Jump to content

vixen1

Members
 • Content Count

  30
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Brabant
 1. Waterstofperoxide met azijnzuur geeft perazijnzuur. Dat is een bekend desinfectie middel dat afbreekt in CO2 H2O en O2. Als je H2O2 koopt in kleine flesjes 3% is het idd te prijzig. Bij heet bedoel ik bijna kokend. Bij verneveling bij een buitentemperatuur van ongeveer 10 graden heb ik bij de boompjes geen negatieve gevolgen gemerkt.
 2. De boompjes die ik alleen met azijn heb behandeld zijn nectarine zaailingen die afgelopen jaren zonder bespuiting erg vatbaar voor krulziekte bleken te zijn. Het idee erachter is de boom in de herfst volledig te desinfecteren. Dit zou voldoende moeten zijn. Ik geloof dat azijnzuur 3% met waterstofperoxide 3% de beste resultaten gaf. Azijnzuur 10% kwam ik in een andere publicatie van hetzelfde onderzoeksinstituut tegen. Schoonmaakazijn komt hier bij in de buurt, is gemakkelijk te verkrijgen en leek me de moeite waard om te proberen. Eén behandeling die niet heel kritisch is qua tijd met een relatief onschuldig middel leek mij mij wel interessant. Ik weet niet of dit de oplossing is voor mij maar tot nu toe ben ik tevreden. Anders toch maar op zoek naar de Nanaimo Peach.
 3. Na het lezen over de krulziekte op een Duits forum heb ik een mijn boompjes in november( moet boven 10 graden Celsius zijn) eenmaal van top tot teen bespoten met hete ( om de zuurgraad te verhogen en het was buiten maar net 10 graden Celsius) schoonmaakazijn. Tot nu toe zeer goede resultaten. Twee boompjes heb ik in januari nog een keer met Bourgondische pap bespoten. Daar tot heden geen enkele aantasting. Andere boompjes minimale aantasting (een paar blaadjes). Volgend jaar ga ik alle boompjes eenmaal met schoonmaakazijn behandelen.
 4. Waar komt dat om de 15 dagen spuiten vandaan? Is dat niet voor meeldauw? Wat ik ben tegengekomen is dat het middel slechts eenmaal gebruikt wordt. Bij ernstige aantasting in voorgaande jaar ook na de bladval. De timing is net als bij andere middelen cruciaal. Bordeauxse pap is in Nederland toch ook niet officieel verkrijgbaar?
 5. Er is en US patent verleend op deze methode. Maar of het werkt. Je kan oregano olie gewoon kopen. Carvacrol zou het werkzame bestanddeel zijn. Ik denk niet dat het makkelijk mixt met water. Misschien wat beter met een beetje afwasmiddel.
 6. Heeft er hier ooit iemand oregano olie gebruikt voor de krulziektebestrijding? Dit zou ook werken nadat de krulziekte is geconstateerd.
 7. Hier nog een pdf over het kweken van perziken. helaas wel weer in het Engels. Er wordt nagenoeg niets interessants gepubliceerd over deze materie in het Nederlands. https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwiojPKtiufRAhXiCcAKHUBbDMIQFggkMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.7springsfarm.com%2Fcontent%2Fpeach.pdf&usg=AFQjCNGWAJTE2AkFwJyEduB0EBZKrYwZaQ&sig2=8YFJXybymdlpYG2QeIYJew
 8. Bourgondische pap https://nl.wikipedia.org/wiki/Bourgondische_pap heb ik ook gebruikt en werkt ook prima. Kopersulfaat mag dan toegestaan zijn voor biologische teelt maar is nou niet bepaald een zegen voor het bodem-en waterleven. Een goede vergelijkende test zou heel mooi zijn maar tegelijkertijd heel moeilijk uit te voeren. Je zit met oa verschillende rassen, standplaatsen, weersomstandigheden en spuittijdstippen. Recept voor kalkzwavel zoek ik ff op.
 9. Je gebruikt het net als andere middelen als de knoppen schuiven eenmaal. Bij ernstige aantasting in het voorgaande jaar spuit je ook na de bladval. Het is erg basisch spul dus dat wil je niet in je ogen. Jij bent professioneel kweker neem ik aan. Je zou dan toegang tot dit middel moeten hebben denk ik. Het wordt ook gebruikt tegen schurft in de biologische appelteelt. Een eventuele leverancier zou er natuurlijk meer over kunnen vertellen. Ik ben niet op de hoogte van een verkooppunt in Nederland. Dit is voor mij ook niet zo interessant omdat ik daar toch geen toegang tot heb.
 10. Als ik het goed begrijp ben ik de enige die kalzwavel (lime sulfur/sulphur) gebruikt. Ben je niet tegen het gebruik van zwavel dan is kalkzwavel een veel beter alternatief. Werkt veel beter tegen schimmels en blijft beter zitten. Ik maak het zelf maar het is ook te koop. http://www.biofa-profi.de/en/products-info/curatio.html
 11. Dat zou mooi zijn. Een goede ervaren enter moet hier toch te vinden zijn.
 12. Ik weet niet hoe moeilijk het is om een perzik uit de Verenigde Staten of Canada te importeren. Misschien voor een kweker goed te doen. Ze zijn hier nogal enthousiast over http://tallcloverfarm.com/16401/nanaimo-peach-tree Zoeken op "leaf curl resistant peach trees" levert ook andere soorten op maar dit lijkt de beste.
 13. De gebluste kalk en zwavel gekookt met water vormen calcium polysufides. Deze zijn veel effectiever in het bestrijden van schimmels dan zwavel alleen. Een van de eerste fungicides. In het buitenland gewoon te koop. Google lime sulfur/sulphur en leaf curl. Hier voor particulieren niet te koop dus maak ik t al jaren zelf. Werkt prima en is spotgoedkoop. Over toelating is hier wel wat te vinden https://www.google.nl/search?q=Polisolfuro+di+Calcio&num=100&client=ubuntu&channel=fs&biw=1231&bih=664&source=lnt&tbs=lr:lang_1nl&lr=lang_nl&sa=X&ved=0ahUKEwinjP7F46bRAhVB1BoKHRafA4sQpwUIFA
 14. Ik heb goede ervaringen met kalkzwavel. http://www.futurefeeders.org/blog/lime-sulfur-general-purpose-organic-fungicide-you-can-make-at-home

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...