Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  82
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Stan W

 1. Heb zelf mijn nieuwe moestuinkavel na verhuizing vorige winter in januari bemest met gemengde dierlijke mest en daar bovenop een redelijk dikke laag eiken-, populieren-, hazelaar- en berkenblad. Daarna losjes wat zand er bovenop geschud met de riek zodat het blad niet weg bleef waaien. Was aan het eind van de zomer allemaal vergaan tot humus/organisch materiaal en vrije ionen die waarschijnlijk uitgespoeld of opgenomen zijn. Had in elk geval niet verwacht dat het eikenblad binnen een jaar verteerd zou zijn, maar het werkte prima. De zandgrond is nu mooi rul en zwart in plaats van klonterig en grijs. De dierlijke mest wilde ik alleen het eerste jaar gebruiken als een soort opstartbemesting en aanjager van het bodemleven. Vanaf nu alleen nog blad indien het succesvol blijkt. Is niet echt het doel om dat als compost te gebruiken, maar meer een soort bosgrond mee op te bouwen die rijk is aan organische stof. Had in maart overigens ook een 25kg zak lavameel over de moestuin verspreid. Voor een echte composthoop heb ik helaas niet het juiste materiaal. Al het onkruid wat hier boven komt bestaat voornamelijk uit kaalknopkruid, ganzenvoet, straatgras, kleine brandnetel, vogelmuur, winter- en zomerpostelein en wat lipbloemigen. Alleen groen materiaal helaas. Blad heb ik daarvoor niet genoeg en vind dat ook mooier als mulch rondom de fruitbomen en -struiken.
 2. Zijn genetisch gemanipuleerde zaden voor particulieren niet verboden in heel de Europese Unie?
 3. Oh dan heb jij een behoorlijk grote tuin zo te lezen. Met saskatoonstruiken bedoel je honingbessen neem ik aan? In ieder geval leuk, zoveel fruit in de tuin.
 4. Ben vanmiddag even op de moestuin geweest en heb meteen ook naar de roze bes gekeken. Er zit wel een stevige tak aan die door het hart van de struik is gegroeid. Dus daar kan ik waarschijnlijk twee stukken stekhout van maken.
 5. Voor de Pink Champagne moet ik even kijken of daar wel stekhout vanaf gaat komen. Die is ondanks snoei na aanplant eigenlijk alleen evenwijdig aan de gesteltakken omhoog uitgelopen. Op enkele kleine en zwakke takjes na. Maar als er een stevige verkeerd gegroeide tak aan zit dan doe ik die er ook bij.
 6. Is goed, dan houd ik wat takken van die drie kruisbessen en de Witte Hollander apart. Heb sinds vorig jaar ook een Weiße Versailler/Versailles Blanc staan. Daar kan ik er eventueel een of enkele takken van bij doen.
 7. Oké en van welke rassen zou je takjes willen? Dan schrijf ik dat alvast op.
 8. Zal zo rond half februari tot begin maart zijn. Ja precies en ze wortelen heel makkelijk zonder stekpoeder of andere kunstmatige hulpmiddelen. Ongeveer 30 cm per takje aanhouden?
 9. Oké, altijd goed. Weet alleen niet zeker of ik ze aankomende zomer nog heb staan. Waarschijnlijk wel, maar dat hangt af van de interesse via marktplaats. Bedoel je met stekken snoeihout of jonge struikjes van één of twee jaar oud? Snoeihout zou ik namelijk wel met een nat keukenpapiertje om het einde op kunnen sturen. Volledige planten heb ik geen geschikt verpakkingsmateriaal voor. Ik moet ze nog snoeien dus een aantal eenjarige takken wil ik tegen die tijd best via de post versturen. Verzendkosten voor zo'n brievenbuspakje zijn geloof ik €3,95.
 10. De kruisbessen die ik op marktplaats heb staan zijn Mucurines en Hinnonmaki. Verder heb ik nog twee stekken van het ras Pax en twee planten van 2-3 jaar die ik eind 2020 bij Coppelmans gekocht heb. Mr. Green en Lady Late, deze zouden doornloos moeten zijn, maar ze hebben nog meer stekels dan Invicta. Mag je van mij ook overnemen, ik heb er helaas geen plaats voor in de moestuin. Iets te enthousiast geweest met stekken en inkopen. Als je toevallig iemand kent die bij mij in de buurt woont en ze een keer voor je wil ophalen.
