Jump to content

BoerJennes

Members
 • Posts

  79
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Krimpenerwaard

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Bizar zeg! Onze kippetjes zitten op een eiland, maar houden zich verre van het water. Dat vinden ze veel te eng. Geen idee wat er gebeurd kan zijn?
 2. Zo zie je maar: Op 1 mei, legt ook een kip haar ei!
 3. Leuke kippetjes hoor! En ook al meteen legklaar, kunnen ze meteen hun ei kwijt.
 4. Er is natuurlijk een verschil tussen hanige hanen en agressieve hanen. Zoals Speets al zei, met agressieve hanen moet je in ieder geval niet fokken. Let wel, het is altijd moeilijk te beoordelen vanaf een forum of een haan zich alleen maar hanig of agressief gedraagt. Met 2 haantjes zal de jongste zich overigens extra willen bewijzen. In de meeste gevallen kan er uiteindelijk echt maar één haan in een toom zijn: de sterkste. Ons Haantje moet ik nog regelmatig oppakken en de zogenaamde Danieltherapie toepassen (vasthouden en knuffelen en als ie rustig is, op je schoot zetten en hem vrijwillig terug naar z'n toom laten gaan). De ene dag is ie rustiger dan de andere dag. Denk er ook over na als je kippen en een haan wil. Het is gewoon natuurlijk gedrag! Het verbaast me iedere keer weer hoe makkelijk er om wordt gegaan met het leven van een huisdier als deze ongewenst gedrag vertoont. Het dierenasiel zit vol met katten, het park zit vol met tamme konijnen en het bos vol met hanen. Geen verwijt, hoor Nasuada, want ik begrijp je reactie en hanen kunnen ook echt agressief zijn. Als ie in de soep moet, kan dat een wijs besluit zijn en jou "kennende" van het forum, ga je hier dan ook wijs mee om.
 5. Klopt, maar in de nabije toekomst komt er ook een waterpomp met waterfilter aan te hangen, en nog verlichting voor in de keuken. Dan is het nog steeds overkill, maar we hebben ook nog een 12v koelkast in gebruik in de zomer. Volgens mijn berekeningen zou ik dan de accu veel zwaarder belasten en mag de zon best wel goed schijnen. Maar je kunt dan ook het beste beginnen met het berekenen van je (toekomstig) verbruik, daar stem je (ruim) de accu op af en vervolgens je zonnepaneel. Als het maximale verbruik niet boven we 120 watt uitkomt, heb je aan 10 ampère voldoende. Anders heb je een acculader met meer vermogen nodig.
 6. Ik heb eens in november 2016 onderstaand pakket besteld bij de http://amperewinkel.nl en deze gemonteerd voor ons tuinhuis. Hier draait dagelijks een ventilator op en op dit moment ook 24 uur per dag een verwarmingselement van 5 watt voor het water van de kippen. Ik heb wel eens een volledige dag 15 watt aan verlichting mee laten draaien, maar de accu bleef zelfs in de winter bijna volledig geladen. Tegenwoordig kun je het ook geen zonnepanelen meer noemen, maar meer lichtpanelen. Die leveren ook bij bewolkt weer veel stroom. Kortom, met onderstaande configuratie ben ik zeer tevree!
 7. Wat een prachtige foto, Nasuada! En die ogen... Zo vertederend... Na dagenlange coaching training van Haantje, heeft Trijs als capo dei capi het goede voorbeeld gegeven. Hoewel de winter nog even voor de deur staat, is bij ons toompje de lente begonnen!
