Jump to content
  • entries
    11
  • comments
    34
  • views
    531

Seizoen 2018 geopend en nu echt


Mellie

17,661 views

 Share

Zo! Elders typen en vervolgens hier posten lijkt me een slimme truuk. Had ik niet bedacht, want wist niet dat dit onderdeel zo werkte.

 

Inmiddels ben ik helemaal zen en weer klaar voor een nieuwe poging!

 

Ik heb afgelopen maanden veel gelezen en nagedacht hoe ik het moestuinieren succesvoller kan doen verlopen. Seizoen 2017 was sneu. Ik begrijp niet zo goed waarom. Het waren niet alleen de slakken.. datgene wat namelijk wél groeide, groeide zo traag als.. nou ja. Traaaaagggg.

 

Ik heb tig x bonen bijgezaaid, omdat ze bleven steken in hun groei. En ineens schoten ze maanden later de lucht in, maar had ik veel te veel planten op een veel te klein stukje grond. Krijg je als iedereen ineens besluit toch wel te groeien.

 

Dus wat gaat Mellie doen?

Beter bemesten lijkt me handig dit jaar, daar ben ik een beetje laks in geweest afgelopen jaar vanwege de honderden liters bemeste tuinaarde die er de tuin in ging.

 

Met dat bemesten ben ik vorig jaar oktober mee begonnen. Ik heb veel gelezen over karton met paardenmest erover. Ik heb een paar maanden oude mest geregeld bij de plaatselijke manege en manlief bereid gevonden te helpen. We hebben een aanhanger volgeladen. Uiteindelijk was het genoeg voor zon 12 m2. De Vietnamese koriander, peterselie en rucola staan als enige planten nog in dat stukje tuin en die doen het uitstekend! Goed om te zien! Zelfs de V koriander doet het nog, al vindt hij de vorst maar niks en krijgt dan treurige blaadjes die gaan hangen.

 

Ik had wat zaailingen van snijbiet aan de zijkanten gezet en die zijn al heel aardig aan het groeien naast de 4 gesnoeide takken van de hortensia. Ze lijken wortel geschoten te hebben. Die ga ik meenemen naar Turkije komende vakantie!

 

De knoflook groeit ook al heel goed, maar de olifantenknoflook loopt beduidend achter. Begon pas 2 maanden later uit te lopen. Ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien. Pas de eerste x voor mij na alle enthousiaste verhalen hier.

 

Ik hoop natuurlijk dat de grond straks in een betere staat is. Achteraf las ik dat ik beter de mest nog had kunnen afdekken, maar Sja. Gedane zaken natuurlijk en vooralsnog lijkt het voor de huidige begroeiing goed te werken.

 

Een ander probleem zijn de slakken. Ons slakkenprobleem is dermate groot, dat pakjes zaad vrijwel altijd in 1 seizoen opgaan. Afgelopen jaar heb ik minimaal 30 courgettes, en ruim 50 pompoenen gezaaid en daarvan heb ik uiteindelijk 2 pompoenen de zomer door geholpen. 0 pompoenen gehad, want slak en co waren me te snel af. En zo gaat dat met heel veel...

 

Hiervoor zet ik het volgende actieplan in:

1) slakkenkorrels jaja, bio

2) de zoek en maak dood methode

3) havermout strooien (moesvriendin Spitskool las in Zuid Afrika een leuk stukje dat de slakken zo dol zijn op havermout, dat als ze dat zien, ze al het malse groen laten liggen en ze net zo lang vreten tot hun buikies open knappen! Saar ben ik een groot voorstander van)

4) slakkenrol -zo ver budget dat toelaat, want is €30 per rol, maar heb afgelopen jaar een stuk gebruikt en het werkt. Daar had ik geen laat van slakken. Dus ga de hele rol dit jaar gebruiken!-

 

Ik heb hier en daar wat stukjes gazon (of beter gezegd mosveld) bijgesmokkeld. Manlief vond de laatste smokkelpoging zo erg, dat ik uiteindelijk gras heb bijgezaaid. Goed voornemen is dan ook om meer in overleg weg te kapen. Zo heb ik een strook van een kleine meter breed en 3/4? meter lang gereserveerd voor de pompoenen en courgettes komend jaar. Alhoewel, gereserveerd... .. het idee staat in de week bij de man.

 

Die ‘gereserveerde’ strook is gras. Hier wil ik wederom paardenmest halen en zonder enig voorwerk bovenop het gras uitstorten en daar de zaailingen in zetten. Ik heb hoop dat het lukt. Een kennis van me zaait al haar pompoenen en courgettes in de paardenbak en heeft op deze manier altijd honderden pompoenen en courgettes die ze vervolgens weer verkoopt. Ik hoef er heus niet zo veel, maar eindelijk 1 courgette uit de tuin zou ik na al die zaaipogingen toch wel heel erg leuk vinden!

 

Wat wil ik in de tuin zaaien?

 

Tomaten

Komkommer

Peper

Paprika

Courgette

Pompoen

Snijbiet

(Nieuw Zeelandse) spinazie

(Wedstrijd) Ui

Diverse soorten sla

Andijvie

Rode kool

Broccoli

Paksoi

Yacon

Soya bonen

Snijbonen

Mais

Bieten -rode, witte en gele en heeeeel veel, want DOL op biet. Hoe heb ik die kunnen vergeten in mijn zaai lijstje op te nemen, foei!

 

Dit zier er, als ik naar mijn wensenlijstje kijk, als gigantisch veel uit, maar het gaat bij sommige dingen niet meer als 4 stuks. (Of helemaal nul als die slijmerige dingen hun buikies niet te barsten eten zoals beloofd...)

 

Ik ben op 11/1 begonnen met het zaaien van het eerste spul. Ben al een week in het ziekenhuis dis geen idee hoe alles er thuis bijstaat. Maar ik heb hoop!

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Ja ken ik. Zal ik ook overstag gaan en gebruik van maken. Werd nl altijd een beetje misselijk van die slakkenlijkjes die erin dreven, maar liever misselijk en courgettes uit de tuin, dan niet misselijk en laaiend op die slijmerige kruipers. Goeie tip!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...