Ga naar inhoud

Stan W

Members
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Stan W

  1. Dan heb ik ze in Oss nog nooit opgemerkt of ze komen hier niet/nauwelijks voor. Dat laatste zou mooi meegenomen zijn. Bedankt voor jullie antwoorden!
  2. Komen ze ook voor op Ribessoorten, blauwe bessen en grootfruit (appels, peren et cetera)? Ik heb er namelijk nog nooit een merkbaar waargenomen in mijn vruchten. Wel de fruitmot elk jaar, daarvoor maar eens deltavallen opgehangen. Iets vergelijkbaars in de pruimen (wormstekigheid?) maar de aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen, blauwe bessen en ook de aardbeien zijn eigenlijk altijd voor 99% schoon.
  3. Heb het idee dat ze er hier voordat de 3 weken vanaf blauwe kleuring om zijn, al van de struik vallen. De vogels komen er gek genoeg niet eens aan, terwijl ze razend zijn op alle andere bessensoorten. Vind het wel mooie struiken qua groeiwijze en blad, maar om ze enkel daarvoor te behouden. Moet er nog maar eens over na gaan denken. Heb thuis genoeg alternatieve bessen (voornamelijk uit de Ribesfamilie) in pot als potentiële vervangers.
  4. Alweer de derde tak van mijn Reverta welke eraan is. Fijn Eutypa lata... Wilde hem dit keer zo diep mogelijk wegknippen. Knip ik per ongeluk het complete hart van de struik door. Nu weet ik dat kroezels vanuit de wortel vaak schot geven, maar gebeurt dat nog als je de plant tot enkele centimeter ondergronds afgesnoeid hebt? Wilde de tak op de foto aan de basis weghalen, maar dat ging dus iets te fanatiek.
  5. Hoe oogst je de redelijkst smakende rijpe bessen voordat ze van de struik af vallen? Wat er onder lag smaakte ironisch genoeg beter dan alles wat in de struik hing. Inmiddels ligt er een dun laagje mulch van honingbessen onder elke struik.
  6. Inderdaad, krulziekte en specifiek deze schimmel komt niet voor op Ribessoorten. Dit kan niet anders dan de bloedblaarluis zijn (Cryptomyzus ribis). De Taphrina deformans komt alleen voor op een aantal Prunussoorten zoals Prunus persica, Prunus armeniaca, Prunus dulcis en ondersoorten daarvan. Op aalbessen, zeker kruisbessen en ook zwarte bessen kan je wel te maken krijgen met de bladvalziekte. Veroorzaakt door de schimmels Drepanopeziza ribes en Gloecospridiella ribes. Dan krijg je zwarte stippen op een groen blad, wat later vergeeld en afvalt. Uiteindelijk kan deze schimmel een bessenstruik zo erg infecteren dat deze in de zomer bijna kaal wordt. Zoals bij sommige cultivars vorig jaar door de eindeloze regens het geval was.
  7. Mijn Weiki man staat voor het eerst uitbundig in bloei dit jaar. Enige nadeel is dat het vrouwtje (Ken's Red) afgelopen jaar gesneuveld is, nu zit ik met stuifmeel zonder functie.
  8. Stan W reageerde op Miriam's topic in Fruit en noten
    Ik verwijder ze altijd met de hand, nog nooit epsomzout in mijn bezit gehad. Op de eerste foto zie je de eiersnoeren van de bladwesp. Vond dat blad per toeval in een bessenstruik op de moestuin.
  9. Stan W reageerde op Miriam's topic in Fruit en noten
    Komt door deze rakkers inderdaad. In een vroeg stadium ontdekken en verwijderen geeft de beste resultaten. Ik vecht er jaarlijks tegen, na zo'n 7 jaren inmiddels genoeg ervaring tegen de bessenbladwesp.
  10. Gek genoeg, kan aan de overdaad aan zon deze lente liggen. Smaken de honingbessen voor het eerst best aardig. De volledig rijpe zijn duidelijk zoeter/minder zuur en wrang dan de voorgaande twee jaren. Ook een prima blauwe bessen achtig aroma. Hoewel deze laatstgenoemde nog altijd beter van smaak blijven.
  11. Kan bij Aatree geen verkoop van onderstammen vinden. Is ook wortelgoed, dat leveren ze nu waarschijnlijk niet meer. Heb zelf geen onderstammen staan dit jaar.
  12. Balen, dan ga ik hem deze week en anders zeker in het weekeinde direct rooien. Had al een sterk vermoeden maar wilde het zeker weten vanwege de locatie op de stam... Kan er nu helaas geen enthout meer van nemen en occuleren heb ik nog geen ervaring in.
