Jump to content

simonvb

Members
 • Posts

  1,342
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by simonvb

 1. Bij mij was de plant in de serre wel mooier en gaf ook meer komkommers. Ik heb deze wel niet gekweekt voor de langste komkommer in tegenstelling tot mijn exemplaar buiten. Ik denk dat de resultaten dit jaar redelijk gelijklopend zijn door het prachtige weer tot en met augustus. Met meer regen of/en koudere zomer, zouden veel meer buiten planten aantastingen hebben. Dit jaar merk ik bijvoorbeeld ook veel minder verschil tussen de tomaten buiten en binnen. In de serre waren ze vroeger rijp maar buiten gingen de planten ook goed.
 2. Bij mij is de buitenteelt Sonja op de kop 36cm geworden. De plant heb ik in totaal maar 3 komkommers laten produceren, was eigenlijk de bedoeling dat het er maar 1 ging zijn maar door een beetje luiheid en een reisje pas te laat ontdekt dat er al 2 "grotere" kleintjes aan waren, deze afgedaan toen ze tussen de 15-20 cm en al goed voor te eten waren. Had in totaal 3 planten gezet. Had nog een plant buiten staan maar deze al vroeg moeten ruimen wegens te veel aantasting van schimmel (bizar want niet veel regen gehad), een twee kleinere komkommers van kunnen eten. De komkommer in de serre mocht ik daardoor van mijn vriendin niet meer gebruiken voor de wedstrijd omdat we dan te weinig komkommers zouden hebben. Deze heeft het beste gegeven en was vanaf het begin ook de mooiste plant, de komkommers daar altijd afgedaan rond de 20 cm dus niet de moeite gedaan om te meten. Ik ga het ras Sonja niet opnieuw zetten. De buitenteelt van het ras Marketmore lukt hier veel beter, meer komkommers en de planten zien er veel beter, gezonder uit. Mijn inzending in de zomer: Niet veel meer gegroeid maar eindresultaat:
 3. 1 van de twee buitenplanten staat er al vlug zeer slecht bij. 1 plant in de serre, deze lijkt voorlopig de gelukkigste. De onderste bladeren afgetrokken maar vrees ervoor aangezien de aantasting zeer vlug gaat
 4. Bij Vlaco is het normaal dat de compost "stinkt", de compost is nog zeer warm en wordt snel en in grote hoeveelheden gemaakt. De stank duurt niet zo lang wanneer je de compost verspreidt. Doordat de compost heet wordt bevat deze wel minder leven dan eigen gemaakte compost maar deze komen wel wanneer de compost is afgekoeld. Ik heb deze compost ook al regelmatig gebruikt in de moestuin, werkt goed. Gewoon gebruiken in de moestuin en op het grasveld
 5. Het enige ambtante vind ik dat een broedse kip verhinderd dat de andere kippen eieren kunnen leggen in hun nest. Wij hebben drie kippen en drie nesten maar ze gebruiken altijd allemaal hetzelfde nest. Als een kip broeds is, zit die op dat ene nest, keert er altijd naar terug na verzetten en leggen de andere kippen buiten in de ruime ren met o.a. tingels. Als ze terug broeds af is, leggen ze daarna allemaal buiten en moet ik ze weer een dag opsluiten waarna ze terug binnen beginnen te leggen allemaal terug in hetzelfde nest (kan een ander nest zijn van de drie nesten dan van voor de broedse kip).
 6. Bij mij staat de hoogste plant ook nog maar een 60 cm hoog maar heb wel al een vruchtbeginsel. Plant had een stuk of vijf bloemen waarvan 1 vrouwelijk maar vind het veel te vroeg om daar al conclusies aan te hangen. Staat buiten naast de serre tegen een klimconstructie.
 7. De eerste blaadjes, de kiembladeren worden altijd geel en vallen af, hun functie is gedaan. Van de courgette kan ik de kleur van de normale bladeren niet goed zien op de foto, bij de pompoen lijken ze goed. Zijn beide grote planten die ruimte vergen, veel zon en veel voeding. Courgette 1m² ook veel water. Pompoen kunnen nog veel meer innemen, afhankelijk van het ras en omstandigheden. Krijgt van beiden wel veel oogst ter compensatie 😀
 8. Is normaal. Bij een snoeicursus van Velt heeft de lesgever dit ook vermeld. Achter vele jaren op dezelfde plek groeien frambozen niet meer goed op die plek, dus een nieuw stukje tuin zoeken. Met jaarlijkse aanbreng van compost kon je de levensduur wel wat verlengen. De plant verhuisd van nature ook zeer veel (volgens sommigen woekeren).
 9. Hoe groot is de pot? Zelf zet ik maar 1 plant in een pot van 40liter, zo groot is misschien niet nodig wel gemakkelijk ( minder vlug droog) en de wortels zitten altijd over de gehele pot. Ik vrees dat jouw tomaten phytophthora zullen krijgen want de planten raken elkaar en de verluchting zal te weinig zijn. Daarnaast lijkt het me zeer moeilijk om alle planten in de pot water te geven of je moet een automatisch systeem hebben. Een tomaat plant je volgens mij best alleen, de oogst zal waarschijnlijk evenveel zijn en mooiere tomaten maar vooral je hebt minder zorgen.
 10. Extra oppassen lijkt me niet nodig, zelf nog niet gemerkt dat de vruchten zich anders gaan gedragen dan de planten zelf. Ze hebben overdag een 18° nodig en s'nachts een temperatuur van rond de 10°. Bij mij staan ze sinds dit weekend ook buiten.
 11. In mijn vroegere tuin gebeurde dat door bijen en hommels, ik deed zelf niets. Aangezien je bij de meeste rassen een mannetje en vrouwtje nodig hebt, denk ik dat enkel met een penseel zal werken, tikken lijkt me dan onvoldoende.
 12. simonvb