 8. Op ons Eiland kunnen de kippetjes bijna vrij scharrelen. Giftige planten laten ze met rust, ze weten dus aardig goed wat wel en niet eetbaar is. Echter, de diversiteit aan groen op het Eiland is zo groot, dat dit voor de kippetjes ook mogelijk is. Een stuk land waar relatief veel giftige en weinig eetbare planten staan, wil wel eens problemen geven. En qua scharrelen in de moestuin... Ze zijn meer geïnteresseerd in het bodemleven dan in het leven erboven. Dus of er nou spinazie staat, kool of ui, ze ploegen alles om als er maar wat in de bodem te vinden is. Dus bij ons is een groot deel van het jaar de moestuin afgeschermd. Alleen in de herfst en de winter mogen ze komen ploegen. Bovengronds zijn ze vooral geïnteresseerd in jong gras, en vooral in de buurt van het kippenhok hoeven we dan ook nooit te maaien. Daar houden ze het zelf mooi kort. Overigens vind ik dat ook een goede graadmeter voor de ruimte die een kip nodig heeft. Als gras de gelegenheid krijgt om aan te groeien, dan hebben ze voldoende ruimte om te scharrelen. We hebben zo'n laag, houten kippenhok met opzij een legbak voor kippen. Dat werkt prima en ook praktisch. Ik haal de eieren iedere dag weg en ze zijn zelden bevuild. Ik moet wel zeggen dat ik een extra hok aangebouwd heb en dat ze het eerste hok gebruiken om te slapen, en het 2e om eieren te leggen. Naast de eieren, haal ik ook iedere dag de uitwerpselen uit het hok en vul de bodem aan met hennepstrooisel. Het enige waar ik last van heb, is dat ik niet de enige ben die eieren raapt. Ook de eksters doen mee, en ik vermoed ook af en toe een rat. Wie dat doet, en hoe, ga ik in de loop van het voorjaar uitvinden met een wildcamera. Want dat moet best wel ingenieus gebeuren. De eierschaal vinden we vaak op geruime afstand van het hok terug, en de eieren moeten daarvoor een lange weg "bewandelen" met trappetjes en drempels als hindernisbaan...
 9. Dat is misschien wel het "nadeel" van bokashisap. Het werkt net als pokon of kunstmest. Het laat de voedingsstoffen meteen los en dat geeft de plant een boost. Net als andere vloeibare mestsoorten zoals brandnetelgier. Hoewel ik nog nooit een plant heb zien "ontploffen" door bokashisap en wel door een teveel aan andere kunstmatige voedingsstoffen. Aan de andere kant, wat let je om het eens bij een paar zaailingen uit te proberen? Gewoon eens kijken wat er gebeurt. Best wel interessant lijkt me. Ik dicht aan bokashi geen wonderen toe, maar in de westerse wereld staat het gebruik ervan nog in de kinderschoenen en is er nog weinig studie naar verricht. We maken bokashi omdat het erg handig is in de keuken voor de opslag van groenafval. Een volle bak bevat immers een enorme hoeveelheid compact groenafval. Uiteindelijk meng ik de bokashi gewoon op de composthoop en dat doet de compostvorming heel veel goed. Het sap verdwijnt vaak in de gootsteen om deze schoon te houden (natuurlijke bacteriën die de afvoer schoon houden). Alleen wanneer mijn planten wat extra's kunnen gebruiken, meng ik de sap met water en dien die toe. En net als brandnetelgier heeft dit ook een positief effect op het weren van insectenplagen, zoals bijvoorbeeld de koolvlieg.
 10. Ik heb het sap nog niet gebruikt voor zaailingen, maar ik denk dat dit in een verhouding van 1 op 200 echt geen probleem is. Sterker nog, ik heb het idee dat in een verhouding van 1 op 100 op de volle grond, het best wel zou kunnen dat je koolplantjes minder snel door koolvlieg wordt ontdekt. Dus het werkt niet alleen als mest, maar ook werend tegen plagen.
 11. Volgens de regeltjes klopt dat, maar volgens die regels zou een rietfilter ook niet volstaan. Afstort dient in Nederland altijd op het openbare riool plaats te vinden. Een rietfilter aanleggen is wel het volgende plan in mijn experiment om "off-the-grid" op het Eiland te vertoeven, alsmede het gebruik van regenwater als drinkwater. Het is begrijpelijk dat we in Nederland dat eisen, maar ik ken in de buurt enkele boeren die nog steeds (deels) hun rioolwater in de vaart laten lopen, of naar de gierput. Zolang dit op kleine schaal plaatsvindt is er niets mis mee. Diezelfde boeren storten ook miljoenen liters gier op het land, wat milieutechnisch ook niet zo'n goed idee is.
