Ga naar inhoud

Moestuinseizoen Piroska 2013

  • updates
    48
  • reacties
    233
  • bezoekers
    4974

tussentijdse evaluatie


Piroska

27966 weergaven

Tja dan soms komt mijn managersbloed boven drijven en dan krijg je dat, een tussentijdse evaluatie.

 

Wat heeft spelende vrouw nu geleerd?

 

De moestuin gaat geweldig ondanks het extreme weer: eerst hittegolf, net toen alle zaailingen de grond in gingen, daarna koudegolf, de temperatuur zakte 15 graden daarna regengolf, 16 dagen regen met hagel en wind. En tot slot, nu alweer een week hittegolf met vandaag een temperatuur van 40 graden.

 

Na de regengolf is dus de slakkenplaag gekomen, ik heb gemerkt dat als ik echt consequent iedere dag 3x slakken vang dat het redelijk onder controle te houden is, al is er wel behoorlijk wat schade.

Belangrijk: van alles meer zaaien dan je nodig hebt en niet alles tegelijk uitzetten, ik had een aantal planten die de slakken opgegeten hadden nog als zaailing in potjes staan en kon ze meteen weer de grond in doen toen de slakken verdwenen.

 

Nu echt onthouden Piri: 1 a 2 courgetteplanten is GENOEG je hebt er geen 6 nodig, ze groeien hier als kool en geven 5 maanden vrucht per plant, niet meer doen die 6!!

 

Water geven: ik geef de planten geen water meer. Met deze extremen blijf je dus gewoon slepen met gieters en emmers. De planten krijgen water na het zaaien en na het verplanten en verder NIET. Uitzondering zijn de aardappels in jute zakken, die kunnen niet met de wortels in de grond, en de boontjes als ze bloeien en vruchten vormen, die krijgen dan ook een plensje mee. Bij geen water geven merk ik dat de wortels lekker lang worden en ze dus ook geen water HOEVEN...overdag hangt het een en ander wel slap bij 35 plus graden maar in de ochtend staan ze er weer prima bij.. niks aan doen dus.

 

Broccoli en mosterd doen het hier NIET, ze worden opgevroten door alles wat beweegt en er blijft niets van over, gewoon niet meer doen dus. Je kan niet alles willen.

 

O.I kers langs de rand van de moestuin is leuk, zinvol, maar als het gaat kruipen kruipt het door alle boontjes en uien heen en het is sterker en groter dan die gewassen, niet meer zo dicht op de rest zetten dus, of een kleine versie doen.

 

Ook geleerd: geen voet op natte kleigrond zetten, als het daarna droogt en het wordt heet dan heb je een gratis betontegel

 

Radijs: doet het alleen als het nat is, dat is het hier dus alleen in het voorjaar, later is zaaien zinloos.

 

ALLES gaat hier sneller dan in Nederland, dus bietjes doen er 6 weken over ipv 10 etc, zaak is dus een eigen teeltplan te maken, en niet de boekjes te volgen (lastig)

 

Dus ook onkruid gaat sneller, blijven trekken en schoffelen voor het de overhand neemt.

 

Sla niet meer teveel zaaien, je krijgt het niet op. Ik merk wel als ik het verplant dat het dan een week of 2 achterstand krijgt, dat kan handig zijn want dan heb ik dus wat spreiding in de oogst. Ook rucola is lekker maar hoeft niet in rijen dik te staan, TE VEEL!

 

Nou dat was het tot nog toe, ik ben alsnog uitermate tevreden met mijn eerste echte moestuintje! (op een paar jaar courgettes, pompoenen, tomaten en pepers na dan)

11 reacties


Aanbevolen reacties

Annemie

Geplaatst:

Hahaha ik heb 3 courgettes

Maar ook veel vrienden die ik er blij mee kan maken

Wel fijn aan de andere kant dat het zo snel gaat! Hier duurt het een eeuwigheid...

marijke

Geplaatst:

Best moeilijk voor je om onder zo heel andere omstandigheden te tuinieren.

Je kan niet uitgaan van je routine...

Ik neem mijn petje voor je af, dat je al zo snel je conclusies kan trekken en maatregelen nemen

Hoe lang duurt het moestuinseizoen in Hongarije?

Piroska

Geplaatst:

dankje Stan! die ziet er ook lekker uit ga ik ook maken! ik kom er wel hoor, ik ben gek op courgettes, maar wat variatie is welkom:-)

 

Annemie: 3 is ook best veel hoor, maar als je ze aan je vrienden kwijt kan gaat het wel denk ik, 6 is echt te veel, volgend jaar neem ik er 2, 1 ronde en 1 gewone..

