Jump to content

Trea

Members
 • Posts

  315
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Bennekom

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Je hebt gelijk. Ze kunnen het niet hard maken. Dus formuleren ze het zo. Maar ik vermoed dat ze zoiets (lijkt erop) niet voor niets beweren.
 2. Het ging er niet om dat er microplastics zijn gevonden. Die zitten inderdaad al overal. Maar dat die gasten in de fabriek te lui zijn / of dat de bazen die de gasten in de fabriek te veel onder druk zetten . Met als gevolg dat ze het restafval samen met de plastic verpakking in de pelletmachine gooien. Ik vond dat echt van de gekke. Maar misschien wel tekenend dat extreme luiheid of nietsontziende winst belangrijker is dan de gevolgen van zulk gedrag, 🤬
 3. Vorige week stond er een artikel op nos.nl over plastic in veevoer. Ik vind dit best verontrustend. Het zou erin terecht komen omdat de gasten in de fabriek het onverkochte eten met verpakking en al in de pellet machines gooien. Plastic in vlees, bloed en melk van boerderijdieren, wijst steekproef uit https://nos.nl/l/2435777 Vermoedelijk zit het niet alleen in voer van restpartijen voor varkens, koeien, schapen en geiten maar ook in kippenvoer van gerecyclede onverkochte etenswaren. Gebruikt iemand dat? Ik had het toevallig net gekocht omdat het GMO vrij is en het een mooi/ goedkoper alternatief leek voor het biologische kippenvoer. Maar na dit bericht wordt het de volgende keer toch weer bio.
 4. Bah, weer een kipje kwijt met (echte) vrije uitloop. Bij zonsondergang miste ik haar bij het opsluiten. Een uurtje eerder zat ze nog voor t raam naar binnen te kijken. 🥲 De andere kippen waren niet in paniek. (Wij waren in de buurt). Eerst had ik nog hoop dat ze de volgende dag weer tevoorschijn zou komen. Maar helaas. Ook helemaal niks teruggevonden. Er waren wel een paar vreemde zaken aan vooraf gegaan. Janice was donderdag in paniek tegen t raam gevlogen. Zij en andere kippen renden toen naar de ren. Janice vloog bovenop de ren. Ik heb niet kunnen achterhalen waardoor ze in paniek raakten. Vrijdag zat er een rare kat (geen buurkat) bij ons huis. 🐈 Die kat was zo brutaal dat hij het huis binnenkwam en naar boven ging. Mijn katten raken niet in paniek van een kat. Maar misschien hadden ze dat voor dit exemplaar wel moeten doen. 🤷🏻‍♀️ De kip die is verdwenen is Kwekky, een van de nog jonge Rhode island red krielkippen. Het aantal kipjes is nu terug naar 5. Gek hoor. Vorig jaar had ik nog 7 kipjes en 3 kuikens.
 5. @Mellie Ik heb Trixie kattennet bovenop de extra tweede ren gemaakt. Dat is heel veel steviger dan gewoon vogelnet. Het is ook goed te knippen en strak te spannen met bijgeleverd draad. De maasgrootte is 3x3 cm. Dat kattennet zit er inmiddels al jaren op en is nog steeds goed.
 6. Wat ik handig vind (broedse kip apart zetten en zo) is tweede ren die je af kan sluiten van de eerste. Als voor jou de ruimte rechts (bij ex-boom) handig is voor een ren zou ik hem daar aan maken als dat kan. De nok van het hok lijkt ook de juiste hoogte te hebben voor stahoogte. Je kan een verbinding maken via de ruimte onder hek hok. Een tweede loopplank/ tweede opening is dan niet nodig.
 7. Fijn gaas (1cm vierkant) diep ingraven en overlappend aansluiten op he gaas bovengronds, helpt heel goed tegen muizen. Kippengaas niet. Als het veel of lang regent vinden kippen het fijn om droog te kunnen zitten. Een afdak of een schuilplaats onder het hok is allebei prima. Een opstaande rand houdt houtsnippers en zand wel binnen. Houtsnippers vergaan wel en wordt dus minder na verloop van tijd. Wel fijn voor beesies. Zelf gooi ik vaak onkruid , bladeren, wat gras en ander spul dat composteert in de ren. Dat is fijn voor een rulle vruchtbare grond om in te scharrelen. In de kleine overdekte ren heb ik zand , dat hark ik af en toe aan. En daar gooi ik af en toe een paar kilo bij omdat het zand ook buiten het hok terecht komt.
 8. Geef me even tijd om te reageren Mellie. Je vraagt heel veel in een keer. Een plattegrond / tekening met hoogtes zou ook helpen. Ik wil wel al zeggen dat ik regenwater uit de goot riskant vind. Ivm zieke vogels en zo. Op t kippenforum een keer een heel naar verhaal gelezen van iemand die een regenton had met deksel.
