Jump to content

Trea

Members
 • Posts

  261
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Trea

 1. Trea

  Slakkenring dhz

  Bedankt voor de biertip @Swa, dat klinkt goed. Slakken hebben een uitstekende neus voor voedsel. En ze klimmen met gemak over een rand van 4 cm dus boterbakjes/potjes ingraven hoeft niet zo precies. Wat ze ook graag eten: kippenmeel of kippenkorrels. Elke avond na het donker ga ik ff bij de kippen kijken of ze netjes op stok zitten en sinds kort ook controleren of er slakken zitten in de voerbakken (restje voer). Dat is een stuk makkelijker slakken vangen dan tussen de planten. Het aantal slakken is inmiddels flink gereduceerd.
 2. De oogst afgelopen week: druiven, appels, 1 courgette, 2 komkommers, tijm, oregano, dille, munt en snijbiet. Veel groenten groeien er dit jaar niet in mijn moestuintje en verhoogde bak. Mede door de loslopende kippen in de tuin. Maar omdat we dit jaar vrijwel alle weekenden ijverig bezig zijn in het klushuis van onze dochter.
 3. De hele week elke avond slakken gevangen in het donker. Ik ben er achter gekomen dat de slakken graag , nadat de zon onder is gegaan, op weg gaan naar de restjes kippenvoer in de voerbakken van de kippen. Kippenkorrels zijn een geweldig lokmiddel als je slakken wil vangen. Ik begon vorige week met 20 slakken op een avond en gister had ik er nog maar 2.
 4. Ik heb vandaag besloten dat mijn Red Island krielhaantje weg moet. 3 concerten op een ochtend is me toch iets te veel omdat het hok dicht bij de slaapkamer staat , verstoord hij mijn nachtrust. Hij is ook wat fors voor mijn ukkepukke Hollandse krielen en begint nu toch wel serieus achter de dames aan te lopen. Als iemand belangstelling heeft in een krielhaantje en in midden NL woont?. Stuur dan best een persoonlijk berichtje. Kwik is nu 4 1/2 maand oud een perfecte partner voor dames van 750 gr - 2 kg en gratis op te halen voor de liefhebber. Op die ochtendconcerten na is het een rustig beestje. Niet tam. Maar doet ook geen enkele poping om mij of anderen aan te vallen.
 5. Ooh @Jorieke. Wat naar. Niet dat je er nu iets aan hebt. Maar als je weer kipjes aanschaft zou ik eerst rondom stoeptegels leggen of een ‘slab’ maken met 30-50 cm volière gaas.
 6. 🤣lekker! Heb je inmiddels al wat Amrockjes die leggen @Mellie ?
 7. Mijn Red Island krielkuikens van eind april zijn inmiddels uitgegroeid tot 3 jonge kippen. 2 hennetjes en één haantje dat inmiddels op volle sterkte kraait in de ochtenduren. De info die ik kreeg van de eigenaar over dit ras/zijn kippen klopt. Het haantje kraait minder schel dan de andere krielhaantjes die ik had. En ik wordt niet wakker van van zijn ochtendritueel als ik alleen het dakraam openzet. De buren lijken er ook geen last van te hebben. Of hij zo tam blijft als hij nu (4 maanden) is zal nog moeten blijken. Maar ik zie nog helemaal geen vervelend haantjesgedrag. Hij lijkt zich te ontwikkelen als een echte gentleman en roept inmiddels de hennen als er iets lekkers te pikken is. Maar vervolgens stort hij zichzelf nog wel op de tweede etensbak als hij flink honger heeft en laat dan de dames niet voorgaan. De eerste etensbak is voor Ini mini. Nog altijd mijn hoofdkip.
 8. De kip op de foto is zeker een kip. Een kip kan een haan of een hen zijn. Wat een verklaring kan zijn is dat Bolle bijna aan de leg is, en de andere Amrocks nog niet.
 9. @Plukparadijs Ik heb zelf ook een kip die een beetje bangig was als jongste van de groep. Ze werd vooral gepest bij het op stok gaan en wilde ook niet bij de rest slapen. Dat is over gegaan nadat de ‘boss’ op een dag ineens verdwenen was. Maar met die info kun je niet veel. Het geeft wel aan dat als er iets veranderd in de toom dat een bangerik kan veranderen en zelfverzekerder kan worden. De bangerik moet je in ieder geval niet alleen apart zetten. Een nog ruimere ren met een aantal schuilplaatsen zou bijvoorbeeld kunnen helpen dat de bazige types zich minder vervelen en dat bangerik minder wordt gepest. Ze kan dan ook een prettigere plek zoeken om te schuilen. Ik heb al een aantal keer gelezen dat het echt helpt om de toom een tijd op te splitsen. De bange kip samen met een of twee andere kippen in een hok met een deel van de ren en de ergste twee of 3 bullebakken bij elkaar in een ander hok. Aparte groepjes maken werkt. Weer bij elkaar zetten werkt niet altijd. Soms kiezen mensen er daarom voor om de toom permanent op te splitsen. Als je gaat opsplitsen heb je misschien ook meer ren nodig. Hoe groot is je ren? Heb je er struiken in, zijn er schuilhoekjes?
 10. @Liekie Een eerste ei is voor een kip ook vaak een vreemde verassing. Als je een nepei in het legnest legt, komt t waarschijnlijk goed. Laat je de kippen vrij lopen? Dan kun je voor de zekerheid de kip opsluiten in de ren/hok zodat ze dicht bij het legnest blijft en niet op rare plaatsen in de tuin gaat leggen. Als ze eenmaal op de juiste plek legt, kun je haar weer loslaten.
 11. Trea

