Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Permacultuur & Polycultuur


Camiel

Aanbevolen berichten

Dit onderwerp heeft een paar functies.

Ten eerste deel hier al je ervaringen over perma-en polycultuur.

Ten tweede om elkaar te informeren over deze manier van moestuinieren

Ten slotte kunnen jullie mij jullie mening geven over wortels wel/of niet uit de grond trekken.

Ik zit nu alvast na te denken of ik bijvoorbeeld de wortels van mijn tomaat/maisplant gewoon in de grond moet laten zitten. Afknippen een paar cm boven de grond en de organismen en beestjes zouden de rest moeten doen voor de vertering. Dit zou ervoor zorgen dat de voedingstoffen die de maisplant heeft opgenomen in de wortels toch in de bodem blijven. Anders zou je waardevolle voedingstoffen weggooien. Ik zie alleen maar voordelen!

Nou, en nu hoor ik graag van jullie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Camiel. Leuk dat je een topic over Permacultuur opent. Het zou leuk zijn als je jezelf even voorstelt in de voordeur ( zie forumoverzicht).

 

Over die wortels laten zitten, ik doe het wel al met sommige wortels zoals erwten en tuinbonen. Of het oplevert weet ik eigenlijk niet, ik probeer zoveel dingen tegelijk uit ( niet spitten, mulchen, wortels laten zitten) dat het me niet duidelijk is wat wat doet. Mijn grond wordt wel minder hard, maar is met deze grote droogte toch ook erg droog

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het 'weggooien' van wortels lijkt me toch al geen optie als je permacultuur belijdt. Op z'n minst zou je het moeten composteren op je eigen tuintje.

Ik probeer wortels te laten zitten, om de reden die je zo goed beschrijft, maar vaak gaan ze er bij wieden of grondbewerking toch uit, omdat ik anders moeite zou moeten doen om ze te sparen, en zo groot is de voedingswaarde meestal nou ook weer niet.

Boontjes, vleugelbloemigen, staan er wel om bekend stikstof uit de lucht te halen en op te slaan in hun wortels, maar het meeste daarvan gebruiken ze weer voor de bloem- en zaadvorming. Dus het meeste effect bereik je als je ze afknipt vóór de bloemvorming.

 

Ik ben zelf een groot voorstander van permacultuur, maar ik heb zelf net een grondtestje laten doen en mijn grond blijkt nogal arm te zijn. Ik probeer nu aan een lading mest van een biologische boer te komen, want er moet veel voeding bij. De permacultuur principes zijn uitstekend voor het behoud van de kwaliteit van de grond, maar als er iets ontbreekt moet je dat misschien eerst importeren, anders duurt het zo lang voordat de grond beter wordt.

Fruit, alliums en knolgewassen lijken eerder mogelijk dan bladgewassen en boontjes op die arme grond van mij, dus ik ben veel bessenstruiken aan het plaatsen. Dat strookt met het permacultuur principe een stevige basis van vaste planten te hebben, maar ik doe het dus ook omdat die het simpelweg makkelijker hebben bij mij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Appelvrouw, ja zal ik binnenkort even doen ja naar de huiskamer.

 

Niet alleen is het wortels laten zitten goed volgens mij, maar naar geluid wat ik gelezen heb is het het beste om er een laagje humus overheen te laten. Bijv een laagje gemaaid gras, stro, cacaodoppen uit het tuincentrum of blaadjes van de boom. Basically de shit we call mulch haha. Dit zou het proces van het organische materiaal dat verteerd wordt door wormen en beestjes versnellen. Bovendien spoelen voedingsstoffen minder snel weg.

 

Een van de speerpunten van permacultuur is ook om zo weinig moeilijk/niet op je eigen grond te lopen om zo te voorkomen dat grond dichtslaat(zeker van toepassing op de harde klei waar ik moestuinier). Een dichtgeslagen grond en een plensbui betekent dat je hele tuin blank staat binnen luttele ogenblikken.

 

En roeier, leuk! Goed bezig met de struiken. Ik heb zelf ook een bramenstruik, zeer goede groeier en heerlijke vruchten. Vorig jaar iets te hardnekkig gesnoeid waardoor de struik wat kleiner is. Onder de bramenstruik nog een stel vaste planten wat ook aansluit bij permacultuur.