  2-5-2022

  Asperge purple Passion vind ik iets lekkerder dan de twee andere groene die ik heb. Kleur is paars en wat groen. Produceren ook goed.
 13. Hier zijn de aardappelen ook zwart geworden van de koude. Volgens de app was het nochtans minimaal 5°C. Ik redeneerde altijd 4 graden eraf aan de grond maar is hier op een open tuin blijkbaar te weinig. Gelukkig staan de vruchtgewassen nog binnen of in de serre.
 14. @Lia56 Dit lijkt me niet een eetbare variant? Hier komen de bessen van de Physalis peruviana ook elk jaar spontaan terug op, echter is dit te laat waardoor ze maximaal maar een paar rijpe vruchten geven. Bij mij zijn de planten altijd al gestorven bij vorst, ik laat ze op hun bed staan tot in maart van het seizoen nadien maar ze hebben het nog nooit overleefd. Hier moeten ze vorstvrij staan om te overwinteren.
 15. Ik zaai ze veel vroeger, samen met de tomaten. Ze hebben een lang seizoen nodig om in oktober rijpe vruchten te geven. Ik vrees indien je nu pas zaait, je veel geluk gaat moeten hebben met mooi weer. Je kunt gewoon zaden nemen uit physalis uit de winkel, kiemt normaal vlot onder dezelfde omstandigheden zoals paprika's, tomaten,...
 16. Doe wat van bak 1 in bak 2 en vul deze daarna langzaam bij. Ik geef slechts 1 keer per week GFT, wel een ruime portie maar puur op gevoel met wat ik zie liggen in de bak. Leer je wel met tijd hoe ze bij jou reageren op de hoeveelheden. Misschien te veel eten voor de wormen, ze hebben dan niet de behoefte om naar de andere bak te gaan. Als je wat van de ene bak in de andere doet, voelen ze zich wss vlugger thuis in bak2.
 17. Ja de weervoorspellingen zijn hier ook kouder geworden, zowel de minimum als maximumtemperatuur. Volgende week woensdag al maar een minimum van 4° meer, paar dagen geleden was dit nog 6°. Ook overdag maar een 13° meer. Ik denk wel om alle serretomaten al te zetten (dit weekend eens wat tijd). Met de paprika's en aubergine ga ik nog wachten. De buitentomaten wacht ik ook nog een paar weken mee.
 18. Ik heb de eerste 4 tomaten in de serre gezet. Volgens de 14daagse voorspellingen minimumtemperatuur 6°, meestal rond de 8°. Zijn allemaal rassen die ik dubbel heb dus als het niet goed gaat, kunnen we ze nog later vervangen. @Anita de jong Maak een apart topic met foto's en meer uitleg. Het blijft altijd gissen maar zonder foto's nog veel meer. Hoe waren de wortels? Is deze nu verplant uit de volle grond naar volle grond of uit pot, hoe groot was de kluit?
 19. Topic is al van 2015-2016. Wij zijn ook naar een bosmaaier aan het kijken maar ik prefeer toch sterk een accu. De accu modellen nu zijn even goed en veel milieuvriendelijker en ook gezonder voor jezelf. Daarnaast nog lichter en maken ze minder lawaai.
 20. De grote hangt ook sterk af van de grondsoort. Zelfde rassen paprika's, ik alles gezaaid, werden elk jaar bij mijn schoonouders op leemgrond drie keer zo groot als bij ons op puur zand. Wij konden ze dus veel dichter op elkaar zetten, zij moesten juist nog meer spreiden. Wel meestal beide een mooie oogst. Je kunt ze dichter op elkaar zetten en meer snoeien en leiden indien nodig. Verschillende rassen geven buiten ook vruchten, over het algemeen blijven ze wat compacter en is de oogst minder doordat deze later valt. Ik ben van plan om er meer buiten te zetten, tomaten krijgen de voorrang van de serre. Zullen wel nog enkele paprika's in de serre ook staan om vroeger te kunnen genieten. Een aantal pepers zet ik wel in de serre aangezien deze vaak nog meer warmte willen.
