Jump to content

Paultjuh

Members
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Den Bosch
 1. Ik maak zo af en toe de volgende kneedloze broodjes, die zijn nog nooit fout gegaan eigenlijk: http://breadandcompanatico.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/
 2. Ik zou het recept binnenkort eens bijhouden wat ik nu aan recept ongeveer aanhoud voor zuurdesem. Van de week pita broodjes gemaakt, redelijk goed gelukt. Ik vind het nog wel lastig om de grote in te schatten, en om er voor te zorgen dat ze netjes open zijn te snijden voor het vullen.
 3. Ik gebruik heel soms een bakblik (ik heb er 1 voor kleine broden). Maar meestal bak ik op een ovensteen, dat is een zware granieten steen die goed warmte vasthoud. Voor het vocht spuit ik met een plantenspuit water de oven in vlak voordat ik die dicht doe. En vaak ook nog direct op het deeg. Kwa bakken verwarm ik de oven voor op 250, maar bak op 230, en na 10 minuten terug naar 180.
 4. Wat Anna zei is misschien wel een goeie tip, regelmatig het zelfde brood bakken, daar leer je vaak vrij veel van (wil niet zeggen dat je niets anders kan bakken, zeker met zoveel eters als jij hebt geloof ik)
 5. Ziet er allemaal heel goed uit! @Mellie Die stokbroden zien er goed uit hoor, of waren ze niet luchtig (ze zien er namelijk gewoon goed gerezen uit op de foto)? Overigens is (bijna) al het brood wat je zelf maakt lekkerder dan wat je in de supermarkt koopt 😉.
 6. Wat lastig is aan zuurdesem brood is dat het lang moet rijzen. De zwaartekracht spreid het brood plat uit. Goed, stevig, en meerdere keren het brood vormen helpt dan, maar dat heeft wat oefening nodig. Mijn eerste broden zagen er ook zo uit. Nu lukt het aardig ondertussen. Hier een voorbeeldje van vanochtend.
 7. Dat verklaard wel je problemen in ieder geval! Instant gist is wat makkelijker mee te werken, maar als je nog droge gist hebt dan moet je die stappen volgen die ze daar beschrijven, dan heb je denk ik betere resultaten.
 8. @appelvrouw Als je echt droge gist hebt (en geen instant gist), dan moet je wat meer moeite doen om de gist te activeren. Zie hier voor het verschil en gebruik: https://broodsmakelijk.nl/verschil-droge-gist-en-instant-gist Daarnaast weet ik niet hoe oud het is, en hoe je het bewaard, dat kan ook een probleem geven. @Patrijs Wat ik heb gedaan met bloem/meel: een aantal goeie molens met webshops in de gaten houden. Gewoon even elke dag kijken of ze weer een bestelling aannemen, en dan snel bestellen. Misschien ook even kijken naar de wat minder bekende, die lijken iets minder extreem druk te zijn. Ik ben blij dat ik toevallig vlak van te voren een 25kg zak volkorenmeel had gekocht (ik maak vooral 100% volkoren brood). Er staat een grote lijst molenwinkels op de broodsmakelijk website, maar lang niet allemaal hebben een webshop. Een korte intro over mijzelf. Ik ben niet zo lang geleden tegen dit forum aangelopen, aangezien ik voor de eerste keer een kleine moestuin wil proberen te maken. Ik bak wel al redelijk wat jaren al mijn brood zelf (op wat kleine uitzonderingen na). Ik heb redelijk wat ervaring met gewoon gistbrood, sinds kort weer redelijk succesvol begonnen met zuurdesem (nadat ik mij realiseerde: zuurdesem is gewoon traag gistbrood, je hebt al de ingewikkelde methodes die je over het algemeen ziet niet nodig). Het resultaat is nog wat wisselend, hieronder een recent zuurdesem brood die redelijk goed gelukt is. Wat mij wel opvalt is dat veel van de recepten die hier worden gedeeld weinig water word gebruikt. Ik gebruik voor een brood met alleen bloem minimaal 60% water (dus 600 gram water op 1000 gram bloem), en nog meer water voor recepten met meel. Meestal gebruik ik meer: over het algemeen toch 700-750 gram op 1000 gram meel/bloem. 60% zou ook voor een beginner te doen moeten zijn als ik het mij goed herinner (het kost wat tijd om te leren werken met natter deeg). Disclaimer: ik gebruik geen broodbak machine, ik heb geen idee of een broodbak machine natter deeg aankan (voordat ik iemands broodmachine mol 😉).
