Jump to content

moerman

Members
 • Posts

  52
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nee, geen grap, deze bestaan dus echt! De heilige boon, of soldaten boon is een oud ras wat heel smakelijk schijnt te zijn. Maar dat las ik later pas, ik kocht ze echt gewoon vanwege de naam in een kloostertuin van st Catharinadal. Ik zaai een deel van mijn planten in plastic ijsbakjes van ongeveer een halve liter. Ik heb 1 groot gat in de bodem gesneden, van ongeveer 2 cm doorsnede. Van karton van pizza en cruesli-verpakkingen vouw ik schotjes en dan passen er 9 hiervan in een bakje. Het is dus net zo iets als mensen met WC-rollen doen, maar dan zonder bodem. Na van alles te hebben geprobeerd bevalt dit mij het best. Dinsdag gezaaid en nu, op zaterdag, zijn ze overtuigend ontkiemd (geen foto). Wat heb ik verder uitgevreten? Op dinsdag mijn eerste tomaat in de kas gezet, dit is 1 die ik heb overgehouden van afgelopen najaar. Een reserve zaailing die dat jaar niet nodig was maar heeft overwinterd. In de winter heb ik hem meermalen teruggesnoeid en de bloemen er uit gehaald. Inmiddels staat hij weer in bloei, dus kijken wanneer de eerste vruchten komen! De rest van de tomaten staan nog te kiemen of zijn net gekiemd. Ik ben er meestal niet zo snel mee en heb ook niet de plek om veel planten binnenshuis voor te kweken. Dinsdag ook lente ui en Welsch onion uitgepoot in kluitjes. Daarnaast wat voorgezaaide bindsla. Middenachter in de foto staat kardoen, dit is een zaailing van een grotere plant die ik heb staan. Daar de eerste maal van geoogst. De bladstelen zijn gekookt te eten als bleekselderij, maar smaken natuurlijk heel anders. Ook nog een bedje gemaakt voor doperwten te zaaien, weer rondom met gaas beschermd tegen vogels en muizen. En kijk is hoe de dotterbloem in de vijver aan het bloeien is! Vandaag nog sla gedund, spinazie geplukt en 7 asperges geoogst. Dat gaat morgen op tafel verschijnen.
 2. moerman

