Jump to content

MSDG

Members
 • Posts

  190
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Huizen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ronde twee van de snoei van het hoogstamfruit op het complex, was gisteren enorm aangenaam ondanks het grijze weer. Meteen even de exacte plaats opgemeten voor een kas, die gaat er definitief komen! Vandaag denk ik even de bessen snoeien. 😊
 2. Sluit me aan bij weknow, weinig snoeien en als er echt een tak in de weg gaat zitten dan enkel vanaf mei na de bloei tot kort na de pluk. Reken er wel op dat deze jongens aardig aan de maat kunnen worden en je dan dus weinig kan corrigeren met snoeien. Verder heb ik gelezen dat de Damson een ouder ras is met blauwe pruimen die inderdaad geschikt zijn voor verwerking en minder voor directe consumptie. Matig je bemesting, met bemesting moedig je vooral groei aan en niet de aanmaak van vruchthout. Vruchtenknoppen vormen zich vooral als de boom zich wilt voortplanten, je wilt de boom dus eigenlijk een beetje laten stressen zodat jij er de vruchten van kan plukken. Ze zijn in ieder geval in het goede jaargetijde verplaatst. Je kan nog overwegen om er de eerste twee jaar op hun nieuwe plek nog even twee kniepaaltjes bij te zetten zodat de wortels zich goed vast kunnen zetten. Zonder palen loop je het risico dat ze bij een vroege zomerstorm scheef komen te staan of zelfs los komen.
 3. Mijn ervaring is inmiddels dat de kiwibes wel zeker 1 tot 3 jaar nodig heeft om goed in de groei te komen, ik heb die van mij absoluut nog niet hoeven snoeien na het eerste jaar. Ze zijn slechts een centimeter of 15-20 gegroeid.
 4. MSDG

  Hoi!

  Succes dit tweede jaar, het is een leuk leerproces! Tip voor de wormenbak: check het laatste filmpje van Ineke Wentink/Ini’s moestuin over hoe zij een wormenbak is gestart. 😉
 5. MSDG

  Start met kas

  Jullie zijn nog prima op tijd! Veel plezier 😉👍
 6. Hoe zijn de meloen avonturen geëindigd? Voor het eerste jaar in de kas wil ik me er ook aan wagen, wat zijn de do’s en dont’s voor de meloenbeginneling? 😊
 7. MSDG

  Paprika in 2022

  @rorror dank voor je bericht en delen van het filmpje! Ik ben mijn kas aan het uitzoeken en dan heb ik nog een vergunning te regelen bij de kascommissie maar als ik dit nu weer lees dan kan ik er bijna niet omheen. Tomaten, aubergines, paprika's, en in de winter lekkere salades, allemaal heb ik er een kas voor nodig. Ik weet overigens niet welke specifieke soort of ras ik heb, ze zijn een keer mee gestuurd door iemand met wie ik aan het ruilen was en de enige beschrijving is Bosnische paprika. Dat maakt het des te spannender wat er uit gaat komen! I'll keep you posted.
 8. Die hydroponics zien er wel geavanceerd uit, zover wil ik niet gaan voor een paar tomaten. We gaan de San Marzano gewoon planten op hoop van zegen. En vruchten met neusrot kunnen wel gebruikt worden voor saus toch?
 9. MSDG

  Paprika in 2022

  Ik heb zaden van de ‘Bosnische’ paprika gekregen, ik vermoed de groene variant die je veelal in de Balkan vindt. Iemand meer info of ervaring over deze variant? Makkelijk om in de buitenlucht te telen?
 10. M’n jaarlijkse vrijwilligerswerk in de ‘snoeicommissie’ voor dit jaar weer opgepakt. Met een aantal anderen snoeien we in januari/februari alle hoogstambomen op ons volkstuincomplex! Een leuk en uitdagend werkje, ook heel leuk om te zien hoe de bomen reageren en of ze luisteren naar wat wij van ze willen. Hopelijk komen er nog een paar droge zaterdagen aan om de klus af te maken. Meer dan 60 bomen zijn het! Komende week hopelijk de definitieve plek van de kas opmeten, m’n vergunning aanvragen en m’n bessen en eigen laagstam fruit snoeien.
 11. @Saalk86wat voor advies heb je als ik San Marzano in de kas wil telen om iets te doen aan die neusrot?
 12. Gisteren m'n zaden op orde gebracht, denk dat ik nu circa 20 soorten heb. Waarschijnlijk ga ik voor dit eerste jaar met een kas (als deze nog op tijd geleverd kan worden), gewoon van alle soorten een plant zetten en daaruit selecteren welke soort ik het fijnste vind. Wellicht twee struiksoorten thuis in een pot, maar ik vind die potteelt altijd wat bewerkelijk met water geven en voeding. Afgelopen zomer alle 'resistente' rassen gewoon verloren aan de phytophtera over de periode van twee/drie weken. Dat was voor mij de doorslag om een kas te willen, tomatenteelt op een complex waar niet iedereen z'n plantjes regelmatig bezoekt woekert de phytophtera extra snel. Sowieso ga ik San Marzano zetten, dat zou toch de ultieme tomaat zijn qua smaak? Anyway, ik moet op m'n handen zitten om niet al een paar tomatenzaadjes voor te zaaien, het kriebelt enorm maar mei is nog heel ver weg.
 13. Je hebt gelijk, ik haalde even wat termen door elkaar, oculeren had het moeten zijn. Het wordt nota bene ook verkocht als oculeermes. Extra advies is vooral ook om je mes goed te onderhouden zodat het prettig werkt! Bij een stanleymesje dus tijdig vervangen. Een mooi scherp snijvlak zonder kartels is wat je het liefste wilt, en dat is een combinatie van techniek en gereedschap.
 14. Heb het universele entmes/oculeermes van Felco, kostte me geloof ik nog geen €20,- en doet het prima. Zit zo'n apart schuifje op waarmee je voorzichtig de bast kan openen voor chipbudding. Ik denk dat het verstandig is om een goede entmethode te kiezen, het gereedschap is enigszins ondergeschikt. Als je enthout voldoende lengte heeft kun je je ook een foutje permitteren zeg maar, knip de slechte kant er af en probeer het opnieuw. Sowieso aan te raden om de snedes te oefenen op verschillende takken alvorens je ent. Afsluiten van de ent met goede enttape is crucialer dan de perfecte snede.
 15. Even een kleine bump, zijn er inmiddels mensen die de jaltomato wat vaker hebben uitgeprobeerd? Heb zaadjes meegestuurd gekregen in een ruil zonder dat ik er om gevraagd had maar er is weinig info en de weinige info maakt me nog niet erg optimistisch om ze ook te zaaien. Benieuwd of een aantal jaar verder de smaak al wat verbeterd is?
×
×
 • Create New...