Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

prunus tomentosa


mastert

Recommended Posts

Vandaag, mijn eerste ''nankingkersje", vers van de struik gegeten. de latijnse naam is "prunus tomentosa", Voedselbos/arborealis waar ik hem gekocht heb noemt het "struikkers ". Ik heb ze in China veel wildgeplukt, daar groeien ze volop, en zie je mensen langs de weg ervan eten. De kersen zijn klein, ongeveer 1 cm., het ras wat ik hier heb, is iets ronder dan ik mij herinner gegeten te hebben in China. De smaak is aromatisch, maar niet zo zoet als de gewone kers. Ook mijn chinese ex vond ze goed smaken. Voor mij de moeite waard, maar nog nieuw. Nog een jonge plant, ongeveer 2 jaar oud. Ik ga er een paar heel lang aan de struik laten hangen. zijn er mensen met ervaring met deze plant?

Link to comment
Share on other sites

Helaas nog niet

Is het een groot verschil met de prairy kers?

Ik hoop dat we ze ook in het voedselbos kunnen zetten

 

Zijn ze meer of minder droogte gevoelig als de prunus avium?

Hier is het erg droog aan het worden en dat is aan de kersen te merken want die blijven kleiner.

 

Wel interessant!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

hoi Arjan, ik kan helaas nog niet vergelijken met de prairie kers, want de Carmine Jewel planten die ik heb zijn nog te jong. In China heb ik veel planten in het wild gezien, waar het al een tijdje droog was, dus ik verwacht dat hij goed tegen droogte kan. Volgens de PFAF site groeit de plant goed op vochthoudende grond, maar ook op zand. Je schijnt met enige voorzichtigheid, zelfs de pitten te kunnen eten. Helaas is er relatief veel pit ,ten opzichte van het vruchtvlees. Vandaag weer een kersje gegeten, en deze was weer wat zoeter dan die van gisteren, en van de meeste die ik gegeten heb in China .Er schijnen verschikkende cultivars te zijn. Ik denk dat deze plant zeer geschikt is voor een voedselbos. Snelgroeiend, snel productief,geschikt voor veel gronden ,en temperaturen.Kan ook wel wind hebben. Het enige nadeel is volgens mij, dat ze niet zo groot worden.

Link to comment
Share on other sites

Prunus tomentosa / Nanking kers is niet zelfbestuivend. Je zult dus meerdere planten moeten hebben die genetisch verschillend zijn. Bij voorkeur planten die via zaad vermeerderd zijn of gestekte planten die van GENETISCH VERSCHILLENDE planten afkomstig zijn.

 

Prunus tomentosa moet om de paar jaar terug worden gesnoeid omdat de plant anders weinig vrucht geeft. Oudere planten schijnen in een soort van 'seniele toestand' te geraken dus periodieke verjonging is noodzakelijk.

 

Helaas zijn veel Prunus soorten de laatste jaren behoorlijk gevoelig geworden voor Monillia (= tak- en bloesemsterfte). Prunus tomentosa is hierop geen uitzondering. Het beste planten op een open en zonnige standplaats. Indien Monillia wordt waargenomen dan de aangetaste tak direct wegsnoeien.

Link to comment
Share on other sites

Hmm... Arborealis zegt dat hij wél zelfbestuivend is, maar ik heb al 2 seizoenen een struik staan, en daar komen geen kersjes aan (is niet van die kwekerij trouwens). Misschien toch zeer matig zelfbestuivend dan. Maar die van mij doet het toch al niet goed. Geen groei, blaadjes blijven klein en worden snel bruin. De struik is nu alweer in winterstand aan het gaan. Vorig jaar deed hij ook haast niks.

Ik hou het er maar op dat hij nog moet aanslaan. De bast blijft wel een gezonde rode kleur houden en er sterven geen takken af.

De bloei leek goed maar duurde maar een paar dagen, nou ja, laat het een klein weekje zijn geweest, maar dat is zo om. Dan kun je het wel een sierkers noemen, zoals ik deze kers vaak zie aangeduid, maar ik ben bang dat ik hem een beetje vlees noch vis vind.

Ik had er niet één aangeschaft als ik had voorzien dat het zo zou gaan. Ik laat hem staan, het is niet veel meer dan een geraamte van takken, maar misschien dat hij alsnog goed gaat komen. Volgens mij is de droogte zijn grootste vijand, en bij mij is het kurkdroog in het voorjaar.

