Jump to content

Jorieke123

Administrators
 • Posts

  24,802
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jorieke123

 1. We moesten toch nog wat voer kopen, ze hadden onze voorraad al bijna op. En de losse zaken (tarwe, maïs, veldbonen) hier uit de buurt waren al aardig gestegen in prijs, maar de zakken met kant-en-klaar voer (waar meerdere mensen/bedrijven wat aan willen verdienen, en stijgende kosten aan hebben) waren echt flink duurder. We zijn er wel achter dat deze kippen in ieder geval o.a. flink wat fosfor en calcium nodig hebben voor hun botten. We zijn nog even aan het zoeken hoe we dat volgend jaar beter kunnen doen. Want die zakken kant-en-klaar voer kosten veel, en er komen een boel ingrediënten van ver. We voeren liever zaken van dichtbij, en dan een complete mix van mineralen enz. er bij...?
 2. We hebben eindelijk bomen die groot genoeg zijn om er varkens onder te houden. Kleine varkens... dat wel Ze ruimen er nu de valappels op en lopen/eten het onkruid en gras plat.
 3. Prachtig die alliums! Veel plezier zondag, wij komen deze keer niet
 4. Omdat ik hele grote tomaten had, heb ik ze deze keer ontveld (vorige keren niet). Dat ging door het formaat lekker makkelijk en snel. Eens zien wat dat doet voor het eindproduct. Oh en ik heb er wat maïzena door geroerd aan het eind, zoals bij de chilisaus van Henk. Dit omdat het de vorige keren toch nog steeds best wel nat was. Ik heb ook gewoon weer lang ingekookt hoor. Maar dan nog. Op deze foto lijkt het heel gladde saus maar dat is het niet, ik heb geen staafmixer gebruikt. Mijn potjes beginnen wel op te raken nu...
 5. ik had het net na de foto toch maar in een grotere pan gedaan.
 6. Ik zou sowieso voor een kweepeer(/appel) gaan. Ik weet niet wat voor een grond en standplaats enz. die precies willen hoor. Maar die van ons doen het al jaren erg goed en hebben weinig tot geen last van beestjes en gedoe. Het blijft meer een struik dan een boom, of zouden ze ook in hoogstam beschikbaar zijn? Nou ja, wij vinden het fijn dat hij mooi laag groeit. Je moet er van houden natuurlijk... kwee.
 7. Wij kregen de overtollige zaden voor onze varkensvelden. En kijk:
 8. Het gaat goed met de kippen, ze hebben weinig last van de hitte. Ze staan af en toe wat te hijgen maar liggen vooral lekker in de schaduw en bij de waterbak.
 9. We hebben met deze warme dagen de ketel buiten in de schaduw gezet en zijn wat dingen gaan stoken. Ik had restjes (schillen, kontjes, bobbels, enz) gember opgespaard in de vriezer, van toen ik een doos gember heb verwerkt: Ik dacht dat daar nog wel wat olie uit gehaald zou kunnen worden. En dat was ook zo, maar het is wel een heeeel exclusief product geworden zeg maar: Wel aardig wat gember hydrolaat/hydrosol nu, dat is ook wel fijn. Maar ik had gehoopt op wat meer olie 2 dagen later hebben we nog sinaasappelolie en mandarijnolie gedestilleerd. Ik had (met hulp van anderen) een boel schillen gedroogd afgelopen winter. Ook daar kwam niet zoveel uit, zeker als je het vergelijkt met die 1e keer dat we sinaasappelolie destilleerden. Sinaasappel: (de kleuren vertekenen nogal door onze zonnewering ) Mandarijn, een stukje lichter van kleur: Maar goed, de opbrengst is een heel stuk beter dan bij die gemberolie. Het is maar net waar je het mee vergelijkt he. Voor nu is de ketel weer even opgeborgen. Ik heb nog wel rozemarijn liggen maar we hadden geen zin meer.
 10. De ossen lopen op 'de achterste hectare', en daar sproeien we niet. Ja... zo af en toe geven we de 3 hakbosjes water, en dan pakt de sproeier ook een klein stuk van het gras mee. Maar goed, het is er dus ontzettend droog en dor. En dus hebben ze niet veel te eten. Op andere plekken sproeien we meer, omdat daar veel (nieuwe) boompjes staan die anders gewoon dood gaan. En daar groeit het gras wel. Ook kunnen we leuk 'oogsten' van een aantal wilgen en vlier en andere bomen en struiken die onze ossen wel lusten. Ze krijgen nu elke dag 2 zitmaaier-bakken vol gras en we knippen +/- om de dag wat takken voor ze. (we slepen de takken met een touw naar achteren) We (of beter: de ossen) hebben ook veel last van vliegen. En daar hebben we nu wat dingen voor opgehangen. Volgend jaar gaan we daar eerder mee beginnen, dan loopt het hopelijk niet zo uit de hand.
 11. @hoekman Is de foto wel op het forum gezet (geüpload)? Of komt het van een andere site?
 12. Voor nu doe ik niet meer mee, de komende komkommers eten we lekker allemaal op. Deden we al wel hoor, ik had alles ingezet op die ene die ik heb ingezonden.
 13. Ik stond net bij de ossen, om ze water te geven. En ik had ze een zak wat oudere hooi gegeven want hun gras groeit voor geen meter dus we voeren ze wat bij. En er kwam een helikopter aan. De luchtmacht is deze week weer eens aan het oefenen hier, met idioot laag overvliegen bijv. En de ossen keken al wel wat moeilijk naar dat lage ding. Maar het was nog OK. En 5 tellen later kwam er een 2e helikopter over, die zo laag vloog dat je zo ongeveer elk kabeltje kon zien zitten. Nou dat werd ze te eng en ze stoven er vandoor!! Gelukkig weg van het hek (en dus ook van mij) en er is ruimte zat om even te stuiven zeg maar. Zo'n 50 meter verderop kwamen ze tot stilstand en stonden wat verwilderd naar mij te kijken. Ik heb wel eens gelezen dat een koe op weinig anders let als je ze een berg voer geeft en ze dus staan te eten. Dat ging in dat geval over vuurwerk en melkkoeien dacht ik. Nou goed... onze ossen hadden het hooi nog in hun bek en konden zo'n laag overvliegende dreiging niet negeren. De varkens hadden uiteraard nergens last van.
 14. Ontbijtje Erny was hier laatst en die vroeg hoe de kippen dan weten wie in welk hok moet. Omdat ze wel allemaal door elkaar lopen overdag. Nou... dat weten ze niet. We vullen hun voerbakken en zetten er eerst 1 in het ene hok. Zodra daar genoeg kippen in zijn gegaan, doen we de deur dicht en dan zetten we de 2e voerbak in het 2e hok. Die laatste kippen staan dan nog een beetje verward bij het 1e hok maar met wat aanmoediging lopen ze toch naar dat andere hok. En dan zit iedereen veilig binnen en ze kunnen er eten, drinken en vooral slapen tot we ze 's ochtends weer los komen laten.
 15. Jorieke123

