Jump to content

Trea

Members
 • Content Count

  233
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Bennekom

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik geef wel meel en inderdaad, de lekkere stukjes worden er uit gepikt. Wat overblijft meng ik met water, een beetje yoghurt en een scheutje appelazijn ( of soms iets anders). Dat papje eten ze dan wel weer.
 2. Ik gebruik die truc ‘voeren / iets lekkers geven ook al jaren om de kippetjes weer in de ren te krijgen. Als ze daar in zijn dan gaan ze vanzelf t hok in tegen zonsondergang. (Auto deurtje) . De eerste week moet je dat consequent toepassen en daarna snappen ze de truc ook nog als t een keer niet uitkomt. Dat voeren met lekkers werkt zelfs als ze ver van huis zijn door erbij te roepen en in de handen te klappen. Het kan dan wel 10 minuten duren voor ze aan komen hobbelen. Maar het gebeurt zelden dat er een kipje niet op komt dagen. Waar ik mijn kippen voor wakker kan schudden: meelwormen, een beetje gekookte rijst , restje spaghetti, doperwten. De granenmix en brood zijn ook oké maar toch wel 2e keus.
 3. Pizza dozen van de Pizzeria bevatten iets wat zorgt voor thermische isolatie waardoor ze ook niet bij oud papier mogen. Mijn kippen eten wel eens van het karton. Ik zou daarom liever geen pizzadozen gebruiken. Ik leg het karton van de wijndozen ook met de binnenkant, zonder verf, naar boven omdat ik niet weet of de verf wel oké is.
 4. P.s. @Liekie sorry, de eerste vraag was ik vergeten te beantwoorden. Ik noem mijn hele bouwwerk met dak het hok. Een groot deel daarvan is eigenlijk bedoeld als ren. Maar dat heb ik dan weer zo dicht gemaakt dat het er zelden in regent (met een raam er schuin tegen aan de westkant). De bodem van de overdekte ren is zand. Bovenop speelzand en daaronder aarde (is bij mij vooral klei met leem). Rondom deze ren heb ik stoeptegels gelegd zodat er geen roofdieren naar binnen komen. Ook het aangebouwde stuk is met zand op de bodem. Het hokje dat bedoeld was als slaaphok heeft nu karton (uitgevouwen wijndozen) op de lade. Aan het hokje zitten 2 legnesten en daar zitten nu 2 mamma’s met 3 kuikens. Ik heb in het kleine hokje ook wel eens een dun laagje zand op de bodem gehad. Maar dat werkt niet heel goed omdat het blik erg glad is. De kippen zitten daar zelden. Soms wacht er een kip tot een andere hen klaar is met haar ei , om in hetzelfde nest haar ei erbij te kunnen leggen. En voor de kuikentjes was het een fijne uitloop ruimte voor de eerste week (waar ook het water en kuikenmeel stond) . Maar die gaan nu ook al liever naar buiten om in de aarde te kunnen wroeten. Zo was het hok deze winter (witte vlak is een raam): hier zie je het schuine raam. En ik had wat stro op t zand gelegd tegen de kou En op deze foto een besneeuwd hok en ren gemaakt van een partytent frame met roofvogelnet aan de bovenkant dat helemaal dicht gesneeuwd was. : En het hok in virgin state zoals het ca 10 jaar geleden was (gekocht voor 2 konijnen):
 5. YES! Het begin is er Roos. Tam maken is niet bij alle kippen mogelijk. Sommige rassen en sommige individuen houden gewoon niet van oppakken, op shootzitten en knuffelen. Een paar tips. - Uit je hand laten eten op ooghoogte met je kippen (kippen op tafel of jij op de grond). - Vermijd om over ze heen te gaan staan (dat is beangstigend voor veel kippen). - Elke dag een uurtje in de ren gaan zitten (chatten op je telefoon of met een boek) - rustig blijven, niks opdringen Niet dat ik dat allemaal doe hoor. Maar ik lees van anderen dat dat werkt. Succes!
 6. Iedereen heeft zo zijn eigen stokpaardjes als het gaat over bloedluizen. Ik kan wel iets zeggen over wat ik doe ter voorkoming van bloedluizen. Maar als je een ernstige uitbraak hebt zul je zwaardere middrleny in moeten zetten denk ik zo. De knoflook is vooral prima in het drinkwater (een aantal weken). Permanent schijnt t weinig zin te hebben. Ruikende lavendel en tabakstelen schijnen ook preventief iets te helpen. Heel veel licht en lucht , zeker in de zomermaanden is heel goed. Daar houden de rode bloedmijten niet van. Met veel, bedoel ik ook echt veel. Je kunt de gehele zuid en oostkant voorzien van voliere-gaas zodat het binnen extreem luchtig is. Zand op de bodem van het hok is beter dan strooisel. En verder gebruik ik diatomeeënaarde. Dat is makkelijk te googelen als je dasr meer over wil weten. Ik gebruik dat gemengd met zand in de zandbadderplek en als ‘verfpapje’ op de plekken waar rode bloedluizen zich kunnen verstoppen: kieren in het hout, zitstok, de wand rondom de zitstok, in de legnesten en ik leg een dun laagje zand met diatom onder de strooisellaag in de legnesten. Oh. En als laatste kun je een rolletje beschuitpapier vastmaken onder de zitstok om in de zomer wekelijks te monitoren of er al een paar bloedluizen in het hok zitten. Dan kun je ingrijpen (schoonmaken etc.) voor je een plaag krijgt. succes!
