Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Nog een zelfgeknutselde groeikast (met LED lampen van Ali Express)


roel_v

Aanbevolen berichten

De afgelopen tijd heb ik geknutseld aan een groeikast - om wat te experimenteren en om goedkoper grotere hoeveelheden planten te kunnen starten om ze daarna uit te kunnen planten in mijn soort-voedselbos-in-wording. Omdat er hier nog verschillende knutselaars zitten dacht ik mijn versie ook te posten

 

Mijn kast is een Ikea Ivar rek, omdat ik er daar een heleboel van heb staan in de kelder. De lampen zijn LED groeispots van Ali Express omdat ze zo goedkoop zijn en omdat ik wilde testen of het toch wat kon zijn voor dat geld. Ik heb allemaal e27 sokkels gemonteerd op de rek; die sokkels zijn via relais bordjes aangesloten op een Raspberry Pi computer die op zijn beurt weer communiceert met mijn domotica systeem. Op die manier kan ik alles centraal aansturen, bv het automatisch aan/uitzetten van de lampen, de ventilator om de temperatuur te reguleren, temperatuur en luchtvochtigheid te meten etc. Dat heb ik zo gedaan omdat ik die onderdelen toch had liggen en het domotica systeem toch al had; eea kan natuurlijk ook eenvoudig zonder die dingen gemaakt worden (bv door de sturing allemaal op enkel een Raspberry Pi te doen).

 

De wanden zijn gemaakt van 3cm piepschuim van Praxis. De lampen zijn voldoende om binnenin de kast op te warmen. Ik heb 15 sokkels op een oppervlakte van 60x80 ; die 15 zijn verdeeld in 5 groepen zodat ik meer of minder lampen tegelijk kan aanzetten. Hiermee kan ik minder licht overall geven, maar zou ik ook ochtend/avond cyclussen kunnen benaderen. Als ik ongeveer de helft van de lampen aanzet stijgt de temperatuur tot zo'n 23 graden. Met alle lampen aan wordt het over de 30 graden, maar dan zorgt de ventilator dus dat het weer terug gaat naar 22. 's Nachts daalt de temperatuur naar 16-17 graden.

 

Het geheel wordt gevoed door een oude PC PSU; met alle lampen uit is het verbruik zo'n 10 watt, met alles aan zo'n 75. De LED's verschillen onderling erg; ik ben gewoon een paar van elke soort met e27 fitting beginnen kopen die ik op Ali Express kon vinden. De geclaimde wattages zijn natuurlijk erg overdreven, met een faktor 2 tot 5. Ik meet een verbruik van tussen de 2.2 (geclaimd: 5) en 5 (geclaimd: 25). Op zich niks mis mee omdat de geclaimde wattages dikwijls 'equivalent HPS' of zo zijn, maar daar kan je dus niks mee om te vergelijken. Ik heb met een lux meter de lichtopbrengst gemeten en die is min of meer linear met het wattage, met 1 type wat eruit springt omdat het dubbel zoveel licht opbrengt als de anderen (per watt). Maar dat zegt nog niks want het zijn allemaal blauw/rode leds, dus misschien heeft die ene wel licht van een andere golflengte wat door de lux meter sterker waargenomen wordt. Een PAR meter is me te duur om zomaar een paar metingkjes te doen voor de lol. Idealiter zou ik het spectrum willen meten van elke lamp, en ook de lichtverdeling in de kast; dus als iemand een optische spectrometer heeft die hij wil uitlenen, laat het me vooral weten

 

Soit, in samenvatting: de lampen met het meest vermogen zou ik nog kopen, de anderen waarschijnlijk niet, omdat de kosten van de sokkel een steeds groter deel van de kostprijs per lichtpunt worden. De zwaarste schijnen fel in je ogen; de anderen kan je zonder probleem in kijken.

 

Ik heb ook nog een PWM controller gekocht om de ventilator op toerental te kunnen sturen in plaats van alleen aan/uit; en ook verwarmingskabels om bij te kunnen warmen 's nachts. En nog meer temperatuurmeters om ook de omgevingstemperatuur te kunnen meten. Zodra dat allemaal is aangesloten zou ik dus de temperatuur veel constanter moeten kunnen houden dan nu; dat wordt pas nuttig in het najaar als ik bamboezaad ga proberen te doen kiemen.

