Jump to content

Trea

Members
 • Content Count

  138
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Bennekom

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Trea

  17 juni 2020

  @Noompi Ja waarschijnlijk lusten kippen graag slakken. Ik heb er in ieder geval geen last meer van sinds mijn kipjes vaak vrij rondlopen in de tuin. Ze zijn ook handig in de aardappels en andere stevige gewassen (wel 3 stokjes om nieuwe planten zetten tegen graven). Maar moestuinieren en vrije uitloopkippen is toch wel lastig combineren. Er is ook een topic ‘kippen in de moestuin’ . Handig als je vragen hebt over kippen.
 2. Er kunnen allerlei redenen zijn dat de kippen niet of niet goed leggen. - broeds zijn (hele dag in t nest en een keer per dag eten, poepen en ff de benen strekken) - stress (te kleine hok of ren) - te dik (hele dag toegang tot eiwitrijk voedsel en weinig beweging) - parasieten (wormen, bloedluis) - oude kippen (weet je zeker dat ze nog maar 2 jaar oud zijn?) Probeer te achterhalen wat er mis kan zijn. Ik heb t idee dat ze waarschijnlijk hardnekkig broeds zijn. Hebben ze kale buiken? Sluit de legnesten af als ze alle 3 niet leggen zorg dat ze op stok gaan slapen. Lekker de wind eronder helpt.
 3. @Mellie Mijn kipjes worden ook regelmatig broeds. Wat bij mij helpt: de broedse kip zoveel mogelijk uit het nest jagen en alle eieren weghalen. De legnesten afsluiten een uur voor het donker wordt en als ik dat vergeet de broedse kip op stok zetten. Ik kan mijn kippen goed uit elkaar houden behalve 2 zwarte. Daarom heb ik een zwarte nu gemerkt met een beetje verf in de staat. Dus ik heb meestal snel door als / wie er broeds is. Meer dan 2 uur in een legnest is altijd broeds. Met zijdehoenders en sommige andere rassen/individuen kan het erg hardnekkig zijn. Dat zijdehoenders nestslapers zijn maakt t extra lastig natuurlijk. Ik weet dat er een methode is om broedse kippen in een hondenbench te zetten waar de bodem /plank uit is gehaald. De bench op stenen te zetten zodat de onderkant koel en luchtig is. De hardnekkige broedse kippen zijn dan met een dag of 2 / 3 weer ‘back to normal’.
 4. @Charly wat naar zo’n zieke kip. Ik heb zelf niet zoveel ervaring met zieke kippen, maar al wel veel verhalen gelezen over kippen die bij de dierenarts komen en dan antibiotica (AB) krijgen. Vaak helpt dat niet eens op de lange termijn. De natuurlijke afweer raakt verstoort door AB. Biologisch eten, veel ruimte, goede ventilatie, controle op bloedluis (diatom), en vers water zijn m.i. belangrijke ingrediënten voor gezonde kippen. Maar ook daarmee gaat t niet altijd goed. De paar keer dat ik zieke kippen had ben ik er niet mee naar de dierenarts gegaan. En de kippen groeide er vanzelf overheen. Alleen met kuikens die ik net had aangekocht is dat wel eens misgegaan. Ik heb nu een kipje dat al een paar weken een bleke kam heeft en als eerste op stok zit. Verder is er niks aan te zien, ook niet onder de veren. Ze is gedegradeerd tot laagste in de pikorde en gedraagt zich wat bangig als er wat met eten wordt gestrooid. Ik vertrouw het niet maar wacht gewoon af wat er gebeurt. Ze ziet er iig niet uit of ze pijn heeft. Hopelijk wordt ze vanzelf weer beter.
