Jump to content

Ireen

Members
 • Posts

  8
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Ireen

 1. Afhankelijk van temperatuur, populatie en hoeveelheid voer die je geeft, kun je per week zo'n 2 tot 6 cm groei verwachten, de wormenbuis in de Balkonton van 50 cm is in de zomer na 2 maanden vol met compost. Hoe het nu in de winter gaat gaan we zien, spannend. Ik verwacht dat het in de wormenbak ongeveer dezelfde hoeveelheid compost per oppervlak aan kan.
 2. Beste Loes, Je kunt inderdaad lang niet al je GFT kwijt in die Balkonton. het is ook niet bedoeld om grote hoeveelheden compost te maken (wat moet je daar dan weer mee op je balkon?). Maar vooral om de aarde in je ton goed gevoed en doorlucht te houden. Dat je dan af en toe wat extra compost hebt is leuk maar dus niet het hoofddoel. Een gemiddeld gezin (en dat zijn wij denk ik wel) kan bij lange na niet al het groenafval kwijt. Zo 2 a 3 keer per week een soepkom vol schat ik in. En daar zit dan ook nog koffiedrab en karton tussen. Een student die vaak afhaalpizza eet zal er wellicht voldoende aan hebben. Wil je echt al je afval composteren dan moet je inderdaad een wormenbak erbij zetten (hebben we ook sinds kort). Of een grotere versie van de Balkonton maken? Wij zijn op zoek naar een mooi groot vat dat ook nog eens niet te dikke wanden heeft en niet afzichtelijk blauw of wit is.... Groet, Ireen
 3. Over die PVC en de voedselveiligheid: sorry, het is niet zozeer de chloor die vrijkomt, maar de additieven. en omdat je nooit precies weet welke additieven zijn gebruikt als er alleen maar 'PVC' op staat zou ik het zekere voor het onzekere nemen. er zijn weliswaar allerlei limieten aan die additieven, maar zeker als je met oude gebruikte plastic containers en buizen enzo werkt weet je dus niet of ze daar aan voldoen. En je weet niet of die limieten die zijn opgesteld om een voedselproduct een paar dagen in te bewaren ook voldoende scherp zijn voor een bak waar je planten weken, maanden of zelfs jaren in laat groeien. Daarom zou ik dus altijd kiezen voor HDPE bron: http://www.nvwa.nl/actueel/kennisbladen-kennisbank-voedselveiligheid/bestand/29946/kennisblad-contaminanten-uit-pvc-verpakkingen, http://www.care2.com/greenliving/which-plastics-are-safe.html
 4. Het is inderdaad de vraag of de wormen de winter overleven. Binnen zetten zou met de Balkonton met twee sterke krachten nog wel kunnen, maar zelf heb ik net een stuk bubbeltjesplastic gekocht om de ton te beschermen tegen extreme kou. Ik heb er zelfs een blogje aan gewijd omdat deze vraag vaak terugkomt: http://balkonton.nl/hoe-overleven-compostwormen-de-winter/ maar het blijft spannend. Ik zou nu in de winter sowieso geen wormenbak of Balkonton opstarten, als het koud is verwacht ik niet veel GFT vertering. Of hebben jullie andere ervaringen?
 5. Het is inderdaad vrij duur, alleen de materiaalkosten zijn al ongeveer €60. Als je individueel gaat inkopen ben je nog duurder uit. En dan nog ongeveer 2 uur arbeid, reken maar uit. Maar ga vooral gewoon zelf aan de slag met materialen die je thuis hebt liggen. op youtube vind je filmpjes met uitleg (zoek naar 'gardenbarrel' of gardentower').https://www.youtube.com/watch?v=ufEQ6ZljJBE. Let op: deze 'GardenBarrel' is veel groter dan de Balkonton. Let dan wel op dat je geen PVC buis gebruikt voor je wormenbuis. De chloor komt vrij en dat wil je niet opeten. Kies dus voor HDPE (High Density Poly Ethyleen), dat is voedselveilig. HDPE vaten kun je ook