 

Qua kosten is het niet echt rendabel om het zelf te bouwen. Ik heb zo'n 43 euro uitgegeven aan de sokkels (had 5x goedkoper gekund als ik die ook via Ali Express had gekocht), 37 euro aan de LED spots, 8 euro piepschuim, plus nog zeg een euro of 5 voor schroeven, electriciteitsdraad etc. Als ik de Ikea rek had moeten kopen was die zo'n 80 euro geweest, maar daar heb je dan wel 4 vakken in. Dus zeg 90 euro voor 65 watt aan groeilicht. (Een beetje) goedkoper als de budget groeilampen maar het is ook veel meer werk. En fragieler - een kant en klaar oplossing steek je in en klaar, een geknutseld systeem heeft veel meer points of failure.

 

De besturing had ik bijna allemaal nog liggen, behalve twee relais bordjes van 12 en 18 euro. Als je dat allemaal zou kopen (en het niet op een domotica systeem aan zou sluiten zoals ik) zou het nog eens 25 euro of zo kosten (15 euro voor een Raspberry Pi Zero, paar euro voor temperatuursensors, voeding van een oude PC kan iedereen wel aan komen, nog een paar euro hier of daar voor draad, schroeven, connectors etc.) Ventilator is een 12V pc ventilator van een paar euro, ook van Ali Express.

 

Ik heb, om te proberen, verschillende soorten munt gezaaid in kweekbakjes met deksel en geintegreerde bewatering (met een capillair doek). 3 van de 4 soorten zijn na 5 dagen gekiemd, de 4e soort 2 dagen later. Ze zijn nu allemaal nog maar een paar mm groot dus hoe het verder gaat zullen we nog zien, maar tot nu toe lijkt het goed te gaan - veel beter als wat ik ooit op de vensterbank voor elkaar gekregen heb.

 

Een paar fotos:

 

Overzicht van de kast:

 

gUbkCrq.jpg

 

Met een paar lampen aan:

 

HLlOPys.jpg

 

Besturing (ik zie nu dat dit een oude foto is; ik heb nog een relais bordje bij gekocht met solid state relais want de spoelrelais op het bordje op de foto lassen dicht na een tijdje; die gebruik ik nu alleen om de ventilator te schakelen):

 

jOZiuZ0.jpg

 

Temperatuurverloop over een week; ongeveer de helft van de lampen ingeschakeld overdag:

 

C4z6mmB.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel mooi en professioneel aangepakt! Erg interessant. Alleen al leuk om te knutselen en te proberen, al zou het functioneel niet heel rendabel zijn natuurlijk. Erg ruig! Kan ik wel waarderen!

 

Kan je wat updates plaatsen als de plantjes wat groter zijn? Ben ik erg benieuwd naar, maar dat zal zeker goed komen met deze setup.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wow!

leuke tech!

 

ik had ook die aliledjes maar heb ze vervangen door tl wegens te weinig en slecht verdeeld licht , misschien kun j er een diffusorplaatje onder doen? en wat alufolie aan de zijkant? en de hoogte van de plantpotjes aanpassen aan de plantgrootte?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik me nou afvroeg; waarom zie ik verschillende maten 'weerschijn - maten - diameter' onder de lampen ?

 

In plaats van wat RobO voorstelt, zou ik het andersóm proberen. De lampen zitten nu al gefxeerd. Maar dan bv de zaai-bakjes omhóóg halen ( dichter op de lampen. en dat steeds lager, gaandeweg de groei. En idd alufolie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar dan bv de zaai-bakjes omhóóg halen ( dichter op de lampen. en dat steeds lager, gaandeweg de groei

 

als je nog stukken piepschuim over hebt van de bouw kun je die daar prima voor gebruiken

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

@RobO, @Bit: ja inderdaad, de foto is genomen vlak nadat ik alles in elkaar had gezet, maar ik heb daarna de binnenkant nog bekleed met aluminiumfolie, de ventilator toegevoegd en de zaakbakjes staan op een doos om ze dichter bij de lampen te krijgen. Het grootste nadeel van dit ontwerp is dat de lampen op een vaste hoogte hangen en je dus de bodem naar boven moet brengen zal ik maar zeggen, omdat het piepschuim van de wanden een vaste hoogte heeft. In principe zijn deze rekken in hoogte in te stellen, maar dan moet je het piepschuim bijwerken - het is makkelijker om de groeibakken naar boven te brengen. Misschien los ik dat nog wel ooit anders op, maar voor nu is dit niet het knelpunt waar mijn tijd in gaat zitten.