 7. Goeie tips. Lukt t al een beetje met een mengsel van meel en korrel Roos. Btw: Met graan tussendoor moet je een beetje oppassen. Dat vinden de meeste kippen veel lekkerder dan volledig voer (meel of korrel). Maar graan is mn bedoeld als bijvoer voor kippen de de hele dag kunnen scharrelen in vrijloop of een mega grote ren met plenty groen en insecten. Als je te veel graan geeft zonder dat ze veel in het groen scharrelen krijgen ze niet alle voeding binnen die ze nodig hebben (mineralen/vitaminen) . Je kippen kunnen dan ook te dik worden en ik heb van meer ervaren kippenhouders dat ze dan ook minder goed leggen. Nog meer ongevraagd advies voor wie daar op zit te wachten: Legmeel en legkorrel is ontwikkeld voor leghennen (in de industrie). Er zit soms veel kalk in en is minder geschikt voor een gemengde groep kippen en (sier)rassen die maar minder eieren leggen . Tot 2,5% kalk met grit er naast is dan beter. Kijk dus even op de zak wat er in zit en let op dat het voer nog vers is.
 8. @RoosDeTuinier De tip van Simon is goed. Er zijn nog een paar dingen die je kan proberen. - Is er een goed raam in het hok? Nee, maak dan een raam of een grote ventilatie opening waar licht door komt. Kippen houden er niet van om in een donker hok te lopen (desoriëntatie). - Laat de kippen eerst alleen aan het eind van de middag /begin avond los. Ze gaan meestal vanzelf weer naar binnen voor het donker als het hok vertrouwd is voor ze. - Maak met een paar gaas panelen een tijdelijke kleine ren. Dat is makkelijker tot ze t kunstje kennen. En die gaaspanelen komen altijd weer ooit van pas. - zorg voor een fijn binnenklimaat in het hok. Als het warm is vinden kippen het vaak fijner om buiten te slapen dan in een bedompt en slecht geventileerd hok.
 9. Ik heb wel eens zoiets gelezen over een slechtziende kip. Kan het dat jouw kip niet goed ziet? Loopt ze wel eens tegen dingen op. Heeft ze moeite om eten te vinden? Verder heb ik geen idee. Maar ook bij kippen zijn er slimmere en dommere typetjes . Maar zo dom 🤷🏻‍♀️?
 10. Prachtig hok 😍 en mooie kipjes 😍. Veel plezier er mee. Wat ik meteen zou doen is om Pluk en Pop te leren om ook op stok te slapen. Dat is veel hygiënischer dan in strooisel slapen. En is iets dat de meeste kippen van nature doen als je ze een fijne zitstok geeft. Een goede hoogte is meestal op 20 - 60 cm vanaf de grond. Veel kippen houden van hoge zitstokken maar misschien hebben Orpies liever een lage stok? Is de stok een beetje plat? Gebruik beter geen ronde zitstokken en schuur scherpe hoekjes goed af. Heb je eventueel een lagere / plattere zitstok voor ze? Laat ze een week oefenen en daarna zet je ze daarop als ze gaan / of al slapen. Met een week of twee snappen ze wel wat de bedoeling is. Onder de zitstok kun je een bv een stuk karton leggen of een poepbord maken om makkelijk schoon te maken. Zand Strooisel op de bodem is nergens voor nodig. Kippen zijn geen varkens of zo en slapen niet meer op de grond als ze kuiken af zijn (behalve zijdehoenders en andere uitzonderingen). Ik heb zand op de bodem van het hok. Dat is met een harkje eenvoudig schoon te maken en hoef je niet of mogelijk maar eens in t jaar te vervangen. Alleen in de vrieskou doe ik een laag stro tegen de kou. De hoeveelheid poep is het hok is minimaal met kippen die altijd naar buiten kunnen zolang t licht is in combinatie met een goed poepbord. Legnest Je kan bv een kattenbak met een strooisellaag als legnest gebruiken. Maar een andere bak, een doos 📦 of een speciaal hokje kan ook. Onder een poepbord is vaak een handige plek. Zolang ze er maar niet bovenop gaan slapen en het een schemerig knus plekje is. Ik heb een mix van houtschaafsel en hooi op een dun laagje zand gemengd met diatom.
 11. Het was gister weer ouderwets druk in outlet center Roermond (hoorde ik van kennis die daar woont). Dus ik denk dat t wel meevalt met die quarantaine. Mogelijk houden de Duitsers zich totaal niet aan de richtlijnen. Of het kan ook nog dat de regels per deelstaat erg verschillen?
 12. @Mellie Mooi dat t gelukt is om zulke mooi kipjes te kopen! Veel plezier er mee! Dit jaar was voor meer mensen toch wel een pechjaar. Ik had er ook maar 3 uit 10 en ik denk nu ook minstens 1 haantje te hebben. De kammetjes laten zich nu een beetje zien. @Charly waarom wachten tot de winter. Dat zou voor mij nog lastiger zijn dan om nu eieren in te leggen. Omdat winter kuikens pas naar buiten kunnen als t warm wordt in het voorjaar. En ik geen verwarmde schuur of garage heb. Ik vermoed een haantje en een hennetje op deze foto’s.
 13. En @Mellie heb je nog een uitstapje gemaakt naar De? Of al bedacht wat je dit broedseizoen nog wil proberen? Voor natuurbroed is het broedseizoen tot eind juni. En ik had ook ooit kuikens (kriel) van juli. Dat kan ook nog. Onze kippen hoeven niet te kunnen leven met wat de natuur ze biedt. Als ze maar goed volgroeid zijn als t weer gaat vriezen.
 14. Trea

