Jump to content

Trea

Members
 • Content Count

  169
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Bennekom

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Mellie, wat ik zou doen: voor je Serama 1 hennetje bijkopen. Dat is voor haar fijner dan 2 indringers. 17,50 voor een ras-hennetje dat net aan de leg is (of ca. 5 maanden oud niet duur. Het is voor veel kippenrassen en oudere kippen normaal om in deze tijd van het jaar minder te gaan leggen of zelfs helemaal te stoppen met leggen en dan pas in het voorjaar weer te beginnen. Volgend jaar zou ik in het voorjaar een doosje broedeitjes van de amrock kriel kopen als een van je kippen weer broeds wordt. Een broedei kost meestal maar 1 euro /stuk. En een broedse hen met kuikens is erg leuk en weinig werk. Wel slim om ff in te lezen wat handig is om het proces in goede banen te leiden.
 2. Hier zitten ook regelmatig vossen. Onze buren zijn daarom na twee moordpartijen helemaal gestopt met kippen en konijnen. Vossen moorden vaak zoveel ze kunnen en laten dan hun prooien deels liggen. En dan bedoel ik niet een stukje maar hele prooien 🦊 Het zou misschien ook een gemene of verwilderde hond kunnen zijn geweest? 🐶 . Een camera kan in zo’n misschien iets meer vertellen. Maar dat hoeft nu niet meer dus. Fijn dat t schrikdraad zo goed werkt. Prachtig trouwens dat woord: poelepetaten. Dat klinkt veel mooier dan parelhoenders! 😍
 3. Ik vind het een heel mooie oplossing zo Jorieke! Alleen moeten er nu geen vossen langs gaan komen die onder de panelen gaan graven. Maar dat zou natuurlijk wel erg toevallig zijn.
 4. Vandaag zag ik hier een echte grote buizerd in de lucht op zoek naar voedsel. Met wat Tielse flipje zei denk ik nu dat die buizerd mogelijk de boosdoener is die mijn kleine krielkipje te grazen heeft genomen. Ik ga de kippen nog zeker een week opgesloten houden omdat ik vrees dat hij nog terugkomt. Op dit moment ben ik erg blij dat ik een prima ren voor ze heb met veel schuilplaatsen en overdekt met stevig kattennet. p.s. heeft Iemand hier een idee wanneer het weer redelijk veilig is om de kippen los te laten kn de tuin?
 5. Bedankt @fre3ke dat je dit hebt geprobeerd. Ik verf mijn haren ook al jaren met pure henna. Eerst voor de rode gloed en later ook om de grijze haren weg te werken. Ooit een hele kilo gekocht voor weinig geld via een online drogist. Toevallig omdat de Turkse winkel waar ik henna kocht een keer was uitverkocht. Daar doe ik nu al jaren mee. Het verven met henna pakt nog steeds goed uit omdat ik nog geen 10% grijze haren heb. Ik meng de henna al een paar jaar met koffieextract (oploskoffie) . Daardoor worden de grijze haren iets minder oranje. Maar nog wel te oranje voor 30% - 50%? grijs. Als mijn haren erg grijs worden wil ik daarom een andere ‘truc’ gaan proberen. Heel kort in laten werken. Ik heb enkele stugge grijze haren waar de henna minder goed op pakt. Die worden niet oranje maar iets dat ik zou omschrijven als roodblond of goudblond. Als de middelste haarstreng. Dus ik verwacht dat met korte tijd kleuren (15 minuten?) je t grijs weghaalt en t haar dan roodblond van kleur wordt. Iemand dit al eens geprobeerd?
 6. De rode wouw heb ik hier nog nooit gezien. Maar in NO Frankrijk komt die wel vaak voor. Even opgezocht. Is zowel een aaseter als een echte jager. Maar het is niet duidelijk of hij ook kippen pakt. https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rode-wouw Wordt in Oostelijk Nederland ook steeds vaker gezien. https://waarneming.nl/species/12/observations/?page=4 @tielse flipje Dat buizerds zo vaak levende kippen pakken verbaasd mij. Ik wist wel dat ze er vaak als de kippen bij zijn om door een havik gedode kip verder op te eten. Het lijkt er op dat we (onze kippen) steeds vaker moeten vrezen voor roofdieren. Jagende buizerds, wouwen, steeds meer vossen, wolven en sinds kort ook wasberen die simpele slotjes open kunnen maken met hun behendige handjes. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/20/nederland-is-een-ideaal-wasberenland-a3984573
 7. @Jorieke123 Kattennet -versterkt (bv zooplus) is heel geschikt tegen roofvogels. Je kan dat ook goed spannen en gaat lang mee. Alleen ratten en andere sterke knagers komen daar misschien doorheen. Bij mij is er nog nooit iets doorgekomen. In nederland zijn het vrijwel altijd haviken die kippen pakken. Alleen kleine krieltjes kunnen ook door een sperwer te grazen worden genomen. Verreweg de meeste buizerds pakken geen levende prooien maar een enkeling schijnt dat heel soms wel te doen.
