Jump to content

MSDG

Members
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Goldfish, grootste uitdaging zou dus zijn als we de komende periode onder die 9 graden duiken? Dan gaan de bestuivers weer in rust terwijl de bloesem juist op gang komt? Zou jammer zijn als we elk jaar zo afhankelijk van het weer zijn, dan wordt de honingbes denk ik snel alleen iets voor een liefhebber die genoegen neemt met mindere jaren.
 2. Gisteren op de tuin geweest en er begint wat te gebeuren, eerste jaar op hun definitieve plek met een goed voorbereid plantgat en een dikke mulchlaag. 👍 Beginnen ze bij jullie met deze temperaturen ook al? Dit was de verste, de andere drie struikjes waren nog een stuk minder ver. 😉
 3. @Fruitige Esther als we de weersvoorspelling mogen geloven knallen we door naar een temperatuurverschil van om en nabij de 25 (!) graden in één week tussen afgelopen zaterdag en komende zaterdag. Weliswaar de absolute minimale en maximale waardes maar toch... Wat denk je dat dit gaat doen met de honingbessen? Te vroeg pieken wellicht en geraakt worden door late vorst in april/mei?
 4. Even doorgelezen dit topic, leuk om te lezen en te zien dat er nog zoveel te ontdekken valt op vijgengebied. Heeft er iemand ervaring met 2/3 soorten in één plantgat, concurreren ze elkaar weg of blijven ze allemaal overeind? Ik heb op de moestuin plek voor één speciekuip met vijg(en) maar heb liever drie rassen op één plek dan maar één en enten heb ik nog niet zoveel zin in.
 5. Ik denk dat je dat wel kunt wensen maar dat de algemene tendens is dat het weer en dan met name het uitblijven van echte winter er voor zorgt dat er geen peil op te trekken is. Dan zou mijn tip zijn om zoveel mogelijk rassen te kiezen die tegelijk bloeien op papier.
 6. Mijn toevoeging aan dit verhaal, de kaki's hier uit de supermarkten hebben universeel 'Rojo Brillante' als naam en komen uitsluitend uit Spanje. Een erg flauw smakende kaki naar mijn mening met een narijping op de fruitschaal tussen 4-8 weken hier. Voor mij blijft het een intrigerende vrucht omdat er zoveel fans zijn en ik alleen met de Rojo Brillante's in aanraking ben geweest welke echt niet bijzonder zijn. Nog een linkje: https://www.agf.nl/article/9134079/spanje-uitstekende-vooruitzichten-voor-rojo-brillante-kaki/ Als iemand nog een plek heeft om lekkere kaki's te vinden dan houd ik me aanbevolen!
 7. Dat verklaart een hoop. Voor mij direct de toegevoegde waarde van dit forum, anders bleef ik maar zoeken en zoeken. Voor wat betreft de uiteindelijk maat van de bomen, we gaan het mee maken. De moestuin heeft redelijk voedselrijke klei maar best nat. Uiteindelijk kan je er natuurlijk altijd een stukje afknippen als ze te groot worden, ik ga het wel zien. Het zijn gelukkig niet de duurste boompjes dus een beetje experimenteren in het snoeien doet er voor mij niet heel erg toe. Dank voor de toevoeging, ik zal als ik de boompjes binnen krijg nog even een paar plaatjes schieten!
 8. @acpronk, graag, hoe meer ervaringen hoe beter zou ik zeggen! Ik heb mijn vier struikjes ook bij eerbaargoed vandaan. Zal de mulchlaag wat aanvullen en een fotoverslagje aanleggen van de groei. Ze wortelen geloof ik redelijk oppervlakkig? Dan zal ik even scherper worden op voldoende mulch.
