Jump to content

windindewilgen

Members
 • Content Count

  761
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  LELYSTAD

Converted

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Leuk weknow, ik ben volger. Zelf heb ik sinds 5 jaar een keraji mandarijn, heel klein gekocht en na 2 moeilijke winters in de kas, die niet wordt verwarmt, groeit hij als een gek, 100cm afgelopen zomer tot laat in de herfst. Nog geen bloemen gezien. Staat in zeer humeuze kalkrijke zavel. Ik denk dat hij in een dieperliggende dikke compostlaag wortelt. Vlak voor de strenge winters van oa 2009/2010 had ik veel meer wintharde? citrus aangeplant maar helaas hebben die het buiten toen niet overleeft. De winterhardheid kan door veel factoren beïnvloed worden. Ik had ze toen enkel afgedekt met een dekzeil. Was te weinig.
 2. Zie net dat de eerste knoppen van enkele rassen schoorvoetend wat beginnen te doen. De voorspelde vorst komt niet en ipv daarvan wordt het zacht met woensdag 10C. Dus het seizoen gaat beginnen? Enkel een probleempje, elke dag waarschijnlijk regen. Bij dit weertype is enkel begin houtas behandeling evt mogelijk. Ik hoop dat er deze week nog een droge dag komt.
 3. Frans, begin bespuiting heeft ook te maken wat het middel is. BP kleeft vrij goed aan de boom, maar dat gebruik ik niet. Ik doe oa huishoudsoda zwavel en dat kleeft niet en spoelt dus snel af. Vandaar dat ik het gebruik en wacht totdat het echt moet. Iedere week later beginnen betekent voor mij minder werk.
 4. Deze vraag is voor yuras. Hier in lelystad nog geen enkel teken dat de perziken ontwaken. Tot nu toe is januari gelukkig aan de koude kant en zo te zien, aan de lange termijn verwachting, blijft dit nog een tijdje. De goden zij geprezen. Scheelt weer werk, ik schat dat de eerste behandeling hier eind januari/begin februari zal plaats vinden. Maar weersverwachting is altijd een beetje koffiedik kijken, zeker op de langere termijn. Vorig jaar was het heel anders, eerste bespuiting op 12 januari na warme december en dito weer in januari.
 5. Bij mij groeien en dragen de kiwi[hayward] en kiwibessen de pan uit, en dat al na het derde jaar. Zelfbestuivende jenny werd na 4 jaar weer eenslachtig, mannelijk. In Amerfoort op droge zandgrond had ik heel weinig succes qua vruchtdracht, wel groei. Hier in lelystad wortelen ze in een pakket van 30cm verteerde houtsnippers en ook is het hier vochthoudend. Ik denk dat vochthoudende zeer humusrijke bodems essentieel zijn om snel vruchten te krijgen. Op droge zandgrond lijden ze honger en vochtgebrek.
 6. Klopt. kleine noot en bittere smaak, goed voor bitterkoekjes. Maar hij is wel winterharder dan de echte amandel, tot min 20. De echte amandel takelt af bij min 15 a min 17, hangt ook af wanneer de siberische beer hier aankomt. Begin januari is veel minder erg dan begin februari, speciaal na een warme januari. Maar of de siberische beer ooit nog komt?
 7. Het rare is dat bij mij iedere jaar een andere boom wordt aangetast door perzikluis. Het kan heel goed zijn dat je volgend jaar geen last heb. En dan bedoel ik de boom.
