Jump to content

Mai Pensato

Members
 • Posts

  144
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Meijel
 • Hobbies
  Tuinieren
 • OCCUPATION
  Business Manager tuinbouwsector

Recent Profile Visitors

467 profile views
 1. Ik denk dat de winnende over de 30 cm zal gaan.
 2. Vooruit dan, hier nog een foto...😀 Mijn eerste Sonja, het dikkerdje, groeit toch nog steeds ook in de lengte. Is nu ruim 23 cm.
 3. Geheim van de smid 😁 Maar die plant van mij heeft het echt niet zwaar hoor met 1 bijna volgroeide vrucht, 1 die net een paar dagen bloeit en een heel kleintje bovenin op 18 bladeren....
 4. @Mellie @Lia56 zo ver ik kan zien zijn het allemaal mannelijke bloemen
 5. Ik vond ze erg lekker vorig jaar, zeker voor een vleestomaat type (veel snacktomaatjes zijn echt nog wel lekkerder, zeker de honingtomaatjes en ook de bestomaatjes Tomberry zijn om te smullen) Ook Fruitlent is volgens mij positief over de Costoluta F.
 6. De tomaten groeien hier als een speer. Volgens mij ben ik nog niet eerder zo vroeg geweest. Bij een aantal planten begint de 5e tros te bloeien. Over 3 weken verwacht ik de eerste rijpe. 22 verschillende soorten betekent verschillen in groei. Maar ik heb er nu een paar bij die echt veel langer zijn dan de rest. Wat foto's: Overzicht (foto van vanavond, was al bijna donker toen ik klaar was met dieven en laten zakken): Tomberry Yellow bestomaat met echt enorm veel bloemen per tros (dit worden niet allemaal tomaatjes..) Sunchocola F1 bruine cocktailtomaat Phantasia F1 rode trostomaat, vrij grof. Deze groeit echt enorm hard (een van de 2 die boven de anderen uitsteekt) niet alleen lang maar ook een dike stengel (dus erg groeikrachtig) maar ook de tomaten zijn perfect gezet en groeien ook flink. Toevallig las ik gisteren op de site van Fruitlent dat dit ras ook erg geschikt is voor de buitenteelt (minder gevoelig voor Phytophthora) Costoluta Fiorentino: zeer geribde rode vleestomaat. Viel vorig jaar tegen qua groei daarom dit jaar ge-ent.. Groeit nu ook erg fors en al veel tomaten eraan.
 7. Update: Mijn Sonja is nu meer dan 150 cm hoog. Nog steeds vooral mannelijke bloemen. Bij het 18e bladoksel zie ik nu de derde vrouwelijke bloem komen. En ik maar denken dat ik heel productief ging worden met mijn "semi-professionele" kweekmethode 😊 Mijn snackkomkommer gaat vergeleken daarmee als een speer: echt heel veel vrouwelijke bloemen, vaak meer dan 1 per oksel (die dun ik dan uit) en al de eerste 2 geoogst. Ik vind de vrucht er ook heel stekelig uitzien, terwijl op diverse websites wordt gemeld dat Sonje "gladde vruchten"geeft. Ik heb toch mijn twijfels over dit zaad... @HuubvG: al reactie gekregen van Van der Wal ? In ieder geval nadert mijn eerste Sonja nu de 20 cm. Er komt per dag 1-1,5 cm bij. Ik heb wel het gevoel dat hij nu meer in de breedte begint uit te dijen dan in de lengte. Foto's van mijn Sonja (links) en rechts de Iznik snacker. Foto van zaterdag 21 mei Foto van de eerste Sonja, foto van gisteren (17,5 cm):
 8. en dan weer on-topic. Gisteren heb ik enkele planten er helemaal uit gehaald. Enerzijds omdat ze te groot werden, het groeit echt enorm snel. Op de hele zonnige dagen ging het verbruik richting 3,5-4 liter. Ten tweede omdat ik nieuwsgierig was naar de wortelvorming en de binnenkant van het systeem. Foto 1: de tower voordat ik enkele planten geoogst had: Foto 2: rode eikenbladsla Foto 3: Pluksla Australische gele en Americaanse roodrand Ik had het gevoegl dat ik niet alle wortels eruit gehaald had (had wat meer wortels verwacht). Op de filmpjes van Agrotonomy hebben de planten meer wortels en trekt men ze er zo helemaal uit. Dat gaat bij het systeem dat ik heb wat lastiger. De gaten in de cups zijn ook vrij klein. Vervolgens heb ik het kapje van de bovenkant afgehaald