 8. @Jorieke123 bah, wat rot voor je. Een havik blijft terugkomen tot er geen prooi meer is of tot de prooi onbereikbaar is. Daarna gaat hij weer verder. Als je de kippen minimaal een week op kan sluiten is het daarna weer ‘veilig’. Als het hok/de overdekte ren te klein zijn kun je supersnel een tijdelijke ren bouwen met gaas panelen en tie wraps. Die zijn niet goedkoop in aanschaf maar kunnen altijd weer van pas komen voor vele doeleinden. @Mellie ooh wat vervelend. Wat ook kan ipv branden is stomen. Wel zo veilig en ook effectief.
 9. Ik ben alweer aan het nadenken over uitbreiding in de lente. Dan wil ik er liever geen broedse mutsen bij , maar wel een paar kleine gezellige dametjes die liefst ook in de winter eieren leggen. De speurtocht brengt me bij Rhode island red en de Amrock kriel. Ook al zijn ze veel groter dan mijn Hollandse krielen. De Vorwerk en Auracana kriel vind ik ook wel interessant. De laatste passen beter qua gewicht maar zijn helaas geen winterleggers. Eens kijken wat er hier in de buurt voor broedeitjes te koop zijn straks. Heeft een van jullie toevallig ervaring met een van deze rassen?
 10. Ik ben sinds vorige week een kipje kwijt. De oudste hen (6 jaar) die bovenaan in de pikorde stond. Ze is niet teruggekomen nadat ze vrijliepen 😢 . Wat er is gebeurd? Geen idee . Helemaal niks teruggevonden. Geen roofdier gezien. De buurt (WhatsApp groep) heeft ook niks gezien. De kipjes waren wel een dag of twee uit hun doen. Maar de rust is nu weer terug en de tweede in rang heeft inmiddels haar plek ingenomen als chief in command.
 11. Als je goedkoop wil zou ik eerder een tweedehands speelhuisjes (3 kippen) of n schuurtje (6 kippen) kopen dan n mini kippenhok. Houten speelhuisjes en schuurtjes zijn iha goed aan te passen. Grote en stevige prefab kippenhokken zijn best duur. De goedkope zijn vaak zo slecht dat ze snel gaan lekken. De ventilatie is vaak veel te weinig, de zitstokken te laag en er zit vaak niet eens een raam in. Een tweedehands kippenhok is niet slim. Kans is groot dat er bloedluiseitjes in zitten. Zelf bouwen is natuurlijk het mooist als je handig bent. Maar zeker niet goedkoop als je alles nieuw koopt. Tip: kijk eens op backyard chickens voor inspiratie.
 12. Met een hoge ommuurde valt t misschien wel mee. Maar in de stad komen vossen, loslopende honden en haviken ook voor. Wel minder risico, m.n. door de drukte overdag. Dus je hebt inderdaad minder te vrezen dan op een volkstuin. SNachts goed opsluiten zou ik iig wel doen.
 13. Ik heb 8 hele kleine krielkippen in een hok/kleine ren met dak combi van ca 3 m x 85 cm en 1,15 m hoog waar 2 legnesten aanhangen. Het deel waar ze slapen (zitstokken) is ca 105 x 85 cm. Daaraan zit een uitloopren van ca 15 m2 dat met kattennet is overspannen tegen roofvogels/vossen. Voor 6 gewone kippen zou ik het zeker groter maken. Als je het hok in de ren wil zetten kun je 2 dingen doen: de ren goed roofdierproef maken (ook van boven en onder de grond) of een groter hok maken en het kippenluikje pas open maken nadat de zon op is en weer dicht maken voor het donker. Aan/rondom het hok maak je dan een ren voor overdag. Met voldoende schuilplekken, zodat ze niet direct ten prooi vallen aan havikken of andere brutale roofdieren. Wat misschien ook kan is om ze echt vrij te laten lopen?. Mijn uitloopren is niet echt roofdierproef. Daarom kunnen ze daar pas naartoe als de zon op is, via een automatisch kippenluikje. Ze mogen vaak een paar uur vrij lopen als er iemand thuis is. De grootte van het hok wordt, als ze altijd naar een deels overdekte ren kunnen, vooral bepaald door de ruimte die nodig is voor de zitstokken. Voor 6 gewone kippen heb je bv ca 2 meter (of 2x1 meter) zitstok nodig en het is ook fijn als ze wat bewegingsruimte hebben als het al licht is en jij ligt nog te slapen. De zitstok kun je het best zo plaatsen dat ze nergens met hun vleugels of staarten tegen de wanden aankomen (ivm bloedluis). Je ‘moet’ het deel waar ze slapen echt zo veilig maken dat er geen roofdieren in kunnen. Anders zijn (vroeger of later) op een keer je kippen dood/weg. Volieregaas voor het open deel en voor ventilatie, rondom stoeptegels of ingegraven gaas en een royaal dak is daarvoor echt een must. Ga je zelf een hok bouwen? Tip: lees wat meer over kippen bij levendehave.nl
 14. Trea

  Hen of haan?

  Ja, ik zie bij uitvergroten nu ook puntige veren in de hals. Dus ff terug naar de verkoper. Als hij/zij ze heeft verkocht voor hennen mag je verwachten dat je ze om mag ruilen voor echte dames,
 15. Trea

  Hen of haan?

  De linker is sowieso een hen. Maar de andere twee misschien ook. Meestal ga je met ca 12 tot 14 weken wel puntige veren zien bij de staart. Er is best wel variatie in kamgrote en lellen mogelijk bij individuele hennen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...