december 2022, een kleine blik in de achteruitkijkspiegel
De laatste update dateert alweer van in de lente.
In onze tuin komt er steeds meer te staan, helaas deze zomer ook een aantal jonge planten gestorven van de droogte en/of muizen.
In april nog 2 vijgen bijgezet in de tuin. Een put van een meter gegraven en dan wat steenpuin in het gat gedaan zodat de wortels niet te gemakkelijk te diep kunnen groeien.
In mei leggen de vogels hun ei. Foto van 1 van de vijf meesjes in onze brievenbus. Het mos is te hoog aan de klep waardoor je de andere niet ziet.
De meeste boompjes staan er nog maar een jaar dus het lijkt nog steeds op een wei met lang gras en paadjes, wel leuk maar niet zo productief.
Van de eerste blauwe bessen kunnen proeven dit jaar (planten zijn nog maar in hun 2de jaar), vooral Bluecrop viel in de smaak. Ondanks af en toe eens veel water geven van de blauwe bessen, hebben ze in volle zomer eens al hun bladeren laten vallen, deze zijn gelukkig nog grotendeels opnieuw gekomen. Afwachten tot volgende lente of ze volledig hersteld zijn geraakt.
De penseelkever op een margriet:
Juni
Rups van de koninginnenpage op de wilde venkel:
De bieslook is ook altijd in trek bij de bijen en hommels:
De kolibrievlinder heeft het meer voor de Verbena:
De serre was al in juli zoals elk jaar weer uit zijn voegen gebarsten: Er stonden dit jaar tomaten, peperplanten, 1 wedstrijdkomkommer, 1 Luffa, basilicum, 2 meloenen en 1 aubergineplant. De Black cherry tomaat is een topper en komt in het standaard gamma dat we elk jaar zetten.
In september was het weer volop smullen van de druiven, de eigen geplante druiven zijn nog te jong maar de druif die er al staat, produceert genoeg:
Vanaf oktober ook begonnen met de gember te oogsten. In het voorjaar begonnen met de biologische gember uit Delhaize, ik hoop dat ik volgend jaar gewoon verder kan werken met deze plant en snij af en toe een beetje van de wortels eraf voor in de wok of thee. Wel kan ik beter een bredere pot nemen.
Muizen hebben zich dit seizoen ook weer doen gelden. Niet enkel de rode bieten maar ook de gewone aardappelen, zoete aardappelen en wortels hadden schade. Gelukkig hadden we van de meeste zaken genoeg, enkel de zoete aardappelen niet (meer).
De oogst van de Yakon en zoete aardappelen viel dit jaar zwaar tegen in vergelijking met vorige jaren, ik denk dat het te droog is geweest. De planten begonnen pas in de herfst goed te groeien.
Een pawpaw en kaki (met onderstam Diospyros virginia) die vorig jaar zijn geplant, zijn alleen uitgelopen onder de entplek. Ik laat ze voorlopig nog een seizoen groeien en hoop er dan terug een ras op de kaki te kunnen enten (al heb ik dat nog niet gedaan, ik wil eerst eens oefenen op de appelbomen). Bij de pawpaw wacht ik eerst de smaak van de onderstam af. Ik heb al een nieuwe kaki gekocht bij de Moerbeiboom: Mikatani Gosho maar nu op een Diospyros lotus onderstam.
De kaki op virginia onderstam:
Eind november - begin december de luffa's van de schil ontdaan en in de veranda verder laten drogen, de plant in de serre was al een tijdje afgestorven. Lang gedacht dat er maar weinig terecht van ging komen maar laat in het seizoen heeft ie toch nog 4 mooie vruchten weten te maken. De luffa heeft een zeer lang seizoen nodig! Er hingen nog veel mini vruchtjes aan maar het was in oktober duidelijk dat deze vruchten van 1 cm niets meer gingen worden en deze maar verwijderd zodat ik toch trots kan zijn op deze:
Nieuwe aanplant:
De moerbeiboom en kornoelje, aangeplant vorig jaar, zijn waarschijnlijk door de muizen gestorven. Er zijn twee moerbeibomen in de plaats gekomen: terug een Illinois everbearing en daarnaast als back-up de Rupp's Romanian moerbei. De oogst van de Rupp's Romanian is een paar weken in juni terwijl de Illinois in juli - augustus zijn vruchten geeft. Zelf was ik als kind zot van de moerbei bij mijn grootvader, dus meer kan geen kwaad.
De verkoper "De Moerbeiboom" raadt vooral de Illinois Everbearing aan omdat deze de best gegarandeerde oogst geeft in ons klimaat en bij de betere van smaak is.
Met een jaar vertraging door miscommunicatie, in november 2 amandelen: Ferragnes en Lauranne en 1 perzik: Revita gekocht en aangeplant via de kartonmethode in de weide. Kweker is "Windindewilgen".
Bij de lokale kwekerij nog een Osborn Prolific vijg gekocht. Al een grote plant dus hopelijk volgend jaar terug vijgen. Heb nu vier rassen staan en mag er niet (nog) meer kopen van de vriendin.
Als alles volwassen wordt, begint het natuurlijk wel al redelijk vol te staan. 1.500 m² is niet veel meer als je een heel voedselbos wilt maar ik besef dat het al veel is.
Project banaan:
De banaan groeit zeer vlug:
april 2022:
De moeilijke maanden komen er weer aan voor de banaan. Tegenwoordig zit ie tot tegen het dak van de veranda, ongeveer een 265cm hoog. Hopelijk blijft ie in leven maar de meerderheid van de bladeren ziet nu geel. Ik geef de boom nu 1 keer per week water terwijl dit in de zomer elke dag is. Ik denk dat ie zo afziet door de korte dagen, het kan ook de zeer koude week zijn geweest, de temperatuur in de veranda was dan maar rond de 10°. Ik hoop op een goed 2023 en eind volgend jaar eigen bananen.
Helemaal links tegen de muur op de foto staat nog een nieuwe aanwinst de aardbeiguava of Psidium cattleianum. Benieuwd naar de smaak!
Edited by simonvb
- 9
7 Comments
Recommended Comments