Jump to content

Ludo

Members
  • Content Count

    207
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Heist-op-den-Berg(België)
  1. Inderdaad, lange tijd niet meer online geweest. Drukke periodes gehad en wat ziekte. Wil niet zeggen dat ik niet meer tuinier hoor ! Ik kom nog wel terug kortelings met foto's van een "super" fruithakselaar en dito wijnpers om appels te persen. Tot dan !
  2. Christine, gebruikt brood IN lichte plastiek zak verpakken, dan droogt het niet uit en blijft lekker vers !
  3. de stukjes in het potje zijn verdroogd... beetje vergeten.. Misschien komen ze volgend jaar wel uit
  4. ok, maar vrij vertaald dan. Vijgenchutney Als ondersteuning voor een verscheidenheid van kaas gerechten, plus sandwiches. Ingrediënten: 1,25 l rode wijn azijn 500 g bruine suiker blond 2 eetlepels zout 1 kg zwarte vijgen zeer stevig, nog niet rijp, in plakjes gesneden 1 cm dik 500 g uien, in dunne plakjes gesneden 250 g dadels, ontpit en in stukjes gesneden 150 g verse gemberwortel, fijn geraspt 2 eetlepels zoete paprika 1 eetlepel geel mosterdzaad 3 eetlepels gehakte dragon of 1 eetlepel gedroogde dragon -1 - Doe de azijn, suiker en zout in een confituurpan, al roerend tot de suiker en het zout opgelost is, aan de kook brengen, daarna zachtjes koken ongeveer 5 minuten. -2 - Voeg de vijgen, uien, dadels en kruiden erbij. Breng aan de kook en laat verder koken op een laag vuur gedurende 1 uur , het moet indikken. -3 - Haal van het vuur en roer de dragon erdoor en meng goed. Vul de potten, met een pollepel, met het hete gesteriliseerde mengsel; sluit af. Deze chutney zal goed te consumeren zijn na een maand. Kooktijd ongeveer 1 uur 15 min Opbrengst ongeveer 2 kg Houdbaarheid 1 jaar Serveertips: met koud vlees of curries.
  5. Uit "Les meilleurs conserves et confitures" van Odet Schwartz. Origineel is 't in 't Frans. Chutney aux figues Accompagnement recherché pour toutes sortes de plats au fromage, sans oublier les sandwiches. Ingrédients: 1,25 l de vinaigre de vin rouge 500 g de vergeoise blonde 2 cuillerés à soupe de sel 1 kg de figues noires bien fermes, pas encore mûres, coupées en tranches de 1 cm d'épaisseur 500 g d'oignons, coupés en fines rondelles 250 g de dattes, dénoyautées et hachées 150 g de racine de gingembre frais, finement râpée 2 cuillerées à soupe de paprika doux 1 cuillerée à soupe de graines de moutarde blanche 3 cuillerées à soupe d'estragon haché, ou 1 cuillerée à soupe d'estragon séché -1- Mettez le vinaigre , le sucre et le sel dans une bassine à confiture; en remuant jusqu'à dissolution du sucre et du sel, portez à ébullition, puis faites cuire doucement environ 5 minutes. -2- Ajoutez les figues, les oignons, les dattes et les épices. Ramenez à ébullition, puis poursuivez la cuisson à feu doux pendant 1 heure; la préparation doit épaissir. -3- Hors du feu, incorporez l'estragon et mélangez bien. Remplissez à la louche les bocaux stérilisés chauds du mélange; fermez. Ce chutney sera bon à consommer dans 1 mois. Temps de cuisson environ 1 h 15 mn Quantité obtenue environ 2 kg Durée de conservation 1 an Suggestion d'accompagnement : avec des viandes froides ou des caris.
  6. Je kan zelfs een jaarse struik hebben die volgend jaar veel bessen geeft. Hij moet uit omdat ik er te veel krijg...
  7. Ludo

    Beestjes in de prei

    Aangetaste prei kan je gerust afknippen tot juist onder het aangetaste gedeelte. Prei groeit toch terug. Afgeknipte stukken wel eindje weg gooien!
  8. Worteltjes in een soepkommetje, één soeplepel water erop en bordje op kommetje. Microgolf in, 5 min op volle kracht en ze komen er tien maal lekkerder uit dan "afgekookt" in een stoofpot. Hetzelfde geldt voor erwtjes. Nadien uitje stoven in pot en de worteltjes en erwtjes erbij doen, beetje peper , zout en ev ietsiepietsie bouillonblokje, 1 min laten opstoven en ze zijn zo vers als het maar kan, met originele kleur !
  9. Japanse wijnbes kan je hier gratis krijgen, mooie planten van ong 50 cm. Met stekken van kruisbes en rode/zwarte bes kan ik je ook helpen. En als ik zou stekken, zou ik het ook NU doen. Dan zijn de planten geworteld tegen de lente...
  10. Dat is zeer goed nieuws Natvantos ! 'k Had het zo vlug niet verwacht
  11. Rode basilicum is even lekker van smaak als groene, maar, de blaadjes zijn iets harder. Als je het versnipperd om te gebruiken maakt het wel niet uit. De blaadjes gelijken meer op "netels" dan op de klassieke basilicumblaadjes.
  12. Voor siropen, kijk even hier : rodebessen-siroop-groseille-t2325.html Bij mij zijn ze allemaal halfdik vloeibaar, zoals siroop hoort te zijn. De bewerking zoals beshcreven is wel belangrijk !
  13. Ludo

    Tomatentest 2012

    Serre wordt elk jaar voorzien van compost en mestaarde. De grond wordt in lage ruggen gelegd, zoals bij aardappelen) en hierop ligt worteldoek. De tomatenplanten komen bovenop de ruggen en de bevloeiing komt van buitenaf via een slangsysteem in de goten gelopen (als het regent). Dit jaar uiteraard niks moeten bijgieten, behalve in april/mei.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...