Ga naar inhoud

Sabien

Members
  • Aantal items

    85
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    kempen, België

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Ik zie hier al wel kleine okselscheuten verschijnen, maar ik ben nog niet gestart met deze weg te nemen. Ik heb wel reeds enkele ongewenste scheuten verwijderd. Je mag niet te veel in één keer verwijderen, dus daar ben ik wel wel mee begonnen. Nadat dat kans op vorst volledig geweken kun je starten denk ik. Dus ~half mei, met goede vooruitzichten (zoals nu).
  2. Klein bloemetje = kleine aardbei, heb ik al gelezen. Nu heb ik zal zelf nog niet opgevolgd of dat zo is, maar ik merk wel dat de vroege bloemetjes altijd wel groot zijn. Bij doordragers worden trossen gedund om minder vruchten te krijgen, die wel dikker zijn. Dat zou je ook kunnen doen bij de laatste kleine bloemetjes van de eenmaaldragers.
  3. Als bladluizen zoiets (opgevouwen blad en roze verkleuring) kunnen veroorzaken is dat aannemelijk want er zit behoorlijk wat bladluis in de aardbeien. Een 3 weken geleden heb ik 50 lhb larven gekocht om hopelijk het probleem op langere termijn op te lossen. Voorlopig heeft dat totaal niet geholpen. Voorheen heb ik meerdere keren volwassen exemplaren gevangen en uitgezet in de aardbeien maar die vlogen al snel weer weg hoewel ze eten genoeg hadden. Ik heb ook stroken met bloemenmengsel gezaaid om de nuttige insecten hier te krijgen en te houden. Een paar dagen geleden heb ik heel lokaal geëxperimenteerd met zachte zeep en olie tegen de bladluis, ver uit de buurt waar de lhb larven zitten. Vier planten in 1 bak zijn toen 'slap gevallen' van te weinig water (druppelaars waren niet verstopt), aan de andere planten was er nog niets te zien. Het waren de 4 planten met de grootste bladmassa. Substraat voelde in de meeste bakken niet uitgedroogd aan. Ik heb toen behoorlijk veel water kunnen geven voordat de bakken begonnen door te lekken. (In meerdere korte waterbeurten, zodat het water de tijd het om door te sijpelen) Ondertussen zie ik op enkele bladeren waarop ik die natrium bicarbonaat-mengsel heb toegepast een zwart-verkleuring, maar (nog) niet op al de toegepaste plaatsen. Blijkbaar is er momenteel een behoorlijk meeldauw druk: http://www.aardbeiennet.nl/aardbei/nieuws/meeldauwprobleem-speelt-enorm/. Botrytis heb ik vorig jaar op het einde van het seizoen in de doordragers gehad, vanaf oktober ongeveer (De overkapping was toen ook kapot, de 2.0 versie staat er nu over). Dat leek me anders te ontwikkelen, en vooral: véél sneller. Ook de gevouwen bladstand wordt daardoor niet verklaart. Is tocht of verluchten nou positief of negatief voor aantastingen? Ik lees tegenstrijdige dingen. Deze aardbeien staan op oost-west lijn, dus onder de overkapping kan het nogal waaien omdat de westkant open is.
  4. De bladeren van verschillende aardbeiplanten hebben een dicht gevouwen bladstand. Kenmerkend voor meeldauw, maar ik zie geen duidelijke witte pluis verschijnen. Nu dat er ook rode-achtige plekken op de aardbeien zelf verschijnen begin ik me zorgen te maken. Die rode vlekken op de aardbeien lijken me dan weer van trips te komen, maar daar is het wel heel erg vroeg voor. Nog iets wat ik moet vermelden: de planten hebben een week of 2 geleden water te kort gehad. De steeltjes van de aardbeien hebben ook een rood/bruin-verkleuring Deze moeten nog duidelijk aandikken, maar vertonen wel rode plekjes, niet het normale afrijpen Bij het maken van de macro-foto's zal ik opeens 'witte draden': zou van spinnen kunnen zijn, want er zitten er heel wat in het gewas. Deze laat ik rustig hun gang daar gaan. Het gewas: Dat 'witte spul' dat je ziet op de bladeren is stuifmeel, alle planten hanger er hier vol mee. Hier en daar is wat paars te zien op de bladeren. Zou dat een ver gevorderd stadia van meeldauw aangeven? Oja nog dit: Schattig kleine larve van het lievenheersbeestje. De aardbeien staan op stelling met 2 verdiepen, dit zijn dus de eenmaal dragers op de bovenste verdieping. Onderaan staan de doordragers, daar is geen teken van gevouwen bladstand. Deze morgen heb ik enkele bladeren ingesmeerd met natrium bicarbonaat mengsel van Stan om uitsluitsel te krijgen over de aanwezigheid van schimmels. Ik heb een overkapping over de stelling, dus altijd droog, dat is in het voordeel van meeldauw. Wie kan er zeggen wat er aan de hand is? En hoe ernstig is het?