Over je grond. Welke voedingstoffen mis je zoal?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik neem aan dat ik vooral stikstof mis. Ik heb mijn grond laten testen door de Welkoop, die doen dat gratis, maar in het voorjaar hadden ze de test apparatuur paraat in de winkel staan. Nu stond die op zolder, moest eerst opgestart worden, en ik werd de volgende dag teruggebeld. Wellicht was er in het voorjaar een uitdraai geweest. Kalk zat er genoeg in mijn grond volgens degene die me terugbelde, maar er was weinig voeding en weinig organisch materiaal.

Weinig organisch materiaal wist ik van, dat zie je zo, het is van die keiharde klei. Ook dat er genoeg kalk in zat dacht ik te weten, want aardappels en alliums doen het er goed. Dat de grond arm was heb ik lang niet willen aannemen, omdat klei vaak voedingsrijk is. Maar veel dingen groeien slecht. Ik vermoed dat er met kunstmest is gewerkt, wat voeding die in de grond zit beschikbaar maakt voor planten, maar de grond zelf armer achterlaat. Roofbouw is dat, wordt helaas nog altijd veel gedaan hier op volkstuinen en veehouderijen.

 

Dat de grond erg compact is was altijd al duidelijk, en ik heb ladingen organisch materiaal ingewerkt. Vorig jaar leek dat direct een positief effect te hebben, maar dit jaar is de droogte een groot probleem juist op de plaatsen waar de grond losser is geworden. Waar de klei nog even compact is is de droogte een minder groot probleem.

Een ander probleem dat dit jaar groter is is vraat van in elk geval slak en bladrandkever, die hebben het erg naar hun zin op mijn tuin met al dat onverwekte organische materiaal en van wat ik heb gezaaid bleef weinig over. Weer zijn vooral bladgewassen en boontjes het slachtoffer, bessenstruiken hebben geen last. Rond fruitgewassen kun je prima mulchen, maar ik wil nu wel oppassen met mulchen in de buurt van éénjarig spul, want ik merk dat ik daarmee teveel vijanden uitnodig. Ik hoop wel dat door meer fruitstruiken ik meer vogels krijg, en dat die ook weleens een slakje of kevertje lusten. Maar de wijdere omgeving is struik- en boomloos, dus niet vogelvriendelijk.

Wat is uitgebloeid wordt ook al snel opgeruimd op een volkstuin, inplaats van dat vogels er nog het zaad van kunnen pikken in de schrale tijd. Met dat soort dingen heb je te maken als je maar een klein tuintje hebt; je hebt niet zoveel contrôle op welke diertjes er wel of niet zijn, en bent maar beperkt om aanpassingen te doen die echt verschil maken.

 

Even over die bramenstruik nog; té hardnekkig gesnoeid? Misschien was het nog jonge aanplant? Als het een gevestigde struik was, zou ik een enorme groeireactie verwachten van sterke snoei. Normaal is om in de herfst de meeste scheuten tot de grond toe weg te halen en 2 of 3 jonge scheuten, liefst die nog niet aan fruit zijn toegekomen, te laten staan voor volgend jaar. Dat is rigoreuze snoei, maar een volwassen bramenstruik groeit keihard terug.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Camiel, leuk dat je bezig bent met permacultuur!

 

Wat betreft wortels van planten in de grond laten, dat gaat niet alleen om voeding. Dikkere wortels laten na het composteren ook gangetjes achter in de grond, die gebruikt worden door bodemleven zoals wormen, en die zorgen voor een betere afwatering.

 

Mulchen is altijd goed. En niet op de grond lopen is ook goed, maar ik doe het toch. Ik weeg 56 kilo en ik heb een forse laag compost liggen, dus als het nodig is zet ik gewoon even een voet op die grond, daar groeit echt niks minder van.

 

@Roeier, ik zou geen conclusies trekken uit wat er wel of niet goed groeit op je grond op dit moment. Die droogte en hitte is zo extreem, het zegt allemaal niks meer over de kwaliteit van je grond. Ik weet dat de grond in mijn achtertuin superdepuper is. Er liggen ondergrondse hugelbedden, er gaat al jarenlang een dikke laag vooral zelfgemaakte compost op, en ik mulch met van alles. Ik loop me gek met gieters, en nog heb is de grond kurkdroog. Ik heb geprobeerd een van de bedden te verzuipen, dus echt met flinke regelmaat alsmaar gieten, en daar is het nu tot 5 cm diep vochtig, daaronder blijft het droog. Het stikte hier altijd van de wormen, maar ik zie niks meer. Dat is zo compleet anders dan anders.

 

Mijn bonen doen het trouwens ook baggerslecht dit jaar. Misschien heeft de luchtkwaliteit daar ook mee te maken?