 11. Beste Moestuincollega's Omdat ik de achtertuin van mijn ouders een beetje wil opruimen bied ik hierbij een aantal bessenstruiken aan. Onder andere rode, roze en witte aalbes, kruisbes en zwarte bes. Verder heb ik ook twee jonge honingbessen en twee jostabessen in potjes staan, die mag een medemoestuinier er gratis bij hebben. Voor meer informatie en foto's, zie mijn advertentie op Marktplaats. Verschillende bessenstruiken (kleinfruit) Mocht er iemand interesse hebben, dan mag je mij ook via het moestuinforum een persoonlijk bericht sturen.
 12. Ja ik doelde ook meer op hun teleurstelling over iets wat als leuke eetbare struik aangeprezen werd, maar totaal niet smakelijk was of een degelijke oogst opleverde. Misschien was ik daar niet duidelijk in geweest. Verder begrijp ik wel dat kwekerijen enigszins te positief zijn over hun planten, je gaat niet je eigen bron van inkomsten afkraken lijkt mij. Dat verkoopt niet goed. Maar ook daar kunnen kwekerijen in overdrijven, Lubera is daar ongeveer het toppunt van vermoed ik. Persoonlijk vind ik mijn honingbessen ook tegenvallen qua groei. Heb ze overigens pas een jaartje, maar sommigen zijn afgelopen jaar nauwelijks gegroeid. Over de vruchten kan ik nog niks zinnigs zeggen want heb nog geen oogst gehad. Vind het verder wel mooie planten in het voorjaar en de vroege zomer.
 13. Hier zijn inmiddels alle 56 tenen boven gekomen. Daar ben ik uiteraard erg blij mee. Ljubascha had twee maanden nodig vanaf eind oktober, waarvan afgelopen week ook de laatste tenen boven kwamen. De Morado tenen waren al wat eerder boven, maar duurden ook behoorlijk lang.
 14. Voor mijn moerasbak heb ik afgelopen zomer lichtbruine turfblokken, gedroogd veenmos en levend veenmos gekocht. De laatste twee heb ik terug kunnen vinden, mocht je dat ook graag willen. Levende veenmossen (Spagnum) in literbak (vijvermeester.nl) Sphagnum mos premium A1 kwaliteit voor stekkies en terrariums kopen | STEKJESBRIEF.NL Daarmee heb ik het zo goed mogelijk in lagen opgebouwd. Onderin grof grind, daar bovenop brekerzand, dan de lichtbruine turf en vervolgens het gedroogde veenmos met als laatst daar het levende veenmos bovenop. Met het grind en het zand kon ik zo voor een mooi reliëf zorgen waardoor er in de hoeken wat drogere plekken zijn ontstaan omdat die hoger liggen. Toen het tijdens de kerstdagen bevroor zag het er ook leuk uit. Veenmos heeft er overigens niks van geleden. De laatste dagen heeft er helaas wel een merel in zitten roeren, dus heb het een en ander terug moeten duwen... Zo zag het er na 'aanplant' uit op 21 juni:
 15. Hier beginnen de Morado tenen ook eindelijk boven te komen. Ljubascha nog niks van te zien, maar door het kuiltje van een krabbende merel in de grond naast de rij zag ik wel dat ze al worteltjes hadden. Dus die komen er ook wel denk ik.
