Ik woon in Saskatoon, Canada en heb Nankin, Carmine Jewel en Evans kersen in mijn achtertuin staan. Het koude klimaat is niet geschikt voor morellen en zoete kersen en dus zijn deze zure kersen een prima alternatief. De drie kersensoorten hebben allen een unieke smaak . De Evans kers heeft een milde zoet-zure smaak, is goed vers te eten en is misschien het meest vergelijkbaar met de morel. De Carmine Jewel is zuurder maar heeft een ongeevenaarde intense smaak. Daarmee is het een uitstekende kers voor het maken van jam, vlaai, ijs of vinegrette. De Nankin kers is zoet en heeft eigenlijk een appelsmaak. Om de pitten in de kleine kersen te verwijderen kunnen ze het best gekookt worden, om vervolgens het sap en de pulp door een vergiet te roeren. De anderen kunnen met een ontpitter vers ontpit worden. De Westmark Kirschentkerner "Kernfix" is een aanrader. Dit jaar was het een prima kersenjaar. Hoewel de struiken niet groot zijn, kon ik toch ongeveer 6 Liter per struik oogsten. De Carmine Jewel en Evans kersen worden bij de University of Saskatchewan veredeld door Bob Bors. Ik ben beniewd hoe ze het in Nederland doen.