  bijen houden

  Hier voert de gemeente het maaisel wel af. De situatie is na 15 jaar iets verbeterd, maar niet noemenswaardig. Er zit waarschijnlijk gewoon te veel stikstof in de lucht om op die manier een bloemrijk arm grasland te creëren. Ze komen de laatste jaren (uitbesteding , kostenbesparingen ) ook met lomp grote tractoren 🚜 om te maaien, waardoor de bodem helemaal wordt dichtgereden. De vlinderstruik is gaan bloeien! Deze trekt ook altijd bijzonder veel bijen. .
 12. Ik heb geen overlast van muggen. Tegen ongedierte heb ik lavendel en tabakstelen in de legnesten. Maar wat nog beter helpt is m.i. dat er een frisse wind door het hok waait. Ze zeggen dat als de kippen op stok zitten je een tochtstroom precies over de zitstokken moet vermijden om luchtweginfecties te voorkomen. Maar veel lucht door het hok heen zorgt voor een goed binnenklimaat. Let er ook op dat je geen open water hebt (potten, badjes, gieters, vijvertjes) waar het water langer dan een week in staat. Dan wordt je bak water een muggen-broedplaats.
 13. Trea

  bijen houden

  We hebben diverse gifloze bloemen in de tuin. Veel bloesem en bollen in het voorjaar maar ook voorjaar/zomerbloeiers zoals lavendel, kamperfoelie , rudbeckia, kiwi, hortensia, margrieten, teunisbloemen, vlinderstruiken, puntwederik, sering, hondsdraf, lelies, en clematis. En een aantal waarvan ik de naam niet weet. Sommige zijn min of meer wild of verwilderd. We hebben in onze tuin altijd al relatief veel vlinders, vliegen, bijen en hommels. De vliegen mn dankzij de kippen. Toch zien we dat het de laatste 10 jaar minder is geworden. En we willen het tij graag helpen keren. Dus komt er sowieso een simpel zelfgemaakt bijenhotel in onze tuin. Bij de gemeente ziet het er helaas wat minder interessant uit. Daar staat vooral gras en bramen. Het wil ze maar niet lukken om de grond serieus te verarmen.
 14. Trea

