19-5-2024
We hebben weer een mooie week gehad, veel zon, wat zeevlam en een goede bui.
Gelukkig geen hoosbuien zoals meer naar het zuiden.
Veel tijd gaat zitten in het oogsten en schoffelen.
De asperges geven flink maar ook het onkruid groeit hard.
Op de zonnige dagen gebruik ik de grote schoffel en als er kans is op regen de kleine handschoffel rondom de planten.
Het jonge onkruid kan dan via een emmer op de composthoop.
Met een grote tuin hoef je je dus niet te vervelen.
Ook kan er elke dag andere groente geoogst worden en ook levert de tuin weer flink wat bloemen.
Alles is nog steeds weken vroeger in vergelijking met vorig jaar.
De knoflook staat mooi en groot maar ook zie je al wat verkleuring van groen naar geel, ook daar schiet het op.
De eerste aardbeien zijn al weer versnoept, jammer van de nachtvorst anders had ik al flink kunnen oogsten.
Het bed met jonge planten is geschoffeld en er is gaas aangebracht.
Het gaas over de oudere planten breng ik morgen aan, dat moest eerst nog even in de wasmachine.
Ik ben ook begonnen met het leeg halen van de platte bak en de lage kas, maar de eerste sla van de volle grond is ook alweer geoogst.
Hier een rijtje naast het maisveld, de foto is van een paar dagen terug en alles is alweer twee keer zo groot.
Ook heb ik de tomatenhokken zo goed als klaar en de eerste rijen tomaten zijn uitgeplant.
Ik wil dit jaar de helft nog een tijdje onder plastic tunneltjes zetten, ik heb extra bogen gemaakt van oude pvc pijpen.
Voor het plastic wilde ik wat dikker plastic kopen van 5x4M en die lappen in tweeën knippen.
Maar bij de winkel aangekomen heb ik toch anders besloten en een rol van 50x2M afdekfolie gekocht voor 7 Euro.
Maar bij thuiskomst bleek het toch wel erg dun, je grijpt er zo doorheen....
Dus maar wat glasplaten er voor als windkering en als het een week of zes meegaat ben ik tevreden, daarna kan het gerecycled worden.
De tunneltjes staan nu vol tomaten planten en ik moet even kijken of ik de andere helft planten hier tussen zet in de openlucht of in de straks lege lage kas.
Asperge quiche:
Ik kan wel merken dat ik een paar weken terug minder tijd voor de tuin had.
Ik mis wat voorjaarsgroenten die ik anders wel heb zoals de radijzen van de volle grond en wat lichtingen spinazie.
De spinazie die ik eerder gezaaid had is nu allemaal geoogst.
Hier met courgettes op zoetzuur.
Maar niet getreurd, er zijn weer mooie avonden met muntthee.
En uitzicht op de polder en de nu snel doorschietende snijbiet.
Tussen deze foto's zit een kleine week...
Ook de klimbonen gaan hard en op de bewolkte dagen heb ik de cloches weggehaald.
Ze groeiden toch al door de ontluchtingsgaatjes naar buiten.
Ook heb ik nog wat snijbonen bijgelegd.
De sperziebonen zijn ook hun cloches kwijt, die cloches heb ik weer gebruikt om de volgende lichting te leggen.
Ook de bak net gezaaide winterprei staat daar lekker warm in het half open tunneltje te kiemen.
Bijna alle aardappels zijn nu boven en moeten met de hand worden schoongemaakt.
Dat doe ik rij voor rij. Rechts twee rijen Anais, daarnaast de Triplo.
De courgettes staan nu ook allemaal in de grond, al ben ik vergeten dat ik een of twee planten in de bak wilde zetten om langer te kunnen oogsten.
Maar ik weet ook uit ervaring dat ook daar ze vaak al voor de vorst aangetast worden door meeldauw.
Ik heb ze nog wel wat glasplaten gegeven als bescherming tegen de hier vaak harde en koude wind.
De eerst gezaaide bietjes groeien goed, alleen een klein beetje slakkenvraat.
Gelukkig is het hier nu droger, en ik zal de grond nog een keer schoffelen.
De raapsteeltjes er naast worden nu geoogst zodat ik en de bietjes weer wat ruimte krijgen.
De tweede lichting bietjes komt er ook aan en moet ook nog worden opgeschoond.
De primeuraardappels gaan lekker dit jaar.
Nog een week of wat en dan kan er geoogst worden.
De oude aardappels zijn inmiddels op en er is sinds bijna twee jaar weer een zak aardappels gekocht.
Op hetzelfde stuk staan ook de Texla, die nu ook bovenkomen en geschoffeld kunnen worden.
In de platte bak heb ik alle potten die er nog stonden verplaatst om de eenruiters op te kunnen stapelen.
De munt of pepermunt wordt elke dag gesneden en gegoten.
Ik kreeg nog wat foto's opgestuurd van een student die ik een tas asperges mee kon geven voor har studentenhuis.
Ze hebben er twee keer van kunnen eten:
En er blijken dus mensen te zijn die wel kunnen studeren maar die nog nooit asperges gegeten hebben......
Die kregen asperges op Hollandse wijze.
aangepast door Patrijs
-
4
4 reacties
Aanbevolen reacties