-
Aantal items
110 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door Klavertjevier
-
Barnevelders zouden ook niet zo vaak broeds zijn. Ik heb nu vier Barnevelders van nog geen jaar oud en ze zijn alle vier broeds. Het kan ook kopieergedrag zijn want ze klitten erg op elkaar. Nu zitten ze zelfs met drie tegelijk op een legnest broeds te wezen. 🫤
-
Ik doe geen uitspraak, ik zet er alleen vraagtekens bij. Als er verhoogde concentraties PFAS in kippeneieren gemeten worden, hoe zit het dan met eieren van andere vogels in de betreffende regio. En even een citaat van de website van het RIVM, gepubliceerd 15 april 2025: "RIVM doet onderzoek naar de oorzaak Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid PFAS in de particuliere eieren op elke locatie anders kan zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de PFAS in deze eieren komt. Mogelijk zijn regenwormen (externe link) de oorzaak. Deze kunnen door de kippen worden opgegeten. Het RIVM doet momenteel vervolgonderzoek naar bronnen van PFAS in particuliere eieren. Kortom, RIVM is paniek aan het zaaien terwijl ze zelf geen duidelijkheid kunnen geven. Ik blijf dus mijn eigen eieren gewoon eten.
-
Dus het RIVM weet wel te vertellen dat PFAS in de eieren zit, maar niet waar het vandaan komt. Je mag van zo'n instituut toch verwachten dat ze daar zo langzamerhand wel achter zijn. Zeker bij de kippenhouders die hun eieren hebben laten testen en een rapport kregen met een hoge concentratie PFAS. Regenwormen al onderzocht? Mereleitjes al onderzocht, die eten ook wormen? Monsters kippenren? Drinkwater?
-
Aanmeldtopic MTFD zaterdag12 april 2025
Klavertjevier reageerde op Jorieke123's topic in Moestuinforum dag
Met! Want ik ga mee -
Wie heeft advies voor een goede kleine hakselaar?
Klavertjevier reageerde op CJodokus's topic in Huiskamer
Je hebt hakselaars met messen. Die maken inderdaad veel lawaai. Je hebt ook wals-hakselaars. Die zijn stiller. Bijvoorbeeld: https://www.hbm-machines.com/nl/p/hbm-fluisterstille-elektrische-hakselaar-2800w-tuinhakselaar-houtversnipperaar-voor-45-mm-takken?sku=57389HBM&kb=ga_pm_18574139443_&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw7dm-BhCoARIsALFk4v9K_eAxHDaxyUNOLYx-Ub-nC8rdAP7E3E3oG3JwfEEldzuCD0-PK14aAidHEALw_wcB Dit is de wals: https://www.hbm-machines.com/nl/p/messen-voor-de-hakselaar-57389hbm -
@Liekie Heb je al diatomeeënaarde geprobeerd? Nat maken tot het een papje wordt zo dik als yoghurt en dan het hok en vooral de kieren dichtsmeren.
-
Lijssie van Bonnie F (ik wil evt bestelling halen bij vd Wal) 2025
Klavertjevier reageerde op bonnie f's topic in Moestuinforum dag
Wat betreft de broedeieren Bloemkip/Amrock: Hierbij een foto van onze Zweedse Bloemhaan met zijn kuikens. Ze bleken autosexend te zijn, wat ze van de Amrock-moeders hebben meegekregen. De haantjes zijn met een witte vlek op de kop geboren. De hennetjes zijn uiteindelijk grotendeels zwart geworden. De haantjes zijn koekoek, net als de Amrocks, maar met wat verdwaalde kleurtjes. Van de vijf eieren die we uit lieten broeden (natuurbroed) zijn er dus vier uitgekomen. De haantjes hebben we niet gehouden. De hennetjes zijn inmiddels goed aan de leg, ondanks de winter. Bonnie noemde ook de kruising Bloemkip/Barnevelder. Die combi hebben we nog niet geprobeerd. Als er interesse is zullen we tzt broedeieren apart houden. -
Onze Amrocks houden ook een winterpauze. Gelukkig zijn de "kuikens" van vorig jaar begonnen met de eerste eitjes dus we zitten niet zonder, al zijn ze wat aan de kleine kant.
-
Citaat uit het hiervoor gelinkte artikel: "Bij een aantasting is de boom al zodanig verzwakt dat rooien en opruimen eigenlijk de enige oplossing is" Oeps... Daar zit je niet op te wachten, maar als je meer bomen hebt zul je dit misschien wel moeten doen.
-
Mijn compostbakken zijn in één sessie gevuld met groen en bruin: Hooi, kippenmest, vers tuinafval, keukenafval en blad. In een paar dagen liep de temperatuur op tot 50-70 graden. Dat was enkele maanden geleden. De bakken zijn inmiddels flink ingezakt. Zojuist gemeten, alle drie de bakken staan nu op 15 graden bij een buitentemperatuur van 10 graden. Er is dus nog wel warmteontwikkeling en dat is weer goed voor het bodemleven. Wormen zijn nog flink actief, dus ik laat het voorlopig zo.
-
Amrocks zijn inderdaad mooie en makkelijke kippen. Zoals eerder genoemd hebben wij daar kuikens van, maar pa is een Zweedse bloemkip, dus de twee hennetjes zijn zwart geworden en de twee haantjes zijn koekoek. De haantjes konden we helaas niet houden. De buurvrouw heeft er eentje geadopteerd maar de andere is helaas op wintersport.