  bijen houden

  Hi Bert. Ik lees ff mee over bijen om 2 redenen. Mijn dochter heeft een buurman met bijenkasten en ik wil achter onze tuin in overleg met de gemeente een bijenhotel gaan plaatsen voor wilde bijen. Onze tuin (gifvrij) grenst aan een groenstrook met natuurlijk beheer. Gewoon fijn om de bijen een beetje te helpen.
 15. Mijn Hollandse krieltjes springen ook recht omhoog, om blauwe bessen uit de struik te plukken. Verschillende rassen schijnen wel vaker niet gezellig samen te kunnen leven. Ja, elk ras is weer anders en elke individuele kip heeft ook weer eigen trekjes. Als het zoveel onrust als bij jou is het verstandig om de kippen apart te houden. Dat blijkt wel. Ik zou nog eens op zoek gaan naar een paar paaseitjes. De kippen durfde ze waarschijnlijk niet in het hok te leggen en hebben daarvoor wellicht een ander plekje voor uitgezocht. Bij mij zijn de kippen trouwens overdag wel vaak even in het hok voor een middagdutje. Vanochtend hoorde ik alvast een voorzichtige kukel van mijn haantje in de dop. Kwik is er vroeg bij met 10 weken.
 16. Ik heb meestal ook maar 1-2 eitjes per dag met 3 oude kippendametjes en 2 jonge hennen. Voor de nieuwe aanwinst gaat leggen zitten we vermoedelijk in oktober. So be it. Ik heb ze niet alleen voor de productie maar ook omdat ik het gezellig vind om kippen in de tuin te hebben lopen. Veel oude rassen en sierrassen leggen maar 100 tot 180 eitjes per jaar. En als een hen ouder wordt gaat daar jaarlijks ook nog heea vanaf. De leghybrides met > 320 eieren per jaar worden elke 2 jaar vervangen om maximaal te produceren. En als je die oud laat worden krijgen ze l vaak gezondheidsproblemen (daar zijn ze niet op gefokt).
 17. Ik weet niet if het advies van JaneDoe wel zo verstandig is. Een kooi met veel lucht okay. Maar volgens mij moet je er voor zorgen dat ze altijd water kunnen drinken. Zeker in de zomer. En ook tenminste een keer per dag ruim voldoende voedsel aanbieden. Ik gebruik nooit zulke rigoreuze methodes. Gewoon de broedse kip een paar keer uit t nest kiepen overdag en zorgen dat ze snachts op stok slaapt door t legnest tegen de avond af te sluiten. Bijvoorbeeld met een plank of een stuk gaas. Niet vergeten het leghok na het donker weer open te maken voor de andere leghennen . Zo duurt t misschien wat langer , maar ik vind dat opsluiten in een kooi gewoon geen prettig idee.
 18. @Mellie Je kan proberen ze een tijdlang helemaal geen extrema’s te geven. Alleen legmeel/korrel. Op andere forums zie ik dat advies vaak voorbij komen. @RoosDeTuinier Hennen die nog maar net aan de leg zijn hebben vaak issues met eieren leggen. Windeieren zijn de eerste weken heel normaal. Ook wild leggen komt vaak voor. En de eitjes zijn meestal vrij klein en soms zelfs zo klein als een vogeleitje.
 19. Ik heb zelf ook geen knuffelkippen. Ik heb er wel heea over gelezen op BYC . Maar ik heb nooit serieus geprobeerd om ze tam te maken omdat ik daar het geduld niet voor heb. Ik had wel een kip die altijd op de schommelstok sprong om een traktatie uit mijn hand te eten. En een kipje dat goed tam is, is niet grootgebracht door een kloek maar door een kippenliefhebber (uit de broedmachine). Een paar tips. - ga elke dag tenminste een uur in de ren zitten tussen de kippen. Met je mobiel, een leesboek of zo, en om te kijken naar je kippen. - geef ze iets lekkers uit je hand of leg het op je schoot of direct naast je op de stoel. Lekkere traktaties kunnen bv ook stukjes fruit, stukjes spaghetti, rijstkorrels, brood of gemengd graan zijn. - benader de kippen op ooghoogte, nooit van bovenaf. Van bovenaf ben je een bedreiging. Ga dus op je knieën voor je kippen. 🤣 - koop een broedmachine en bevruchte eieren, en voedt de kuikens zelf op. Pak ze veel op , houdt ze rustig tegen je aan , maar niet tegen hun zin. - kies alleen rassen waarvan bekend is dat het tamme knuffelkippen zijn : hier is een lijstje van internet. Maar of dat helemaal klopt? wownieuws.nl/top-10-meest-tamme-kippenrassen/
