Jump to content

simonvb

Members
 • Posts

  1,292
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by simonvb

 1. Ik zou ofwel het zand ergens anders gooien of de klei en het zand mengen. De grond verstoren, lijkt me hier niet erg aangezien er waarschijnlijk al lang stenen liggen. Daarop zou ik dan 10cm-15cm compost leggen, inwerken van compost, doe ik niet.
 2. Kan ook van te veel bemesting zijn.
 3. Indien gewenst kan je takken van de hazelaar volledig weg snoeien, zelf dikke takken. Zal direct een stuk lichter worden. Ideaal is de plaats niet aangezien de hazelaar met een deel voeding, water en licht zal gaan lopen. Anderzijds zou ik het gewoon proberen, achter een tijdje zul je wel merken wat er goed en wat minder goed gaat. Je kunt ook elk jaar compost op de aarde leggen, volgens mij zal het dan wel goed gaan. Een regenton aan de regenpijp(en), kun je ook een droge periode overbruggen. Meestal is het ook beter om niet te vaak water te geven maar dan wel veel. Hangt ook allemaal wat af wat je gaat groeien. Het lijkt me niet de bedoeling dat de meerderheid van jouw groenten uit het stukje moeten komen? Indien het enkel het stuk naast de hazelaar is, zou ik geen grondanalyse laten doen tenzij je indicaties hebt dat er vervuiling kan zijn.
 4. Volgens dit topic heb ik mijn wormenbak sinds 2014. Alles loopt nog steeds goed. Heb naast de wormenbak wel altijd ook een composthoop gehad (vroeger op de volkstuin, nu aan huis), moest ik deze niet hebben, zou mijn wormenbak te klein zijn of moet ik er meerdere hebben voor al mijn GFT. Ik leg éénmaal per week GFT afval in de bak. Ik sproei ze al lang niet meer met water ofzo, wel zit er meestal nog vochtige koffiedrab met filter bij de gft van het dagelijks bakje troost. De bak zijn drie bakken (denk van Ikea) waarin ik gaten heb geboord en de onderste is voor het percolaat (zonder gaten dus!) . Eén bak vul ik met GFT afval en wanneer deze redelijk vol begint te komen, schakel ik over naar de andere bak. Ik gebruik het percolaat en het kleine beetje wormencompost voornamelijk voor de huiskamerplanten, deze lijken daar heel gelukkig mee. Ik denk éénmaal goed op gang, je veel mag doen vooraleer het fout kan lopen. In de winter zet ik de bak in de kelder, vanaf de lente, gaat ie naar een klein tuinhuis. In de oude woning stond deze in de winter binnen onder de trap. Nog niet zo lang geleden begonnen met de vulbak te wisselen. De binnenkant:
 5. In de moestuin gebruik ik ook echte compost en denk ik dat dit veel beter werkt dan oppervlaktecompost. Mijn GFT afval gaat dus samen met extra bruin materiaal op een composthoop. Lijkt me vooral onhandig om in te zaaien want duurt wel lang eer het verteerd is. Of je moet alles voorzaaien (eco probleem van potgrond). Denk ook dat je nog meer last zult hebben van ongedierte. Mijn ouders rijden hun gras nog gewoon af, dat gebruik ik wel in een fijne laag tussen de groenten die al opgekomen zijn, voornamelijk om de bodem vochtig te houden. Tussen de bomen en struiken (vaste planten) gebruik ik wel Chop en drop en dat werkt zeer goed. Ik kan nooit genoeg compost maken om alles te voorzien van compost. Vaste planten vergen in het algemeen minder voeding maar zo krijgen ze genoeg, de stukjes takken, bladeren, onkruid,... hebben als bijkomend voordeel dat ze ook als mulch dienen tegen uitdroging, er komen veel nuttige diertjes in die ook vogels, egels, padden,... aantrekken waardoor plaagbestrijding gemakkelijker wordt.
 6. Bij Delhaize hebben ze hier biologische gember.
 7. Even topic omhoog schoppen zodat de gemberfanaten uit hun winterslaap komen. Vandaag gember geplant in een potje. Volledig bedekt met een fijn laagje potgrond. Staat nu op een vensterbank boven de chauffage.
 8. Bij mij komen nu de eerste sprietjes loof juist boven kijken. Lijkt me ideaal.
