

Waaslander
Members-
Aantal items
1082 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Waaslander
-
Ik ben van plan volgende winter ook nog een deel te voorzien voor leifruit . Ik dacht aan afsluiting voor tennisdraad met bovenbuis maar dan zonder de bovenbuis maar om de 50cm ongeveer een stalen spandaard. Worden ook gebruikt met doeken voor het zicht te beperken dus pakken dan zeker veel wind.
-
Hier vorig jaar ook op 1 boom augustus /september , dacht toen dat het door betere omstandigheden was dat de boom aangezet werd voor zich voort te planten terwijl er wel aan rijpende appels aan Maar zie nu niet echt verandering van omstandigheden waarom de bomen nu terug bloeien ,en nu meerdere. Misschien moeten we soms wat minder achter alles een oorzaak moeten zoeken. Als je de bloesem er uit nijpt kan deze schimmel- en bacteriële infecties niet binnen dringen via de wondjes die het verwijderen van de bloesem veroorzaakt
-
Ik heb hier een 7 tal geleide appelbomen staan . Op de normale tijd hebben ze gebloeid 'diameters appels een goede cm) maar in verschillende staan nu nog steeds/opnieuw bloesem . Iemand een idee waardoor dit komt ? - Wel al eens gezien in augustus enkel bloemetjes na droge periode en dat boom terug voldoende water en voedsel hadden gehad . - Te veel bemesting is ook uitgesloten was de bedoeling dat ze wat compost gingen krijgen maar is er niet van gekomen . Wat te doen met deze bloesem ? Geef de bloesem kans dat deze zich gaan ontwikkelen en dat boom dan van de appels van de normale bloesem laat vallen ? Alvast bedankt,
-
Appelwortel - Yakon Yacon (Smallanthus sonchifolius)
Waaslander reageerde op Addie's topic in Groente
Hij zij inderdaad dat worteling bijna 100% was . Maar is niks dat ik uit mijn eigen zou stekken , daarom dat ik het hier vermelden en of het de moeite is om het nu te doen en bij hogere temperatuur door de winter doorbrengen . Maar lijkt me anderzijds wel interessant als er vroeg in het jaar tak afbreekt om deze te stekken als je wel nog enkele planten extra wilt . -
Appelwortel - Yakon Yacon (Smallanthus sonchifolius)
Waaslander reageerde op Addie's topic in Groente
Appelwortel -
Appelwortel - Yakon Yacon (Smallanthus sonchifolius)
Waaslander reageerde op Addie's topic in Groente
Vandaag op stekcursus geweest . En tot me grootte verrassing werd wat er ook gestekt werd yakon . Lesgever zou in het begin planten zo vermenigvuldig hebben . Dus enkele dagen geleden voor vorst de stengels afgeknipt en nu gewoon stekken van snijden . Wel te overwinter op min10 a 15°C. iemand van hier ervaring mee ? En lesgever leek me niet de eerste de beste . -
Ik zou ook zeggen waarom niet meer kans wagen om te zaaien ? Enkele keren hier (vroeg) gekochte planten geplant . En eigenlijk vielen mij de resultaten tegenover vroeger bij mijn ouders . Enige grote verschil dat ik kan bedenken is het oogsten . Bij mijn ouders gebruikte er veel al was het maar voor in de soep . In de zomermaanden begonnen ze stengels te plukken om rechtstreeks te gebruiken . Daar tegenover deed ik dit niet en wou de planten in 1 maal te oogsten en verwerken . Maar steeds eigenlijk na een tijd last gekregen van roest (bladvlekkenziekte) . Dit kan ik me niet herinneren bij mijn ouders . Daarom mijn bedenkingen . Als je vroeg zaai en de groei stagneer ,word de planten dan niet kwetsbaarder voor roest als de ziektedruk verhoogd . Door plukken van stengels word de planten aangezet tot hergroei en minder vatbaar voor de ziekte ? Bij nu nog zaaien mogelijk de plant nog weerbaarder omdat ze nog jonger/groeikrachtiger zijn . En prijzen worden aan de meet uitgedeeld en nu nog niet.
-
Wat ik hier op eerste zicht niet tegen komt is de spaghettie pompoen . Vind ik eigenlijk een fantastische pompoen. Ik zelf ga vooral voor de kleinere soorten . Dit jaar ruim assortiment ga ik redelijk wat soorten zaaien. 1grotere pompoen rest kleinere. Plek waar onkruid niet echt bij te houden is dus pompoen op worteldoek.
-
Gisteren er 15 verspeend in kleine potjes en naar serre verhuisd . Foto volgt binnenkort.
