilderd maar het weer geeft me voorlopig de kans niet.
 8. We hebben naar onze mening in onze nieuwe tuin nog niet genoeg bloemen staan, hebben er wel al verschillende gezaaid en gestekt tussen de andere planten. Toen we begonnen: In het midden staat een gekregen Judasboom (niet zo gelukkig maar pas aangeplant in mei van iemand die het boompje niet wou in zijn tuin). Toen we de Judasboom kregen, hadden we nog niet echt plannen dus we zien wel of de boom daar blijft. Het Jacobskruiskruid laten we staan voor de vele bijen die er steeds foerageren. De gekochte planten eens uitzetten. In deze hoek groeit het gras eigenlijk zeer slecht: Karton erbij halen want spitten is me te veel werk: S'avonds kapot na de vele kruiwagens compost. De tuin ligt helemaal niet vlak en helt sterk af naar de auto. Na 2,5 weken beslist om de border nog wat uit te breiden want het creëert veel meer gezelligheid. Onze tuintafel staat hier juist niet meer op de foto op het gras. De gebruikte planten: echinacea (zonnehoed), salvia nemorosa, pennisetum alopecuroides hameln (lampenpoetsersgras), rudbeckia Goldsturm, hydrangea paniculata Pinky Winky, Kniphofia uvaria Royal Castle (vuurpijl), Hemerocalis "Red Rum" "Stella d'oro" (daglelie) Klein projectje in de veranda: Foto van 27 juli 2021: Wil eens proberen of je bananen kunt kweken in onze veranda. Ras is de Musa acuminata Dwarf Cavendish. Paar dagen geleden gekocht en direct verplant in een veel grotere pot. Volgens internet wordt ie maar 2,5 - 3 meter. De veranda is 2m60 - 2m70 hoog. De plant groeit als kool, foto van 08 augustus 2021 Tot hiertoe heeft ie nog geen meststoffen gekregen, moet wel om de 2 dagen veel water hebben. De plant maakt zeer veel kleine bananenplanten aan, heb er een paar opgepot. De nieuwe bladeren zijn al zeer groot. Moeilijkste is om de plant de winter door te krijgen, maar voorlopig gaat ie goed.
 9. Kan je niet helpen met pruimen of peren. Al kan ik wel nog andere zaken aanraden 🙃 - Hazelnoten: al worden deze wel eerder 5m hoog, maar is natuurlijk maar op te rapen - lekker ras Krentenboom: wij hebben amelanchier alnifolia smokey. Vogels zijn er ook wel zot van.
 10. simonvb

  Framboos?

  Moerbeiboom, super lekker. Enkel opletten voor vlekken.
 11. Lijkt me ook aan het ras te liggen. Mijn trossen blauwe Boskoop zien er ook zo elk jaar uit.
 12. De kans op een overwinning is klein maar is er nog steeds! Mijn sprietjes staan er momenteel zo voor:
 13. Hier zijn ze vandaag ook ontvangen en zitten ze al in de grond. Bedankt 😃
 14. Ik heb het boek dat hij vermeld ook staan en gelezen. Heb het toegepast en het werkt voor appelleibomen die ik geplant heb. Belangrijkste om ze klein te houden, is het toppen van de boompjes als ze nog zeer jong zijn ( in het boek spreekt men over het eerste jaar, maar in jaar 2 kan eventueel ook nog). Oude bomen raadt men in het boek aan om een nieuwe boom te planten. Volgens mij werkt het in jouw geval dus niet. Ik heb hier in mijn nieuwe tuin bij de appels en peren ook de topgroei eruit gesnoeid begin juli, zijn hier ook oudere bomen die ik niet groter wil laten worden dan tot waar de hoofdtak wat dikte heeft, hier 3meter. Maar sterk terugsnoeien tot 1m is volgens mij gokken of de boom overleefd. 2de belangrijkste was om te snoeien rond de langste dag van het jaar, bij ons dus rond 21juni. Dat zijn de zaken die ik onthouden heb uit het boek, het boek is goed maar had gehoopt op veel meer informatie (zoals bijvoorbeeld of je iets kunt ondernemen voor oudere bomen).
 15. Sommige rassen aardpeer bloeien wel mooi in de herfst, lijken op tientallen kleine zonnebloemen. Mijn ouders hebben er uit mijn moestuin genomen om achteraan in hun bloemenborder te zetten.
 16. Ook al is het een zeer mooi aanbod, ik ga passen. Te ver rijden voor ons: 2,5 uur enkel. Hopelijk kun je iemand anders er blij mee maken.
 17. Nog wel eens eerst gekruid voor ik de foto nam. Zo staan ze nu bij mij, 5 eigen stekken van knol van vorig jaar: Lopen achter tegenover jullie foto's.
 18. Aangezien ze wisselvallig weer voorspellen, zou ik nog meer bladeren eraf halen. Laat me leiden door de 14daagse verwachting tegenwoordig. Bij goede weersvoorspellingen laat ik veel bladeren hangen, bij slechte voorspellingen haal ik er veel af op een droge dag.
 19. Als er nog over zijn, heb ik ook interesse.
 20. Ga ik eens over nadenken, moeten tuinplan van de nieuwe tuin nog opmaken en moet dan eens kijken of ik een remork kan gebruiken. Indertijd mijn appelbes weggegeven van de volkstuin omdat ik de smaak zelf niet lekker vind (ook nog niet in confituur). Echter nu een grote tuin en vind ze wel een sierwaarde hebben en de merels zijn er verzot van. Misschien blijven ze dan meer van het ander fruit (al weet ik niet of het de merels zijn die de appels en doyenne de comics peren pikken?) Boerenjasmijn is inderdaad een leuke, geurende plant (hebben we al staan )😀 Japanse wijnbes heb ik twee stuks van meegenomen uit de oude tuin. Vermeerderen vlug. Superlekkere bessen, ook goed voor halfschaduw. Één van de lekkerste bessen vinden wij. Andere plant ken ik niet.
 21. Ja, lijken me de typische symptomen van phyto op de tomaten zelf.
 22. Zoek eens op phytophthora
 23. Hier enkel wat bladeren met lichte aantasting verwijderd de afgelopen week, het was hier wel mooi weer dus geen verdere verspreiding gehad. Stond hier dus ook stil. Vrees enkel dat het zich nu snel terug zal herpakken met het zeer grillige, slechte weer.
 24. Twee jaren geleden er één geplant bij mijn ouders, hangt nu vol, ben benieuwd!
×
×
 • Create New...