-
Aantal items
457 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Persoonlijke informatie
-
Woonplaats / Regio
Bennekom
Recente bezoekers van dit profiel
De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.
-
ps De tweede kip is een kruising tussen een Hollandse kriel en een Doornikse kriel. En dit is Ini mini van bijna 11. Haar snavel is veel te ver doorgegroeid. Vrijdag ingepland om met een vriendin samen haar snavel iets te knippen en te vijlen.
-
Op het moment geen broedse kipjes. 😸 Maar er is al wel een paar keer actie actie ondernomen om wat kipjes broedsaf te krijgen. De jonge Amrocks hebben het hier nog niet geprobeerd. Dit jaar wil ik geen kuikens. Met 5 kleine Hollandse krielen en 3 grote krielen heb ik meer eieren dan we eten. Gemiddeld. 4 eitjes per dag. Ik denk dat mijn oudste kipje niet meer legt. Zij wordt volgende maand 11. De 2 krieltjes van bijna 10 leggen dit voorjaar nog wel een paar keer per week een ei. De jonge Amrocks leggen ca 5 eieren per week.
-
Dat heb ik ook gehoord van vrienden. Zij zeggen dat in België verschillende grondsoorten zijn onderzocht. Klei schijnt PFAS vast te houden. Op zandgrond spoelt het uit. Ik heb ook geen bron.
-
Op de valreep na aandringen toch nog de gemeten waarden ontvangen! PFOS is 2x zo hoog als veilig. Maar in ieder geval niet niet gevaarlijk hoog (dat is vastgesteld op 5 nanogram/kg) Hierboven staat microgram. Maar dar klopt niet. µg = nanogram. PFOS: 1,97 µg/kg PFOA: 0,21 µg/kg PFHxS: 0,17 µg/kg PFNA: 0,27 µg/kg Totaal voor de 4: 2,62 µg/kg
-
Omdat het over kippeneitjes gaat wil ik hier toch graag delen dat de goedkope PFAS-eier test van 100 euro inderdaad vrij waardeloos is. Ze geven aan dat er in mijn ei teveel PFOS zit (meer dan 1,5 microgram/kg). De waarden van de andere PFAS soorten die zijn getest zijn wel okay/redelijk. Ik wil hier graag aan toevoegen dat PFAStest.nu geen cijfers deelt over de ernst van de besmetting (in microgram/kg). Ze geven alleen een stoplicht-indicatie. Goed, twijfelachtig, slecht. En ze volgen daarbij niet de Europese richtlijnen voor PFOS. Voor een beter resultaat adviseren ze een uitgebreide test van ca € 285. Tot nu toe weigert pfastest.nu de gemeten uitkomst in cijfers te delen.
-
Ik weet niet of je dat gericht tegen slakken in kan zetten. Ik gebruik het preventief om mijn kippenhok vrij te houden van bloedluizen en op de stoep bij de mierennesten. Dit voorjaar ben ik er achter gekomen dat mijn Amrock krielkippen wel perfecte slakkenvangers zijn. Maar of je daar iets mee opschiet ? Die lusten namelijk ook graag de jonge plantjes in de moestuin.
-
@Arja ik heb een vraag over het plaatsen van platte tekst. ik vind het wel eens handig om stukjes info van een website te plaatsen. Maar de test wordt dan vaak te groot. Hoe maak ik platte tekst binnen het forum? Een knop verwijder opmaak zou handig zijn.
-
Er schijnt wel een verband te zijn tussen pfas en grondsoorten. Dat is in Belgie onderzocht. De gemeten hoeveelheden in klei zijn i.h.a. hoger dan in zandgrond. Dit vertelde een vriendin. Ik heb het artikel/onderzoek nog niet opgezocht. De belgen geven een iets genuanceerder advies: https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/mag-u-nog-eieren-eten-van-eigen-kippen overgenomen info: U mag gerust eieren van eigen kippen eten, maar beter niet meer dan 2 per week. Ouderen, kinderen tot 12 jaar, immuunverzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven eten best niet meer dan 1 ei per week. U wisselt die eieren best ook af met eieren van de winkel. Kippen in grote bedrijven worden van vervuiling afgeschermd.
-
onderstaand staat op de site van RIVM en vond ik heel vreemd. Ik mis hiervoor een verklaring. Zou de PFAS dan in bepaalde soorten voer zitten? In de eieren van mijn kippen zit te veel PFAS. Betekent dat dat de grond waarop mijn kippen lopen vervuild is met PFAS? Dat kan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen het PFAS-gehalte in de eieren van een kip, en die in de grond waarop de kip loopt.
-
Ja dus en heb inmiddels ook veel gelezen over dit onderwerp. In nrc (paywall) of nos.nl of nu.nl stond dat de groente uit de scharreltuin minder PFAS bevatten dan hobbykippeneieren omdat PFAS zich bindt aan eiwit. Maar in de buurt van Chemours zat wel degelijk zoveel PFAS in de moestuingroente dat mensen ten stelligste werd afgeraden om die te eten. Ik heb geen idee of ze er ook rekening mee houden dat je niet zo snel 200-300 gram eieren per dag eet. Terwijl dat wel de aanbevolen hoeveelheid groente is. Je kan voor 100 euro ook je groente of je bodem laten testen. Wil je alledrie dat gaat dat ook in de papieren lopen. Mijn kipjes eten trouwens echt niet alleen regenwormen , ook maden, insecten, teken, kikkertjes, gras, kruiden, plantenwortels en de bloemen die ze lekker vinden. Maar dat is allemaal niet getest door het RIVM. Dus praten ze m.n. over regenwormen die wel zijn getest. Ik denk dat inmiddels alles wat in Nederland leeft besmet is met PFAS. Ook de zangvogels, de ratten, de bijen en de burgers die zich van geen kwaad bewust zijn.