Link to comment
Share on other sites

Mijn struikje, na twee jaar ongeveer 120 tot 150 cm/ groot, is wel bij Voedselbos/Arborealis gekocht. En doet het prima, ziet er vitaal uit, en groeit goe.. Ik heb er een enkele in mijn huistuin staan, en hoewel zeker niet alle bloemen een vruchtje hebben opgeleverd zitten er toch enkele tientallen prima smakende kersjes aan. naar mijn weten hebben geen van mijn buren ook een Nanking kers staan. Dus, of hij is tenminste ten dele zelfbestuivend, of er is mogelijk kruisbestuiving met een andere prunus?! Om met monillia meteen actie te ondernemen, is een goede tip. Ik heb er in China veel gezien, vooral in het wild, maar ook in parken. Ik ga eens vragen of mijn chinese connecties iets weten van onderhoud en cultivatie. Vergeleken bij die ik in China heb gezien, kan deze nog flink wat groeien, zowel in hoogte, als in de breedte. ik heb wel al een tweede gekocht, maar ook weer bij voedselbos/arborealis. dus ik denk niet dat ik dan een genetisch verschillende heb. Volgend jaar heb ik ze beide in dezelfde tuin staan, maar nog erg jong. dus ik verwacht er nog niet te veel van.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ik heb nog wat verder gezocht omdat het niet precies duidelijk is of Prunus tomentosa zelf-bestuivend is of niet. Het volgende heb ik gevonden.

 

In een artikel in Arnoldia (tijdschrift van het Arnold Arboretum, USA) uit 1964 wordt nader ingegaan op Prunus tomentosa (Nanking kers). Daarin wordt gesteld dat Prunus tomentosa zowel zelf-bestuivend als niet-zelf bestuivend kan zijn. Als zelfbestuiver wordt ‘Minnesota 63’ genoemd. Deze plant werd voor de Tweede Wereldoorlog gevonden in Minnesota en na de Tweede Wereldoorlog in de handel gebracht als ‘Orient’ (Prunus tomentosa ‘Orient’). Ik ken deze cultivar vooral als sierplant en niet als fruitstruik. Ik kan mij niet herinneren deze struik ooit met een rijke vruchtdracht gezien te hebben.

 

De grote vraag is natuurlijk of wat hedentendage wordt aangeboden als Prunus tomentosa ‘Orient’ ook daadwerkelijk deze soort is. Vooral bij fruitplanten wil het regelmatig voorkomen dat (bewust of onbewust) verkeerde soorten worden geleverd.

 

Wil je op zeker gaan dan zou je verschillende zaailingen van Prunus tomentosa kunnen aanplanten. Nadeel hiervan is dat je geen zekerheid hebt over de vruchtkwaliteit. Bovendien worden zaailingen van de Nanking kers zelden aangeboden (ik heb tenminste geen aanbieders gevonden). Prunus tomentosa is echter gemakkelijk zelf te zaaien. Zaden hebben 3 maanden koude nodig om te ontkiemen. Het zaaisel dus in de winter buiten plaatsen of kunstmatig stratificeren in de koelkast. Bij kunstmatige stratificatie: zaden 24 uur laten weken in water en daarna in een ziplock zakje vermengen met licht vochtige zaaigrond en dan 3 maanden in de groentebak van de koelkast leggen. Na deze periode de zaden uitzaaien. Kieming kan enige tijd duren. Zaden ‘droog’ in de koelkast leggen doorbreekt de kiemrust niet en is dus nutteloos.

 

Tot slot nog over Monillia/tak-en bloesemsterfte bij Prunus tomentosa. Dit kan vooral een probleem zijn als voorjaar en zomer vochtig verlopen. Aangetaste takken terugsnoeien tot gezonde hout voorkomt dat de ziekte zich verder uitbreidt in de plant (snoeischaar ontsmetten is raadzaam). Verder de planten een wat open standplaats geven zodat deze sneller opdrogen.

 

 

Bronnen:

R.A. Howard en A.I. Baranov, “The Chinese Bush Cherry – Prunus tomentosa” Arnoldia 24 (1964): 81–86

Helmut Pirc, Enzyklopedie der Wildobst- und seltenen Obstarten (Graz en Stuttgart, 2015) p. 361–364

Link to comment
Share on other sites

Zoals ik al eerder schreef, heb ik mijn struikjes gekocht bij Voedselbos/Arborealis. Ik heb geen idee, waar zij die vandaan hebben, daar kan ik niet over oordelen. Maar dat mijn struikje een echte Nanking Kers/Prunus tomentosa is, daar twijfel ik niet aan. Mijn ex heeft ze honderden malen in haar leven gegeten, en ook ik zie en proef geen verschil, met wat ik herken van mijn ervaringen ermee in China. Ik heb ze nooit in de Chinese supermarkten gezien, maar Vreeken verkoopt nu ook het struikje.

