Jump to content

Mellie

Members
  • Posts

    6,927
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    N Holland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Ik zit denk ik gemiddeld rond de 60%. Ik slaag tegenwoordig vaker wel dan niet in elk geval en zeker als ik in de lente stek, zit ik wel hoger. Een beetje roodsige takken die ik dan stek, doen het heel goed. Dan zit ik wel op 80% slaging. Maar ja. Ik stek wanneer het mij uitkomt, of ik heb een bos rozen die een beetje uitloopt. Ik kijk niet naar het seizoen, stekken doe ik toch wel, maar het voorjaar is beduidend favoriet bij me. Edit: Ow ja en of ik iets speciaals doe met dit weer. Nu nog niet, maar als ik een jonge plant heb., bescherm ik die wel. Zo heb ik ooit een paarse roos uit de winkel gestekt. De allereerste x dat ik dat deed en hoppaa. Gelijk raak! Was een prachtige roos. Maar helaas, in haar eerste winter kapot gevroren… dat wil ik dus nooit meer hebben natuurlijk. Dus er gaat tzt dan wel wat overheen. Een laag mulch van het een of het ander.
  2. [emoji23][emoji23][emoji23] op de mais na
  3. Grappig dat jij manti kent @arja! Dat eten wij ook heel graag hier! Is net wat je gewend bent. In de Turkse keuken is yoghurt bij vlees of groente heel gewoon. Ik kan zo 123 alleen Indiaas eten bedenken. Tikka masala bv, kip gemarineerd in de yogurt of pompoensoep met yoghurt we zijn niet de enige raren [emoji12] Wij aten stamppot linzen zonder linzen en de bijna laatste 3 appels. Heb er nog 2 over. Onbegrijpelijk waar dat allemaal is gebleven [emoji16] stelletje vreetzakken. @appelvrouw tis geen verplichting hè?! Alleen als het je wat lijkt. Maar om nou bij elk gerecht wat jij niet lekker vindt te gruwelen is ook zo wat.
  4. Getsie, warme yoghurt lijkt mij ook erg vies… zie het als wanneer je slagroom of roomkaas door een gerecht doet. Dat warm je ook op. Het is daardoor niet ineens warme slagroom wat je eet. Klinkt ook heel smerig. Je hebt het verwerkt in een gerecht. Laat los dat het warme yoghurt is. Het is een ingrediënt. Daarvan maak je een hartige soep. Géén yogurt. [emoji6]
  5. Ik stek regelmatig rozen en @ciska is hier volgens mij erg bedreven in. Wat ik doe is nagenoeg hetzelfde als jij hebt beschreven. Ik gebruik nooit plastic zakjes om de boel vochtig te houden. Wat een betere manier is, weet ik niet. Misschien dat iemand anders daar een mening over heeft? Ik zal het in elk geval met de volgende stekpoging met een zakje erover proberen. Soms is dat vochtig houden wel een dingetje en zo blijft het net wat vochtiger allemaal. Het klinkt allemaal heel logisch dat het werkt. Misschien kun je beide versies proberen? Je hebt 4 stekjes immers.
  6. Ja die luizen… dat is best een ding. Ik spuit ze eraf met een mix van spiritus en groene zeep met water. Als je mazzel hebt, slaan ze pas na een maand of 2 toe. Dan heb je er weer wat korter last van. Ik doe ze in schoon potgrond, maar hoe schoon is schoon natuurlijk. Soms neem je genoeg rouwbarenmuggen mee uit de zak of wat anders uit je tuin. Een slak op een blad die je hebt gemist enz enz. Ik heb wel eens dikke vette rups een poosje zo gevoed en me maar afvragen hoe die gaten in de bladeren kwamen [emoji38] ik kon hem echt niet vinden. Ik probeer de planten zo goed mogelijk af te spoelen en schoon binnen te zetten. Ze staan voor een raam wat open kan, dus af en toe zet ik het raam daar open in de hoop dat de luizen dat afschrikt. Maar voor nu staan ze allemaal nog in de kas. Dat moet nog.
  7. Ik heb vandaag weer wat meer pepers geplukt. Het hangt nog hartstikke vol in de kas. Jammer dat het zo vochtig aan het worden is. Of al is. Shishito, Chinese 5 color, Ethiopian brown, Turkse kil biber, adjuma, de eerste rijpe Brazilian starfish (en onrijpe die ik mee heb geplukt), een rijpe pdp die knalrood aan de stuik hing en de rest en die ronde bollen waar ik helemaal niet van houd, samen met paarse paprika. Vind de smaak niet lekker, maar hij blijft wel gaan. De meest productieve paprika die ik heb. Onder de indruk ervan. Ook aji pineapple en numex suave geplukt trouwens. Vandaag alle onrijpe en de c5c in het zuur inmaken. EB worden chilivlokken met de tr kil. Adjumas gaan de vriezer in voor de sambal. Of als ik het dit weekend maak, kunnen ze nog wel in de koelkast. Zondag wellicht. Wordt vervolgd! Snel besluiten welke pepers binnen een 2e kans krijgen. De adjuma en shishito in elk geval. Die gaan dan hun 3e jaar alweer in! Kijken of het met een paprika ook lukt.
  8. Een snelle pluk. De courgette waarvoor ik ging, was al half opgegeten door slakken… maar de courgetten waren klaar om geplukt te worden. Ze lagen al de grond. Had nog 5 ‘mais’. Pinkformaat. Die heb ik buiten opgegeten. Deze heb ik aan de kippen gegeven. Bak vol met frambozen, 2 eitjes en 2 sweet dumpling. Die horen klein, maar deze zijn pas in augustus gaan groeien… dus wel extreem klein. En 2 dikke slakken gevonden die aan de tomaten waren begonnen. Eerst netjes de schil eraf. Veel pepers geplukt… ik maak nog sambal en daarna een vriezer vol met pepers denk ik. Beetje veel allemaal. De eerste Brazilian starfish pepers zijn ook rijp.
  9. Mellie