  Takkenbak

  Wat een mooie actie en mooi resultaat. Hier zal de natuur zeker blij mee zijn!
 3. Bij mij zag ik vandaag de eerste aspergepuntjes boven de grond! Ik heb twee rassen die als groene asperges kunnen en ik hoef dus geen ruggen te maken. Maar dat doe ik later in het seizoen mogelijk nog wel. Voor nu heb ik een donker dakje er boven gebouwd om ze mooi lang en mals te krijgen. De keurige moestuin daarachter is overigens van mijn buurman, dus hou de complimenten nog maar even voor je.... In de kas is de nieuw-zeelandse spinazie opgekomen die zich zelf had uitgezaaid. Het zijn de kleine zaailingen tussen de sla en andijvie. De aardbeien zijn een soort van bosaardbeien, maar sinds ik de kas meer compost geef hebben ze prachtig blad en weinig vruchten. Helaas. De sla en andijvie heb ik in het tuincentrum gekocht. Voelt altijd een beetje als valsspelen, maar zo krijg ik ze echt nog niet zelf zo vroeg in het seizoen! Een ander deel van de kas, met raapstelen. Zo uit kippen-perspectief lijkt het al heel wat. Dit stukje heb ik al eerder laten zien, gezaaid in het laatste weekend van februari. De radijs en sla doet het prima. De Barletta-uitjes zijn op de foto niet te zien, maar er zijn een paar opgekomen. En er staat rode melde, die ik wel eens als salade gebruik, maar later in het seizoen vooral in boeketten. En dit is een overzichtje van de tuin. De folietunnel is van de buurtuin maar de kas en het blauwe huis is van ons.
 4. Vandaag ben ik weer even op de tuin bezig geweest, vooral om sugarsnaps uit te zetten. Om ze tegen vraat te beschermen heb ik eerst volièregaas ingegraven. Na het uitzetten heb ik er een vogelnet overheen gelegd zodat ze van alle kanten beschermd zijn. Het zakje zaad is waar ik vandaag nog koriander heb gezaaid. Bij de tuinbonen heb ik het net ook ingegraven, in plaats van volièregaas. In de uitgelichte foto bovenaan dit verslag is dat net te zien. Verder staat in de kas een paar rijtjes raapstelen er mooi bij, met daartussen nog een paar lenteuitjes die ik daar vorig jaar had gezaaid en in de winter waren ondergedoken:
 5. Het net is gewoon zo'n groen vogelnet. Ik maak volgende keer wel een foto zodat je de maasgrootte kunt zien. Bij erwten en peultjes heb ik dat vorig jaar ook gedaan, en ook een deel met volieregaas. Werkte toen prima.
 6. Brandnetelsoep. Is een beetje een traditie om dat als een van de eerste gerechten van de tuin te eten. Verder nog wat bieslook en tuinkers in de salade en wat kleine spitkooltjes door de pasta.
 7. Vandaag een rijtje Mustard "Green in snow" en een rijtje bindsla Paris Island Cos gezaaid. De tuinbonen zijn opgekomen! Die waren een maand geleden gelegd in de volle grond, nadat ik eerst een net had ingegraven om ze tegen muizen te beschermen. Op 1 na staan ze allemaal boven de grond, ik ben benieuwd of de laatste ook nog verschijnt. Heg ras is Karmazyn.
 8. Het laatste weekend van februari heb ik in de volle grond mijn eerste rijtjes gezaaid: ui Barlotta Radijs Sla wonder van 4 jaargetijden Sla Meikoningin Koolrabi spinazie Gisteren eens gekeken hoe het er voor staat en de radijs, sla en spinazie waren mooi opgekomen! Vòòr in de foto staat nog pastinaak uit het vorige jaar, die is ook prachtig uit aan het lopen sinds februari:
 9. Ik heb dit jaar bij Premier Seeds Direct besteld. Die hebben heel voordelig pakjes met een beperkt aantal zaden. De verpakking zelf bevat geen instructies maar alleen de naam van de plant. Ze hebben veel keus. Verzendkosten zijn heel redelijk en ik wil voor volgend jaar hier zeker weer bestellen. Hoe dit gaat met de Brexit zou ik niet weten.
 10. Beste liefhebbers van de geurende lelie, Wat gebeurt er als ik nu in juni hardnek knoflook ga poten? Ik heb een paar teentjes in de keuken liggen en twijfel of ik die ga opeten of wil opkweken. Ze komen uit de supermarkt en meestal zie ik daar softnek knoflook.
 11. Al weer zo lang niets geschreven... De kroppen sla beginnen door te schieten en vandaag maar weer wat plantjes bijgeplaatst. Ik had gelukkig eerder al weer wat opgekweekt. Ik was de sla blaadje bij blaadje aan het oogsten zoals Charles Dowding dat doet. Maar er was met 15 planten niet tegen op te eten. Een paar dagen terug voorgekweekte sugarsnaps geplaatst. Eerst gaas ingegraven tegen de woelmuizen. Die zijn echt een probleem bij mij. Ik moet planten echt van onder tot boven beschermen. Ook de kolen verdwijnen beetje bij beetje.
 12. Ik heb deze week mijn knoflook geoogst omdat ze allemaal waren gaan liggen. Het zijn allemaal bollen geworden, dus geen teentjes. Ik had ze in november geplant, dus een beetje laat, en heb teentjes van een supermarkt knoflook gebruikt, waarschijnlijk Lidl. Ik ben er best tevreden mee, het is voor het eerst dat knoflook bij mij is gelukt. Een paar waren beschadigd en bevatten een papa poppen, maar de rest ziet er goed uit.
 13. Er zijn ook mensen die ze niet in een rij maar in een veld zaaien. Dan steunen ze aan elkaar maar zijn vooral kruipend. Zo'n veld wordt dan 20 a 30 cm hoog.
 14. Eerder deze week had ik de eerder gezaaide bietjes uitgezet. Net voor de regen en dat hielp met de schok verwerken. Ze stonden er netjes bij behalve dat een mol juist daar lekker tekeer is gegaan.... Heel veel plantjes die los lagen en dus afwachten of die het herplanten aan kunnen. Verder een andijvie in de volle grond gezet. Niet bewust gezaaid maar deze was als verstekeling bij een koolplantje opgekomen. Mooi gezonde zaailing geworden dus vandaag nog maar wat andijvie gezaaid.
 15. Dinsdag 5 voorgezaaide spitskooltjes in de volle grond gezet. Kraagje erom ter bescherming en ze zijn de eerste dagen goed doorgekomen. Verder nog de 5 resterende slaplantjes uitgezet. Ook met kraagje. Eentje is zieltogend, maar dat was die voor het uitzetten ook al. Maar wie weet?
×
×
 • Create New...