Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

stratificatie van wilde rooszaden, advies gevraagd (foto's inside)


greenchitect

Aanbevolen berichten

Dus, pas verhuisd, een wilde rozenstruik ontdekt bij het wegknippen van een lawine aan klimop. Leuk verrast en zag fruitdingetjes hangen. Even opgezocht en blijkbaar waren het bottles. Nu heb ik de zaden uit de bottles gehaald en wil deze volgende jaar planten. Enkel ik krijg verschillende zoekresultaten van manieren en methodes / technieken voor de stratificatie van de zaden. Moet ik ze nu in een zakje een maand in de koelkast leggen? In een pot zand buiten voor een maand? Ik wil ze liever niet in de diepvries doen (ik verkies een do and forget methode waarbij geen schade kan ontstaan als ze langer rusten)

 

Alvast bedankt!

 

PHOTO2016111815330937621479563232.jpg

PHOTO2016111815383759451479563233.jpg

PHOTO2016111815492598641479563235.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat de winter er aan komt (hopelijk) heb je vanzelf een natuurlijke stratificatie periode.

Zou de zaden dan ook gewoon buiten zaaien en de natuur z'n gang laten gaan ipv het geklooi met in- en uit de koelkast om een winterperiode te simuleren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zeggen: test het uit.

Leg zaden in de vriezer die je vervolgens later zaait.

Stratificeer zaden in de koelkast.

Zaai gelijk buiten zaden uit.

En kijk dan welke methode het best werkt en bij jou past.

 

Persoonlijk denk ik niet dat de zaden van inheemse soorten in de winter kapot vriezen. Dat zou wel vreemd zijn gezien dit het natuurlijk proces is. Maar heb geen verstand van rozen.

En de grote zadenbank in die berg is ook 1 grote vriezer...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

oud topic, maar kom het tegen, dus wellicht ten overvloede : Je gevonden rozenbottels zijn de zaaddozen NIET van een wilde roos, maar van een hybride; gewoon een oude rozenstruik , welke is zo niet te zien, een tuinplant dus. De zaden zijn ook niet rijp, dat is goed te zien. Dit gaat niet veel worden

 

Zaaien van wél rijpe zaden is erg makkelijk. En inderdaad wat Erny zegt: ook gewoon door het buiten te doen. Dat 'gedoe' in een koelkast doen liefhebbers om meer controle te hebben op het zaaien, het tijdstip van zaaien, opgroeien zaailingen etc. Het zaaien van niet wilde rozen geeft meestal een nogal teleurstellend resultaat. Je verliest tal van eigenschappen van de ouderplant. Kun je beter wilde roos nemen, die is wat ie is. En dat is dan een éénmaal bloeiende grote prikstruik

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...