Jump to content

arjanmek

Members
 • Posts

  310
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by arjanmek

 1. Vracht met bessen in een groot aantal planten En hier een foto van Landleven waar we in staan
 2. Honingbessen bij Eetbaargoed in de aanbieding voor mensen die het willen proberen. dit zijn laagdrempelige makkelijke rassen. https://www.eetbaargoed.nl/product/honingbes-lonicera-caerulea-indigo-gem-honeybee-en-aurora-smakelijke-en-goede-productierassen/ Er zijn nog veel meer en betere rassen, maar deze bevallen de meeste mensen erg goed
 3. Helaas niet Mellie... Druk druk druk met andere hogere prioriteiten We moeten de beregening nog helemaal voor elkaar maken en die moet binnenkort wel doen omdat we onze planten handmatig moeten watergeven en de hobby is behoorlijk uit de hand gelopen dus we zijn en aan het planten en druk de boel aan de gang te krijgen
 4. We hebben een mooie partij met aspergeklauwen( zoals een aspergeplant word genoemd) Gijnlim( regulier) Groen en wit te oogsten, een vroege variant met heerlijke dikke asperges Vanaf €0,85 per plant https://www.eetbaargoed.nl/product/groene-witte-asperge-asparagus-gijnlim-mooi-plantgoed/ Backlim BIO Groen en wit te oogsten met dunnere lange heerlijke asperges Vanaf €1,35 per plant https://www.eetbaargoed.nl/product/groene-witte-asperge-asparagus-backlim-mooi-bio-plantgoed/ Xenonlim BIO Groene asperge met heerlijke overdadige oogst Vanaf €1,65 per plant https://www.eetbaargoed.nl/product/groene-asperge-asparagus-xenolim-bio-zeer-productief-mooi-plantgoed/ We hebben zelf al een jaar of 5 de Gijnlim staan en daar zijn we erg blij mee. de andere rassen hebben we nu voor het eerst maar zijn ook erg productief.
 5. Er mag wel een pb gedaan worden, we hebben vrachten 2e hands m90 trai waar we de honingbesstekken in binnen gekregen hebben. Dit zijn piepschuimen trai's en ook hebben we nog diepe m40 trai. Voor een kleine vergoeding en de verzenkosten willen we ze opsturen
 6. @mastert, Als het goed is komt het goed met de combi die je gezet hebt! Volgens de info die we gekregen hebben doen de rassen het samen goed die je gekozen hebt. We hebben overigens de eerste bessen aan een paar Strawberry Sensation, blue treasure en aan 1 giant heart Te bedenken dat de planten vorig jaar sept van m90 naar p9 zijn over gepot in ons eigen samengesteld substraat.... Zooo nieuwsgierig naar de oogst van deze paar bessen.. Er zit overigens erg veel groei in deze jonge planten.
 7. De ontwikkeling is in volle gang We hebben er zo zin in, en er komt best heel veel aan zo te zien. Er is nog wel werk aan de winkel. We moeten nog mulchen, druppelslangen leggen, netten voorbereiden, enz. Roeier, wat me verbaast is dat de Zojka hier dit jaar ook laat is. vorig jaar mooi gelijktijdig. heeft deze bij jou een behoorlijk platte brede groei? dan kan het wel de zojka zijn bij jou. Heerlijke bessen overigens, niet heel overdadig maar de smaak vinden we erg goed. even een paar foto's, vandaag een paar gemaakt, maar ook van 2 weken geleden voor de kou.
 8. Idd zeer lastig te kweken, Maar ook het telen is niet echt een makkelijk iets. We zitten op steenworpafstand van de kroondomeinen het Loo. Daar staan er heel heel veel. in de zomer gaan we van oudsher daar bessen plukken. Hierbij zijn er plekken die veel meer geven en andere plekken veel minder. Bij de aanplant van het voedselbos hebben we de inheemse bosbes ook geplant met goede schimmels op niet al te zonnige plek. Ondanks de moeite is er niets van terecht gekomen. Ik ben toch geneigd om te zeggen dat een blauwe bes of honingbes beter is om aan te planten.
 9. Is dit alleen aan de noordkant? kan door temperatuurschommelingen komen met vorst ( hier mee gemaakt met jonge boompjes) Als dit het is overleven ze het wel en vergroeid de wond/scheur met een paar jaar