 9. Leuk. Ruimte voor een echte toom! Als je er een haan bij wil, is dat meestal geen enkel probleem. Op marktplaats heb je ze vaak voor t uitzoeken . Zo kun je zelf eenvoudig voor aanwas zorgen. Tenminste als je brahmas broeds worden en niet te lomp zijn om op eieren te broeden. Een broedmachientje kan dan natuurlijk ook. Via marktplaats hennen kopen is minder simpel. Er zitten ook broodfokkers en louche handelaren tussen. En voor je t weet zit je zo met een of andere zielig ziek beest opgescheept (quarantaine is aan te bevelen als je t niet 100% vertrouwd).
 10. Ik maakte nooit een keuze voor een ras dat berucht is om zijn broedsheid. Voor grote kippen of leghennen heb ik geen geschikt hok. Vanwege het kleine prefab hok koos ik 8 jaar geleden Hollandse krielen. En die stoppen vrij makkelijk met broeden als je ze snachts geen toegang geeft tot het nesthok en ze overdag een paar keer op een andere plek worden gezet. Ik doe dat liever dan de hennen wekenlang op onbevruchte eieren te laten zitten. Omdat ik denk dat de kip minder lijdt van het afbreken van de broedsheid dan van wekenlang zitten zonder succes. Om bevruchte eieren te kopen (ik heb geen haan) en de kippen steeds hun zin te geven is nogal belachelijk als je t mij vraagt. Dat is misschien wel haar natuurlijke behoefte maar in gevangenschap zou dat leiden tot een ellendig bestaan met gestreste en zieke dieren . Het hok en de ren raken binnen de kortste keren overbevolkt met al die aanwas. En wat wil je met 50% haantjes? Ik kan zelfs niet één haan houden vanwege de geluidsoverlast. Kippen loslaten (echt vrije uitloop) is ook geen optie. Dat is zelfs strafbaar met die vogelgriep. Wat ik probeer is om het te reguleren. Omdat ik al genoeg krieltjes had die regelmatig broeds werden en ze steeds minder/korter leggen als ze ouder worden heb ik een paar jaar geleden bevruchte eieren gekocht van een krielras dat minder snel broeds zou worden. Vorig jaar heb ik dat weer proberen te doen maar dat pakt nu anders uit. Ik heb er wel moeite mee om hard op te treden. De broedse kippen wil ik wel afzonderen in een deel van de ren met een schuilhok. Maar om de kip een paar dagen op te sluiten in een bench zonder bodem, zodat haar buik continu afkoelt, gaat me iets ver. Dit is wel een methode van broedsaf maken die vaak wordt geadviseerd. Ik kan me ook voorstellen dat je daartoe overgaat met een zeer hardnekkige broedse kip.
 11. Ik heb dit voorjaar ook meer gedoe met broedse hennen dan anders. De 3 Hollandse krieltjes zijn om de haverklap broeds, maar zijn met strikte maatregelen wel weer binnen een week broedsaf. En een van de Rhode island reds (1 jaar oud) is heel hardnekkig broeds geweest. Het heeft 3 weken geduurd voor zij er de brui aan gaf. De ander is nog niet broeds geweest. Of wat ook nog zou kunnen : de twee reds (als identieke tweelingen) hebben elkaar ergens tijdens het broeds zijn vervangen. Ik moet toch eens van die ringetjes kopen o.i.d. om ze te kunnen onderscheiden. Maar ik heb/had ook kipjes die nooit broeds waren. Het mix-hennetje (Hollands met Doornikse kriel) is nog nooit broeds geweest. De Doornikse krieltjes waren ook nooit broeds. En ik had een witpatrijs Hollands hennetje dat ook nooit broeds werd. Het is dus niet alleen het ras dat broedsheid triggert, het kan ook per individuele kip verschillen.
 12. Lavameel tegen bloedluis ken ik nog niet en wilde daar meer over weten. Op levende have staat een ingebracht artikel : https://www.levendehave.nl/artikelen/goede-ervaringen-met-lavameel-bij-bestrijding-bloedluis Het lijkt zelfs nog beter te werken dan diatomeenaarde. Bedankt voor de tip Liekie.
 13. @Liekie hopelijk komt t goed. En nog een tip voor bloedluiscontrole: als t donker is met een zaklamp op de zitstokken schijnen. Als er bloedluizen zitten vluchten ze weg van t licht. ook rolletjes gemaakt van beschuit papier of ander wit ribbelkarton (elastiekje erom) werken heel goed als controlebuisjes. Zelf smeer ik al 7 jaar een papje van diatomeeën aarde op de zitstokken en wanden van het slaapgedeelte. Ook strooi ik wat onder het strooisel in het legnest. En ik schep een paar lepels door de zandbadder plek. Doe wel voorzichtig - niet stuiven/ inademen en niet in je ogen wrijven. Lijkt supergoed preventief te werken.
 14. Klopt. Als je veel kippen hebt in een natuurlijke omgeving zullen ze niet in een keer verdwijnen. Maar ze zullen (met name snachts ) waarschijnlijk wel een voor een verdwijnen. Tot je er geen meer hebt. Dat is in ieder geval een kennis van mij overkomen die kippen had die liever in de boom sliepen. Ze had er geen 100. Maar 8. En er liep geen gaan bij. Maar die doet snachts ook weinig om zijn toom te beschermen.
 15. Fijn om te lezen dat t eindelijk is gelukt, @laen. Leuk he, kipjes?
×
×
 • Create New...