Ik ben ben benieuwd, of ik door de kruisbestuiving of over een jaar of twee relatief meer kersen ga krijgen. misschien nog een struikje, bij iemand anders kopen. Of iemand vragen, om zaden mee te nemen, om meer kans te maken, op verschillende genetisch achtergrond. Op youtube filpjes is men over het algemeen erg positief over de productiviteit,en ziekteresistentie, van de Prunus Tomentosa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tja Wim, daar heb je zeker een punt. De filmpjes op-Youtube worden vaak gemaakt door trotse amateurs, of juist door commerciele aanbieders. Die doen niet graag negatief over hun keuze, wat betreft het aangeschafte of te verkopen onderwerp. Daarom lees ik ook vaak de reacties onder de filmpjes. Daar zijn mensen verrassend graag negatief. Soms geven ze zelfs een goed overwogen redenatie. Kunnen we ook weer wat van leren.

Naar aanleiding van de laatste reactie, ben ik weer eens goed gaan kijken, naar mijn twee struikjes. En daar viel mij een ding duidelijk op. Ze beginnen beiden duidelijk hun eerste lente groen te tonen. Maar de kleuren verschillen wel opmerkelijk. De kleinste, die ik er verleden jaar heb ingezet, heeft duidelijk frisser groen, met wat fris rode tinten. Terwijl het struikje wat ik twee jaar geleden,wat grauwer van kleur is. Het groen is donkerder,en ik zie veel minder dat rode tintje. De takjes hebben wel dezelfde kleur, en structuur. Hoewel beiden gekocht bij Voedselbos/Arborealis, zouden ze misschien toch genetisch kunnen verschillen!? Of het ene struikje is iets verder in de seizoens ontwikkeling?! Ik ga binnenkort eens mailen met Voedselbos.Arborealis, of zij enig idee hebben over hoe en wat.

Link to comment
Share on other sites

Bij de reacties op YouTube is het niet altijd duidelijk waar de persoon die reageert tuiniert. Een bepaalde klimaatzone kan minder geschikt zijn voor een plant.

 

Prunus tomentosa is een plant die van nature voorkomt in een tamelijk continentaal klimaat. Komt verwilderd (invasief?) voor in het noordoosten van China en als de wind daar uit het noorden waait kan het daar verdomd koud worden. Zet je een continentale plant in een zeeklimaat dan lopen deze planten in de regel tamelijk vroeg uit. Als ze zeer voeg uitlopen en het wordt later weer flink kouder dan kan dat leiden tot bladschade en aantasting van de bloemen (hoeft niet, KAN).

 

Op diverse YouTube filmpjes uit Rusland zie ik Prunus tomentosa planten waar duidelijk Monillia inzit.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ik woon in Saskatoon, Canada en heb Nankin, Carmine Jewel en Evans kersen in mijn achtertuin staan. Het koude klimaat is niet geschikt voor morellen en zoete kersen en dus zijn deze zure kersen een prima alternatief. De drie kersensoorten hebben allen een unieke smaak . De Evans kers heeft een milde zoet-zure smaak, is goed vers te eten en is misschien het meest vergelijkbaar met de morel. De Carmine Jewel is zuurder maar heeft een ongeevenaarde intense smaak. Daarmee is het een uitstekende kers voor het maken van jam, vlaai, ijs of vinegrette. De Nankin kers is zoet en heeft eigenlijk een appelsmaak. Om de pitten in de kleine kersen te verwijderen kunnen ze het best gekookt worden, om vervolgens het sap en de pulp door een vergiet te roeren. De anderen kunnen met een ontpitter vers ontpit worden. De Westmark Kirschentkerner "Kernfix" is een aanrader.

 

Dit jaar was het een prima kersenjaar. Hoewel de struiken niet groot zijn, kon ik toch ongeveer 6 Liter per struik oogsten. De Carmine Jewel en Evans kersen worden bij de University of Saskatchewan veredeld door Bob Bors. Ik ben beniewd hoe ze het in Nederland doen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Goed om te horen, eddyrisseeuw! Ja, als de winterhardheid van deze struiken zo goed is, dan zul je er blij mee zijn in Canada!

