Jump to content

Fence

Members
 • Content Count

  4
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Barendrecht
 1. Fence

  Zwarte tuinbonen

  Als tegenhanger en compensatie voor mijn sombere 'Zwarte tuinbonen' - verhaal, hier dan maar een plaatje van een andere hoek van mijn tuin. Mijn schoondochter bracht uit Engeland mee een doos 'gemengde bloemzaden'. Een overgeschoten hoekje was gauw gevonden en zie daar: een uitbundige en vrolijke toestand van een joelende menigte aan bloemen!! Weg met die naargeestige, zwarte tuinbonen....
 2. Fence

  Zwarte tuinbonen

  Hartelijk dank, Roeier! Logisch verhaal. Ik ga het zeker volgend jaar proberen, pas later de tuinbonen er in!! Ik zal me hierover melden t.z.t.
 3. Fence

  Zwarte tuinbonen

  Patrijs, hartelijk dank voor je reactie! Ik ben voor mezelf mogelijke oorzaken es nagagaan: - Zwarte luis? Ik heb niet of nauwelijks zwarte luis gezien en ik heb vrij vroeg de planten 'getopt'. - Vorst? We hebben nauwelijks vorst gehad dit jaar bovendien kunnen tuinbonen best wat hebben. Ik heb goed geharde, gezonde planten buiten gezet. - Droogte? In april is er genoeg water gevallen. Voeding in de grond of gebrek daaraan? Zo zijn er nog een paar richtingen waarin je kunt gissen. Ik zou blij zijn met de ervaringen van anderen en wat men hier aan heeft gedaan. Overigens zijn de boontjes binnenin, voor zover aanwezig, (nog) niet aangetast. Hierbij wat foto's.
 4. Fence

  Zwarte tuinbonen

  Ik meende 22 jaar lang dat geen enkele groente gemakkelijker was te telen dan tuinbonen. Maar dit jaar bleek anders: Ik gebruik altijd het soort "3 keer Wit". Trek die eind febr. binnenshuis voor en na afharden gaan ze zo vroeg mogelijk naar buiten (om de zwarte luis vóór te zijn) Elk jaar succes verzekerd! Dit jaar bij de oogst, half juni, zie ik planten met een donkere steel en boontjes die nauwelijks 4-5 cm lang geworden zijn en die pikzwart zijn. De kleur van de bladen was ook niet normaal. Mijn vragen zijn: weet iemand wat dit is, waar dit vandaan komt en wat ik volgend jaar zou moeten doen (of laten) om dit tegen te gaan? Mijn tuin ligt in de buurt van Barendrecht. Ik heb daar uitstekende grond en werk veel met (eigengemaakte) kompost.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...