Ga naar inhoud

eddyrisseeuw

Members
  • Aantal items

    2
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Saskatoon
  1. Het duurt een paar jaar voordat Nankin kersen aanslaan. Misschien omdat het hier toch een droog klimaat is en dat de wortels zich eerst moeten ontwikkelen. Vanwege de droogte en de koude winters is de ziektedruk laag en ik denk dat dat de grootste factor is of deze kers het in Nederland goed zal doen. Ik heb wel eens sap gemaakt door de hele kersen in een mixbeker te vermalen. Het sap heeft inderdaad een amandelsmaak, maar het is moeilijk om het grut te vewijderen. Het beste is om de kersen te koken en dan door een vergiet te roeren. De pel is zo zacht dat alleen de pitten in het vergiet achter blijven. Bovendien heeft dit sap geen amandelsmaak. Een andere populaire bes, overigens ook met een amandelsmaak, zijn saskatoon bessen. In Augustus kun je ze in het wild plukken, maar ze worden ook commercieel geteeld voor jam en pie. Een tijd geleden werden ze in Europa als een 'novel' food aangemerkt, mede vanwege de cyanide in de pitjes (https://www.cbc.ca/news/canada/saskatoon-berry-ban-starts-to-lift-1.480540). Nou ik heb er al heel wat gegeten en ben er nog niet dood aan gegaan. Ik zie dat de struiken nu ook in Nederland verkrijgbaar zijn.
  2. Ik woon in Saskatoon, Canada en heb Nankin, Carmine Jewel en Evans kersen in mijn achtertuin staan. Het koude klimaat is niet geschikt voor morellen en zoete kersen en dus zijn deze zure kersen een prima alternatief. De drie kersensoorten hebben allen een unieke smaak . De Evans kers heeft een milde zoet-zure smaak, is goed vers te eten en is misschien het meest vergelijkbaar met de morel. De Carmine Jewel is zuurder maar heeft een ongeevenaarde intense smaak. Daarmee is het een uitstekende kers voor het maken van jam, vlaai, ijs of vinegrette. De Nankin kers is zoet en heeft eigenlijk een appelsmaak. Om de pitten in de kleine kersen te verwijderen kunnen ze het best gekookt worden, om vervolgens het sap en de pulp door een vergiet te roeren. De anderen kunnen met een ontpitter vers ontpit worden. De Westmark Kirschentkerner "Kernfix" is een aanrader. Dit jaar was het een prima kersenjaar. Hoewel de struiken niet groot zijn, kon ik toch ongeveer 6 Liter per struik oogsten. De Carmine Jewel en Evans kersen worden bij de University of Saskatchewan veredeld door Bob Bors. Ik ben beniewd hoe ze het in Nederland doen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...