Jump to content

EdelSpint

Members
 • Posts

  76
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kippen vind ik erg leuk, ze zijn gezellig, leveren een eitje, pikken de teken uit je tuin weg, zijn honkvast en vrij tam. Kippen lusten ook veel restjes, dus ideaal als opruimer. Zelf een pompoen hoef je niet fijn te snijden voor een kip. Het nadeel is het lawaai (met name van de hanen) voor de buren en ook geuroverlast. Een mooi alternatief is bijvoorbeeld de Japanse Kwartel. Een soort mini krielkipje, met dagelijks een mini-eitje, redelijk tam, lust ook een beestje. Het gekraai van de hanen valt reuze mee. Echter, niet echt geschikt voor vrije uitloop zoals kippen (minder honkvast, en erg kwetsbaar bijv katten). Ook zijn het niet echt opruimers (en moet alles fijngesneden). Recent las ik over parelhoenders, een soort tussenvorm van kip en kalkoen. Ook een smakelijk eitje, meester in teken eten, honkvast. Groter nadeel dan kippen: mega territorium en anders zwerven, verder enorme geluidsoverlast. Patrijzen of fazanten vind ik mooier, maar die leggen buiten nestperiode geen eitjes. Nandoes zijn ook grappige vogels, mini struisvogeltjes. Niet erg agressief. Echter zeer weinig over bekend. Leggen pas eieren als ze 2 of 3 jaar zijn. En dan om de dag een ei voor een week of 10 dagen, maar dan wel eieren die 2x zo groot zijn als kippeneieren (en 10x zo zwaar). Kent iemand nog andere (regelmatig leggende) vogels die buiten gezelligheid ook veel nut leveren? Wat zijn de voor- en nadelen? Ben benieuwd
 2. Ik heb vorige week de eerste peultjes Norli al van de plant gesnoept
 3. Ik heb wat jonge p. Edulis zaailingen. Alleen verwacht ik er nog lang geen bloemen van. Een paar jaar vorstvrij overwinteren en dan zal ze mooie bloemen (en hopelijk lekkere vruchten) geven. Misschien tzt een stekje?
 4. Leuk dat je ze zelf maakt Bert! Heb jij of iemand anders kennis van de 20-30minuten bedrijfsmethode? Ik droom er al sinds kinds af van om hobby imker te worden, maar vrees dat ik er op bepaalde momenten door werk/prive weinig tijd aan kan besteden. Honingbijen zijn echt fascinerend, ik wil ze ook niet verwaarlozen. Ik las over het concept "weekendimkers" en nog beter de 30-minuten methode, waarmee je in totaal 30 minuten kwijt zou zijn per bijenvolk per jaar.. kan er verder eigenlijk niet veel over vinden. Nu vind ik 30 minuten ook wel weinig klinken voor een hobby. Het mag wat mij betreft 10 tot 20 keer meer zijn, maar het geeft wel een veilig gevoel dat het met 'minder' kan, en dat je dan zelf extra tijd en liefde erin kan stoppen als je kan. Ik weet niet of ik het goed verwoord. En ik weet ook niet of de methode geschikt is voor beginners en hoeveel jaren ervaring je met een 'gewone methode' zoals Aalsteren nodig hebt alvoren je efficienter kan imkeren.
 5. Volgens mij is de gedachte dat die in winterse omstandigheden ook redelijk tot goed groeit, zodat je steeds erwtenscheuten kunt oogsten. Overigens over peulvruchten gesproken. Wanneer doen jullie de sperziebonen buiten? Durft er iemand al of toch echt wachten tot na ijsheiligen? Met dit mooie weer steeds ben ik geneigd om alvast wat buiten te zetten en misschien wat reserve voor te zaaien.
 6. Ja, zijn wintererwt is als het goed is Feltham First
 7. @Vinky vallen de onderste bladeren er bij jou vanzelf af? (Alhoewel dat waarschijnlijk later en in mindere mate gebeurt). Ik heb geen ervaring met het toppen, maar kan me voorstellen dat dit bijv handig is aan het einde van het seizoen, om de bovenste spruiten nog ff een boost te geven. Echter zag ik dus meerdere filmpjes op YouTube waar ze al vrij vroeg toppen, dus niet met de door mij genoemde reden. Ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen.