 20. Jak, nee. zitten er bij jou echt wolven met jongen @Jane Doe. Grote griezels. Die had ik echt niet uit mijn ren durven jagen. Ik begrijp helemaal niet dat er mensen zijn die zulke enge beesten weer graag terug zien in Nederland. Misschien te vaak roodkapje gelezen, maar van mij hadden ze in Rusland mogen blijven.
 21. Bij nadere inspectie toch wat meer knaagsporen gevonden. Waarschijnlijk heeft de vos eerst op zijn gemakje een tijd lopen knagen. Ik heb t nu opgelost door er een stuk met stevig 16mm volieregaas tegenaan te maken. Bedankt voor de tip Ian, maar dit leek ons toch een betere oplossing. Probleem met een gevangen vos is dat hij elders moer worden losgelaten. En zijn plek wordt tzt toch weer ingenomen door ander exemplaar. Ik wil liever niet contnu een vossenval in de tuin.
 22. Iets beter nieuws: 😅 Het 3e kuiken had zich goed verstopt en is weer boven water! Dank voor de tip Ian. Ik ga dat eens bestuderen en kijken waar ik die eventueel kan plaatsen. Ik ben eigenlijk best blij dat ik de vos in de ren betrapte voor hij meer schade had aangericht. Als ik niet wakker was geworden was de schade zeker groter geweest. Een dode kip is verdrietig maar niet het einde van de wereld. Omdat vossen aan surplus killing doen en omdat hij ook niet zomaar weer naar buiten had gekund had het aantal slachtoffers veel groter kunnen zijn.
 23. Tja, ik praat ook tegen mijn kipjes. Maar een intelligent gesprek wil maar niet lukken. Hier vandaag heel treurig nieuws. Ik hoorde vanmorgen kort na zonsopgang een aanhoudend vreemd en verontrustend geluid van mijn kippen. Ik ging naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. Een vos in de ren! Het automatische kippenluikje was opengegaan. Maar de meeste kippen zaten nog in het hok. Een van mijn hollandse krieltjes lag dood in de ren. Ik heb de deuren open gezet om de kippen de kans te geven te ontsnappen en ging de ren in om de vos te verjagen. Waarschijnlijk heb ik een kuiken gered die ook in de ren was. Helaas één kuiken niet teruggevonden. Zo blij dat ik wakker werd en naar buiten ging om te zien waarom de kippen ongewone geluiden maakten. Er waren geen graafsporen. Geen gaten in het gaas en in de netten. Een strak en sterk roofvogelnet boven/achter het hok, dat roofdieren zou moeten tegenhouden om binnen te komen, zat een beetje los. De spandraad was gebroken (verweerd na 5 jaar?). Hoe dan ook, de vos is waarschijnlijk op die manier binnengekomen. Er is dus werk aan de winkel. Voor nu hebben we wat los gaas met stenen op het hok, tegen de ren gezet, om een volgend makkelijk bezoek te blokkeren. Ik hoop dat de vos zo in paniek raakte toen hij door mij werd opgejaagd/ door het dak met kattennet probeerde te komen (maar dat niet kon) , dat hij mijn kippen niet nog een keer wil bezoeken. 🦊
 24. Eiwitrijker voedsel, maar dan voor kippen, zoals kuikenvoer , schijnt ook goed te zijn. Ik geef dat tijdens de rui meestal gemengd met gewoon kippenmeel. Ik heb eigenlijk nooit meer kippen die zwaar in de rui zijn. (Afkloppen). Maar ik heb ook geen kippen die veel eieren leggen. En de rui gaat meestal geleidelijk. Nu heb ik ook maar een kipje in de rui. Mijn kippen zaten al grotendeels op kuikenvoer vanwege de kuikens.
×
×
 • Create New...