Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  33
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Stan W

 1. Klopt, dat had ik ook gelezen. Echter na 4 maanden en zeker een periode van koude met ruim onder de 5 graden. Namelijk sinds oktober in de schuur bewaard, waar het in februari ook flink gevroren heeft. Aangezien de sneeuw die de schuur in gewaaid was daar een week lang bleef liggen. Na deze periode heb ik ze gezaaid, nat gehouden en nog altijd niks.
 2. Heeft er iemand ervaring met de kleine zonnedauw (Drosera intermedia)? Hier heb ik in oktober zaadjes van gevonden bij een ven in de buurt. In februari buiten op turfstrooisel gezaaid en nat gehouden met regenwater, maar vooralsnog zonder resultaat.
 3. Zwarte kersenluis - Beeldenbank - Groen Kennisnet wiki
 4. Zo te zien duidelijk bladluis, (mogelijk zwarte bonenluis) al durf ik niet te zeggen of deze ook op kersen voorkomt. Gezien het blad op jouw foto's denk ik dat het een kersenboompje is. Bestrijding van bladluis is vrij makkelijk, enerzijds door natuurlijke vijanden te lokken. Met name lieveheersbeestjes en oorwormen eten ze graag, maar ook zweefvliegen, gaasvliegen, een aantal soorten spinnen en mezen zoals koolmees en pimpelmees. Als de noodzaak echt hoog is kan je ook een pak zware shag (goedkoopste merk) een half uur in een pan met water koken, laten afkoelen en vervolgens filteren. Dat kun je dan inclusief een scheut groene zeep (voor extra effectiviteit) in een plantenspuit gieten en ze zijn dezelfde dag al dood. Als je hard water hebt dan zou ik er ook een scheut natuurazijn of appelazijn doorheen doen tijdens het koken van de tabak. Bladluis insectenvriendelijk bestrijden - Fruit en noten - Moestuin Forum Bladluis voorkomen en bestrijden - Groente - Moestuin Forum
 5. Hulp uit onverwachte hoek gekregen vandaag. Maar één spinnetje kan ook niet opboksen tegen de duizenden luizen in de achtertuin. Lieveheersbeestjes blijven de opvallende afwezige. Met de bessenbladwesp is het opeens erg rustig, misschien heb ik ze wel allemaal dood gewreven in de 10 dagen rond begin mei. Vond dit wel een leuke foto om even te delen. Een spin met een groene bladluis tussen zijn kaken.
 6. Hoe groot is de kans dat een jonge perzikboom (Red Haven) deze ziekte oploopt gedurende zijn leven op mijn moestuin? Voor zover ik weet staat er slechts één andere perzikboom op onze tuinvereniging en die is van een vriend, hij heeft dezelfde tegelijkertijd aangeplant.
 7. @MSDG Klopt, dat vindt voornamelijk vanaf het eind van de zomer plaats. De koude is echter nodig voor het doorbreken van de winterrust, het zwellen van de knoppen en het zorgt er met name voor dat de knoppen na de winter ook daadwerkelijk uitlopen en een goede groei en vruchtzetting hebben. "Uit de fruitteelt is informatie verkregen over de koudebehoefte van de cultivar ‘Elstar’. Elstar heeft een grotere koudebehoefte dan andere in Nederland geteelde cultivars. In sommige jaren leidt dit tot onvoldoende doorbreking van de winterrust, waardoor problemen ontstaan met uitlopen van de knoppen en kwaliteit van de vruchtzetting." Van: Onderzoek naar het verbreken van winterrust bij Malus ‘Elstar’ (wur.nl) Dus kort gezegd kan onvoldoende koude in de winter er voor zorgen dat er minder knoppen uitlopen en daarmee dus ook minder bloemknoppen. Dan heb je minder bloesem/vruchten en ook van mindere kwaliteit. Geldt bijvoorbeeld voor andere houtige gewassen met een hoge koudebehoefte ook, zie bijvoorbeeld het topic Jonkheer van Tets en klimaatverandering.
 8. Kan zoals Patrijs hierboven aangeeft aan de beurtjaren liggen, een aantal rassen zijn daar extra gevoelig voor. Daarnaast heeft het vaak ook met de koudebehoefte te maken. Afgelopen winter was eindelijk weer eens vrij normaal met redelijk wat vorst en zelfs een mooie winterperiode. Door voldoende koude wordt bij veel houtige fruitsoorten de bloei en vruchtzetting beter.
 9. Dankjewel rorror, helaas is het leggen van gronddoek voor mij niet echt praktisch uitvoerbaar. Dus ik blijf ze wel doodwrijven en vanaf vandaag ook voeren met wat zware shag extract. Heb ook even gekeken voor dat soort eitjes op de nerven, maar daarvan zijn er geen te zien. Misschien zijn ze al uitgekomen en is het ergste inmiddels voorbij. Toch blijf ik voorlopig waakzaam. Heb geen zin in opnieuw kaalgevreten struiken zoals in augustus vorig jaar.