 21. Als je wil, kan je al verspenen (heb ik ook al gedaan met alleen maar de kiemblaadjes) maar hoeft nog niet. Zou het laten afhangen van hoeveel tijd je hebt want verspenen duurt even en hoeveel plaats je hebt om ze te zetten.
 22. "maar je wilt geen kier tussen de bakken op het moment dat je ze stapelt". Waarom niet? Ze krijgen lucht via die kleine kier en ze kruipen er niet uit (nog geen last van gehad), enkel misschien bij de opstart als ze zich nog moeten settelen. Indien je dus ontsnappers hebt, weet je dat er iets begint fout te gaan in de bak want ze zoeken dan naar een betere plek. Persoonlijk denk ik dat het allemaal niet zoveel uitmaakt. Ik ben dan ook voorstander om zonder rand te werken: waarschuwingsfunctie en vooral minder werk. Mijn voorkeur gaat wel naar nestbare bakken, kunnen ze zich gemakkelijk verplaatsen tussen de bakken onderling en kiezen ze zelf waar ze willen zijn. Bij stapelbaar kan er een zeer ruim gat zitten tussen de bakken, al denk ik dat ze de verplaatsingen wel zullen maken, soms hangen er hier ook eens enkele wormen op het bovenste deksel.
 23. We blijven druk bezig in de tuin. Begin december lei appelbomen en lei perenbomen gekocht. Door problemen bij de houtleverancier de bomen moeten zetten voor de leiconstructie (niet aan te raden). Het zijn halfstam boompjes omdat deze langer leven dan laagstam en we ze dus hopelijk niet meer hoeven te vervangen. Voor de rassen addicts: Appel mm106: Alkmene, Colapuis, Gris Braibant, Idared, Landsberger Reinette, La Paix, President van Drievoet, Reinette de Flandre, Rode Boskoop Schmitz-Hübsch Peer halfstam: ananas de Courtrai, Seigneur Esperen en Beurré D'Anjou De pech gehad dat onze grond daar volgestort was met steenpijn. Dit kwam uit de plantgaten van de leibomen. Verder nog 1 pruim Reine Claude Verte op laagstam Saint-Julien A en 1 Boysonbes geplant in de weide van de tuin. De zaaibakjes van paprika's, pepers en aubergines begin februari. Ook de gember is mee gezet op de verwarming. Deze met een plastiek zakje over kiemde veel vlugger, dit was ook zo voor de zoete aardappelen in maart. De storm heeft een hoek van de serre kapot gewaaid, metaal is gescheurd waar de moer zat. Geluk bij een ongeluk maar 1 glas kapot en nog een reserveglas dat in de serre stond. Wel vlug kunnen repareren en een metalen plaatje houdt nu terug alles op zijn plaats. Niet echt op foto te pakken maar de krokussen en later de kleine narcissen stonden zeer mooi in het gras. Hopelijk breiden ze flink uit. Gedurende enkele jaren hebben we een amaryllis in pot. Dit jaar in maart 2 prachtige bloemstengels. Nu in april staat de derde bloemstengel op uitbarsten. In maart voor het eerst eens op onze "nieuwe", tweedehandse vuurkorf gekookt, zeker voor herhaling vatbaar. 1 april geeft nog een karakterplaatje van onze tuin Project banaan komt zonder grote zorgen de winter door. Het was dan ook een milde winter. In februari begon de banaan er minder uit te zien maar de maand maart leverde een record op aan zon wat de plant wel deugd deed. Foto 03 feb: En nu op 06 april 2022 samen met de andere zaailingen. Te onthouden: De bladeren van de gember waren al geel aan het komen in maart, sinds ik ze (meestal) 2 keer per dag besproei met de plantenspuit worden ze donkerder groen en staan ze weer gelukkig.
 24. Eindelijk is de grond terug wat vochtiger zodat er gezaaid kan worden (maart was hier al extreem droog). In volle grond: radijzen, wortelen en rode bieten. Bijna alle rassen van aardappelen gepoot. Eerste reeks zonnebloemen in de grond geduwd.
×
×
 • Create New...