Jump to content

Stan W

Members
 • Posts

  82
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Oss

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Heb zelf mijn nieuwe moestuinkavel na verhuizing vorige winter in januari bemest met gemengde dierlijke mest en daar bovenop een redelijk dikke laag eiken-, populieren-, hazelaar- en berkenblad. Daarna losjes wat zand er bovenop geschud met de riek zodat het blad niet weg bleef waaien. Was aan het eind van de zomer allemaal vergaan tot humus/organisch materiaal en vrije ionen die waarschijnlijk uitgespoeld of opgenomen zijn. Had in elk geval niet verwacht dat het eikenblad binnen een jaar verteerd zou zijn, maar het werkte prima. De zandgrond is nu mooi rul en zwart in plaats van klonterig en grijs. De dierlijke mest wilde ik alleen het eerste jaar gebruiken als een soort opstartbemesting en aanjager van het bodemleven. Vanaf nu alleen nog blad indien het succesvol blijkt. Is niet echt het doel om dat als compost te gebruiken, maar meer een soort bosgrond mee op te bouwen die rijk is aan organische stof. Had in maart overigens ook een 25kg zak lavameel over de moestuin verspreid. Voor een echte composthoop heb ik helaas niet het juiste materiaal. Al het onkruid wat hier boven komt bestaat voornamelijk uit kaalknopkruid, ganzenvoet, straatgras, kleine brandnetel, vogelmuur, winter- en zomerpostelein en wat lipbloemigen. Alleen groen materiaal helaas. Blad heb ik daarvoor niet genoeg en vind dat ook mooier als mulch rondom de fruitbomen en -struiken.
 2. Zijn genetisch gemanipuleerde zaden voor particulieren niet verboden in heel de Europese Unie?
 3. Oh dan heb jij een behoorlijk grote tuin zo te lezen. Met saskatoonstruiken bedoel je honingbessen neem ik aan? In ieder geval leuk, zoveel fruit in de tuin.
 4. Ben vanmiddag even op de moestuin geweest en heb meteen ook naar de roze bes gekeken. Er zit wel een stevige tak aan die door het hart van de struik is gegroeid. Dus daar kan ik waarschijnlijk twee stukken stekhout van maken.
 5. Voor de Pink Champagne moet ik even kijken of daar wel stekhout vanaf gaat komen. Die is ondanks snoei na aanplant eigenlijk alleen evenwijdig aan de gesteltakken omhoog uitgelopen. Op enkele kleine en zwakke takjes na. Maar als er een stevige verkeerd gegroeide tak aan zit dan doe ik die er ook bij.
 6. Is goed, dan houd ik wat takken van die drie kruisbessen en de Witte Hollander apart. Heb sinds vorig jaar ook een Weiße Versailler/Versailles Blanc staan. Daar kan ik er eventueel een of enkele takken van bij doen.
 7. Oké en van welke rassen zou je takjes willen? Dan schrijf ik dat alvast op.
 8. Zal zo rond half februari tot begin maart zijn. Ja precies en ze wortelen heel makkelijk zonder stekpoeder of andere kunstmatige hulpmiddelen. Ongeveer 30 cm per takje aanhouden?
 9. Oké, altijd goed. Weet alleen niet zeker of ik ze aankomende zomer nog heb staan. Waarschijnlijk wel, maar dat hangt af van de interesse via marktplaats. Bedoel je met stekken snoeihout of jonge struikjes van één of twee jaar oud? Snoeihout zou ik namelijk wel met een nat keukenpapiertje om het einde op kunnen sturen. Volledige planten heb ik geen geschikt verpakkingsmateriaal voor. Ik moet ze nog snoeien dus een aantal eenjarige takken wil ik tegen die tijd best via de post versturen. Verzendkosten voor zo'n brievenbuspakje zijn geloof ik €3,95.