 10. Ja vorig jaar had ik er op dezelfde planten ook geen tot nauwelijks last van rorror. Blijft raar in welke frequentie deze insecten de planten aanvallen. Bedankt voor de link weknow. Sjekkiethee zoals ik het onder vrienden noem werkt altijd perfect, dan zijn ze na een uur allemaal al dood. Weten jullie ook iets tegen bessenbladwesp larven? Anders probeer ik daar ook gewoon thee van shag tegen.
 11. Toch maar besloten om dit weekend een paar pakken shag in een grote pan met water te koken. De twee lieveheersbeestjes die hier zaten zijn alweer vertrokken. Luizen breiden zich over steeds meer struiken uit, al maak ik mijzelf daar niet zo druk om. Het ergste is dat ik inmiddels al een volle week bastaardrupsen van de kleine bessenbladwesp aan het wegplukken en doden ben. Ik ga er vanuit dat deze krengen ook dood gaan van een goede lading nicotine en het doodwrijven van de larven ben ik inmiddels al weer helemaal beu. Het kost gewoon te veel tijd om alle struiken dagelijks van top tot de bodem te controleren op die vervelende larven.
 12. Dat toppen van de takken was dacht ik tegen meeldauw, omdat je in de zomer amper nog last hebt van bladluis. En voor het toppen is het nu ook veel te vroeg, want ze zijn pas 10cm uitgelopen. Sommigen iets meer of minder, maar heb geen zin in slecht gerichte en lange zijtakken zoals vorig jaar toen ik begin juni al topte. De eerste hulptroepen zijn vandaag in onze achtertuin gearriveerd. Zag een bipunctata op mijn kersenboompje
 13. Dat werkt inderdaad wel redelijk, vorig jaar een paar keer geprobeerd. Echter kruipen ze dan wel snel terug. Aftreksel van tabak werkt perfect, alleen daarmee vergiftig je ook de rovers via de luizen. Bessen groeien inderdaad altijd hard hier, dus misschien laat ik het wel gewoon zo. En om het te proberen haal ik zo even wat lieveheersbeestjes van mijn moestuin hierheen. Is gelukkig maar 10 minuten lopen. Zo'n hotel is wel een goed idee voor thuis, kan je die van stukken boomstam ook maken? Dan boor ik er gewoon wat gaten van verschillende grootte in met een paar houtboren.
 14. Het zijn lieveheerstbeestjes larven die je dan koopt, dacht iets van 100 voor 20 euro. Deze hebben nog geen vleugels, dus ik ga er van uit dat ze wel redelijk in de buurt blijven. Zeker met zoveel lekkers te eten in de achtertuin. Maar denk dat ik er gewoon wat van de moestuin ga vangen en dan thuis weer bij de luizen uitzet. Alleen de mieren zijn al actief hier thuis.
 15. Bedankt voor jullie reacties allemaal. Heb thuis even goed gekeken en op bijna al mijn bessenstruiken zitten inmiddels groene bladluizen. Misschien iets te veel compost gegeven vorige maand. Gek genoeg blijven ze wel van de blauwe bessen, bosbessen, rode bosbessen en honingbessen af. Zelfs op de bramen en frambozen zitten er geen, ook op mijn jonge fruitbomen niet. Dus vrijwel allemaal op mijn ribes familie fruitstruiken. Op de moestuin is het totaal anders, daar vrijwel geen luizen (of aantasting daarvan). Wel 3-4 lieveheersbeestjes op elke soort van de ribes. Thuis zijn deze behulpzame jagers volledig afwezig in de tuin.
 16. Heb al gekeken om lieveheersbeestjes larven te kopen, maar die kan je blijkbaar pas inzetten bij temperaturen vanaf 15°C. Dat gaat het voorlopig nog niet worden helaas. De tuin is voor ongeveer 2/3e bestraat, is niet mijn huis maar van mijn moeder. Op 1/3e van de klinkers heb ik wel potten met planten staan. Ik kan proberen om potjes met stro te vullen en deze op paaltjes te zetten. Werkt heel goed bij De Kleine Aarde, waar ik voor school onderzoek uitvoer naar plaagbestrijdende insecten. Daar zitten de potjes vol met lieveheersbeestjes, oorwormen en spinnen.
 17. Hopelijk komt het door de bladluizen aan de onderkant van de bladeren. Al ben ik wel bang voor het brandnetelvirus, aangezien onder de meeste bladeren met vergrote bladlobben geen enkele luis te vinden is. Omdat bij bladluizen het blad meestal naar onderen krult en dit bij de vervormde bladeren maar bij enkelen het geval is, vrees ik het ergste. Vorige maand heeft er op een paar bladeren lager in de zwarte bes ook bessen bloedblaarluis gezeten, die zijn denk ik kapot gevroren. Er zijn op de nieuwe bladeren geen nieuwe blaren meer ontstaan in ieder geval. Kan iemand misschien aan de hand van de onderstaande foto's vertellen of het hier gaat om vervormde bladeren door de bladluizen of door het brandnetelvirus.
