Jump to content

paddestoelengek

Members
 • Posts

  1,307
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by paddestoelengek

 1. De stammen gaat niet lukken, maar wel uit de oogst van je stoeltjes. Het is niet super gemakkelijk maar uit de voet van je paddenstoel haal je een stukje waarmee je verder kan....(ik mis Stan op deze site, hij is de man op gebied van paddenstoelen en pepers!!)
 2. Niet binnen plaatsen! Paddenstoelen houden juist van heel veel vocht. Stammetjes gaan jaren mee, totdat het hout volledig verteerd is krijg je steeds weer in het najaar een nieuwe oogst. Als het zomers erg droog is kun je de stammetjes voor een dag in water laten drijven zodat er weer genoeg vocht in de stammetjes komt om het mycelium te laten groeien.
 3. Mycelium groeit amper of niet meer als je die hebt uitgestrooid over je volkstuin. Myceliumblokken bestaan uit mycelium en het verteerde substraat dat er voor gebruikt is, bij champignons voornamelijk paardenmest, bij oesterzwammen stro en bij shiitakes een mengsel van houtsnippers. De granen worden gebruikt om het mycelium te kweken om vervolgens te mengen op substraat en dit graan is zo goed als verteerd voordat het geënt wordt met het substraat. De myceliumblokken van oesterzwammen bevatten geen hout of zaagsel maar stro. Wil je een product hebben met veel mycelium dan is champignoncompost de beste oplossing, het is goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen.
 4. Koopmans heeft zelfs een mix zonder gist en melkbestandsdelen. Ik heb de mix gebruikt aangezien er geen melkbestanddelen in zitten (wegens allergie kleindochter). Eerst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gemaakt, 1 lading met de meegeleverde vruchtjes, 1 lading zonder. Niet laten rijzen maar 2 minuten laten rusten. Het beslag dook gelijk gelijk naar beneden in de frituurpan om vervolgens na ongeveer 1 minuut naar boven te komen. Verbazend genoeg werden de oliebollen erg mooi rond en zekers zeer luchtig, helaas liet te smaak te wensen over. De 2e lading heb ik gemaakt door het water te vervangen door bier, bakte net zo goed, en de smaak was verbeterd tot zeer redelijk! Grootste nadeel: de volgende dag zijn de overgebleven oliebollen alleen nog maar goed om aan de eendjes te voeren.
 5. De snelheid waarmee je het mycelium kan zien groeien is afhankelijk van de laag koffiedik die je aanbrengt en de temperatuur waarop je de kweekset hebt staan. Als je elke 3 dagen een laagje aanbrengt van ongeveer 3 cm en de set heb je in een omgeving van ongeveer 25 graden dan gaat het zeker snel!
 6. broed = mycelium of bedoel je complete kweek-pakketten, kant en klaar?
 7. De naam van die zakken is buis of kolomzakken. O.a. Homegreen.nl heeft ze in het assortiment. Met een beetje fantasie kan je ze zelf ook maken van een stevige vuilniszak en duck-tape. Succes met de kweek!
 8. op youtube is er genoeg over te vinden o.a. succes met de kweek!
 9. Ik kwam deze tegen (geen ervaring mee) Zeer betaalbaar!! https://www.etsy.com/nl/listing/920324595/verse-biologische-paddestoel-mycelium?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=mycelium&ref=sr_gallery-1-1&organic_search_click=1 en voor aankopen en info, https://www.homegreen.nl/
 10. Ik zie dit bericht nu pas het is niet te zien op de foto wat de vreemde groei is maar ik zou het er uit scheppen met een schone lepel (ruim er om heen) en het ontstane gat weer opvullen met schoon koffiedik. Mycelium van de oesterzwam herteld zich in het algemeen vrij snel als het gezond is. Ik neem aan dat je de tape gebruikt in het begin van de groei, Als je genoeg doorgroeit koffiedik hebt moet je dit verwijderen zodat er lucht bij kan komen om de groei van de paddenstoelen te laten plaatsvinden. succes