gewoon kopen bij vatenhandelaren maar kost per stuk vaak al weer €25. Het kan ook in een oude wasmand of vuilcontainer. Ervaring leert dat je wel een tijdje bezig bent met zoeken van materialen, gereedschappen etc. Kies je voor een groot vat, check dan even of de wanddikte niet te dik is, anders is het heel moeilijk om die plantgaten goed te vervormen. We hadden eventjes een DHZ pakket te koop: alle materialen en verbindingsmiddelen, voor €95,- maar we zijn bang dat het resultaat dan niet mooi is of dat mensen gefrustreerd raken als het niet lukt of te lang duur. Vandaar dat we alleen nog maar het DHZ pakket via workshops doen. Dan gebruik je dus ons gereedschap en zijn we erbij om tips te geven. In 3 uur is ie klaar. We moeten nog een goed filmpje maken over hoe we die Balkonton in elkaar zetten. Misschien dat we tegen die tijd dan ook wel weer het DHZ pakket online zetten, maar voorlopig eventjes heel druk.
 6. Als je kit gebruikt om je kraantje lekdicht te maken, kies dan voor zuurvrije kit. De wormen schijnen erg gevoelig te zijn en daarvoor weg te vluchten. Of eers paar dagen/weken goed laten uitluchten voordat je de wormen erin zet?
 7. Interessante discussie, ben me in die compostwormen aan het verdiepen. Wat betreft het 'zwerven' van je wormen: het schijnt zo te zijn dat de Eisinia Fetida (de kleine donkerrode compostworm, zie foto) heel erg honkvast is en niet uit de bak kruipt. dus als je bak binnen staat moet je die hebben. Er wordt echter ook een andere worm als compostworm verkocht: de Eisinia Hortensis ofwel Dendrobena Venata, European nightcrawler, ofwel Springer (deze is iets bruiner, met strepen). Dit is de worm die je bij viswinkels koopt, en ook in de meeste compostwormen-mixen zit. Deze worm schijnt wat avontuurlijker te zijn en moet je dus NIET binnen houden. Hij schijnt wel ongevoelger te zijn voor zuurgraad, kou en vocht. Soms worden beide soorten tijgerworm genoemd, soms wordt juist de ene tijgerworm genoemd, en dan weer de andere, erg verwarrend. Ik hou het dus maar bij de latijnse naam. Ik heb mijn wormen in de wormenbuis van mijn Balkonton, en in een wormenbak buiten. Hoop dat ze de winter gaan overleven en ben benieuwd welke van de twee soorten het het beste gaat doen. De experts spreken elkaar tegen over welke worm het zal 'winnen'. Ik hoop dat ze het allebei goed doen. De fetida zou meer moeten eten (en dus meer compost maken). De Hortensis kruipt ook door de aarde en moet dus voor beluchting van mijn Balkonton gaan zorgen. Ik hou alle info die ik over de twee wormen vind bij op mijn website. Dit overzicht is nog lang niet compleet, maar zie alvast het work in progress op http://balkonton.nl/eisinia-fetida-versus-eisinia-hortensis/ aanvullingen welkom. De wormen op je composthoop zouden volgens mij wel compostwormen moeten zijn. Maar je herkent ze wel: klein, rood, wiebelig. Regenwormen die j ein de tuin vindt zijn (de grauwe worm) zijn diepgravers, ze eten ook wel wat tuinafval, maar vooral ook aarde, dus weinig nut op je composthoop.
 8. Hallo, Ik ga dit voorjaar starten met mijn mini-moestuin in een Balkonton. Dat is een verticale tuin met in het midden een wormencompostvat. Het idee is dat de wormen zorgen dat je net meer hoeft te bemesten. Misschien ken je het systeem uit de VS, daar noemen ze het de Gardentower. Ik zal in het forum over stadstuinieren/vierkante metertuin mijn vorderingen en ervaringen delen. En hoop ook veel van jullie te leren.
×
×
 • Create New...