Jump to content

Trea

Members
 • Posts

  262
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Bennekom

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Goed werk @Mellie Die van mij zijn helemaal van leg! In de rui? Stress? Ik heb wel 2 x een dode duif gevonden in een week tijd. Maar de kipjes zijn verder ongedeerd. Dat de oudjes niet meer leggen omdat ze denken dat t al winter is verbaasd me niet en de jonkies zijn nog niet zover (nu 4 1/2 maand) . Maar er zijn er 2 die toch nog horen te leggen. ☹️
 2. Trea

  Slakkenring dhz

  Bedankt voor de biertip @Swa, dat klinkt goed. Slakken hebben een uitstekende neus voor voedsel. En ze klimmen met gemak over een rand van 4 cm dus boterbakjes/potjes ingraven hoeft niet zo precies. Wat ze ook graag eten: kippenmeel of kippenkorrels. Elke avond na het donker ga ik ff bij de kippen kijken of ze netjes op stok zitten en sinds kort ook controleren of er slakken zitten in de voerbakken (restje voer). Dat is een stuk makkelijker slakken vangen dan tussen de planten. Het aantal slakken is inmiddels flink gereduceerd.
 3. De oogst afgelopen week: druiven, appels, 1 courgette, 2 komkommers, tijm, oregano, dille, munt en snijbiet. Veel groenten groeien er dit jaar niet in mijn moestuintje en verhoogde bak. Mede door de loslopende kippen in de tuin. Maar omdat we dit jaar vrijwel alle weekenden ijverig bezig zijn in het klushuis van onze dochter.
 4. De hele week elke avond slakken gevangen in het donker. Ik ben er achter gekomen dat de slakken graag , nadat de zon onder is gegaan, op weg gaan naar de restjes kippenvoer in de voerbakken van de kippen. Kippenkorrels zijn een geweldig lokmiddel als je slakken wil vangen. Ik begon vorige week met 20 slakken op een avond en gister had ik er nog maar 2.
 5. Ik heb vandaag besloten dat mijn Red Island krielhaantje weg moet. 3 concerten op een ochtend is me toch iets te veel omdat het hok dicht bij de slaapkamer staat , verstoord hij mijn nachtrust. Hij is ook wat fors voor mijn ukkepukke Hollandse krielen en begint nu toch wel serieus achter de dames aan te lopen. Als iemand belangstelling heeft in een krielhaantje en in midden NL woont?. Stuur dan best een persoonlijk berichtje. Kwik is nu 4 1/2 maand oud een perfecte partner voor dames van 750 gr - 2 kg en gratis op te halen voor de liefhebber. Op die ochtendconcerten na is het een rustig beestje. Niet tam. Maar doet ook geen enkele poping om mij of anderen aan te vallen.
 6. Ooh @Jorieke. Wat naar. Niet dat je er nu iets aan hebt. Maar als je weer kipjes aanschaft zou ik eerst rondom stoeptegels leggen of een ‘slab’ maken met 30-50 cm volière gaas.
 7. 🤣lekker! Heb je inmiddels al wat Amrockjes die leggen @Mellie ?
 8. Mijn Red Island krielkuikens van eind april zijn inmiddels uitgegroeid tot 3 jonge kippen. 2 hennetjes en één haantje dat inmiddels op volle sterkte kraait in de ochtenduren. De info die ik kreeg van de eigenaar over dit ras/zijn kippen klopt. Het haantje kraait minder schel dan de andere krielhaantjes die ik had. En ik wordt niet wakker van van zijn ochtendritueel als ik alleen het dakraam openzet. De buren lijken er ook geen last van te hebben. Of hij zo tam blijft als hij nu (4 maanden) is zal nog moeten blijken. Maar ik zie nog helemaal geen vervelend haantjesgedrag. Hij lijkt zich te ontwikkelen als een echte gentleman en roept inmiddels de hennen als er iets lekkers te pikken is. Maar vervolgens stort hij zichzelf nog wel op de tweede etensbak als hij flink honger heeft en laat dan de dames niet voorgaan. De eerste etensbak is voor Ini mini. Nog altijd mijn hoofdkip.
 9. De kip op de foto is zeker een kip. Een kip kan een haan of een hen zijn. Wat een verklaring kan zijn is dat Bolle bijna aan de leg is, en de andere Amrocks nog niet.
 10. @Plukparadijs Ik heb zelf ook een kip die een beetje bangig was als jongste van de groep. Ze werd vooral gepest bij het op stok gaan en wilde ook niet bij de rest slapen. Dat is over gegaan nadat de ‘boss’ op een dag ineens verdwenen was. Maar met die info kun je niet veel. Het geeft wel aan dat als er iets veranderd in de toom dat een bangerik kan veranderen en zelfverzekerder kan worden. De bangerik moet je in ieder geval niet alleen apart zetten. Een nog ruimere ren met een aantal schuilplaatsen zou bijvoorbeeld kunnen helpen dat de bazige types zich minder vervelen en dat bangerik minder wordt gepest. Ze kan dan ook een prettigere plek zoeken om te schuilen. Ik heb al een aantal keer gelezen dat het echt helpt om de toom een tijd op te splitsen. De bange kip samen met een of twee andere kippen in een hok met een deel van de ren en de ergste twee of 3 bullebakken bij elkaar in een ander hok. Aparte groepjes maken werkt. Weer bij elkaar zetten werkt niet altijd. Soms kiezen mensen er daarom voor om de toom permanent op te splitsen. Als je gaat opsplitsen heb je misschien ook meer ren nodig. Hoe groot is je ren? Heb je er struiken in, zijn er schuilhoekjes?
 11. @Liekie Een eerste ei is voor een kip ook vaak een vreemde verassing. Als je een nepei in het legnest legt, komt t waarschijnlijk goed. Laat je de kippen vrij lopen? Dan kun je voor de zekerheid de kip opsluiten in de ren/hok zodat ze dicht bij het legnest blijft en niet op rare plaatsen in de tuin gaat leggen. Als ze eenmaal op de juiste plek legt, kun je haar weer loslaten.
 12. Trea