 11. Paddenstoelen bestaan voor 90% uit water. Dit water komt uit de voedingsbodem waarop ze groeien. Is er een tekoet aan vocht dan stopt de groei en zullen ze beginnen te verdrogen. De voedingsbodem dient dus altijd goed vochtig te zijn (niet kletsnat). Op het moment dat je een begin van de groei ziet dien je de vochtigheid regelmatig te controleren en eventueel water toe te voegen om tot een goede oogst te komen.
 12. Bij mij ook favoriet, maar afgelopen jaar geen enkele stek van gehad. Waar het aan ligt weet ik niet, het was wel opvallend!
 13. 1 liter goed doorgroeit broed (ongeacht waarop gekweekt) is genoeg voor 2,5 kg stro (droog gewogen). Je hoeft niets toe te voegen. Volg wel de aanwijzingen die van het linkje in mijn vorige mail. Als het de eerste keer is dat je gaat kweken kan het verstandig zijn om broed te kopen om zo een goede start te maken. Succes met de kweek.
 14. Als je niet op koffiedik wilt of kan kweken is er een betere keus dan zaagsel, stro! Goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en relatief eenvoudig. https://www.homegreen.nl/substraatteelt/ De meeste bodembedekkers zijn van naaldhout of hennepvezel en onbruikbaar. Inderdaad is de info op verpakkingen niet te vinden wat de oorsprong is van de houtsnippers of zaagsel. Ik ben er eens de nodige uurtjes van uitzoeken op internet en telefoneren met de fabrikant mee bezig geweest en heb het opgegeven. Succes met de kweek!
 15. thnx voor de snelle reactie, eigenlijk deed ik dit al vaker (sectie quoten) maar wou even makkelijk 😂
 16. Wat mij opeens opvalt is dat bij een laatste post in een topic het icoontje +quote ontbreekt Juist net wanneer ik het wil gebruiken natuurlijk 🥴 Kan dit (volgens mij weer) worden toegevoegd?
 17. Ik blacheer ze ongeveer 5 minuten, spoel ze direct af met koud water en daarna gaan ze de diepvriezer in. Bij gebruik kook ik eerst een pan ruim water en doe de boontjes er diepgevroren in. Daarna kook ik de boontjes nog voor ongeveer 5 minuutjes vanaf dat het water weer kookt. Altijd top!
 18. Vanaf woensdag weer zaden bij de Lidl (Ik hoop dat ik me kan inhouden dit jaar 😀 ) Afz. Spuit 11.......zie ik nu......😁
 19. Ik heb de tuinbonen Aquadulce in oktober gelegd. De oogst van 2020 was volledig verloren gegaan door een invasie van zwarte luis, de struiken waren totaal zwart gekleurd! Toen ik gisteren ging kijken..... weinig hoopvol, de planten waren zeker al 20 cm hoog 🥶
 20. hoi mdubbelm over een paar weekjes als alles er weer redelijk bijstaat heb ik wel een paar stekjes voor je van de gewone eeuwige moes en de paarse variant (hoekjeskool) mits de vorst mijn planten niet totaal heeft gesloopt, nu is het een treurig aanzicht. (help me even herinneren over een tijdje😅)
 21. die moest ik even opzoeken .......😄 Ik gebruik alleen de schimmels zelf en zeker geen andere toevoegingen! Waarom zou je?
 22. en toen was het februari 2021.... Ik ben trouwens nog steeds op zoek naar de gestekelde soort tegen een "normale" prijs. Inmiddels heb ik wel 2 soorten ongestekelde in de vensterbank liggen maar volgens het forum is de opbrengst in het gunstigste geval matig. Iemand een tip?
 23. Welkom Tim op het forum, als ik producent ben van "koffie"kits zou ik ook zo een filmpje plaatsen op youtube......... (volgens mij is het een hele prestatie om zo een filmpje te vinden tussen alle andere positieve filmpjes over het enten van spawn op een nieuw medium) je kan voorlopig doorgaan met het enten (bijna oneindig) voordat er mutaties optreden. Mycelium raakt niet uitgeput maar de voedingsbodem kan uitgeput raken omdat de bouwstoffen voor het mycelium zijn opgebruikt! En gaat het fout omdat er andere schimmels de overhand overnemen kan je nieuw kopen of bij forumleden aankloppen voor een beetje nieuwe start. ps https://www.moestuinforum.nl/forum/5-voordeur/ succes met de kweek!!
×
×
 • Create New...