 12. Waarschijnlijk de Kibani van 2500 watt. Vergelijkbaar met de Bosch die we eerst hadden. Er zit zeker geen garantie meer op? Gebruikte je deze ook op een aggregaat? Net als de Bosch heeft ie een overbelastingsbeveiliging. Icm ons aggregaat was dat wat de machine net tekort kwam. Als het iets te zwaar werd, sloeg ie af. Ik vind ze prima voor het lichtere werk, maar de Bosch zou takken van 3,5 cm moeten kunnen verwerken en dat was soms toch teveel, zeker als de takken al wat uitgedroogd en hard waren. Twijgen en snoeisel van bijvoorbeeld een heg gingen prima. We hebben nu een Eliet. Die kostte ruim 1000 euro, maar daarmee kunnen we ons Eiland wel aan. Hier staat nog een foto.
 13. We gebruiken al ruim 3 jaar een composttoilet, en dus ook de mest daarvan. We laten de mest 1 tot 2 jaar composteren samen met de kippenmest, bokashi en tuinafval. Dit levert een mooie en vruchtbare compost op. De urine is dus niet vers en vormt met de hennepstrooisel en poep een bruine thee die deels afgevoerd wordt naar de sloot. In het begin was het even wennen aan het idee, maar het eindresultaat doet niets meer denken aan wat het ooit was. Ik betwijfel het verhaal over Noord Korea en de bacteriën. Urine is om te beginnen steriel, als niet, dan heb je een blaasontsteking. Vroeger werd urine in oa Nederland verzameld om leer te looien. Menselijke urine is in wezen niet anders dan urine van bijvoorbeeld koeien, en daarvan belanden er miljoenen liters op het land. Hierbij nog een linkje: Ecopoepen op een composttoilet
 14. Pippi, om wat voor hakselaar gaat het? (merk, type) Op ons Eiland is onze hakselaar een zegen. We hadden eerst een Bosch, een elektrische. Dit ging aanvankelijk redelijk goed, totdat ie vast sloeg en er iets met de motor aan de hand was. Er zat nog garantie op, dus werd ie gerepareerd. Echter, ik had het vermoeden dat de motor werd vervangen door een zwaarder type. Daardoor kon de aggregaat het niet bolwerken, en sloeg óf het aggregaat af óf de hakselaar startte totaal niet. Op 220 volt thuis deed ie het prima. We hebben 'm toen verkocht en een duurdere benzine hakselaar gekocht. Die vreet nu gretig takken tot 5 cm dik. Onze buurman heeft een deal gesloten met een tuiniersbedrijf die voor de gemeente bomen snoeit. Ipv afstort van de snippers bij de compostverwerking, stort ie af op het weiland voor de tuinen. Gratis en voor niks. 75 euro voor een kuub is een megabedrag. Ik denk dat onze buurman dan voor ruim 300 euro gratis snippers heeft gekregen...
 15. Ach, je moet een haan niet verwijten dat ie zich hanig gedraagt. Hij wil je graag bij z'n toom hebben... Onze haan pakken we gewoon op en sjouwen 'm met ons mee. Dat leidt hem voldoende af, en op die manier weet ie ook wie uiteindelijk de baas is. Wegschoppen kan een averechts effect hebben, namelijk een angstige haan. Het is niet leuk als de haan je sneaky van achteren aanvalt, maar wel weer lachwekkend dat als je op tijd omdraait, de stoere vent net doet alsof hij ter plekke iets lekkers gevonden heeft. Overigens is het dan ook weer leuk om daarop te reageren alsof je een hennetje bent: op je hurken voor 'm gaan zitten en krabbelen in de grond. Dat leidt hem ook af. Voor de haan is het vaak een soort stoer spel. Zo jaagt ie bij ons ook de katten weg en maakt ie helemaal de blits bij z'n hennetjes.
×
×
 • Create New...