-
Nog een bedenking die veiligheid klep boven het zaagblad goed voor de veiligheid maar hoe zaag je een tak af . Zeker met wilg zaag je een schuin staande tak af gewoon vanaf boven en moment dat deze afbreekt trekt hij een stuk schors mee van stuk dat nog moet blijven staan de oplossing hier tegen een stuk inzagen eerst langs onder maar lijkt me niet handig met machine op zijn kop en klep eerst open trekken zodat tak tussen ketting en veiligheid klep kan lijkt het me ook niet.
-
Geen ervaring mee maar erg mijn twijfels bij . Ik dacht dat stihl enkel deftig gereedschap had en ook speelgoed , maar dit lijkt me iets tussen de 2. Met een normale kettingzaag merk je heel snel als de kettingolie op is . https://media.s-bol.com/BxLqW4nLBQW/550x678.jpg Ook stihl maar dan op stok en daar zit ook duidelijk een reservoir op voor de kettingolie . Ja hier gebruik je ook geen olie bij maar dikte blad is te verwaarlozen tegenover de breedte van de ketting . En bij alle andere aangehaalde monddelen lijkt me kettingolie toegepast te worden . Ben zelf een stihl gebruiker maar deze zou ik nooit kopen . Om af en toe een kleinigheid te snoeien en dat het zo goed niet meer gaat ,vraag ik me eigenlijk af is een combi set op steel niet handiger is ? Bij een boom te snoeien en tak is iets hoger nog bereikbaar zonder traplader . En is deze toch op sta hoogte als je er iets van sta heb je nog een beter overzicht . Ga het rekken voor een haag te snoeien niet meer zo vlot misschien ook gemakkelijker met steel . Je heb wel combi sets met verschillende toepassingen en vraag me dus af of je hier mee niet meer waarde heb voor je geld . Kettingzaag zonder kettingolie lijkt me niet te werken.
-
Welkom Waarom kunstmest? Ik zou eerder gaan voor compost als je daar aan geraakt . Een mulchenlaag van compost verminderd de groei gedeeltelijk van het onkruid . En je werkt aan de bodemstructuur . Met kunstmest dit jaar te gebruiken begint je volgend jaar maar aan het verbeteren van de bodemstructuur . Ik zelf gebruik enkel compost houtas (als kalk) en dan af en toe een klein koffielepeltje bloed/beendermeel voor de gulzige planten zoals kolen koffielepeltje per plant aan de voet van de plant .
-
Ik bedoelde ook met pitfruit Dacht ik het duidelijk had gesteld met zo te beginnen en daarna de uitleg van snoei pitfruit. Had er beter om af te ronden bij de soorten snoei nog eens bijgeplaatst dat wintersnoei bij pruimen afgeraden word.
-
Hier staan er al een 10 tal micro tomaten planten in bloei en 3 grote struik tomaten ook . Het is maar wat je gesukkel noemt . Potjes staan in kweekbakken in de venster van een onverwarmde kamer . Elke dag of om de 2 dagen de bakken waar ze instaan 180 graden keren en heel af en toe water geven . Dus gesukkel vind ik wel meevallen . De grote hoeveelheid tomatenplanten staan nu ook in de koude vensterbank zonder extra licht of warmte en krijgen hun eerste echte blaadjes . Dus oogst tijdstip van eerste tomaatjes zal wel meer hier zijn dan een 2 tal weken. Bij weinig licht maar verhouding temperatuur/licht goed is de groei traag maar fileren ze niet . Ik snap ook waarom er aangeraden word om niet te vroeg te zaaien en doe ik voor het grootste deel van de planten ook niet . Maar vind het eigenlijk ook een beetje absurd wat je hier soms ziet . Hoe laat mogelijk zaaien en dan de groei kunstmatig forceren door extra warmte en licht .
-
Voor wat ik gehoord heb niet de gemakkelijkste keuze . Gevaar van te beginnen gommen bij pruimen en krieken . Meer aangeraden voor beginners appels en peren , deze kunt je een zomer en winter snoei op toepassen . Wel beiden met een ander doel Zomer snoei = vorm snoei de boom reageert beperkt op de snoei. Winter snoei = verleng snoei de boom gaat heviger groeien op deze snoei. Dus laatste foto op eerste bericht : - Wil je hoofdtakken verlengen snoei je deze in de winter . - Wil je zijtakjes (vruchthout) zo houden snoei je deze in de zomer . Ik ben hierin ook nog een relatieve beginner maar dit is wat ik er uit heb begrepen uit de enkele snoeilessen die ik al gevolgd heb.