  bijen houden

  Hier voert de gemeente het maaisel wel af. De situatie is na 15 jaar iets verbeterd, maar niet noemenswaardig. Er zit waarschijnlijk gewoon te veel stikstof in de lucht om op die manier een bloemrijk arm grasland te creëren. Ze komen de laatste jaren (uitbesteding , kostenbesparingen ) ook met lomp grote tractoren 🚜 om te maaien, waardoor de bodem helemaal wordt dichtgereden. De vlinderstruik is gaan bloeien! Deze trekt ook altijd bijzonder veel bijen. .
 13. Ik heb geen overlast van muggen. Tegen ongedierte heb ik lavendel en tabakstelen in de legnesten. Maar wat nog beter helpt is m.i. dat er een frisse wind door het hok waait. Ze zeggen dat als de kippen op stok zitten je een tochtstroom precies over de zitstokken moet vermijden om luchtweginfecties te voorkomen. Maar veel lucht door het hok heen zorgt voor een goed binnenklimaat. Let er ook op dat je geen open water hebt (potten, badjes, gieters, vijvertjes) waar het water langer dan een week in staat. Dan wordt je bak water een muggen-broedplaats.
 14. Trea

  bijen houden

  We hebben diverse gifloze bloemen in de tuin. Veel bloesem en bollen in het voorjaar maar ook voorjaar/zomerbloeiers zoals lavendel, kamperfoelie , rudbeckia, kiwi, hortensia, margrieten, teunisbloemen, vlinderstruiken, puntwederik, sering, hondsdraf, lelies, en clematis. En een aantal waarvan ik de naam niet weet. Sommige zijn min of meer wild of verwilderd. We hebben in onze tuin altijd al relatief veel vlinders, vliegen, bijen en hommels. De vliegen mn dankzij de kippen. Toch zien we dat het de laatste 10 jaar minder is geworden. En we willen het tij graag helpen keren. Dus komt er sowieso een simpel zelfgemaakt bijenhotel in onze tuin. Bij de gemeente ziet het er helaas wat minder interessant uit. Daar staat vooral gras en bramen. Het wil ze maar niet lukken om de grond serieus te verarmen.
×
×
 • Create New...