  13. @MH95 Er is een reden dat ik van de 12 oorspronkelijke rassen, nog maar 3 cultivars heb staan. De rest groeide na een jaar of 3 voor geen meter. Eerder gekrompen en ze kwamen al uit P9 tot 1,3L potjes. Buiten dat zijn de bessen ook rijp niet te vreten vind ik. Misschien in de jam met 5 kg suiker per kilo honingbessen. De drie welke er nu nog staan zijn voor de sier en vruchten eventueel voor de vogels. Doe mij maar de Ribesfamilie voor smakelijke bessen met een veel hogere opbrengst. Inheemse blauwe bosbessen voor de unieke smaak en de Amerikaanse blauwe bes voor in de yoghurt of fruitontbijt en een beetje uit het vuistje. Foto's van de honingbessen in bloei op 7 april; Boreal Beast, Boreal Beauty en Blue Treasure.
  14. Zijn de afgelopen regenjaren goed aangeslagen, mooie bossen de twee Boreal Beauty, Beast en nog een nieuw ras uit Canada.
  15. Is dit vruchtboomkanker boven de ent op mijn M9 Slava Peremohtzam? Heb er bovenin het boompje net namelijk al twee takken uitgesnoeid waarvan het zeker Neonectria was.
  16. Het gaas ga ik eens uitproberen om de potten. Gisterenochtend het koppel merels eens stevig toegesproken want er was weer strooisel uit de potten gemikt, terwijl ik ze nog in de tuin bezig zag. Vandaag hebben ze de potten vooralsnog met rust gelaten. Wie weet was de boodschap, die hij vanaf het schuurdak aanhoorde goed overgekomen.
  17. Bij grove houtsnippers doen ze vrolijk hetzelfde, dan geeft het bij mij zelfs nog meer rommel. Zie bijvoorbeeld de laatste foto. Die houtsnippers van gemeentesnoeisel kan ik al twee jaren aan een stuk bij elkaar vegen en terugleggen. De tip hier in het draadje over gaas ga ik eens overwegen. Zal morgen tijdens de moestuinforumdag ook eens wat rondvragen voor tips. Ze hoeven van mij namelijk niet verjaagd te worden uit de tuin. Het zingen van de merels in de ochtend vind ik tenslotte heerlijk rustgevend. Het stikt hier ook van de huismussen en mezen, maar die krassen nooit strooisel uit mijn potten. Deze vogeltjes pikken hooguit wat knoppen weg in februari en maart, dat is natuurlijke (vrucht)uitdunning.
  18. Voer hebben ze meer dan genoeg met een groot park van 100 bij 250 meter voor de deur. En mijn moeder legt altijd zaden in het vogelhuisje, dat eten ze soms ook. Verder kunnen ze in de borders naar lief en lust scharrelen, maar niet in mijn pas verpotte planten. Dat heb ik de afgelopen weken in delen gedaan.
  19. @patrijs Dat is het nadeel van een moestuin die al vol staat met andere rassen fruit, bomen en struiken. En ik, als enthousiasteling telkens maar nieuwe cultivars blijf verzamelen. Zonder bedekking worden de wortels bovenin te warm en dan droogt het zaakje ook snel uit in onze beschutte stadstuin. En dan staat het ook binnen weken vol met straatgras, paardenbloem, veldkers, gehoornde klaverzuring en vooral liggende vetmuur.
  20. Die leuke zangvogels graven namelijk elke dag kuilen in de grond en het strooisel van mijn potplanten. Hierdoor kan ik het dagelijks zo goed mogelijk terug in de pot leggen. Echter kost dit onnodig veel tijd en energie, naast de lichte irritatie. Weet iemand hoe ik ervoor kan zorgen dat ze niet continu in mijn nieuw opgepotte planten gaan lopen spollen? Daar leven tenslotte voorlopig nog geen regenwormen en larven in. Dus ook voor henzelf is het zinloze tijdverspilling.
  21. Kan ik voor Joep en Jorieke nog wat meebrengen? Zout, suiker, keuken- en wc-papier of andere handige dingen die jullie niet van eigen land kunnen bekomen?
  22. Geld mag, liever iets leuks in ruil. Op marktplaats vraag ik er meer voor dan goed zou voelen tijdens een moestuinforumdag.
  23. Bij deze wil ik mijzelf ook graag aanmelden. Ruillijst geen, wel weer Ribes stekken in de aanbieding. Pink Champagne (roze aalbes) , Witte Hollander (witte aalbes) , Titania, Triton, Tsema en Öjebyn (zwarte bes). Deze zijn al gesnoeid om vertakkingen te forceren.
  24. Dit jaar nog niet aan toegekomen helaas. Ga mijn knoflook daarom erg laat poten. Wordt rond de kerst want dan heb ik twee weken vrij. Ben er wel gerust op eigenlijk. Had goede resultaten met de in januari geplante knoflook in Berghem afgelopen jaar. Praktisch dezelfde enkeerdgrond als in Oss daar.
  25. Qua kleur en glans absoluut. Steel staat wel verticaler ingeplant. Maar dat kan ook net aan die ene van mij hebben gelegen. Heb de andere twee erder geplukt zodat de laatste kon rijpen. Boom groeide tot nu toe heel zwak, voor zijn eerste jaar in een 30L pot helemaal. Ondanks regelmatig een lichte dosis plantenvoeding.