 

Marijke, het seizoen is hier best lang.. meestal is het van begin april tot half oktober 24 graden of warmer. dan in 1 klap zakt de temperatuur en komt er nachtvorst en is het afgelopen. Ik moet echt qua moestuin hier aan wennen en een plan schrijven dat doe ik van de winter, heb ik ook wat te doen als ik binnen zit Het is natuurlijk een geweldig lang warm seizoen met veel mogelijkheden en ik hoop die ook zo snel mogelijk geheel te kunnen benutten.. Nu de eerste keer is het even proberen natuurlijk.

Heleen1963

Geplaatst:

dankje Stan! die ziet er ook lekker uit ga ik ook maken! ik kom er wel hoor, ik ben gek op courgettes, maar wat variatie is welkom:-)

 

Annemie: 3 is ook best veel hoor, maar als je ze aan je vrienden kwijt kan gaat het wel denk ik, 6 is echt te veel, volgend jaar neem ik er 2, 1 ronde en 1 gewone..

 

Marijke, het seizoen is hier best lang.. meestal is het van begin april tot half oktober 24 graden of warmer. dan in 1 klap zakt de temperatuur en komt er nachtvorst en is het afgelopen. Ik moet echt qua moestuin hier aan wennen en een plan schrijven dat doe ik van de winter, heb ik ook wat te doen als ik binnen zit Het is natuurlijk een geweldig lang warm seizoen met veel mogelijkheden en ik hoop die ook zo snel mogelijk geheel te kunnen benutten.. Nu de eerste keer is het even proberen natuurlijk.

Nou Piroska, af en toe evalueren is goed hoor ,maar je moet ook niet te streng voor jezelf worden hoor, alles wat lukt is mooi mee genomen, en wat niet lukt helaas pindakaas.

Tuinieren moet wel leuk blijven he zo te horen heb je nog steeds lol in conclusie van de evaluatie :Applaus voor jezelf en vooral doorgaan !!

Kim412

Geplaatst:

Ik heb ook altijd teveel courgettes. Wat ik ermee doe is ik laat ze wat groter worden en maak er dan zoet zuur van met ui en paprika. Potten vol, wij zijn er gek op en eten het hele jaar hiervan. Mijn ervaring is dat de wat grotere courgettes wat langer stevig en dus lekkerder blijven in de pot. Wel tot 2 jaar na inmaken! Gewoon een paar planten meer zetten dus!

Bit

Geplaatst:

haha. Ik moest wel even lachen hoor, bij die betontegel. sorry

appelvrouw

Geplaatst:

Misschien je eigen boekje schrijven over je Hongaarse seizoen..en in eigen beheer uitgeven; er zullen vast veel Nederlanders in jouw regio/balkan te vinden zijn die graag wat adviezen willen krijgen. Je kunt het nog opleuken met een hoofdstuk Hongaarse wilde eetbare planten...Wat las ik nu ergens over een workshop eten uit de natuur? Misschien kom ik je kant nog eens op met Lie

Inez

Geplaatst:

Leuk geschreven! Maar vooral leerzaam en handig voor jezelf

Piroska

Geplaatst:

Ik heb ook altijd teveel courgettes. Wat ik ermee doe is ik laat ze wat groter worden en maak er dan zoet zuur van met ui en paprika. Potten vol, wij zijn er gek op en eten het hele jaar hiervan. Mijn ervaring is dat de wat grotere courgettes wat langer stevig en dus lekkerder blijven in de pot. Wel tot 2 jaar na inmaken! Gewoon een paar planten meer zetten dus!

 

 

goeie tip! dank, lijkt mij lekker ook!

Piroska

Geplaatst:

Misschien je eigen boekje schrijven over je Hongaarse seizoen..en in eigen beheer uitgeven; er zullen vast veel Nederlanders in jouw regio/balkan te vinden zijn die graag wat adviezen willen krijgen. Je kunt het nog opleuken met een hoofdstuk Hongaarse wilde eetbare planten...Wat las ik nu ergens over een workshop eten uit de natuur? Misschien kom ik je kant nog eens op met Lie

 

Ja ga ik misschien wel doen, in de winter als ik mij verveel en mijn teeltplan voor volgend seizoen is klaar.

Ik geef workshops inderdaad, nu 1e week van september de eerste, eten uit de natuur maar ook koken buiten op hout, inmaken, wijn maken, jam maken.. etc.

 

gezellig hoor, kom maar eens langs met Lie!

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...