 10. De kruisbessen die ik op marktplaats heb staan zijn Mucurines en Hinnonmaki. Verder heb ik nog twee stekken van het ras Pax en twee planten van 2-3 jaar die ik eind 2020 bij Coppelmans gekocht heb. Mr. Green en Lady Late, deze zouden doornloos moeten zijn, maar ze hebben nog meer stekels dan Invicta. Mag je van mij ook overnemen, ik heb er helaas geen plaats voor in de moestuin. Iets te enthousiast geweest met stekken en inkopen. Als je toevallig iemand kent die bij mij in de buurt woont en ze een keer voor je wil ophalen.
 11. Beste Moestuincollega's Omdat ik de achtertuin van mijn ouders een beetje wil opruimen bied ik hierbij een aantal bessenstruiken aan. Onder andere rode, roze en witte aalbes, kruisbes en zwarte bes. Verder heb ik ook twee jonge honingbessen en twee jostabessen in potjes staan, die mag een medemoestuinier er gratis bij hebben. Voor meer informatie en foto's, zie mijn advertentie op Marktplaats. Verschillende bessenstruiken (kleinfruit) Mocht er iemand interesse hebben, dan mag je mij ook via het moestuinforum een persoonlijk bericht sturen.
 12. Ja ik doelde ook meer op hun teleurstelling over iets wat als leuke eetbare struik aangeprezen werd, maar totaal niet smakelijk was of een degelijke oogst opleverde. Misschien was ik daar niet duidelijk in geweest. Verder begrijp ik wel dat kwekerijen enigszins te positief zijn over hun planten, je gaat niet je eigen bron van inkomsten afkraken lijkt mij. Dat verkoopt niet goed. Maar ook daar kunnen kwekerijen in overdrijven, Lubera is daar ongeveer het toppunt van vermoed ik. Persoonlijk vind ik mijn honingbessen ook tegenvallen qua groei. Heb ze overigens pas een jaartje, maar sommigen zijn afgelopen jaar nauwelijks gegroeid. Over de vruchten kan ik nog niks zinnigs zeggen want heb nog geen oogst gehad. Vind het verder wel mooie planten in het voorjaar en de vroege zomer.
 13. Hier zijn inmiddels alle 56 tenen boven gekomen. Daar ben ik uiteraard erg blij mee. Ljubascha had twee maanden nodig vanaf eind oktober, waarvan afgelopen week ook de laatste tenen boven kwamen. De Morado tenen waren al wat eerder boven, maar duurden ook behoorlijk lang.
 14. Voor mijn moerasbak heb ik afgelopen zomer lichtbruine turfblokken, gedroogd veenmos en levend veenmos gekocht. De laatste twee heb ik terug kunnen vinden, mocht je dat ook graag willen. Levende veenmossen (Spagnum) in literbak (vijvermeester.nl) Sphagnum mos premium A1 kwaliteit voor stekkies en terrariums kopen | STEKJESBRIEF.NL Daarmee heb ik het zo goed mogelijk in lagen opgebouwd. Onderin grof grind, daar bovenop brekerzand, dan de lichtbruine turf en vervolgens het gedroogde veenmos met als laatst daar het levende veenmos bovenop. Met het grind en het zand kon ik zo voor een mooi reliëf zorgen waardoor er in de hoeken wat drogere plekken zijn ontstaan omdat die hoger liggen. Toen het tijdens de kerstdagen bevroor zag het er ook leuk uit. Veenmos heeft er overigens niks van geleden. De laatste dagen heeft er helaas wel een merel in zitten roeren, dus heb het een en ander terug moeten duwen... Zo zag het er na 'aanplant' uit op 21 juni:
 15. Hier beginnen de Morado tenen ook eindelijk boven te komen. Ljubascha nog niks van te zien, maar door het kuiltje van een krabbende merel in de grond naast de rij zag ik wel dat ze al worteltjes hadden. Dus die komen er ook wel denk ik.
×
×
 • Create New...