 8. Spruitjes groeien als kool, totdat we de plant stimuleren de bladknoppen in de oksels te doen groeien: spruitjes! Nu laten de meeste mensen, denk ik, de plant groeien tot circa knie tot heuphoogte, waarna (METHODE 1) de onderste bladeren geplukt/geknipt worden. Anderen laten die juist nog even ongemoeid en (METHODE 2) knippen de top(=hart) van de plant af. Dit laatste zou zelfs grotere spruiten geven, wat ik me wel kan voorstellen, aangezien dit nog de enige intacte groeipunten van de plant blijven (en apicale dominantie verbroken wordt). Mogelijk kunnen ook beide methoden gecombineerd toegepast worden tot op zekere hoogte. Aan welke methode geven jullie de voorkeur? Iemand die beiden beproefd heeft? De zoekfunctie leverde niet veel relevants op.
 9. Ook hele bloemhoofden gaan in je thee, denk ik? @appelvrouw
 10. Ruim twee jaar later zijn het nog steeds hartjes (in ieder geval op mobiel). (Aardbeitjes zou ik persoonlijk leuker/herkenbaarder vinden dan appeltjes.)
 11. Helemaal mee eens dat je het eerst moet drogen. Anders gaat het mogelijk wortelen en heb je een mooi mostapijt welke weer zal concurreren met je moestuinplanten. Let ook op of de mos gebloeid heeft: cave zaden.
 12. Dank voor de aanvulling. Ik geef zelf ook grote voorkeur aan mulchen ermee. Ook minder werk en minder verstoring van de bodem. Sommigen doen het wel door de grond teneinde betere luchtigheid en/of vochtbeheersing te krijgen.
 13. Compost is key! Zelfs al zou je het erop mulchen ipv doorspitten, het trekt bodemleven aan, na verloop v tijd verwacht je dat de onderlagen ook verbeteren. Verder kun je ook nog denken aan groenbemesters, die verbeteren de grond, en het plantmateriaal kun je dan uiteindelijk weer gebruiken om nog meer te mulchen/composteren. Overbemesting kan inderdaad ook. Alsmede misschien ook aaltjes en andere plagen die toenemen. Doe je aan vruchtwisseling?
 14. Dit is dus waarschijnlijk heel adequaat. Appelvrouw, is dit pure intuitie geweest? En neem je dan de hele bloemhoofden?
 15. Blijkbaar is dit een vraag die de medische wetenschap ook heeft gebezigd. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30222488/ Het volledige artikel kost iets meer dan 50 dollar. Ik zal je je geld en tijd besparen, want ik heb alle 7 pagina's doorgenomen. (Geen dank hoor, als je erop staat kun je wat bijzondere echinacea zaden met me delen haha) Kort samengevat: De immuunbevorderende bestanddelen zitten in alle plantdelen (zaden, blad, bloem, stengel, wortel). Alleen 3 vd 9 soorten worden medicinaal gebruikt (E. purpurea; Echinacea pallida; en Echinacea angustifolia). In het onderzoek hebben ze gefocust op e.purpurea. De beste oogsttijd is wanneer de plant vol in bloei staat (dan meeste bestanddelen). Bij voorkeur drogen tussen 30 en 50 graden C. Het is niet 1 dezelfde stof, maar meerdere stofjes, die in verschillende plantdelen in verschillende verhoudingen voorkomen (in blad meer caftaric acid, in bloemen meeste chicoric acid). Het blad bevat veruit het meeste vermeend goede stofjes, de bloemen iets minder (wel meer divers), de wortels twee keer zo weinig. Mogelijk dat in de winter er meer stofjes in de wortels zitten, maar dat is nu niet onderzocht. Overigens lossen de (meeste) stofjes (gelukkig) beter op in water alleen dan in alcohol alleen. Na het lezen van bovenstaand artikel zou ik zeggen: blad én bloem in de zomer oogsten en drogen. Wel is goed om te noemen dat van deze verschillende stofjes wordt aangenomen dat ze allemaal heilzaam zijn, de precieze werking of aandeel in de werking is niet bekend. In medicinale middelen wordt vaak de hoeveelheid chicoric acid gebruikt als marker voor mate van middelactiviteit/sterkte. (De vraag is of dat terecht is.) Hoedanook zou ik daarom thee zetten van blad EN bloem, en niet alleen van blad. Sommige van bovenstaande vragen zou ik misschien beter kunnen beantwoorden als ik meer studies induik, maar gezien het tijdgebrek neem ik hier voorlopig genoegen mee.
×
×
 • Create New...