 5. He wat een naar verhaal Nasuada en Jorieke. Dort me denken aan een tv programma wat ik een paar jaar terug heb gezien (Zembla geloof ik) waar ze lieten zien dat veel misgeboortes kunnen ontstaan door GMO voedsel (zwaar bespoten soja uit Brazilië ).
 6. Nee. Er zitten al gebroken maïskorrels in het kippenmeel en de gemengde granen die ik ze geef (van de Welkoop biologisch). Mais schijnt snel dik te maken, dus ik zou dat niet te veel geven als het ook al in het voer zit. Er zijn mensen die beweren dat het in de vrieskou wel heel prima is als extraatje. Afgelopen winter gaf ik als extra’s gedroogde meelwormen en hennepzaad (voor vogels). Dat schijnt goed te zijn om ze makkelijker door de rui te laten komen en vergroot de kans op doorleggen in de winter. Misschien bereik je met mais hetzelfde?
 7. Normale situatie: Kippen een poos los in de tuin. Via de ren en kippen luikje kunnen ze zelf weer naar het kippenhok. Doen ze netjes zelf voor het donker. Een chicken guard zorgt voor een veilige opsluiting. Gister vergeten de deur van de ren op de haak te zetten. De deur was dicht gewaaid. 💨 Gelukkig ging ik even kijken voor het donker begon te worden. 4 kippen waren binnen. 3 stonden bij de rendeur te wachten. 😁 Maar een kipje was zoek. Het jongste van stel. Na wat speurwerk vond ik haar op ca 3,5 meter hoogte in de perenboom. 🌳 Met een lange bamboe stok heb ik haar uit de boom gebonjourd. Pfff. Want als kippen de smaak van in de boom slapen te pakken krijgen, is het lastig ze dat weer af te leren.
 8. Herkenbaar. Wij hebben een hout skelet bouw woning met bakstenen buitenkant om die reden. Alleen in het topje (zolder) mochten we een stukje hout aan de buitenkant laten zien. Maar het is destijds wel gelukt en ondanks de consessies zijn we er erg blij mee. We hebben het huis heel eenvoudig gehouden zonder luxe badkamer, keuken etc. Een gemeente mag houtskelet of strobouw niet verbieden. Alleen zeiken over goothoogte, zichtbare materialen e.d. En het moet natuurlijk voldoen aan de regels van het bouwbesluit.
 9. Ja, met tuinnet. Maar daar raakten zangvogels in verstrikt. Dus dat doen we niet meer. We hangen nu cd’s in de kersenboom. Maar dat helpt ook niet echt. Verder gebruiken we oude konijnenhekjes om duiven en kippen uit de mini moestuin te houden. En preventief tegen bloedluis bij de kippen en bij de bestrijding van mieren onder het terras gebruiken we diatomeeënaarde. Larven die uit de eitjes kruipen maken zichzelf daarop stuk. We geven zieke bomen de kans om zelf beter te worden door uit van het zelfherstellend vermogen en natuurlijk evenwicht. Ik verbaas me er soms over hoe een boom (abrikoos / pruim) soms ziek lijkt en dan 2 jaar later toch weer volop meedoet. Dit doen we ook met de kippen. We geven ze scharrel ruimte en biologisch voer. Ze zijn iha supergezond en bij ziekte gaat er sowieso geen antibiotica in. De enige kipjes die bij mij dood gingen waren kuikens die van een fokker kwamen. En 2 kuikens uit eigen natuurbroed die door een rat zijn gepakt.
 10. Trea