-
Dat watergeven vind ik juist een voordeel in een tray . Ik heb een bak van de grootte van mijn grootste tray. Daar wat water in en tray enkele minuten er in . In 1 handeling er in en uit . Kleine potjes in vensterbank bakje water geven en dan potje per potje verplaatsen . In de serre is de kweektafel ook waterdicht , en staat een watervat onder met pompje . Moeten de planten water hebben pomp even aan dat de planten in bodem water staan enkele minuten later kraan in de bodem open zodat water terug kan in vat lopen . Vat bijvullen indien nodig dat water terug kan acclimatiseren . Daar gebruik ik zelf vijvermandjes (15x15 cm) om bijvoorbeeld sla in voor te zaaien .
-
Hier beginnen ze ook boven te komen .
-
Volgens mij is het vooral te zien wat je wilt zaaien en hoeveel . Onder zaaitrays versta ik degene met allemaal kleine vakje . Dit weekend van alles en nog wat gezaaid zoals kolen. Vorige jaren heb ik dat ook nog gedaan 1 zaadje per vakje . Dit weekend in P9 potten vb 6 of 9 zaadjes in een pot . Nu even een P9 pot op de hier dicht bij zijnde zaaitraai gelegd en P9 pot is juist 4 vakjes dus in zaaitray zou deze 6 zaden 1,5 maal de plaats in nemen van nu . kropsla zaai je zo wat zaadjes in pot ,1of 2 zaadje per vakje vind ik nogal omslachtig . Ik heb hier verschillende zaaitray liggen en ook wel potten en potjes in vele maten . Ik zaai redelijk veel in kleine potjes 5,5 cm diameter zeker vroeg in het voorjaar . Erg omslachtig om een serie plantjes te verplaatsen . Maar dat heeft ook zijn voordeel tomaten ,pepers en paprika zaai ik in deze potjes en plaatst deze in verwarmde propagator . En deze verwarming is enige dat ik gebruik en ook geen kunstmatig licht . Dus van zodra ze boven komen gaan ze in vensterbank per potje en moeten het stellen met de kamertemperatuur en het daglicht . Doe je dit met een tray zonder kunstlicht . Wanneer plaats je deze uit de propagator als 1/2 gekiemd is ? De eerste kunnen al redelijk gerokken zijn door enkele dagen zonder voldoende licht en laatste moeten in de kou ontkiemen .
-
Weer aangepast en op een vreemde pc gecontroleerd en zie ze nu alle 2 dus vermoed dat het eindelijk gelukt is
-
@Frans Versie die wij zongen bij de jeugdbeweging https://www.youtube.com/watch?v=isWtiLjuT3Q niks mis mee .
-
Hopelijk nu wel zichtbaar
-
midden zaailing buitenste stekken . Stekken en zaaien zelfde dag . De 11 eerste tomatenplanten (soorten) voor dit jaar , micro struikplanten .
-
Hoe gaat het met u met deze ? 10 jaar geleden ergens zaad er van gekocht . Erg laat in het jaar nog van gezaaid . Van deze planten sta er nog steeds 1 van bij mijn broer binnen , ja wortelgestel is 10 jaar oud . Als ik van deze in het voorjaar zaai schieten ze steeds op en zijn het zeker geen dwerg struiken meer . Een tijdje geleden terug gezaaid en gelijktijdig gestekt . Dus nu sta er hier 1 zaailing en 2 stekken als test en verschil is enorm . Zal binnenkort een foto plaatsen . De vroeg gezaaide planten gisteren in P9 potten geplaatst HEARTBREAKER F2 INDRA RED JOCHALOS MAYA MINIBEL PINOCIO ORANGE PINOCIO ROOD SCHWAZE SARAH TAXI TIMY TIM VENUS STEK/ZAAI WINDOWBOX ROOD WINDOWBOX GEEL Staan al bloemknopjes in . Allen micro plantjes op 2na. - Taxi grote struik bedoeling om snel enkele tomaten te hebben , heb dit enkele jaren geleden ergens gezien bij een tuinbezoek . - Schwaze sarah grote stamtomaat foutje waarom ik deze zo vroeg gezaaid heb zou ik niet meer weten .Maar waren laatste zaden dus proberen toch nog wat tomaten/zaden te kunnen oogsten . Zal binnenkort eens foto maken van deze in vensterbank.
-
En hoe staan ze er bij hier beginnen er al bloemknoppen in te komen.
-
oei inderdaad ik dacht dat enkel stekkers probleem was en spanning staat er op het eerste zicht niet bij . Maar 1875 W en 15A is 125V
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.