 8. Appelmeisje, wat een mooie foto"s van perzikbladluis. Veel mensen verwarren het met krulziekte. Maar jouw foto laat heel mooi zien dat de bladeren ombuigen naar onderen. Bovendien worden meestal de toppen aangevallen. Marieken, redwing is bij mij duidelijk veel minder vatbaar. Maar: het blijkt de laatste 2 jaar, na de zeer zachte winters, dat er iets vreemds gebeurd. Veel taksterfte, wat ook bij veel andere rassen voorkomt echter niet zo hevig als bij redwing. En dat zodra de knoppen flink uitlopen ze , niet verder groeien en vaak verdrogen. Ze bereiken nooit het typische eindstadium van krulziekte. Oorzaak???? Nu is ook wat taksterfte, de dunne dus, redelijk normaal bij perzik, maar bij redwing... Waarom lezen die bomen toch die boeken niet. Het kan ook een micro klimaat factor zijn. Ik heb 2 jayhavens staan waarvan een redelijk wordt aangetast en de ander heel weinig. Op een andere plek staan ook nog een aantal jayhavens, windstil en vochtige atmosfeer, en die vertonen dezelfde kuren als de redwing.
 9. Ik probeer elke dag een stukje te schrijven op de website blog. Ben nu bezig met blog bestrijding krulziekte. Is best moeilijk om de juiste woorden te kiezen. Heb ook al een aantal andere blogs. Begin binnenkort aan blog over boomvormen en snoei. Daarna het eigenlijke aanplant advies: hoe stop ik de boom in de grond en wat doe ik daarna? Bv advies laat de boom het eerste jaar niet dragen, hoogstens 1 vrucht.🤔. Als het zo doorgaat wordt het uiteindelijk bijna een boek. weknow: wil je de blog volgen en erop schieten?
 10. Ben op dit ogenblik bezig met nieuwe website af te maken. Naar aanleiding van de, tot nu toe, aanhoudende serie zachte tot zeer zachte winters zullen bepaalde adviezen ook moeten worden aan gepast. Ik ga ervan uit dat de zachte en zeer zachte winters de overhand krijgen. Vooral bij abrikozen wordt de spoeling dan dun ivb de vroege bloeitijden. Er wordt ook gewerkt aan een keuze hulp bij abrikozen en perziken.
 11. Hier begint de krul zich goed te openbaren, veel meer dan vorig jaar, vooral in de super gevoelige rassen. Ik heb 1 x minder behandeld dan vorig jaar en dat is te zien. Het kwam heeel slecht uit, het regenseizoen barste los toen de bomen weinig bescherming meer hadden. Heb op het punt gestaan nog een vierde keer te behandelen, maar heb dat bewust niet gedaan. Na 4 jaar experimenteren wordt een ding duidelijk: de laatste behandeling moet eind februari plaats vinden. En met de zachte winters van de laatste jaren betekend dat helaas 4 x behandelen. Het beste werkt californischepap, daarna waterglaszwavel. Waterglaszwavel gaf dit jaar het slechtste resultaat. Sodazwavel had ik 6 x gedaan en dat viel op. Vorig jaar 4 x gedaan en toen het slechtste resultaat. Nu op de tweede plaats.
 12. Hier wordt het spannend. De enorme regenval was leuk voor de krul. Over 14 dagen wordt het aan mij totaal geopenbaard. Jij zit in een warmer deel van het land. Eerste indruk: beeld is zoals gewoonlijk sterk wisselend, maar ik vrees meer dan vorig jaar, vooral bij de super gevoelige rassen. Maar die zijn wel vaker de pineut. Super gevoelige rassen reageren veel heftiger op verkeerde inschattingen tijdens de behandeling.
 13. IK ook. De regenvastheid wordt nu wel extreem getest.😟 Ik denk ook maar even niet na over de monillia bij de abrikozen. Bloei en regen is veel monillia. De bloei hier begonnen, zowel perzik als abri gelijktijdig.
 14. De bewering dat het beste fruit aan de kust groeit en dat daarom zo veel fruit, peer, teelt in bv zeeland enz plaats vind deed mij al afhaken. De reden dat zeeland al heel lang het centrum van de nederlandse perenteelt is heel simpel: veel minder nachtvorst tijdens de perenbloei en de onderstam kwee, standaard in de perenteelt, is gevoelig voor strenge wintervorst. En ja, er is nog nooit een elfstedentocht in zeeland verreden.
 15. Ik kende het al. Iedereen mag alles beweren maar ik geloof niet zo in deze bewering. Als het zo eenvoudig is...

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...