  Eieren foetsie

  Als je misschien ratten hebt moet je ook oppassen met kuikens. Ik ben ooit 2 kuikens kwijtgeraakt aan een rottige rat die een gat had geknaagd door het roofvogelnet. Een paar jaar later wist een rat onder het gaas door de grond (bij wortels) in de ren te komen. Gelukkig had ik die wel op tijd in de smiezen.
 11. @Mellie meestal gaan de hennen weer aan de leg kort nadat ze hun kroost hebben verlaten. Vaak is dat als de kuikens een week of 8 zijn. @Nasuada Test: Als een ei met een sneltreinvaart naar beneden gaat is het vers. Gaat het langzaam dan is het al vrij oud (twijfelachtig) en als het ei blijft zweven of drijven is het bedorven. Maar als je een omelet wil maken , de eieren voor de zekerheid stukslaan in een apart bakje. Ik heb een keer een ei gehad dat er van buiten al vreemd gekleurd uitzag maar wel de waterproef doorkwam. Dat ei bleek echt niet oke. Ik heb witte eieren dan zie je schaalverkleuringen beter.
 12. Een hele oogst van de vroege kers ( - minus een paar kilo die we zelf konden plukken en eten ) weggegeven aan een bonte verzameling vogels 🦅 . De merels, duiven, eksters, een kauwtje, vlaamse gaai, een bonte specht en onze dochter + vriend waren heel blij met de kersen. En de kippen waren blij met wat er op de grond viel. Vorig weekend werden de eerste kersen rijp. Gisteravond was er al geen kers meer te bekennen.
 13. Klinkt leuk pinksterblom. Wij (mijn man en ik) hebben een tuin van maar ca 240m2 met daarin een mini moestuin , een natuurlijke bloementuin , grasveld en boomgaard. Achter onze tuin ligt een natuurlijke groenstrook en een beekje. Zodat het meer lijkt dan het is. De tuin is inmiddels 15 jaar jong en een heerlijke plek om te genieten van de planten, allerlei vogels, insecten en heel veel fruit. We zijn ooit begonnen met konijnen maar zijn daar ook weer mee gestopt omdat we ze niet bijzonder leuk vonden. Sinds 6 jaar lopen er kleine krielkippen in. Voor de kleine eitjes en een heleboel gezelligheid. 5 hollandse krieltjes en 3 wannabee doornikse krielen. Als er iemand thuis is mogen ze los. Anders niet vanwege roofdieren (m.n. vos en hond). Dan blijven ze in het hok + ren (3m2 + 15 m2) . Kippen zorgen inderdaad voor minder insecten 🕷 🦟 en zo. Ze eten ook kikkertjes en salamandertjes helaas. Gister hadden we merels, duiven, een ekster, een Vlaamse gaai en een bonte specht in onze vroege kers 🍒 (Napoleon). Zelf kregen we nauwelijks kans om kersen te eten en vandaag waren ze allemaal op. Verder hebben we een zomerkers, peer, 3 appels , pruim, abrikoos, druif, diverse bessenstruiken, een mooie kiwi die niet echt tweeslachtig blijkt te zijn en een perzik die al 10 jaar sputtert en inmiddels alleen nog uitloopt op de onderstam. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kopen zo weinig mogelijk spul uit de gangbare tuincentra waardoor het er niet gelikt uit ziet. Maar er is wel volop leven in de tuin.
 14. Lekker bezig geweest met een update van mijn hok. Dat is niet verbouwd maar ziet er wel heel anders uit na een behandeling met een zwarte schimmel en lijnolie. foto 1 en 2 het hok na 8 jaar weer en wind met wat verbeteringen en uitbreiding (2015). foto 3 en 4 na behandeling met fungi force (eerst afborstelen en licht schuren) De fungi force is een natuurlijk conserveringsmiddel.
 15. He @Mellie wat naar dat Doedel het niet heeft gered. Het is dus niet echt duidelijk wat er precies aan de hand is? Een kropverstopping of Marek ? Als je eenmaal Marek in je toom hebt, kun je (m.i) de toom het beste laten uitsterven of steeds geënte kippen kopen. Een middenweg bestaat bestaat niet zover ik weet. 2 jaar terug, was het gezond houden van mijn toom, een reden om bevruchte eieren te kopen zodat er geen risico was voor besmetting. Als je besluit om door te gaan met deze toom is het helaas niet handig er ongeënte kuikens bij te kopen of om eieren uit te broeden.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...