  5. Zijn die 'kleine vliegjes' misschien gaasvliegen?
  6. Om je toch enigszins gerust te stellen: Mijn herfst framboos, die in februari is aangeplant, is ook zo'n kale stok. Sinds enkele dagen zie ik wel 2 groene kopje boven piepen op zo'n 10cm van de kale stok. Dus zo abnormaal laat lijkt me dat bij jouw nog niet. (Ik heb de boel steeds onkruidvrij gehouden, er ligt een laag compost en ganse dag zon.)
  7. Kiwi, dat is vorstschade. Kiwi's lopen nogal vroeg uit, maar verdragen geen vorst. De kiwibes weet ik niet.
  8. Zonnebrand, kiwi-bladeren-worden-wit-lijken-verdroogd-t8975.html ?
  9. Bedoel je 0.66 gram of 2 a 3 gram? Want bij aardbeien zijn gevoelig voor te sterk bemesten. De concentratie kun je meten met een EC-meter. Max 1,8 µS/Cm. Bij 1g/L blijf je daar net onder volgens mij test van 1 koffielepel in een gieter van 5L.
  10. De werking van vliesdoek: de grondwarmte vangen? Dus een druif of 'stam' alleen inwikkelen heeft geen nut?
  11. Ik gebruik deze zelf niet, had er ook nog niet van gehoord. Ik heb beide eens vluchtig bekeken. De keuze zou ik de eerste plaats afhankelijk kunnen zijn van je eigen kennis van 1 van de 2 platformen. Als het gewoon is om te gebruiken is "as is", zonder modificaties is het Arduino OpenSprinkler misschien interessant omdat de nog een LCD heeft die op elk moment informatie geeft zonder dat je de web-interface moet gebruiken. De kalender functie van de Pi daar en tegen lijkt wel gebruiksvriendelijker. (Naast de kwestie: mijn nachttemperauur logger heb ik met een Arduino gemaakt.)
  12. Zo zien mijn druiven er ongeveer ook uit. Enkele weken geleden is er 1 nacht -2° (voorspeld) geweest. Toen zijn de knoppen van mij druiven er ook aan gegaan, die stonden toen op 'barsten'. Ondertussen zijn er nieuwe knoppen uitgelopen, met blad en druiventrosjes in wording, die afgelopen nacht dus opnieuw zijn geraakt. Ik maak me over mijn druiven (3 van vorig jaar, ééntje 2 maand geleden aangeplant) geen zorgen, die lopen indien nodig wel opnieuw uit met nieuwe knoppen. Wel is er enkele weten groei verloren.
  13. De volgorde klopt, want de eerste 10 minuten data ontbreekt voor in de vliesdoek, kabeltje zat los. Je ziet ook dat de temperatuur in de vliesdoek wat meer afgevlakt is ten opzichte van de andere, zeker tov van de groene op 1m. (Geen snelle fluctuaties in temperatuur) Ook alle temperatuur sensors zijn goed. Ze geven in dezelfde omstandigheden dezelfde temperatuur weer op 0.1°C afwijking tov elkaar. (Ook getest op -19°C diepvries temperaturen)
  14. Ik heb hier deze nacht de temperatuur gelogd. Mijn jonge druiven en kiwi heb ik in vliesdoek ingepakt. Bij 1 druif heb ik een temperatuur sensor bij in gedaan om te zien wat dat geeft. Vlak daarnaast buiten de vliesdoek heb ik ook temperatuur gemeten: "1m". Op de grond naast die ene gemeten vliesdoek-druif heb ik ook een temperatuursensor neergelegd. Ik heb ook aardbeien op stelling in Bato-bakkken, daar heb ik ook de temperatuur gelogd op bloemhoogte (bovenste rij aardbeien). Verder zijn de aardbeien niet beschermd. Grond rond de druiven, fruitbomen enz heb ik gisteren volledig nat gemaakt, je ziet ook dat de grondtemperatuur niet onder 0 is gegaan volgens de meting. Wie legt uit waarom het in het vliesdoek het koudst is?
  15. Gutteren, vooral gekend van de aardbeitjes... Dat zijn echt waterdruppeltjes. Ik heb gelezen dat dit algemeen voorkomt bij klasgroenten onder invloed van grote dag-nacht temperatuurverschil. Waar het hier over gaat zijn bolletjes op takjes van plantjes. Echt korreltjes, gaan waterdruppeltjes. Zoals ik al schreef, ik heb zelfs van die bolletjes gezien aan het takje van een druivenstek die nog niet geworteld was... Onder invloed van welke worteldruk? Volgens mij zijn het 2 verschillende fenomenen. Gutteren en dit. Gutteren bij tomaat
×
×
  • Nieuwe aanmaken...