 9. Ik had in onze vorige tuin een duurzame houtbeton nestkast waarin elk jaren koolmezen kwamen broeden. Dus voor mezen geloof ik wel dat nestkasten ophangen, werkt. Was aan het kijken op de site van Natuurpunt naar de houtbeton nestkasten: https://winkel.natuurpunt.be/vogels/duurzame-nestkasten.html?p=2 Voornamelijk naar de mussenflats: hebben hier geen mussen in de tuin 😥 tenzij de heggenmus meetelt. Nochtans redelijk veel struiken en veel andere kleine vogels. roodborstje: maar lees dat deze eigenlijk even graag in de struiken nestelen en zitten er hier verschillende dus misschien totaal overbodig om een nestkast voor te kopen winterkoning: in april twee nesten van ontdekt in de struiken bestaande uit voornamelijk mos met wat takjes, mooie bol met een gaatje in: waarschijnlijk dus ook overbodig roofvogels: Er vliegt af en toe wel eens een buizerd maar die hebben geen behoefte aan een nestkast. Andere roofvogels nog niet gezien. Dus ervaringen met nestkasten die "regelmatig" gebruikt worden en door welke vogels?
 10. De schat is deze namiddag aangekomen.
 11. Zelf heb ik er geen zaden van. Wanneer ik de doos ontvang en er in zitten, kan ik er anders wel wat apart steken in een zakje met jouw naam op.
 12. Bedankt voor het aanbod, maar zoveel heb ik nog niet opgezocht over de rassen van vijgen. Mijn vriendin vindt nu al dat ik te veel planten bestel en zet in de tuin🤔. Dacht via de zadendoos te zeggen: deze vijgenstek kon ik nu toch moeilijk laten zitten. 😄
 13. Ik zet ook elk jaar komkommers buiten, meestal wel een redelijke oogst. Dit jaar was zeer afhankelijk van het ras en de planten begonnen iets later: Marketmore produceerde er veel, telegraph improved slechts een paar.
 14. Op het Youtube kanaal van Velt: de juiste boom voor elke tuin. Boek lijkt me ook nog wel interessant (misschien eens tippen aan de vriendin). Het filmpje over tomatenteelt vond ik ook nog wel goed, al is dat voor de mensen hier op het forum waarschijnlijk al parate kennis.
 15. @acpronk en @Lsjr33 Ik lees in een ander topic dat ik juist achter twee fanatieke vijgenverzamelaars zit. Toevallig geen stukje snoeihout over van een vijg om te stekken (wil er gerust voor betalen)? De stek zal eerste jaar in de serre mogen staan. Ik heb nu 2 Brown Turkey's staan en 1 Bornholm Diamond (aangezien de Goutte d'or niet meer beschikbaar was in de winkel), enkel de Brown Turkey heb ik al geproefd maar aangezien ze zeggen dat er 5 verschillende soorten van smaken van vijgen bestaan, wil ik graag ook nog een ander ras zetten.
 16. Crosne hebben we ook gehad, komt hier jaar nadien nog op maar we hebben ze dan weggeschoffeld en zijn daarna niet meer opgekomen. Smaak vonden we oké maar niet bijzonder, opbrengst was matig maar ons viel het kuisen zeer erg tegen; Het zand bleef in die kleine spiraalgroefjes zitten en kostte veel te veel tijd zowel met water als harde borstel te veel werk voor iets dat niet zo bijzonder was. Groeiknollen van Yakon heb ik ook.
 17. Asperges zijn "Purple passion" en zaden van een voor mij onbekend ras van iemand van Velt. Beiden een paar jaar terug zelf gezaaid en dat lukte verbazingwekkend nog zeer goed. Ze zijn beide lekker. De paarse produceert zeer uitbundig.
 18. Wij zitten ook over de verdeling van de serre na te denken. Hier is ie 5m20 lang en 3m breed. Voorbije twee jaren met 1 middenpad gewerkt. Nu geopteerd voor twee smalle paden van 30 cm en een soort stapsteen om binnen te komen. De 30cm paden zijn van bankirai, ging bij de buren naar het containerpark. Mijn redenen: - Ik kan tomaten in het middenpad zetten en ze hoger laten groeien. Denk dat de zijkant 1m80 hoog is. De kant zonder zaaiplank zullen ook tomaten komen. - Het middenpad werd steeds breder (lag toen ook niets) o.a. doordat je aan beide kanten onkruid ertussen haalt en op de rand van het pad gaat staan om aan het einde te kunnen en omdat de zaaiplank met zaailingen te ver afstaat van het middenpad waardoor je vaak in het plantgedeelte ging staan. Nadeel: - Paden zijn zeer smal. Hopen dat het werkt. Voorbije 2 jaren op het einde van de kas (laatste 1-1,5m) in het midden deden we geen pad meer maar legden we nog een plank in de breedte van 20cm breed. Zo wonnen we daar plaats (geen middenpad) en dat was juist genoeg om op te staan en te oogsten. - De paden lopen nu onder de raamopeners. Ik heb kans om daar mijn hoofd tegen te stoten.
 19. simonvb

