Jump to content

Jorieke123

Moderators
 • Content Count

  22,825
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Jorieke123


 1. Nou ze bloeien normaal het 2e jaar. Na het vormen van een goeie ui. Nu zijn die van jou als pootuitjes gekocht en zijn ze dus op zich in hun 2e jaar..? Maar als je zaad oogst dan wil je dat doen van een plant met alle gewenste eigenschappen. En dus van een mooie dikke ui. Niet eentje die bij het minste of geringste geval van stress al in de bloei schiet. Denk ik dan. Maar wie weet gaat dat in dit geval niet op omdat het om pootuitjes gaat :think:


 2. Ondertussen kweken we al een tijd meelwormen voor de kippen en vissen. We moeten er nodig wat foto's van maken en wat over vertellen maar dat komt wel in de rustige maanden hoor :crazy:

  Maden kweken we niet meer. Ja... wel in die emmers die we hebben hangen, als we toevallig een klein dood beest hebben/vinden. Zoals kuikens of muizen of vogeltjes. Grotere beesten (zoals een dode kip) zijn vaak net even te groot om snel te verwerken, voor de maden. En dan stinkt het een paar dagen naar dood beest. :sick:

  Maar het kweken in andere tonnen en dan moeten zeven en uitzoeken enz. doen we niet meer. Ik vond het echt TE smerig en het ging ook net even te vaak mis met dat ze dan met vochtiger weer ineens wel uit hun tonnen konden glibberen. Of dat er iets omviel. Of dat de hond er bij zat en stinkend naar binnen kwam en vrolijk onder mijn bureau ging zitten. En dat je je dan nog even hevig afvraagt waarom het ineens zo stinkt... :sick::sick: Gatverdamme. 

   

  Meelwormen (en hun voer) zijn een stuk beter te harden :thumbup:


 3. De kippen hebben het goed warm deze week. Maar ze kunnen nu achter het winddoek zitten, en het (1/3) dakje van vrachtwagenzeil geeft ook schaduw. :thumbup: En elke ochtend krijgen ze een nieuw stuk gras wat dan ook nog lekker fris en koel is. Met een boel klavertjes die favoriet zijn en als eerste op worden gepikt. 

   

  Het voer vliegt er door, maar bestaat vooral uit gekregen spullen, die we in een jaar tijd bij elkaar scharrelen en drogen (brood) en dan malen en mengen. Ook eten ze dus graag van die patat, en als we dat niet hebben (zoals nu...) dan voer ik ze brood. Ik gooi er gewoon een stel bolletjes in en die pikken ze helemaal op. (de Peking-eenden zijn nog steeds bang voor hele bollen, die heb ik pas net zover dat ze stukjes brood eten :roll:)

   

  We hebben er nog geen 1 geslacht, zo groot vind ik ze nog niet en door de hitte ligt alles stil hier. Water geven en schuilen voor de hitte zijn de belangrijkste taken (en binnen werken natuurlijk, de boterhammen moeten wel verdiend ;) ) 

  "zodra het wat koeler wordt" is hier dan ook een vaak gehoorde uitspraak. 

  • Like 1

 4. Vanmorgen was 1 van de meloenen nog geler van kleur, en dat sliertje begon te verdorren. Ook klonk de meloen een soort van hol. Dus heb ik hem geoogst. 

  Daarnet heb ik het mes er in gezet omdat ik gewoon TE nieuwsgierig was. En volgens mij is hij goed rijp:

   

  IMG_1822.JPG

   

  Hij weegt zo'n 2,5 kilo en hij smaakt lekker waterig zoet. Niet zo zoet als die dingen uit de winkel (als je tenminste geluk hebt dat je een goeie koopt...) maar dat had ik ook niet verwacht. 

  Lekker verfrissend en uit eigen tuin, wat wil je nog meer :) 

  • Like 2

 5. Ik heb de Golden Midget van De Nieuwe Tuin, en er hangen flinke knoeperts aan! Ik vind het alleen zo lastig om te weten wanneer ik moet/mag oogsten. Ze zijn nu bijna helemaal geel, met aan de schaduwkant nog wat groene strepen. En was er niet iets met dat sliertje? Moest dat verdrogen?

  IMG_1803.JPG

   

  IMG_1804.JPG

   

  IMG_1805.JPG


 6. Dat dachten wij eerder ook Grork, maar de opstapjes die we dan maakten werden totaal niet gebruikt. Dus dat doen we niet meer :) De eenden floppen zichzelf gewoon over de rand. Is de rand te hoog om te floppen dan proberen ze het iets verderop. Ze storten zich gewoon in en uit dat bad. :thumbup:

   

  In dit filmpje doen ze wat moeilijk omdat ik daar sta te filmen. Aan die kant daar dichter bij mij is de kade heel laag. Maar ooooh daar kan je niet komen hoor, als ik er sta :roll:

  • Like 1

 7. Ja ik zie ze ook niet graag :shifty: 

   

  Ik heb vandaag een soort van passata ingemaakt. Gewoon een boel tomaten, wat paprika's, maar ook 2 komkommers (omdat er teveel groeien ;) ) en een hele OK-solo een tijd koken en dan de staafmixer er op en dan door de passeerzeef. :thumbup:

  De dagen hiervoor tomatenpuree, braam-framboos limonade, pastasaus en pruim-braam limonade. 


 8. Vandaag was ik van plan om slagroom te maken. Maar het werd maar niet stijf, ik denk de room te mager door wat melk er door? Nou ja, het werd dus half geslagen room en daar ben ik nu ijs van aan het maken :thumbup: 2 zakjes oplos-espresso er door, en in een rvs kom in de vriezer en dan steeds even goed doorroeren. Het wordt al aardig dik, ik doe het zo in een andere bak en dan mag het helemaal bevriezen.

  Ik heb wel een ijsmachine maar uiteraard lag dat element niet ijskoud. 


 9. Hier ook lekker wat komkommers, ik heb er al aardig wat ingemaakt en gooi er nu ook wat door de pastasaus die ik ga inmaken. 4 planten is ook wel veel voor ons, maar als je zoetzuur wilt maken dan wil je wel leuk wat vruchten in 1 keer kunnen plukken. :thumbup:


 10. Ik heb heel wat tomatenpuree gemaakt, en dus ook heel wat tomatenvocht/water/sap (hoe je het maar noemen wilt...) heet in flessen gegoten. Het leek me wel lekker om brood mee te bakken, dus dat je al het water vervangt voor dat tomatenvocht. Doet iemand hier dat wel eens? Moet ik nog ergens op letten omdat het zoet/zurig is? 


 11. Nee Angela, dan dobbert het broodje er een paar dagen later nog :roll:

  Gisteravond sloot ik ze weer op in hun veilige nachthok en toen begonnen de 4 oudste eenden ineens aan het brood! Vanmorgen voerde ik ze buiten en toen was het brood ineens weer eng. Maar toen ik verder liep kwamen ze terug naar die plek en aten ze alles op. En net ook weer. Ik heb gewonnen ;)  Volgende stap: krentenbollen! :D

   

  @jootje Tja, ongebakken kouwe friet of lekkere witte en bruine bolletjes die ik in stukjes scheur voor ze... ik zou het zelf wel weten ;) 

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...