 

De smaak is niet mis, trouwens, veel beter dan ik verwachtte! Ja, dit seizoen kwamen er dan eindelijk wat kersen aan mijn struik, en ik werd blij verrast door de smaak. Er is een website die PFaF (Plants For a Future) heet en die ieder eetbaar gewas sterren geeft voor eetbaarheid. Prunus Tomentosa krijgt daar 2 sterren - uit 5 - en meestal stelt het dan niet veel voor; eetbaar, maar veel meer ook niet.

Als je dat gelezen hebt dan valt het alles mee, je zit met een dikke pit die lastig is, maar erg lekker zijn die kersen toch. Ietsje groter dan ik verwachtte ook. Deze werd me gewoon verkocht als 'Prunus Tomentosa'; geen rasnaam, en dat is hier niet ongebruikelijk bij minder bekende soorten.

 

Mijn struik groeit nog altijd niet voorspoedig, maar ik vermoed dat de muizen aan de wortels knagen. Mijn grond zit vol gangen, zeker daar waar ik de grond losser heb gemaakt. Dat was een goed bedoelde grondverbetering, maar als dat muizen aantrekt kan het een verslechtering betekenen. Ik ben van plan die struik toch weer te verzetten deze herfst. Zo blijf ik bezig.

Link to comment
Share on other sites

Hij krijgt ondertussen 3 sterren op de website, vond de discussie over de struikkers erg interessant en kon deze nog niet, zou deze het overleven in een grote pot/bak op het terras?

 

Nu vond ik op de website van roeier, het volgende tegen:

 

Known Hazards Although no specific mention has been seen for this species, it belongs to a genus where most, if not all members of the genus produce hydrogen cyanide, a poison that gives almonds their characteristic flavour. This toxin is found mainly in the leaves and seed and is readily detected by its bitter taste. It is usually present in too small a quantity to do any harm but any very bitter seed or fruit should not be eaten. In small quantities, hydrogen cyanide has been shown to stimulate respiration and improve digestion, it is also claimed to be of benefit in the treatment of cancer. In excess, however, it can cause respiratory failure and even death.

 

In hoever hou je er rekening mee? Houden jullie daar rekening mee? Of is dit verwaarloos baar?

Link to comment
Share on other sites

Het duurt een paar jaar voordat Nankin kersen aanslaan. Misschien omdat het hier toch een droog klimaat is en dat de wortels zich eerst moeten ontwikkelen. Vanwege de droogte en de koude winters is de ziektedruk laag en ik denk dat dat de grootste factor is of deze kers het in Nederland goed zal doen.

 

Ik heb wel eens sap gemaakt door de hele kersen in een mixbeker te vermalen. Het sap heeft inderdaad een amandelsmaak, maar het is moeilijk om het grut te vewijderen. Het beste is om de kersen te koken en dan door een vergiet te roeren. De pel is zo zacht dat alleen de pitten in het vergiet achter blijven. Bovendien heeft dit sap geen amandelsmaak.

 

Een andere populaire bes, overigens ook met een amandelsmaak, zijn saskatoon bessen. In Augustus kun je ze in het wild plukken, maar ze worden ook commercieel geteeld voor jam en pie. Een tijd geleden werden ze in Europa als een 'novel' food aangemerkt, mede vanwege de cyanide in de pitjes (https://www.cbc.ca/news/canada/saskatoon-berry-ban-starts-to-lift-1.480540). Nou ik heb er al heel wat gegeten en ben er nog niet dood aan gegaan. Ik zie dat de struiken nu ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Link to comment
Share on other sites

 

Known Hazards Although no specific mention has been seen for this species, it belongs to a genus where most, if not all members of the genus produce hydrogen cyanide, a poison that gives almonds their characteristic flavour. This toxin is found mainly in the leaves and seed and is readily detected by its bitter taste. It is usually present in too small a quantity to do any harm but any very bitter seed or fruit should not be eaten. In small quantities, hydrogen cyanide has been shown to stimulate respiration and improve digestion, it is also claimed to be of benefit in the treatment of cancer. In excess, however, it can cause respiratory failure and even death.

 

In hoever hou je er rekening mee? Houden jullie daar rekening mee? Of is dit verwaarloos baar?