-
Ik heb 2 stukgeslagen krieleitjes zonder schaal opgestuurd naar Cotecna dat normaliter maar 1 ei test. Dat lab heeft een goedkopere monstermethode ontwikkeld die minder verschillende metingen doet. De dure testen vragen om iets van 12 eieren te sturen. Dat is een betere test en zeker interessant als je als € 250 geen punt vindt of met 2 of 3 buren samen opstuurt. Dit stond in een blog van iemand die de verschillende testen/labs heeft vergeleken. https://zonderbpa.nl/eieren-testen-op-pfas/ “De goedkoopste was FPAStest.nu van Cotecna. Die kost namelijk 99,-. Maar de site van Dreas (https://pfasinkaart.nl/ ) gaf aan dat testresultaten van deze site niet worden toegevoegd aan de site vanwege meetonzekerheden.” Op de kaart is duidelijk te zien dat lang niet overal hoge waarden PFAS zijn gevonden. Een uitsnede:
-
Dit snap ik ook niet zo goed. Een verklaring kan zijn dat ze hebben getest in de winter toen er ophokplicht was vanwege de vogelgriep. Of omdat de vrije uitloopkippen lang niet zo vrij zijn als wij denken en vrijwel alles was ze eten kippenvoer is. Ze lopen dan wel buiten maar niet waar leven in en op de grond zit. Ik vraag me ook af hoe het zit met melk en vlees van koeien en schapen die buiten grazen. Is dat ook getest? Nooit iets over gelezen. En eendenborst? Geiten zitten binnen dus dat is veilig zolang ze geen q-koorts hebben? En wat dachten jullie van de residuen gif in alle beesten die het goedkope GMO voer uit Brazilië te eten krijgen? Is vlees en eieren van het goedkoopste soort daar op getest? Of mag dat niet van de boerenlobby? Ik heb het vermoeden dat de de boerenindustrie (diervoeders en slachthuizen) hier ook een tol in spelen. Net als 10 jaar geleden toen ze wetenschappers onder druk hebben gezet om de conclusies te herschrijven in een een rapport van de WUR/Louis Bolk instituut. De wereld mocht toen niet weten dat biologische kuikens gezonder zijn dan regulier gevoerde kuikens. En er mocht geen geld komen voor volgonderzoek.
-
Ik heb een test aangevraagd en opgestuurd voor 100 euro. Wil gewoon weten of mijn tuin okay is. Of niet. Maar ik ga nooit het advies van het RIVM opvolgen om fabriekseieren van mishandelde kippen te gaan eten. 😡 Echt schandalig dat ze de industrie en de boeren hun gang laten gaan en Nederlan decenia lang in een gifbelt lieten veranderen. Terwijl ze al die tijd weten dat forever chemicals niet verdwijnen maar stapelen. Niet alleen Chemours, Tata steel , Parenco/Smurfit, zijn fout bezig. Er zijn nog veel meer boosdoeners die gewoon blijven doorgaan om ons te vergiftigen. En ook dat de boeren en bloementelers nog steeds PFAS gif op het land mogen spuiten terwijl nu toch al een poosje duidelijk is dat het ons immuunsysteem ernstig aantast. Ook de overheid die dat toeliet en nog steeds niet ingrijpt is heel fout bezig. Lang leve de VVD, BBB, CDA en iedereen die de hand in de zakken van de rijke vriendjes stopt. 🤬 Het wordt de hoogste tijd dat alle PFAS en nare gifstoffen worden verboden.
-
Ships, had ik een heel bericht gemaakt. Is alles foetsie. @Liekie Bloedmijten of bloedluizen zijn niet zwart maar rood (volgezogen met bloed) of grijs. Ze zijn vooral s nachts actief. Lijkt me ook gek ok nu al een bloedluis explosie te hebben zo kort na al die koude nachten. Als dat wel het geval is ventileer je niet genoeg. Het is nu wel tijd om diverse voorzorgsmaatregelen te nemen en te monitoren. Als jullie graag willen weten wat ik zoal doe ter preventie , dan schrijf ik dat nog wel uit. @Jorieke123 goed idee van die tweede compostbak. Thanks. 🙏
-
Bij mij zijn er nu 3 kippen asn de keg. 1 Amrock heeft de hele winter doorgelegd. 1 Amrock had een winterpauze ingelast maar legt alweer een aantal weken. En sinds vorige week is ook mij Rode Island red (ook kriel) weer aan de leg. De oudere kippen laten nog op zich wachten. Maar met 3 die leggen hebben we al meer eieren dan we op kunnen. Geeft niks want het prachtige cadeautjes voor familie en zo.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.