 

De lichtvlekken hebben andere maten omdat er verschillende soorten lampen in zitten; de kleine vlekken zijn van de 2W lampen. Die heb ik intussen allemaal vervangen geloof ik. De eigenlijke lichtspreiding is niet zo erg geconcentreerd als het op de foto lijkt, da's vooral een functie van in een donkere ruimte met een telefoon foto nemen met kunstlicht van rare kleur. Maar ik zou evengoed wel eens met een spectrometer een kaart maken van intensiteit per lichtfrequentie per locatie in de kast, maar goed, daar moet ik dus eerst materiaal voor regelen Ik heb ook gekeken naar TL buizen maar in deze kast kon ik e27 sokkels beter spreiden als TL; in andere woorden, ik denk dat ik met deze LEDs nog een beter spreiding krijg als ik met TL zou hebben. Ik heb wel al gedacht om er nog wat TL bij te hangen, maar ik moet eerst mijn methodologie qua meten van opbrengst en effect van licht verbeteren voordat ik aan allerlei inputs ga morrelen zonder dat ik kan meten wat het effect is.

 

Ik heb ook een PB gekregen of ik meer informatie kon posten over de bedrading. Hier is een schema (tekst even in het Engels zodat ik het later ook op mijn blog kan gebruiken):

 

CMnxMdf.png

 

Temperatuur sensoren (DHT22) heb ik nog niet aangesloten dus die staan niet in dit schema. Maar dat is gewoon de tutorials op internet volgen, da's simpel.

 

ATX voedingen moet je 'aan' zetten door 2 pennen te verbinden; gewoon met een draadbrug van 1.5mm2 draad. Je kan ook nog fancy worden en er een schakelaartje tussen zetten zodat je daarmee alles kan resetten zonder de voeding uit te trekken. Ik had geen schakelaars meer liggen dus ik heb dat niet gedaan, heb het ook nog niet gemist.

 

De pins van de Raspberry Pi zijn die te beginnen vanuit de linkeronderhoud voor een v2 model B+. Daar zit nog verschil in tussen versies. Ik gebruik dan het 'gpio' commando om te schakelen, ik heb een klein php scriptje met een REST API waarin ik die commandos gewoon 'uitshell' ('shelling out', hoe zeg je dat in het Nederlands?). Maar qua software ben je flexibel - als ik het allemaal op de Raspberry Pi zou doen, zou ik een cron job instellen die elke paar minuten de waarden uitleest en in een sqlite databaseje zet en dan met R en ggplot de grafieken daarvan maken. Als iemand specifieke vragen heeft hierover wil ik best meedenken.

 

Het relais bord is deze: https://www.amazon.co.uk/dp/B007F93PF6/ref=pe_385721_51767431_TE_dp_1 . Ik heb eerst geprobeerd met gewone spoel relais, maar die bleven vast zitten; ik weet niet of de relais gewoon slecht waren, of er een piepstroom kwam, of er een faseverschuiving zit die wat raars deed, ... Ik heb gewoon solid state gekocht en die doet het prima. Is wel 'maar' 2A per kanaal maar als ik meer dan 440W per groep ga schakelen ga ik andere problemen hebben als mijn relais... Is ook via AliExpress te koop, als je er 4-6 weken op wil wachten.

 

Verder zou ik de volgende keer mijn signaal draden en DC voeding niet meer direct vastschroeven, maar met connectors zoals deze gebruiken.

 

Koop ook een paar sets male/male, male/female en female/female jumper wires. Kost (ook weer op AliExpress...) bijna niks (3 euro voor een set van 120 heb ik de laatste keer betaald geloof ik) maar het is wel veel makkelijker als draad strippen en moeten solderen en met krimpkous in de weer zijn. Meeste starter kits zitten alleen female/female in, daar heb je in dit geval niet veel aan.

 

Vergeet ook niet een 'all off' schakelaar voor de 220 ingang te zetten, waar alle lampen en de PC voeding uitgeschakeld kunnen worden. Gewoon een opbouw schakelaar van Gamma, een doos erachter van waaruit je 220V kunt aftakken voor de PC voeding en de lampen, en een kabel met female stekker waar je een verlengkabel insteekt om je hele setup 'self contained' te maken.

 

Dat was het wel zo'n beetje. Mijn volgende stappen gaan zijn om de temperatuur stabieler te houden, bij te kunnen warmen en om te meten hoe goed een plant het doet. Dat laatste was eigenlijk het doel van de hele exercitie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...