Heilige boontjes gezaaid
Nee, geen grap, deze bestaan dus echt! De heilige boon, of soldaten boon is een oud ras wat heel smakelijk schijnt te zijn. Maar dat las ik later pas, ik kocht ze echt gewoon vanwege de naam in een kloostertuin van st Catharinadal. Ik zaai een deel van mijn planten in plastic ijsbakjes van ongeveer een halve liter. Ik heb 1 groot gat in de bodem gesneden, van ongeveer 2 cm doorsnede. Van karton van pizza en cruesli-verpakkingen vouw ik schotjes en dan passen er 9 hiervan in een bakje. Het is dus net zo iets als mensen met WC-rollen doen, maar dan zonder bodem. Na van alles te hebben geprobeerd bevalt dit mij het best. Dinsdag gezaaid en nu, op zaterdag, zijn ze overtuigend ontkiemd (geen foto).
Wat heb ik verder uitgevreten? Op dinsdag mijn eerste tomaat in de kas gezet, dit is 1 die ik heb overgehouden van afgelopen najaar. Een reserve zaailing die dat jaar niet nodig was maar heeft overwinterd. In de winter heb ik hem meermalen teruggesnoeid en de bloemen er uit gehaald. Inmiddels staat hij weer in bloei, dus kijken wanneer de eerste vruchten komen! De rest van de tomaten staan nog te kiemen of zijn net gekiemd. Ik ben er meestal niet zo snel mee en heb ook niet de plek om veel planten binnenshuis voor te kweken.
Dinsdag ook lente ui en Welsch onion uitgepoot in kluitjes. Daarnaast wat voorgezaaide bindsla. Middenachter in de foto staat kardoen, dit is een zaailing van een grotere plant die ik heb staan. Daar de eerste maal van geoogst. De bladstelen zijn gekookt te eten als bleekselderij, maar smaken natuurlijk heel anders.
Ook nog een bedje gemaakt voor doperwten te zaaien, weer rondom met gaas beschermd tegen vogels en muizen.
En kijk is hoe de dotterbloem in de vijver aan het bloeien is!
Vandaag nog sla gedund, spinazie geplukt en 7 asperges geoogst. Dat gaat morgen op tafel verschijnen.
Aanbevolen reacties