Jump to content

Klavertjevier

Members
 • Posts

  65
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Soesterberg
 1. Het "weinig vocht" loste zich vanzelf op doordat het water uit het waterslot regelmatig de pot in gezogen werd. Beetje dubieus want echt fris is dat water niet na een tijdje. Maar zoals Bonnie meldde is het prima gelukt en eten we er lekker van. Dit jaar was de 20 liter pot niet geheel vol. Dat zullen we volgend jaar wel doen. Misschien dat het waterslot dan beter functioneert.
 2. Die temperatuurverlaging klinkt plausibel, maar dan zou iedereen daar toch mee te maken hebben als je de pot koeler weg zet?
 3. We (bonnie f en ik) waren verbaasd dat de stenen veel te licht waren om de zuurkool onder te houden. We hebben inderdaad zout water toegevoegd maar waren bang om het teveel te verdunnen. De grote jampot met water op de stenen lijkt vooralsnog een prima oplossing en het waterslot borrelt nu lekker. Hebben anderen ook dezelfde ervaring met te lichte stenen?
 4. @weknow Ik beweer niks. Ik geef ook geen advies. Ik vertel alleen hoe ik het doe. En dat ging over een luchtje. Doe er mee wat je wilt.
 5. @weknow Je vergelijk met de straat oversteken gaat nogal mank omdat je het gevaar duidelijk kunt aanwijzen. Geef maar aan wat het risico is bij mijn compost. Dierlijk materiaal bijvoorbeeld? Er liggen ook dode muizen in mijn tuin. Brood, etensresten, schimmels? Als die op mijn composthoop ontstaan waren ze dus al aanwezig. Aantrekken van ongedierte. Klopt. Maar heeft niets te maken met de uiteindelijke compost. Het enige waar ik geen controle op heb, en niemand eigenlijk zijn de chemische toevoegingen die meekomen met de gekochte groenten en fruit. Wortelremmers op aardappelen bijvoorbeeld.
 6. Ik gooi echt alles wat uit de keuken komt op de composthoop. Groenteafval, bedorven fruit, eierschalen, brood, etensresten. Iedere keer dat ik mijn gft emmertje leeg kieper gooi ik er een schepje aarde overheen. Na een jaar is mijn bak vol en schep ik hem om. Wat dan nog herkenbaar is gaat opnieuw de bak weer in. Wat onherkenbaar is, zwart dus, gaat naar een tweede compostvat. Als die vol is gaat het pas de tuin in. Dat kan dus zomaar over 5 jaar zijn. Dan is echt alles verteerd. Ik zou me niet druk maken over een luchtje, maar mijn bakken staan dan ook buiten reukafstand van het huis
 7. @Charly De stap naar wijn kun je min of meer overslaan. Ik maak nu appelazijn van vermalen appels met schil en al. Die schillen bevatten de natuurlijke gisten maar ook de natuurlijke bacteriën. Omdat mijn appels weinig suikers bevatten heb ik wel wat suiker toegevoegd. Dat laat ik gisten, ondergedompeld in hun eigen sap, maar wel afgedekt. Dan ontstaat een soort cider. Als na twee weken het gisten minder wordt, dan uitpersen en het sap blootstellen aan de lucht, ofwel zuurstof. De bacteriën gaan dan aan de slag om de alcohol om te zetten in azijnzuur en de restanten suiker worden dan nog wel verder omgezet door de nog aanwezige gisten. De twee processen lopen dan in elkaar over. Bij mij komt er dan geen moeder aan te pas. Maar die ontstaat vanzelf op het oppervlak. Na twee maanden heb ik een prima azijn. Dit kun je natuurlijk ook doen met druiven.
 8. @ Mariekeenfrance Ja, de moer ontstaat vanzelf. De pot op de foto heb ik gebotteld en alle moer weggegooid. Slechts met een scheutje azijn ben ik verder gegaan in een kleine hoeveelheid witte wijn en binnen twee weken ligt er weer een dikke laag grijze moer net onder het oppervlak. Staar je niet blind op een moer. Ik begin zo langzamerhand te geloven dat die moeren helemaal niet noodzakelijk zijn. Een moer lijkt mij eerder een afvalproduct. Je hebt de bacterie nodig, hetzij via fruitvliegjes, hetzij via een starter zoals biologische, ongepasteuriseerde azijn.
 9. Help! Mijn witte wijnazijn gaat nu zo snel dat ik meer moeder krijg dan dat ik azijn overhoud: De moeders zijn dikke lagen die sponzig aanvoelen. Ik heb ze uitgeknepen en weggegooid. Maar in een nieuwe pot ontstaat weer zo'n dikke laag. Hmmm.
 10. De warme periode heeft vreemde resultaten opgeleverd. In de keuken ging alles prima. Temperatuur was max 30 graden. Op zolder liep de temperatuur flink op tot max 42 graden. De bierazijnen kregen een vreemde smaak en waren nauwelijks zuur. De zoete witte wijn azijn idem. Deze heb ik opgegeven. De gewone witte wijnazijn deed het prima. De rode wijnazijn was een verrassing. Flink ingedampt en daardoor een enorm krachtige smaak en de zuurste azijn die ik tot nu toe gemaakt heb. Mijn azijnproject is nu terug gebracht tot witte en rode wijn en alles staat nu op de keukenkast.
 11. De biersmaak blijft uiteraard, maar dan zuur en zonder belletjes. Zal het goed doen in een marinade of stoofpot.
 12. Het resultaat: Links de azijn uit de keuken, rechts de azijn van zolder. De temperaturen in de keuken lagen tussen de 19 en 28 graden. Op zolder tussen de 15 en 38 graden. De keuken blijkt toch favoriet, want daar is dus de dikste moeder ontstaan. Op zolder is de azijn wat meer ingedampt. Wat smaak betreft leek de zolderazijn wat zuurder, maar dat was minimaal. Zodoende heb ik mijn grote potten wit en rood in de keuken staan om voor te rijpen. Daarna tap ik ze over in kleinere potten om op zolder na te rijpen. Maar dat is ook een beetje door ruimtegebrek in de keuken
 13. Het testje ziet er zo uit: Op de voorgrond de twee potten, gevuld met 300ml bierazijn uit de pot op de achtergrond, beiden aangevuld met een blikje Grolsch Kanon 500ml. Pot 4 blijft op de keukenkast staan, pot 5 gaat naar zolder. Wie gaat er winnen? Over 5 weken volgt de uitslag.
 14. Ik heb afgelopen winter met succes azijn gemaakt, vooral de witte wijnazijn en bierazijn sloegen goed aan en vormden dikke moeders. Ik had de potten op de keukenkast staan bij een temperatuur rond de 20-23 graden. Ideaal dus. Maar nu is het mooie weer aangebroken en ik heb op zolder een plek die extra warm wordt. Daar schommelt de temperatuur momenteel tussen de 15 en 30 graden. En binnenkort wordt dat nog hoger. Het is een niet geïsoleerde zolder dus overdag loopt de temperatuur lekker op en 's nachts koelt het weer af. De vraag is dus waar de azijn het snelst gevormd wordt. Ofwel, waar ontstaat de dikste moeder? In de keuken of op zolder? Tijd voor een testje. Wordt vervolgd, maar als iemand al vast een voorspelling wil doen ....
 15. De moeders stapelen zich op. Vooral in de witte wijn en bier groeien de moeders als kool. Inmiddels gaan de azijnen ook hard. Ik heb maar wat flesjes gebotteld om weg te geven.
×
×
 • Create New...