  Dak van de kassen

  Mooi gemaakt. Handig en niet handig. Voor sommige gewassen lijkt me dit meer werk (water geven, te warm in de zomer) of zet je enkel die drie gewassen die daar geen last van hebben , de andere kant lijken ook gesloten plastic tunnels? Maak je de olla's van terracotta bloempotten of kun je zelf potten bakken? Ik werk met een terracotta bloempot in de serre waarvan de onderkant dicht is gemaakt en op de breedte bovenaan past juist een bord zodat het de verdamping tegen gaat.
 20. Ik wou dat het vierkante kilometers waren ☺️. In totaal is ons perceel 3000m², op de achterste helft dewelke nu weide was, leef ik me uit. Is stiekem wel een droom om zoiets als werk te kunnen doen: een zelfplukboerderij met een voedselbosje aan. Vrees enkel dat het financieel niet haalbaar is.
 21. Dacht met afbeelding te kopiëren en plakken uit google Photo's dat het wel zou lukken, helaas dus niet.
 22. Hier nog enkele foto's van de vorderingen van de tuin: Een camion compost laten leveren om volgend jaar een vliegende start te krijgen in de moestuin en de nieuwe aanplant een mooie mulchlaag te geven. Het werk een beetje onderschat, verschillende weekends nodig gehad om de 13 ton verspreid te krijgen. Nog een mooie rups van de Koninginnenpage op de teeltwedstrijd (knolvenkel) van dit jaar: Langs geweest bij kwekerij de Moerbeiboom en op hun aanraden de moerbeiboom Illinois everbearing gezet: En ook een boompje gekocht van zijn grootste passie: Kaki's. Het ras Mikatani Gosho Daarnaast nog 2 pawpaw's: clone 2 (eigen selectie van hem) en Lehman 166-20. En als probeersel een granaatappel Parfianka, afwachten of deze winterhard genoeg is. In de buurt een mooie geocache tegengekomen. Het deurtje was dicht maar wanneer je het opent, zie je dit: De aspergeklauwen verhuisd van de volkstuin: Als laatste stond er nog Yakon op de volkstuin. Wat een zeer zotte oogst dit jaar, de volkstuin heeft zandgrond en waarschijnlijk hadden ze dit jaar eens genoeg water. Heb spijtig genoeg niet de gehele oogst op foto, had al knollen weggegeven aan 4 andere volkstuinders. Ook maar eens langs de kruisbessenproeftuin gereden, al is mijn vriendin daar minder gelukkig mee, ze vindt dat we al te veel bessen en fruit hebben. Aangezien de kwekerij stopt, kon ik me toch niet inhouden: 1 vlier Black Lace, 1 nashi S(h)inseiki 2 eleagnus multiflora 1 eleagnus umbellata Sweet n sour 3 amelanchier alnifolia: Madam, Northline, Prince William (Wij vinden de bessen van het ras Smokey lekker en willen er meer, ga deze ook proberen te stekken) 3 blauwe bessen: 2 Elisabeth en 1 Reka (Bluecrop, Duke, Goldtraube en Northcountry hadden we hier al lokaal gekocht) 2 zwarte Cassis: Bona en Titania 2 hazelaars: Hallse Reus en Rode Zeller 2 kruisbessen: Captivator en Jahn's Prairy 1 rabarber Fulton strawberry surprise 1 vijg Bornholm 1 roze aalbes Herreweyer 1 braamboos Rode Dorman 3 kiwibessen: Weima, Bingo en ananasnaya 2 honingbessen: Amphora en Indigo Yum 1 appelbes Galicjanka 1 citroen Poncirus trifoliata Voor de rest ons nog bezig gehouden met het planten van biobloembollen: 50 Scillia Siberica, 100 Crocus, 100 allium Neapolitanum, 25 Allium Purple sensation, 100 bollen: mix van botanische tulpen, kogellook en blauwe druifjes, 25 Narcis Tête à Tête. En de krulwilg uit de tuin wordt al gedeeltelijk gebruikt als interieurstuk:
 23. Te zwaar voor de keukenweegschaal, heb geen moeite verder gedaan. Wel grappig hoe 8 kleine knolvenkels op elkaar kunnen groeien uit 1 zaadje. Als je ze dus lang genoeg laat staan, heb je meer oogst dankzij de nieuwe kleine venkels.
 24. Dat oud zeil heeft niets van nut voor jou aangezien er al terug een laag aarde op lag waarin terug onkruidzaden zitten. Dat is ook het probleem indien je worteldoek niet proper houdt, onkruidzaden kiemen gemakkelijk in zeer weinig aarde en na enkele jaren zit je met ingegroeide worteldoek. Ik veronderstel dat de afdekzeilen nu uitgegraven zijn. Zoals Flup aanhaalt, wordt karton gebruikt om de onkruidgroei te remmen. Dit werkt niet voor alles bijvoorbeeld de bramen komen hier nog door 2 lagen karton met 20cm compost op, echter wel goed tegenover vele grassen en andere onkruiden. Ik zou het gebruiken indien je er bovenop 10 - 20 cm compost kunt leggen. Ben je tegen volgend voorjaar van je gras vanaf en kun je gewoon beginnen zonder dat je hoeft te spitten. De winterrogge die ik de eerste helft van november heb gezaaid, is hier helaas niet meer opgekomen. Vraag me af welke groenbemesters nu nog groeien?
×
×
 • Create New...