 

 

Bij kersen houd ik hier 0,0% rekening mee. Je gaat in de regel een kersenpit toch niet openmaken en de inhoud oppeuzelen? Slik regelmatig kersenpitten door, al heel mijn leven gedaan, en heb daar nooit last van gehad (vind ik zelf dan ) Tekst is vermoedelijk van Amerikaanse origine en in de VS zijn ze (vaak nodeloos) gespitst op 'giftige' ingrediënten van planten. Op de Engelstalige Wikipedia vind je ook bijna altijd een aparte paragraaf over 'giftige' stoffen bij plantenbeschrijvingen.

 

Het laatste decennium zie je ook bij ons dat mensen op tilt slaan als het om 'giftige' planten gaat. M.i. nogal overdreven. Sommige giftige planten kunnen echt gevaarlijk zijn (bijv. Aconitum) dus daar moet je weloverwogen mee omgaan. Het overgrote deel van planten die giftige stoffen bevatten zijn in de regel weinig gevaarlijk en je moet er bij wijze van spreken kilo's van eten om buikpijn te krijgen.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Even een klein schopje, iemand inmiddels meer ervaring met deze kersen? Kwam interessante info tegen dat er wat dwergvariëteiten zijn. Ben vooral benieuwd of ze makkelijker zijn dan gewone zoete kers? Veel/weinig last van ziektes en/of Aziatische fruitvlieg? 
 

Zoek nog steeds naar mooie planten die ook hun sierwaarde hebben in de tuin en een kers met bloesem is altijd welkom. Het gedoe met netten, teveel/te weinig water en lastig snoeien hebben er toe geleid dat ik tot nu toe de zoete kers links laat liggen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb er eentje die een paar jaar staat. Bestuiving vindt denk ik door de kroosjesbomen plaats.

 

Geen ziektes of problemen, vrij rustige groei, voor mij de ideale sier - en eetplant. De besjes zijn wat waterig maar toch eet ik ze graag. Geen concurrentie van vogels tot nu toe.

Link to comment
Share on other sites

Zijn tamelijk gevoelig voor Monillia. Aagetaste tak terugsnoeien tot in het gezonde hout, snoeischaar regelmatig ontsmetten tussen de 'knippen'.

 

De verhouding tussen vrucht en pit is een beetje scheef, waardoor je weinig vruchtvlees hebt. Ik denk dat ze bij de veredeling moeten zoeken naar grotere vruchten met kleinere pitten.

 

Prunus tomentosa 'Orient' zou een zelfbestuivende soort zijn maar hoe weet je nu of je de echte 'Orient' hebt?

 

Hoe heten die nieuwe dwergsoorten en waar heb je die namen gezien?

 

Als die uit een gebied buiten de EU komen dan wordt het nog een lastig verhaal want Prunus soorten mogen de EU niet worden ingevoerd vanwege het mogelijke binnen halen van allerlei ziektes en plagen (bescherming fruittuinbouw in de EU).

Edited by Inloggevens kwijt
Link to comment
Share on other sites

@Inloggevens kwijtgaat om de variëteiten Cupid, Romeo, Juliet en Carmine Jewel. Allemaal ontwikkeld door de universiteit van Saskatchewan in Canada en dus populair ‘across the pond’. Ik zie dat o.a. de Zoetewei in België deze soorten wel heeft, dus waarschijnlijk is daar wel aan te komen. Worden ze eigenlijk geeënt net als de normale zoete kers? 🤔

Link to comment
Share on other sites

Dat zijn GEEN soorten van de Nanking kers maar ingewikkelde kruisingen met o.m. Prunus cerasus / zure kers.  Die 'Carmine Jewel' is het resultaat van van kruisingswerk waar een Canadees in de jaren 40 van de vorige eeuw mee is begonnen. Ik heb er hier eentje staan maar deze heeft de afgelopen jaren zo goed als geen vrucht gegeven. Begin me af te vragen of kruisbestuiving gewenst of noodzakelijk is. Plant heeft ook last van Monillia en gomziekte.

 

In de koudere gebieden van Canada wordt vooral geselecteerd op winterhardheid. Die extreme winterhardheid is voor ons niet zo interessant aangezien wij hier gematigde winters hebben. Die extreme winterhardheid kan in maritieme klimaten zelfs ongunstig zijn want extreem winterharde planten kunnen in een gematigd klimaat te vroeg gaan uitlopen en bestuiving door bijen en hommels kan dan matig zijn of late nachtvorst kan voor problemen zorgen (zie o.a. honingbessen en kiwibes).

 

Zie ook:

 

https://research-groups.usask.ca/fruit/Fruit crops/sour-cherries.php

 

 

Edited by Inloggevens kwijt
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...