 9. Een update: de eerste kant is nu klaar om te planten. De andere kant moet nog, daar moet puin uit en de bak herstellen. Daar ga ik proberen gratis/goedkoop stenen randen voor te vinden. Ik heb wel wat spijt van de bodembedekker (cacao doppen), maar stom genoeg heb ik de eigenschappen pas na het kopen en verspreiden opgezocht.
 10. Bedankt voor de tips, ik denk dat ik dan ga proberen zonder, heel groot zijn de gaten niet. Ik las dat Douglas redelijk goed tegen vocht kon, maar laten we hopen dat ie op zijn minst 5 jaar meegaat. Ik moet nog bedenken wat ik aan de andere kant ga doen, dat is een groter stuk. Steen leek een vrij prijzige optie te zijn. Maar eerst ook uit die kant het puin verwijderen.
 11. Ik ben toch maar voor een verhoging van hout gegaan. Wel met hout wat redelijk goed bestand is tegen vocht (douglas hout), maar toch nog 2 problemen (ik ben niet super handig). Iemand een tip hoe ik deze kieren kan fixen? Zover zo goed: Stenen lopen wat scheef, daarvoor een kier: Lastig aan te laten sluiten door het randje beton in de grond bij de schuur:
 12. Thanks voor alle tips, ik denk dat ik zelf hout mooier vind, maar ik denk er nog even over na. Helaas lag het zand tegen de schutting aan, en er zit al wat rot in, maar ik wil dit wel beter doen idd. Het stukje wat je ziet krijgt het meeste zon van de achtertuin volgens mij, maar ik zal morgen eens goed opletten. De tuin licht schuin op het noord-oosten als ik dat goed zeg. Helaas niet op het zuiden, maar toch hopelijk genoeg zon voordat deze achter het huis verdwijnt. Het zand afhalen is wel een optie voor het zand wat overblijft (het was behoorlijk compact allemaal), dat ga ik in ieder geval proberen.
 13. Ik ben van plan een verhoogde planten border te maken voor mijn moestuin. Ik vroeg mij alleen af: moet ik het hout nog bewerken zodat het niet wegrot en/of moet ik het bekleden met bijvoorbeeld worteldoek? Ook vroeg ik mij af of de hoogte veel uitmaakt (het plan was circa 15cm denk ik)? De achtergrond: Ik ben een tijd geleden verhuisd, en heb nu een tuin. Daar wil ik een klein begin voor een moestuin van maken. Helaas is de tuin in een slechtere staat dan ik verwacht. De borders waren verhoogd, maar die verhoging was uit elkaar aan het vallen. Daarnaast zat ongeveer 15cm onder de grond een hele hoop puin (dat ben ik momenteel aan het verwijderen). Het puin word gelukkig opgehaald. Maar zonder dat ik een verhoging maak, zit ik ook met nogal wat zand (ik heb nu al bijna 20x90 liter aan zand staan, in ontilbare zakken), en ik heb geen idee hoe ik dat kan afvoeren. Ook lees ik dat het ook wel wat voordelen heeft. Wat foto's van de voortgang: De tuin nadat ik het houd heb verwijderd: Bijna klaar met het linker gedeelte (kwa puin verwijdering): Puin:
 14. Paultjuh

  Voorstellen

  @FlupDe onderste laag lijkt klei, dus als ik die 2 door elkaar schep is het gok ik redelijk goed?
 15. Vaak werkt dit goed, maar niet altijd. Ik denk dat ik bovenstaande vraag al met 5+ foto's via zo'n app heb geprobeerd. Die kwamen nog niet eens in de buurt van een oplossing. Terwijl @Bit al snel met een goed antwoord kwam (het lijkt er tenminste op, dus het klopt wel, de app kwam met allerlei onzin, of "dit is geen plant").

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...