 16. Goedenavond medemoestuiniers, Voor mijn moeras/hoogveen bak ben ik op zoek naar de hierboven genoemde planten. Van de beenbreek kan ik wel zaden vinden bij Cruydthoeck, zag er wel betrouwbaar uit. Echter hebben zij geen kleine veenbes en lavendelhei te koop. Aangezien ik het liefst alles in één keer bij dezelfde verkoper wil bestellen is dat een nadeel. Narthecium ossifragum - Beenbreek - Online bestellen bij Cruydt-Hoeck (cruydthoeck.nl) Lavendelhei is bij een paar online plantenwinkels wel te koop zoals deze: Andromeda polifolia 'Compacta' - Lavendelheide kopen? | Het Groene Paradijs en Andromeda polifolia 'Compacta' - Lavendelhei online kopen - PlantBezorgd. Echter ben ik met beide winkels totaal onbekend en heb geen idee over de betrouwbaarheid er van. De kleine veenbes kan ik alleen vinden bij een zadenhandel uit de Verenigde Staten en een uit Rusland. De Russische heb ik op internet een klacht over gevonden dat iemand een lege envelop, zonder zaadjes van hen heeft ontvangen. Wordt in reactie daarop wel verdedigd door een Rus (wellicht de eigenaar van de winkel?) Daarentegen is deze wel een stuk goedkoper dan de Amerikaanse voor wat betreft de kleine veenbes. Vaccinium oxycoccos - Tree - Small Cranberry, Bog Cranberry, Swamp Cranberry :: Seeds for Sale, Tree seeds, Shrub seeds, Flower seeds, Vine seeds, Herb seeds,Grass seeds, Vegetable seeds (sheffields.com) Vaccinium oxycoccos seeds (prof-seeds.com) - www.prof-seeds.com Review: The seller sent me empty envelope | ComplaintsBoard.com Mijn vraag is dus, heeft iemand op het forum hier toevallig deze planten te koop, te ruil of kent een betrouwbare leverancier? Onderstaand mijn moerasbak:
 17. Hier opeens wat bloemetjes in de Zojka. Zal morgen even een foto maken.
 18. Hier ook nog niks boven helaas. De onbekende soort groeit daarentegen rustig verder en heeft inmiddels al 20 cm loof, met 3 tot 4 bladeren.
 19. In het VK zijn er ook mensen teleurgesteld in Lubera getuige dit forum. Fourberries...what a waste of money — BBC Gardeners' World Magazine (gardenersworld.com) Op Duitse fora zijn ze wisselend positief en negatief. In mijn zoektocht of het unieke cultivars zijn word ik echter nergens wijzer van.
 20. Mijn trots onder de juin, een rode uit 2019.
 21. Het lijkt mij dat een uiteindelijk volwassen berkenboom meer koolstofdioxide opneemt dan dat het kleine ommetje van de koerier en productie van een bubbeltjesplastic envelop + zegels kost. Maar daar heb ik geen harde cijfers van. En je kan er later eventueel berkenweerschijnzwam op enten. Al gaat de boom daar wel dood van.
 22. Wil je deze zaailing van dit jaar misschien hebben? Was in de pot van mijn steeneik aan komen waaien. Heb hem toen voorzichtig overgeplant. Weet toch niet wat ik ermee aan moet.
 23. @acpronk Wil het best even aankijken, maar dan moet ik ze wel in potten houden. Heb namelijk geen zin om ze in de vollegrond op de moestuin te planten en dan mogelijk binnen 1 of 2 jaar weer te moeten rooien. En mijn ervaring met kleinfruit in potten is dat ze het niet goed doen en vrij snel gebrekziekten vertonen. @Flup Zou zo'n rechtszaak van hen wel standhouden als het daadwerkelijk om bestaande rassen met een fantasienaam gaat? De meeste bestaande rassen zijn namelijk vrij verhandelbaar en zit geen kwekersrecht (meer) op. Dan kunnen zij er wel leuk een handelsmerk op hebben onder een ander naam, maar als het bijvoorbeeld oorspronkelijk een Titania of Whitesmith is dan houdt een rechtszaak toch geen stand zou je zeggen.
 24. Het lastige is dat ik geen idee heb hoe ik er achter kan komen of het unieke/onderscheidende soorten zijn. Want ik ben er niet van overtuigd dat ze ooit zullen toegeven dat ze bestaande soorten onder een fantasienaam verkopen. Dus ik kan ze wel mailen, maar dan krijg je waarschijnlijk een standaard antwoord terug. En om genetisch onderzoek uit te (laten) voeren heb ik geen laboratorium of financiële middelen voor.
 25. Ja ik ga ze maar wegdoen denk ik. Op dit forum is ook een marktplaats toch? Aangezien de meesten van jullie wie mij in dit topic hebben geholpen waarschijnlijk geen kleinfruit van Lubera willen. Mocht iemand ze wel willen een pb sturen mag altijd.
×
×
 • Create New...