  Pompoen 2022

  Ja hoor, dat doe ik al jaren. Het is dan alleen iets lastiger om maïs te oogsten, want je moet voorzichtig zijn dat je niet op een pompoensliert staat. En de pompoenen willen nog wel eens tegen de maïs omhoog klimmen en is daar toch wel wat te zwaar voor (zodra er een vrucht vormt).
 16. Bedankt weer! Ik meld me wel weer als ik nieuws heb
 17. Ok... en nu wil ik ze dus langer bewaren. Of toch zeker in ieder geval tot het volgende tomatenseizoen. Die hele droge kunnen gewoon al die tijd in een pot blijven? Je schrijft ook over vacumeren, dat zou ik ook kunnen doen. Invriezen doe ik liever niet, maar als het moet dan moet het. En die (half-gedroogde) in olie zijn in de koelkast maar een paar weken houdbaar lees ik hier en daar? Of zelfs maar 4 dagen? Sja daar verwerk ik ze natuurlijk niet voor, nu eten we verse tomaten! Zou ik dan nog wat kunnen met flink hete olie en dan afsluiten (in een pot)?
 18. Deze nieuwe lading heeft 4 uur in de oven gezeten. Iets warmer, maar ook weer geen 100 graden hoor, zoals je ook wel in sommige recepten leest. Dan gaan ze toch gewoon bakken/zacht worden? Dat lijkt mij bijna roosteren ipv drogen. Er liggen er nu nog wat te drogen die iets dikker waren en nog aardig nat aanvoelden. Die haal ik er over een uurtje uit denk ik.
 19. Ik heb ze toch wel zo'n 12 uur in de oven gehad denk ik? Of wat langer nog. Volgende keer houd ik het beter bij En dan heb ik niet de hele tijd de warmte aan, soms ook alleen de ventilator en dan gaat er nog wat restwarmte rond zeg maar. Het kan vast sneller als ik nog wat oefen. Temperatuur een ietsje hoger, en de oven wat minder vaak op een kiertje als ze toch al minder vocht bevatten? Ik heb deze helemaal kurkdroog gemaakt. Al is een enkele nog ietwat buigzaam... die had ik nog even apart in de oven toen ik de rest al in een pot kon doen. Maar echt veel harder zijn ze niet geworden. Dit was ergens halverwege: En zo zijn ze nu: Dat zijn de 'zwarte' kerstomaten, die zijn wat groter dan een gemiddeld kerstomaatje. En dan deze soorten nog:
×
×
 • Create New...