 

En @Camiel, over die bramenstruik: ik heb heel weinig verstand van snoeien, maar bij bramen is het zo makkelijk dat ik het vorig jaar blijkbaar perfect heb gedaan; alle takken die vruchten hebben gedragen heel kort wegsnoeien, en de nieuwe takken alvast opbinden / leiden. Ik kom momenteel om in de bramen. Struik staat op ongeveer een halve m2, en ik heb er al 3 kilo van geoogst en hij gaat maar door, ik krijg het niet opgegeten en ik heb ook al bramenjam genoeg. Jonge takken pluk ik er nu al tussenuit en die bind ik met een ander kleur draadje vast aan de schutting, en straks snoei ik alle oude takken weer tot de grond weg. Zo hou ik hem ook volgend jaar netjes in bedwang.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betreft het mulchen ik heb normaliter in de zomer een klein gazonnetje wat om de 4-6 weken gemaaid wordt. Ik was van plan om dit maaisel op de groentebedden te strooien. Alleen het is nu zo droog dat er niks te maaien valt, al 3 maanden niet oeps. Ben nu bezig met heermoes gier . Vandaag gemaakt, eerste keer. Erg trots op haha. Deze lekker laten gisten, wat bij strooien bij de tomaten, want die is enorm geworden. Tomaat heeft wel 12 trossen alleen heeft nu moeite met vruchtzetting, sommige bloemetjes in de volgende trossen worden geen vruchten meer, vandaar de gier. Voedsel heeft de plant nodig. Vervolgens de heermoes weer recyclen en als mulch gebruiken.

 

Wat betreft de bramenstruik, ik had de struik begin van de lente bijgesnoeid. Ik had de lange uitlopers van vorig jaar door de helft geknipt. Hierdoor is mijn struik wel 2, 3x zo klein. Veeeeel minder uitlopers. Dom dom natuurlijk. Dit jaar ga ik het goed doen en de vruchtdragen scheuten wegsnoeien, nieuwe scheuten van dit jaar laten staan. intoppen!! Anders wordt het wel een te grote struik. Iets intoppen zodat die meer in de zijscheuten gaat groeien en niet nog meer in de breedte.

 

Verder heb ik qua vaste planten nog een druif te staan die ik na het groeiseizoen flink ga uitdunnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We laten hier bij permacultuur Veluwed ook wortels zitten, maar pas met tomaten wel op dat je niet fytoftera in de hand gaat werken, dan kun je beter na de oogst de plant direct boven de grond laten drogen en dan op de hoop.

Mais en zonnebloemen stronken worden hier soms zo groot en dik dat de resten na een paar jaar nog te vinden zijn. Dus die halen we alleen weg als ze in de weg zitten. De stammen Geweldig als de natuur je vriend is en niet je vijand

We zien hier een goede vooruitgang van de bodemvruchtbaarheid!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt goed Arjen!

Lekker al die wormen zien krioelen bij jou als je een schep in de grond doet. Inderdaad als je de wortels in de grond laat zitten wel rekening houden met de plantenziektes. Om dit te voorkomen aan wisselteelt doen, in ieder geval de kans sterk te reduceren. En als je er een dikke mulchlaag overheen doet en het goed vochtig houdt in de zomer dan zijn de wortels binnen no time weg. Of in ieder geval je stimuleert het bodemleven ermee, waardoor de wortels ook sneller afgebroken zijn.

 

Ik ben nu bezig met het 1 en ander bekijken voor een volkstuin. De volkstuin is minimaal 100m2 wat ik wel vrij groot vind, maarja kleiner is er niet en als ik het niks vind kan ik er altijd weer na een jaar mee ophouden natuurlijk. En voor hetzelfde geld zaai ik een zooitje groenbemesters op een paar bedden dat ik daar geen omkijken naar heb en er in ieder geval geen onkruid groeit. Dan is de werkdruk al wat lager en hoef ik me over minder vierkante meter zorgen te maken. Ik heb er toch wel zin in om mijn eigen groenten en fruit te telen, helaas nu al aan het einde van het seizoen. Wachtlijst was 5 mensen. Er kwamen een paar tuinen vrij, dus dat is mooi. Vooralsnog moet ik het nog even doen met mijn kleine achtertuintje.

Als ik me in ga schrijven dan ga ik vooral ecologisch en natuurvriendelijk tuinieren voor een mooie opbrengst. Met een toefje permacultuur .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...