-
Vorig jaar een bron laten spuiten door een lokale "aannemer". Bron is 10m diep maar dat was niet per se nodig, maar de buizen worden geleverd in lengtes van 5 meter en zijn apparatuur was daarop afgestemd. We hebben een klein pompje maar helaas geen hydrofoor/drukvat. Dat was wel makkelijker geweest. Nu is het vol aan of uit. We hebben hem het hele seizoen in een kast staan vlak bij de moestuin. Toevallig gisteren weg gehaald ivm winterperiode. De slang laat ik in de bron achter. We hebben twee vrijstaande watertonnen die we regelmatig vullen met deze pomp zodat we voor een gietertje water niet de pomp aan hoeven te zetten. De pomp is deze: https://kibani.nl/voor-de-tuin/kibani-beregeningspomp-3000-liter-p-uur Maar daar komen dan nog de nodige bochten en koppelingen bij om er een Gardenaslang op aan te sluiten. Vergunning is meestal niet nodig maar in veel gemeenten is inmiddels een meldplicht om te weten wie en waar er grondwater opgepompt wordt.
-
Karton met compost er op is een goede en makkelijke methode. Zelfs op ons weiland met veel onkruid ging dat prima. Wel dik genoeg (golf)karton kiezen en bij voorkeur twee lagen. Wel ongecoat karton en zonder plastic uiteraard. Kijk op marktplaats voor adresjes in je regio.
-
Ik maakte al jaren compost met twee plastic vaten met de "wormen-methode". Dus regelmatig omscheppen omdat het een traag proces is. Nu we een grotere moestuin hebben moet er veel meer compost geproduceerd worden. De palletmethode is dan erg makkelijk. Op de foto's de drie bakken. Links en rechts om materiaal te verzamelen en dat mag vast gaan verteren. De middelste bak bouw ik dan in één keer op met vers groen afval, oud groen afval, hooi met mest uit het kippenhok, gemaaid gras, eikels van de oprit en keukenafval uit een plastic compostbak. Wonderlijk hoe snel de temperatuur dan oploopt. En een mooi gezicht als 's morgens de damp er af slaat. Oeps, dat gaat een beetje te hard. Het resultaat van de vorige sessie. Dit is het resultaat na een maand of 6. Ik laat het vrij grof, dan kan het nog langzaam verder verteren.
-
@Mellie Het kan een kapot ei zijn geweest maar dat hoeft niet. Het kan ook zo zijn dan de "eierfabriek" de schaal vergeten is. Zeker omdat je omschrijft dat de "fabriek" meer dooiers maakt dan schalen. Deze dooier is dan van de band gevallen Wij hebben het ook eens gehad bij een van onze Amrocks en die hebben we onderworpen aan een inwendig onderzoek. In het donker de kip van de stok geplukt, latex handschoen aan met wat olijfolie en dan met je vinger even voelen of je iets hards tegen komt. We vonden toen niets.
-
-
Hier een foto van onze vier kuikens van 5 weken met een trotse vader (Zweedse Bloemkip). De moeders zijn Amrocks. We denken dat de zwarte hennetjes zijn en de grijze haantjes.
-
Joep en Jorieke, Bedankt voor de gastvrijheid. En bedankt allen die aan het succes van deze dag hebben bijgedragen. Leuke en leerzame gesprekken. En ik moet gaan nadenken over loopeenden. Hmmm.
-
Kippen aanschaffen voor "goedkope eitjes" valt nog te bezien. Ik heb 6 hennetjes en een haan. Per maand geef ik € 20,00 uit aan graan en legkorrel. In een jaar dus € 240,00. De kippen leggen tot nu toe 3 eitjes per dag en ze hebben in de winter doorgelegd. Dat komt op ongeveer 22 cent per eitje. Als ze broeds worden of in de winter minder gaan leggen dan lopen de kosten voor voer op tot ongeveer 25 tot 30 cent per eitje. Tel daar bij de aanschaf van kippen, hok, omheining, voerbakken, medicaties en zo dan is het niet heel rendabel. Maar wel veel leuker dan een tray dubieuze eieren van de supermarkt.
-
Als de kippen PFAS binnen krijgen dan krijg je dat ook van de groenten uit je moestuin. Dan kun je de sla en zo ook gaan testen. Tsja, wat moet je daar mee?
-
Wij zitten ook te wachten tot een kip broeds is. Inmiddels houden we wat eieren achter de hand. Die liggen koel en worden iedere dag gedraaid. Zodra er een kip zo ver is gaan ze er onder. Het worden dan kruisingen Amrock / Zweedse bloemhaan.
-
@speets Ik heb 6 hennetjes, 4 Amrocks, 1 Zweedse bloemkip en 1 kruising. Tot nu toe blijven ze allen de hele winter door leggen zonder bijlichten. Gemiddeld 3-4 eitjes per dag. De Amrocks zijn nog geen jaar oud. De andere twee zijn onbekend.
-
Aanmeldtopic MTFD zaterdag13 april 2024
Klavertjevier reageerde op Jorieke123's topic in Moestuinforum dag
Klavertjevier dus. -
7 Jonge hanen (mix) af te geven
Klavertjevier reageerde op shivalle's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Ik hoop dat je hem kwijt kunt maar zoals hierboven al genoemd is is er nauwelijks vraag naar. Zeker als het geen rashaan is. Dan is de slacht vaak de enige optie en misschien beter dan ergens dumpen. . In de kippenwereld geldt dan ook: Ieder hennetje had een broertje. -
@Roelie Bedankt voor de tip maar ik zaag het stammetje af rond 1,5m. Dat voor wat betreft de wilgen aan het eind van onze boomgaard, in een drassig stukje grond. Dan kan de maaier er nog onderdoor en is er niet teveel uitzicht weg. In de kippenren staan er een paar inderdaad op kniehoogte zodat de kippen wat meer schaduw krijgen. Die heb ik gepoot met een vertakking aan de bovenzijde zodat ze wat breed worden.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.