 18. Op een paar van mijn bessenstruiken is een ware bladluizeninvasie gaande. Op de JvT valt het best mee, vooral de kroezels worden dit jaar gek genoeg wel aangepakt. Vorig jaar niet tot nauwelijks. Weet iemand waarmee ik ze kan bestrijden, zonder predatoren te vergiftigen? Vorig jaar gebruikte ik wel eens sjekkiethee, zware shag een half uur laten koken en daarna filteren, de plantenspuit in en besproeien. Dan waren de luizen binnen een of enkele uren dood. Maar aangezien nicotine giftig is voor alle insecten, ben ik bang dat daar uiteindelijk ook de lieveheersbeestjes en zweefvliegen door geraakt worden. Aan de andere kant heb ik thuis in de tuin nog geen enkel lieverheersbeestje of larve daarvan gezien. Alleen met groene zeep spuiten ben ik ook geen voorstander van.
 19. Goed om te weten en bedankt voor de uitleg. Dan houd ik het op de moestuin voorlopig bij de drie gezonde blauwe bessen, tot dat ik mijn kavel hopelijk mag uitbreiden. Jammer dat deze Elliot niet meer te redden is, maar ach heb thuis ook drie gezonde struiken staan dat scheelt. Leuk en leerzaam forum is dit trouwens ook.
 20. @Weknow Mooi, dan ga ik het gewoon zo uitvoeren als gepland. Bedankt voor het advies Weknow. Ik las dat de jonge scheuten en/of planten wel gevoelig zijn voor de vorst, dus denk dat het beter is om het paartje kiwibessen pas eind april/begin mei uit te planten?
 21. Bij een aantal takken zit de verkleuring volledig rondom, bij de meeste takken is het aan de onderkant wel minder. Bij de blauwe bessen in de achtertuin thuis, twee hiervan staan 's middags ook in de volle zon is de verkleuring vrijwel afwezig en meer roodgroen tot roodbruin. Daarentegen stond deze Elliot op de moestuin wel gedurende de hele dag in de zon.
 22. Hoi Weknow, denk je dat een Ken's Red en Weiki man op een bouwhek als leivorm dan ook niet zo'n slim plan is? Waarbij de Ken's Red 2/3 tot 3/4 van het bouwhek als ruimte krijgt en de Weiki man meer als kolom een smaller stuk van het hek mag begroeien zodat deze wel voldoende stuifmeel maakt voor de bestuiving. Parasol of dakvorm gaat mij helaas niet lukken op de moestuin. Het bouwhek is een normaal bouwhek van 3,40m breed en +/- 2,00m hoog.
 23. Het leek mij echter onverstandig om een zieke struik, die ik in december zo lang in een pot met zure grond heb gezet om te herstellen. Tussen deze drie gezonde nieuwe struiken te planten. Dus als deze ongezonde Elliot niet hersteld dan moet ik hem helaas weggooien, voordat de andere gezonde blauwe bessen thuis ook besmet raken met dezelfde bacterie. Vooral sinds de 40 graden in 2019 en de hittegolf van augustus 2020 is deze Elliot echt hard bergafwaarts gegaan qua vitaliteit en gezondheid. Stond toen stom genoeg op vrijwel kale zandgrond en is grotendeels verbrand tijdens deze hete perioden.
 24. Dankjewel Brabantse Tuinprins! Ben afgelopen winter op de tuinvereniging verhuisd naar een ander perceel en heb het besloten om het voor de blauwe bessen totaal anders aan de pakken. De Elliot hierboven stond eerst in de droge zandgrond op het oude perceel. Nu drie nieuwe blauwe bessen aangeplant op mijn nieuwe kavel en daarbij flinke plantgaten gegraven van 80x80x60 cm. De grond goed doormengd met aanplantgrond voor zuurminnende planten van Pokon en Vivimus zuurminnende planten en een paar zaken turfstrooisel + tuinturf. Na het planten een flinke laag turf bovenop de grond gegooid en goed nat gemaakt. Daarna nog een grote zak houtsnippers, die ik had meegekregen van de boomkwekerij rondom de struiken zelf gelegd. Ziet er nu heel mooi uit en ze beginnen goed uit te lopen. Als dat niet genoeg is op de van nature al lichtzure zandgrond hier, dan weet ik het ook niet meer. Zo staan de nieuwe Bluecrop, Duke en Elliot er sinds vorige week bij:
 25. Prunus avium 'Athos' en 'Portos' van Schrama Boomkwekerijen lijken ook leuke kersenstruiken zonder ent voor de liefhebbers. Heb deze afgelopen januari binnen gekregen en er komt nu in beide al bloesem. Wellicht zijn deze ook tot kleine boom te snoeien, ik hou ze echter mooi als struikvorm. Worden volgens de kweker 200-250 cm hoog en 200 cm breed uiteindelijk
×
×
 • Create New...