 10. Als Vaassen niet te ver is hebben we nog genoeg.
 11. Dat de verschillen zo groot zijn Groothof! Het verbaast me dat op zo'n klein stukje Nederland er zo veel verschil is. Hier hebben we nu 13 rassen die erg productief waren afgelopen jaar(en) en goed bleven hangen tot volle rijpheid. Bijv Eisbar zat ook erg veel in maar die wil je niet op eten, wat een tonic nasmaak... Vostorg is hier ook een erg goed ras, maar de Borealis daarintegen weer niet ( ik vind het ook een weerzinwekkend ras doordat de bessen zo verstopt zitten misschien iets persoonlijks) Hoe is de Indigo gem bij jullie? Hier al aantal jaren achtereen goed vol... Honeybee idd ook, maar die bessen zijn niet aan de grote kant, wel lekker bij volle rijpheid! Aurora is idd erg smakelijk, Maar de trage groei herken ik dan weer niet, wel meer dikkere skelettakken als de honeybee ( honeybee heeft veel meer fijndere takken Zoals Wojtek werd eerst ook flink aangeprezen, maar deze hebben we maar laten vallen doordat deze de bessen met een zuchtje wind al verloor. Ik hoop dat de bestuiving komende weken wel goedkomt, dan hebben we tenminste een redelijk oogst.. En daar hebben de kinderen hier al weer erg veel zin in! ( en ik ook ) In de link nog een paar foto's. anders moest ik ze hier weer plaatsen en rechtopzetten
 12. Volgens telers is de Pink lemondade een ras die niet erg goede opbrengsten haalt. ( misschien kan Sparky er meer over vertellen) Maar de smaak erg goed te noemen. Hierdoor erg geschikt voor de particuliere (moes)tuin Wat me hier opvalt is dat de planten behoorlijk lang in blad blijven. Iemand anders deze ervaring ook? Ben wel benieuwd naar de bessen. De hoogste planten zijn nu rond de 50 cm en hoop dat ze gaan bloeien.
 13. Weknow, Jer zult wel de melanocarpa bedoelen? die draagt hier oog prima. Maar de hybriderassen als Aron en Viking dragen wel meer en grotere bessen Nero en Hugin, blijven wat achter en de hugin is heeft een grotere sierwaarde en idd minder wrang. de Hugin bloeit ook een stukje later Hier worden de vruchten wel zeer gewaardeerd in jam en sap. Ook drogen gaat vrij makkelijk en dan is het wrange er ook af. We hebben een stuk of 6 rassen staan en we gaan er nog een vracht bij planten in het voedselbos. Al oogsten we niet alles, de vogels zijn er ook gek op. En ook de bloei vinden we niet te versmaden .
 14. Het klopt tendele dat de Prima 1216 zelfbestuivend is. Deze met een ander ras geeft grotere en vooral meer vrucht door kruisbestuiving. Houd er wel rekening mee dat je niet de eigenschappen kent van je zaailingen, de genetische diversiteit is erg hoog en verschillend. Dus dan is zelfbestuivend niet iets vanzelfsprekends. Wel leuk om te proberen!
 15. Wiilem gn, Kan het 'Fragola" geweest zijn die je geproefd hebt? De Canadice neigt ook naar aardbei maar dan meer die ook in zuurtjes zit qua smaak. ( vond het een erg bijzondere smaak, nadeel was de dikke zurige schil, maar ook weer een voordeel tegen de suzukifruitvlieg) op www.eetbaargoed.nl heb je de pitloze Reliance die ook een aarbei/framboos smaak heeft, we gaan deze ook aanplanten en zijn er erg benieuwd naar. Maar na een beetje onderzoek blijkt de Muscat Blue ook een heel erg goed zoet en vooral vroeg ras voor ons klimaat te zijn omdat deze losse trossen heeft en daardoor niet erg gevoelig voor rot en schimmel is. Ik heb echte liefhebbers en kenners hiernaar gevraagd en die gaven dit aan. Ook moet het een bijzonder sinasappelaroma als nasmaak hebben die goed moet zijn. https://www.eetbaargoed.nl/product/zoete-druif-vitis-muscat-blue/ Dus als er een goede druif gezocht word met een goede zoete smaak is dit er 1.
 16. Oef Roeier , als je denkt dat er iets is fout gegaan sturen we je kosteloos een nieuwe ! We proberen juist heel zorgvuldig te zijn met de rassen en hechten er veel waarde aan dat het klopt. misschien wil je een pb doen met een foto? Hier beginnen de planten ook al met de bloei,vooral de Indigo gem en ook Aurora zit vol in de knop. gelukkig nog maar een beginnetje en niet vol op. want dat zou niet goed komen met dit koude weer.. Inmiddels hebben we afgelopen zaterdag er ongeveer 200 geplant en de rest komt komende zaterdag totaal 450. de nieuwste rassen uit nova scotia kweken we nog even door en planten einde van de zomer in september om de concurentie met grassen en andere kruiden te overwinnen . We hebben toch maar besloten om een rij met volwassen planten te laten staan en die niet over te zetten omdat we toch wel zin een goede oogst hebben Anders gaat denk 3/4 deel van de komende oogst verloren doordat planten eerst energie in de wortels moeten steken. Maar het zijn er te weinig om er een oogstfestijn of proeverij te organiseren, we hopen dat dit volgend jaar gaat lukken!
