Jump to content

MSDG

Members
 • Posts

  142
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Wortelvelden zijn ook mijn eerste ingeving, te wijten aan een donkere en vochtige omgeving. Als de boom goed luchtig gesnoeid wordt en er licht op de stam gaat vallen zouden deze wortelvelden niet verder moeten groeien. Voor de boom kan het voor zover ik weet geen kwaad.
 2. Ik ben er tevreden over want mijn moestuin ligt niet bij huis en om iedere keer de complete etensresten op te vangen en naar de moestuin te slepen zorgt ervoor dat ik een geurende emmer in het keukenkastje heb. Terwijl ik de bokashi-emmer mooi stap voor stap kan vullen, met z'n tweeën deden we er 3,5 maand over om te vullen, vooral omdat ik ook een beetje variatie heb toegepast. dit heb ik nu zo'n 2,5 week geleden op de composthoop op de moestuin ingegraven en dat was nu al heel mooi verteerd. Zeker voor de wat houtige en harde organische materialen zoals stronken van groentes, takjes of eierschaelen is bokashi in mijn ervaring veel sneller. Het afgetapte sap heb ik meerdere malen buiten bij m'n tuinplanten gebruikt en die klagen niet, maar ik zie ook geen supergroei. Er zit een commercieel tintje aan, maar zolang het een beetje te doen is qua prijs (de emmer was een cadeautje), vind ik het wel heel prettig. Ik vergelijk het met standaard koud composteren op een hoop en de wormentoren. Die laatste heb ik weg gedaan vanwege het tempo, de wormen waren mij veel te traag. Koud composteren is prima, maar ik wil niet iedere week een bakje resten naar de moestuin slepen en op de hoop gooien i.v.m. ongedierte. Hopelijk heb je hier iets aan.
 3. De takken die van laag wegkomen en stekels hebben kan je wegnemen. De hoofdtak aan de bamboestok is de enige die je over wilt houden. De entplek is niet meer goed zichtbaar voor mij, maar alle energie gaat nu naar de uitlopers van de onderstam, de takken waar stekels op zitten. Regelmatig in het groeiseizoen lage takken en groeipunten met de hand weghalen zodat de energie van de onderstam in de pruimvariëteit gaat die je wilt en niet in de uitlopers van de onderstam.
 4. @weknow, gezien de bladvorm en kleur van het hout ben ik snel geweest in mijn oordeel dat het wel een prunus-soort moest zijn. Ik heb vorig jaar hagelschot gehad in m'n Victoria pruim en dat gaf exact hetzelfde schadebeeld. Als je kijkt naar het meest rechtse blad dan zie je denk ik duidelijk het 'mooie' patroon van hagelschot. Verder ben ik het overigens roerend met je eens, niets aan doen is in dit geval waarschijnlijk prima, het is onmogelijk om op basis van deze foto een 100% determinatie van de aandoening te geven. Sowieso is het dit jaar waarschijnlijk een opeenstapeling van verschillende schimmels en sowieso hebben de bomen al zin in de herfst.
 5. Lijkt me hagelschot te zijn, weinig aan te doen maar kan ook niet heel veel kwaad. Vooral schimmels hebben dit jaar de tijd van hun leven omdat het zo vochtig is. Wat kan helpen is secuur al het gevallen blad opruimen en weggooien. Dan beperk je de verspreiding wellicht iets.
 6. Combinatie van botrytis, bramengalmijt en de schade op het blad komt door een mineerder en een ander klein zuiginsect. Zeker over die laatste hoef je je geen zorgen te maken. Zorg dat je na de oogst alle takken die gedragen hebben tot op de grond snoeit, liefst direct nadat de vruchten geplukt zijn en voer de takken en vooral niet gerijpte vruchten af, daar zitten de mijten in. Op die manier krijg je het wel onder controle, maar waarschijnlijk nooit helemaal weg.
 7. @Muggy85, hoezo zou Kirke niet eetbaar zijn?
 8. Courgettes geoogst en aangeboden via kraampje aan de weg, wat denk je, keurig alle courgettes nog in het doosje. 10 nieuwe aardbeiplantjes gezet op de moestuin, Malwina. De andere aardbeiplantjes Sonata en Daroyal met wat koemest bemest zodat er goede bloemknoppen worden aangemaakt, ze gaan hun tweede jaar in. Opgekweekte bietjes gepoot, maar veel haarworteltjes beschadigd dus ik vrees dat er niet veel gaat gebeuren. Rucola, veldsla, peterselie en koriander gezaaid. Twee specie-emmers onkruid afgevoerd en alle borage uitgetrokken. Ik reageer helaas nogal op de borage als ik langs de haartjes van de plant veeg, met jeukende plekken tot gevolg. Jammer, maar die komen volgend jaar dus op een stukje waar ik niet zo vaak langs loop. Helaas lusten de veenmollen ook jonge beorenkoolplantjes waardoor ik er 3 v/d 6 in m’n hoofdbed kwijt ben. De plantjes zonder net en tussen de asperges die groeien als ‘kool’. Soms is het niet te begrijpen waarom het één niet lukt en het ander wel en andersom. ten slotte, een hoop baby-veenmollen een ander huisje bezorgd. M’n vallen zaten vol met de kleine veenmollen.
 9. Bedoel het niet vervelend, maar alle foto’s zijn niet scherpgesteld op de ‘vlekken’. Wat ik wel zie zijn grijsachtige/groene vlekken die meer lijken op een korstmos dan op een schimmel. 😉
 10. Je kunt de twijgen ook nijpen, de groeipunten eruit. Dat zou de aanmaak van vijgen in de oksels stimuleren. Ik heb zelf een klein struikje, misschien maar 50 cm hoog waar over één van de drie hoofdtakken al een hoop kleine vijgjes zitten. Consequente snoei zou de aanmaak van vruchthout moeten verbeteren.
 11. MSDG

  Pawpaw

  @acpronk ik heb ook twee rassen bij eetbaargoed vandaan, Allegheny en KSU Atwood, beide ook hoger dan volgens de verkoopbeschrijving. Bij beide droogde de top vrij snel na aanplant helemaal in, dit jaar zijn ze daar doorheen gegroeid en heb ik een cm of 20 groei in de top gezien. Helaas nog geen verdikte knoppen in de oksels van de zijtakken, hopelijk volgend jaar wel verdikking nu ze goed lijken aangeslagen.
 12. Mocht er nog een wijnbes over zijn dan vind ik het niet erg om van de winter een keer naar Amsterdam te rijden er voor, laat maar even weten!
 13. Ik woon langs de A1, kom je daar toevallig langs op de weg naar Amsterdam? In dat geval zou ik wel interesse hebben in een mooie grote Japanse wijnbes. 😊
 14. Typically the vendors of these traps will gladly inform you on how to use the traps. All the traps come with instructions but you can always get in touch and ask for specific advice. The problem is that of you don’t deal with them that the pest pressure will increase because of the reasons mentioned by weknow. Try to break their reproduction cycle and you’ll notice reduction in the larvae.
 15. Ik heb naar volle tevredenheid mijn bakken gevuld met GFT-compost van van Doorn uit Soest. Prachtige grond en de mooiste groentes geteeld. Kostte me €30 per kuub maar echt waard. Super lage onkruiddruk en geen water hoeven geven.
×
×
 • Create New...