    Saffraan kweken

    Ik heb ze nog nooit opgegraven, en ze komen op wanneer de zin hebben. Nooit in deze tijd in elk geval. Dit jaar voor het eerst wel. Dus benieuwd.
  10. Andijvie castelfranco was overal opgekomen. Een beter plekje gegeven. Rest moet ik nog even zien wat de plek wordt. De doorbloed braam van @prettiggestoord heeft ook eindelijk zijn forever plekje gekregen. Ik denk dat het wel een goede plek is uiteindelijk. Pas 3 maanden geleden gehad, dus kon wel nu [emoji13]
  11. In de tarte tatin, maar vooral rauw worden ze hier gegeten. Heerlijk. Moet je ook mee opgegroeid zijn denk ik. Helaas was er een stuk boom op de kweepeer gevallen met de snoei ervan begin dit jaar. Dus kwart van mijn boom was geveld. Er hangen er maar een stuk of 8 aan wat ik heb gezien. Maar meer dan verwacht en er is nog altijd een Turkse winkel. Blijft evengoed jammer, maar volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.
  12. Wat grappig dit. Wij -alsin Turkse mensen wij- eten kweepeerpitten altijd op, omdat ze heel goed voor je zouden zijn. Nooit uitgezocht waarom dat dan zo is. Het is een soort van gegeven en het smaakt lekker. Dus waarom niet. Grappig dat de crème ervan zo goed werkt. Ik ga de volgende x wat pitten bewaren. Ben ik wel heel nieuwsgierig naar en mijn handen zijn een brok schuurpapier. Die kunnen wel wat zachtheid gebruiken. Leuk, dank voor het delen!
  13. Oooo ik ben er ook niet, maar vind dit wel heel mooi Jootje! @mdubbelm misschien kun jij wat knolstukjes meenemen voor me? Zie deze foto weer en dan word ik er weer heel blij van. Vind vooral dat oudroze achtige heel mooi, maar ben sowieso fan van dahlia’s.
  14. 1 glas water 1/2 glas (steeds zelfde formaat glas voor de duidelijkheid) rondkorrelrijst 3 a 4 glazen yoghurt 1 ei 1 eetlepel bloem Klontje boter Gedroogde pepermunt Paprikapoeder van Me Moeder In een glas water half glas afgespoelde rijst koken. Ondertussen in de yoghurt het ei en bloem doen. Blijven kloppen. Flinke snuf zout, want met deze soep duurt even voor het zoutig gaat smaken door de yoghurt. Yoghurtmengsel bij de rijst doen. Je kunt variëren door ook wat kikkererwten en/of bulgur erbij te doen. Rijst blijft de basis. Blijven kloppen tot het tegen de kook aan is, anders gaat het schiften. Is dus wel een krachtoefening. Apart pannetje flinke klont boter smelten, nadat het is gesmolten, flinke snuf pepermunt en paprikapoeder doorheen roeren. Als je klaar voor serveren bent, gaat er per bordje wat van je boter paprika mengsel over de soep. Afiyet olsun!
×
×
  • Create New...