 9. Deze palletranden zijn veilig. Afhankelijk van de omstandigheden heb je kans dat ze inderdaad zijn doorgerot over 5 jaar of minder. Zelf heb ik daarom uiteindelijk gekozen voor tropisch hardhout, verwachte levensduur tussen 15-20 jaar in natte omstandigheden en geen gedoe met worteldoek/zeil/plastic. Verder kan ik ze onbehandeld laten dus geen risico op uitlekken van vervelende en schadelijke stoffen. Mocht ik op een eerder moment besluiten te stoppen/te verhuizen dan kan ik ze altijd afbreken en weer verkopen of verplaatsen. Uiteindelijk is dat economisch gezien de beste keuze, of het ook de duurzaamste is dat kan ik niet berekenen.
 10. @permanatuurtuin, als je het over kleine plantjes hebt, hoe klein dan? De Boreal-soorten die ik heb gekocht zijn tussen 20-30cm groot nu, maar uitbundige groei hoef ik dus nog niet te verwachten? Niet dat dat me persé veel uitmaakt, maar qua verwachtingmanagement bij mezelf is dat wel fijn om te weten.
 11. Mijn bestelde boompjes worden geleverd op een kirschenaller-onderstam, daar kan ik weinig over terugvinden. Iemand enig idee wat ik daar van mag verwachten? Geschatte uiteindelijke hoogte van de boom wordt geschat op 3-5m door de leverancier. Aangezien ik op redelijk rijke klei zit en de afwatering nog ga verbeteren zullen de groeiomstandigheden goed zijn. Ik voorzie een gat in de markt voor kwekerijen om makkelijke soorten zoals nashi te gaan telen en te vermarkten voor de particulieren die graag wat eetbaars willen in de tuin. Helaas kan ik dat hier in de regio met geen mogelijkheid van de grond krijgen, de grond is namelijk veel te duur en heeft andere bestemmingen, maar voor mensen die in een buitengebied wonen...
 12. Vandaag toch nog een laatste Nijisseiki en Kosui gevonden. Uiteindelijk is er veel niet leverbaar door combinatie van COVID-19 en Brexit. Omdat de voedselproductie in de UK omhoog moet is er een run geweest op o.a. de nashiperen en zijn er ook handelaren geweest die hierop gespeculeerd hebben en alles uit de handel hebben getrokken voordat consumenten er aan kunnen komen. Ik vind de jaren zo kostbaar dat ik persé dit jaar ze nog in de grond wil hebben. Dus maar doorgezocht! Zal m’n ervaringen delen hier.
 13. Mensen dit jaar nog goede aanvullingen op dit topic over de nashi? Mijn oog is gevallen op een nijiseikki en een hosui. Veel last gehad van de late nachtvorst? Als de ervaringen nog steeds positief zijn dan gaan ze er dit jaar nog in, waarvan ik er één als leivorm moet gaan zetten i.v.m. beperkte ruimte, maakt het dan nog uit welk ras ik hier voor zou uitkiezen?
 14. Inmiddels heb ik twee speciekuipen ingegraven van 65l met goede ontwatering en onderin een laag zand van 10cm. Daar bovenop tuinturf (helaas geen geschikt zuur alternatief gevonden), en twee onbekende rassen ingezet die ik gratis kon overnemen. Verder ga ik een armzalig klein plantje dat ik eens bij Lidl gekocht heb proberen te planten in een pot met een mengels van zand en koffiedrab, een interessant experiment wat ik online voorbij heb zien komen. Als dit slaagt dan test ik de PH na een tijd en zal ik laten weten of zand/koffie een goed en 'milieuvriendelijk' alternatief kan zijn voor pottenteelt van blauwe bessen. Ik houd jullie op de hoogte!
 15. Als ik zie dat de prijs voor Europees eikenhout gelijk zijn aan die van tropische hardhoutsoorten die bestand zijn tegen permanent contact met water dan lijkt de keus me snel gemaakt. Dan kan ik beter voor het tropische hardhout gaan. Helaas zijn robinia planken blijkbaar niet bestaand in afmetingen boven 300cm met dikte 2,5cm+, dus dat valt helaas af. Kastanje wordt afgeraden voor permanente vochtige omstandigheden. Begin zelfs te overwegen om voor een composiet product te gaan van onbeperkte levensduur...

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...