Jump to content

MSDG

Members
 • Content Count

  77
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De blauwe bes en framboos zouden nog in pot te houden zijn, maar niet met elkaar. Blauwe bes verlangt veel zuurdere grond dan de framboos. De kiwi moet in de volle grond, die kun je niet fatsoenlijk in pot houden. Ze wortelen zeer oppervlakkig maar wel enorm ver, ze kunnen wel 6-7 meter per jaar groeien. Het ras van de gojibes ken ik niet, maar ik weet wel dat het een enorme struik wordt, dus kan me niet voorstellen dat die geschikt is voor een pot. Dus helaas, geen van deze soorten kunnen samen ivm behoefte aan verschillende grond en deels omdat ze niet geschikt zijn voor pot.
 2. Dat klopt, de biologische oplossing is om ze weg te vangen en elders weer uit te zetten of te wachten op vogels. Maar omdat ik de rups niet goed herken weet ik niet of dit wel een lekker hapje is voor de vogels. In mijn ervaring is Pyrethrum voor eenmalig gebruik om de plaag onder controle te krijgen prima. Met dit weer is het na een dag of twee helemaal afgebroken en zit de boom binnen een week weer vol met insecten.
 3. @Scififreak, wat ik heb begrepen is dat je beter bloem/maïzena kan mengen met een beetje poedersuiker en dat op droge dagen rond de ingangen van het nest leggen. Dat verkiezen de mieren boven de luizen, nemen de bloem/maïzena mee en kunnen dat niet verteren waardoor het nest van binnenuit langzaam wegkwijnt. Kan wel een kwestie van herhalen zijn. Zelf heb ik trouwens een madame Jeanette in de volle grond, schaam me er voor om een fotootje te posten want die is weggekwijnd met de vele regen Komt nu pas langzaam weer een beetje bij. Volgend jaar lekker in de kas.
 4. Ik kan de rups zo snel niet plaatsen, maar een behandeling met pyrethum zou mijn inziens in dit geval geen kwaad kunnen.
 5. Koriander is een kruid dat juist niet van teveel warmte houdt, bij ons op het complex wordt het veel gezaaid door Turkse/Marokkaanse tuinders en die doen het middenin de winter in de kas en dan einde van de zomer weer als de temperaturen al wat naar beneden gaan. De laatste toefjes koriander plukken ze dan tot november/december. Bij warmte schieten ze heel snel door.
 6. Zeer waarschijnlijk door het rozemarijngoudhaantje, maar het lijkt me sterk dat een hele struik in één dag kaal gevreten wordt, dat duurt wel een paar dagen. Hoe bedoel je een afgesloten border?
 7. Ik heb afgelopen weekend een mannetje en een ananasnaja geplant op advies. Ze staan er lekker fors bij en hopelijk komen ze dit jaar al boven de twee meter uit. 😊
 8. Uitjes staan er nu zo bij, sommige wat dikker dan andere en soms best dik gezaaid. Wat is slim om te doen, nog wat uitdunnen en beetje uit de rij planten? Vermoed dat die sprietjes dit jaar geen echte uien meer worden.
 9. Ik zie iets vergelijkbaars bij m'n victoria pruim en zure kersenboompje, het komt op mij over als slechte bestuiving. Vergeet niet dat de weersomstandigheden erg matig waren dit jaar, waar de voorbije jaren de lente droog, zonnig en warm was. Dus dit is het natuurlijke selectieproces.
 10. Gisteren een net, de eerste 3 aangepikte aardbeiden waren voor mij het startsein om de netten erover te leggen. Doordragers onbekend ras volle planten met heel veel bloemen en vruchten, rijping begint nu dus met het zonnetje goed in de gaten houden. Daarnaast 10x daroyal en 10x sonata geplant en die krijgen nu ook de eerste bloemetjes en uitlopers. Uitlopers gaan er af, doordragers na dit jaar eruit, dat zijn tweejarige planten dus die zitten duidelijk op hun piek. Moet nog ergens stro vandaan halen maar weiger om een godsvermogen uit te geven in de dierenwinkel voor een klein pakje. Iemand nog een makkelijke manier om aan een strobaal te komen?
 11. @Aris JS, hopelijk ben ik niet te laat maar wondafdekmiddel is inmiddels achterhaald. Het is beter om de boom de wonden zelf te laten herstellen. Voor het bestrijden van de appelbloedluis beter de andere beproefde methodes proberen en de wonden niet gaan afdekken.
 12. Eens met wat Tielse flipje schrijft. Ik heb het vorig jaar op onze hoogstam Elstar goed kunnen bestrijden door ze weg te boenen met een oude tandenborstel waarmee ik goed in de kieren heb geborsteld. Dit heb ik de hele zomer iedere week gedaan en de hele boom nagelopen. Vanaf dit vroege voorjaar wederom iedere week gecheckt en ben er compleet vrij van. Daarnaast hang ik preventief oorwurmpotjes, die lusten er ook wel een paar. In de Fruithof in Frederiksoord zag ik dat ze zwarte plastic zakjes met stro gebruiken als ‘oorwurmpotjes’, wellicht dat dat iets effectiever werkt dan de omgekeerde terracottapotjes die ik gebruik maar het oog wilt ook wat. Een oplettend oog dit jaar en volgend jaar zal je al veel helpen!
 13. Er zijn manieren om de bladaarde sneller te verkrijgen, o.a. door het blad te shredden en af en toe een stikstofrijk plasje er overheen bijvoorbeeld. 😉
 14. Onkruidjes getrokken, veenmol gevangen en verhuist. M’n pawpaw en nashiperen even rechtgezet en opnieuw aangebonden. Paar stukjes opgekomen haagwinde met zoveel mogelijk wortel uitgegraven, een never ending story. De vruchtbeginsels van de bessen en peren bewonderd en geconstateerd dat de aardvlooien niet meer in de paksoi zitten!!!
 15. Even ter check, een verhoogd plantgat van ingegraven 60x40 tegels met op de bodem ook een tegel in de klei, gaat dat de vijg voldoende tegenhouden om vrijuit te wortelen of drukt ie z’n wortels daar makkelijk doorheen? Hier op de moestuin staan monsters maar daar zit ik niet op te wachten. Ontwateren moet geen probleem zijn, ik meng er wel een zak zand doorheen. Wil vooral een klein beheersbaar boompje tot een meter of 2 à 2,5 max.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...