 17. Slakkeneitje is doorzichtig en meestal glazig, idd osmocote. ( een bolletje die langzaam de mest stoffen afgeeft. meestal is de werking 6 mnd maar het bolletje is van een soort kunststof..
 18. Heerlijk deze kou, zo remt de honingbes weer mooi met de ontwikkeling! Alleen de Indigo gem en honeybee hadden last van schuivende knoppen. Voor de rest valt het erg hard mee! Zoals we al afgelopen zomer schreven zijn er nieuwe haskap rassen uit Nova Scotia in de EU. Het gaat om de volgende potentieel veelbelovende rassen: - Strawberry Sensation - Blue Banana - Giant Heart - Blue treasure. Het mooie van deze rassen is dat ze max 150 x 150 cm groot worden! Dus ook in een kleinere tuin passen. De opbrengst bij goede omstandigheden is tussen de 3,5 tot 4,5 kg na 5 jaar( het is voor ons nog een indicatie omdat het een heuse primeure is) De aanbevolen bestuivers per ras: - Strawberry Sensation: Giant Heart en Blue treasure en Boreal Blizzard. - Blue Banana: Boreal Blizzard, Blue Treasure, Aurora. - Giant Heart: Strawberry Sensation, Boreal Beauty en Blue treasure. - Blue treasure: Giants Heart en Strawberry Sensation De vruchten van deze selecties zijn allemaal groot tot zeer groot zoals ze omschreven zijn. Al deze rassen komen uit een klimatologische als NL, de winters zijn wel kouder maar de verwachting is dat deze rassen in een late winter nog vrij laat beginnen te schuiven wat erg gunstig is. Dus geen te vroege bloei zoals het er naar uitziet, Ben erg benieuwd! Ze staan al op de site eetbaargoed.nl
 19. Ik zou de rechter dikste top er helemaal uit halen, de dunne midden in houd de boom beter in balans. voor de rest idd de takken bij de compost hoop voor de toekomst een potentieel probleem. en daar kan ook wel een tak van weg zodat er een dunnere krans ontstaat. En volgend jaar zuinig zijn op takken die op de middelste top komen lijkt me.
 20. Ik las ergens dat koffiedik een goede bemesting en verzuurder van de bodem is? Wie weet daar meer over. Het enigste dat ik weet is dat er een vracht kali inzit en ook stikstof bij vertering van de eiwitten. Wie gebruikt dit en voegt dit toe?
 21. Je hebt de Craetegus mexicana, deze is ten dele bladhoudend en vergelijkbaar met de meidoorn. Met de vorst van nu worden ze wel helemaal kaal maar een lang deel van de herfst en winter kan er blad aan blijven zitten. Maar natuurlijk niet te vergelijken met een laurier of liguster.
 22. Welke verf is het? Mij lijkt dat een beetje stof niet schadelijk voor de gezondheid is mits het op waterbasis. En zelfs terpetenen vervliegen. Gezond is het niet, maar schadelijk is denk ook niet hoor. De tijd dat er lood gebruikt werd in bijv meni is al lang geleden. Ik heb een spuitlicentie en daar heb ik iets geleerd, en dan denk je misschien, wat is dat voor een verhaal : Resten bestrijdingsmiddelen wat in spoelwater zit word tegenwoordig door een natuurlijk filter gedaan. Dit filter bestaat uit organisch verterende compost en dat word gecirculeerd door het telkens het lekwater over de compost te spoelen. IOp deze manier is na verloop van tijd het spoelwater onschadelijk doordat bodemleven het helemaal afbreekt. Plastic deeltjes verdwijnen niet zo snel, maar al niet de gezondheid schaden. Als je veldje met aardbeien een goed bodemleven heeft zal een groot deel van de stoffen al onschadelijk worden lijkt me. Het laagje stof is zo miniem in vergelijking met de hoeveelheid grond, dat zal snel vermengen. Gewoon een laagje stro rond de planten leggen in het voorjaar zodat het bodemleven nog meer op peil komt. Het dode blad van de aardbeien is overigens normaal voor de tijd van het jaar, hier zijn ze helemaal in rust! Ik ben overigens blij dat er mensen wel goed met de bodem begaan zijn! Er word wat gerommeld overal.. En we hebben maar 1 bodem.
 23. Is het net zo erg als yacon? ( dan maar met mate eten, en kunnen we de komende 20 jaar over de 50 kg doen )
 24. De reeen zitten er maar iets aan, dat is goed te overzien en geeft mooiere planten. Vogels en met name spreeuwen zijn een lastige.. Daarom zeker netten erover
 25. We zitten hier met 50 kg aardpeer ( of meer ) Iemand nog een geweldig recept? er moeten toch nog wel meer recepten zijn? Off topic, we hadden ze gezet als windhaag en loof om als mulch te gaan gebruiken.. Wat een overvloed!
×
×
 • Create New...