  Pekingeenden

  Wat een prachtige eendjes Jorieke. Ik heb er vorig jaar serieus over gedacht om wat eenden bij de sloot te gaan houden (wel bijvoederen maar in principe voor verwildering). Maar jonge eendjes zouden het hier niet overleven met enkele buren met roofkatten. En er kwamen hier ook wel eens vossen bij de sloot. Verder weet ik niet wat de gemeente zou doen. De sloot met naastliggende groen strook is namelijk niet van mijzelf. En het zijn vaak lompe , ingehuurde gasten die komen voor onderhoud aan/bij de sloot. Ik heb er daarom ook maar weer serieus van af gezien.
 15. 1 x in het voorjaar en 1x in de zomer. Ik smeer de zitstokken / de binnenkant van het hok / m.n. rondom de zitstokken / de binnenkant van de legnest hokjes 2 x per jaar in met een kwast (papje maken met water). De kieren in het hout smeer ik goed vol. De zitstokken en de aanhechting krijgen een dubbele laag. Tussendoor , als ik het hok schoonmaak controleer ik of er nog genoeg op zit en werk evt wat bij, tot het weer gaat vriezen. Verder heb ik een laagje zand met diatomeeenaarde onder het strooisel in de legnesten en meng ik diatom door het zand waar ze graag in zand badderen. Ik heb niet zoveel nodig omdat mijn hok klein is (krielkipjes) en grotendeels bestaat uit gaas. De 3 kuikens groeien lekker door en alles loopt nu samen in de ren.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...