en een foto gemaakt. Was nog best lastig omdat de toren tot bijna tegen het glas komt. Maar het is toch gelukt. Hier de foto: @redzebra Het valt dus inderdaad mee met de wortelontwikkeling: de wortels groeien wel in het reservoir (de buffer waar altijd een klein laagje voedingswater blijft staan, maar niet of nauwelijks verder door de toren in. Eigenlijk ook wel logisch, want in lucht groeien geen wortels. Ik geef dus 3x 5min water in een uur. Als je veel vaker of continu het pompje aanzet zou het denk ik wel helemaal met wortels volgroeien. Overigens had ik ook bij die Belg een offerte gevraagd en sloeg ik achterover van de prijs. Ik ben er wel van overtuigd dat dit wel kwalitatief betere systemen heb dan mijn Ali-systeem. Maar het blijft toch een hobby 😊
 9. @donaldk Het is mij bekend dat er al jarenlang heel veel systemen zijn om diverse groenten soilless te telen. Maar ik ben dit topic niet gestart om die allemaal te melden. Het gaat mij om die vertical tower systemen en ik heb ook aangegeven waarom ik daarvoor gekozen heb (waarhij efficiente ruimtebenutting een hele belangrijke is) Dat heb je met al die horizontale buizen- en NFT systemen niet tenzij je in lagen boven elkaar gaat telen, maar dan heb je dure LED belichting nodig.
 10. @donaldk sorry hoor, maar dat is dus een totaal ander systeem en inderdaad al lang bestaand.
 11. @fre3ke Hoezo niet hoger dan 50 cm ? Hier een foto van mijn kruisbes Pax onder de pergola. Die is ongeveer 180 cm hoog en dan nog een dakje ervan gemaakt. Dus die is ruim 200 cm lang ! Dit is trouwens een ras dat niet zoveel stekels heeft. En de vruchten worden rood. Update: toevallig heb ik net een post op mijn instagram gezet met foto's over het fruit dat bij mij groeit.
 12. Zelf heb ik een zoete kers ras Lapins. Volgens de specialisten is deze redelijk goed zelfbestuivend. Er staat ook geen andere kersenboom in de buurt. Ik heb ieder jaar ook wel vruchtrui, maar er blijven nog genoeg kersen over die rijp worden. Ook dit jaar had ik een massale bloei (zie foto in topic fruitbloesem of op mijn insta). En nu ook weer een deel van de vruchtjes die niet verder groeien, deels verschrompelen en afvallen. Maar zo te zien ook nu weer voldoende die wel nog groen zijn en doorgroeien. Ik zie er wel bruine plekjes op. Vraag voor de specialisten: kan dit een schimmel zijn (Lijkt niet op Monilia volgens mij) ?? Foto:
 13. Ik heb wel degelijk mannelijke en vrouwelijke bloemen aan mijn Sonja. Inmiddels heeft de mijna 14 bladoksels (kiemblaadjes tel ik niet mee) en tot nu toe slechts in 2 daarvan een vrouwelijke bloem. De eerste is de vrucht op de foto van een paar dagen geleden, die gaat inmiddels wel richting de 10 cm. Hieronder een foto van een mannelijke en vrouwelijke bloem hoger in de plant. Ik betwijfel dus zeer sterk of Sonja wel een F1 hybride is. Ik gaf al aan dat ik de laatste jaren alleen F1 hybriden gekweekt heb juist om de reden dat ze parthenocarp zijn, dwz vruchtontwikkeling zonder bevruchting. De vruchten zijn dan ook zaadloos. Geven (voor zover mijn ervaring en die komt ook uit de professionele teelt) alleen maar vrouwelijke bloemen. En zijn gegarandeerd bittervrij. Ik heb nog eens even gegoogled. Meerdere webshops geven aan Sonja F1 maar op de website van de ontwikkelaar van het ras Sluis (hun website is gardenseeds.nl staat Sonja niet als F1 vermeld terwijl een aantal andere van hun komkommer rassen wel als F1 staan). Ook op de site van Van der Wal waar deze zaden vandaan komen staat er Sonja (zonder F1). De foto's (eerder vanavond genomen): mannelijke bloem (die heb ik direct na de foto verwijderd, ik wil dus geen bevruchting): vrouwelijke bloem:
 14. Nee kruisbessen woekeren niet, maar ze hebben wel stekels 😁
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.