Ga naar inhoud

Manus02

Members
  • Aantal items

    19
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Manus02

  1. Ik gebruik nu een paar jaar lavameel in de moestuin. De bodemstructuur is duidelijk verbeterd en ook de heermoes is nagenoeg verdwenen. En dat zelfs bij gebruik overdag in plaats van bij volle maan...
  2. Dank voor jullie reacties! @ Pippi, ik ben grote fan van Charles Dowding, dank voor de link! Ik ga me vanaf nu niet meer zo druk maken over die wisselteelt!
  3. Mijn groentemoestuin is verdeeld in vier vakken (aardbeien en vaste planten staan apart). Twee vragen over wisselteelt: 1. Moeten kolen na peulen komen of juist andersom? Ik zie in de boeken dat er verschillende meningen zijn. 2. En is het beter om wortel na aardappel te doen ivm lossere grond? Nu volgt de aardappel de wortel op.
  4. Ik heb een moestuin met vier vakken (aardbeien en vaste planten staan apart). Twee vragen: 1. Moeten kolen na peulen komen of juist andersom? 2. En is het beter om wortel na aardappel te doen ivm lossere grond?
  5. In de vollegrond: spinazie, veldsla, nog wat eikenbladsla-plantjes gezet (met slakkenkraag). In de kas: winterpostelein, roodlof (sla) en chinese kool. Roodlof en chinese kool verhuizen straks naar moestuin.
  6. Dank voor jullie berichten, ik ga het proberen!
  7. Manus02

    aardappels rooien?

    Kan je aardappelen in de grond laten zitten en dan af en toe een maaltijdje rooien in de komende maanden? En dan wel al de plant afknippen ivm Phytophthera? Dan is de grond een soort 'bewaarkelder'. Soms spit ik op een oude plek van eerdere jaren een aardappel op die er heel goed uitziet.
  8. Dank voor jullie berichten!
  9. Twee vragen: 1. Op het veldje met bessen- en frambozenstruiken stonden wat aardbeien. Die moeten nu weg na drie jaar. Ik probeer me goed te houden aan de indeling in vier vakken (peul, aardappel, wortel, kool), maar waar moet ik nu een nieuw aardbeibed maken als ik de opvolging van die vakken niet wil verstoren? Moet ik toch naar een vijf- of zesvaksindeling misschien? 2. En dan nog over de plaats van de tomaten. Die schijnen niet bij aardappels te kunnen, maar het zijn toch allebei nachtschade-achtigen?
  10. Beste Weknow, Dank voor je reactie. Fijn dat ik nu verder kan met jouw suggesties. Er stonden al wel wat aardbeien maar die moeten nu worden verplaatst.
  11. Langs het moestuinpad tot aan de bessenstruiken is er ong. 60 cm onbeplant. Kan je hierlangs bladgroente zaaien, zoals slasoorten, of peterselie? Of is dat concurrentie voor de struiken?
  12. Dank voor je antwoord. Hoeveel kan je van zo'n plant afhalen per keer?
  13. Ik heb prachtige boerenkool op mijn nieuwe moestuin staan en ik verheug me straks op de oogst! Maar: hoe moet je boerenkool eigenlijk oogsten? De een zegt dat je het jonge blad van onderaf moet plukken, de ander zegt van bovenaf bij de kop. En kan je steeds opnieuw blad plukken?
  14. Jeroen81, dank voor de tip ik zet het in mijn agenda!
  15. Wij hebben een elektrische onkruidbrander aangeschaft vanwege hardnekkig onkruid in de voegen van de bestrating rondom het huis. Hij bevalt goed en we hoeven verder geen chemische middelen te gebruiken.
  16. Hoe zorg je ervoor dat de laag stro op de moestuin niet wegwaait?
  17. Dank voor jullie reacties. De tuin is wat verwaarloosd en het is mijn bedoeling om 1x te spitten en te frezen en in de toekomst alleen te mulchen. Onkruid zoals paardenbloem heb ik al verwijderd, alleen straatgras spit ik onder. Ik moet nu wachten tot er iets minder regen valt... Op het complex zie ik overigens dat meer tuinders vanwege de bodemstructuur niet meer spitten dan alleen bij aanvang. Er wordt verder alleen met mulch en mest gewerkt.
  18. Een paar weken geleden kreeg ik een moestuin toegewezen. Het is kleigrond. Ik ben begonnen met wat spitten maar door de regen is alles nu veel te nat. Tot wanneer in het seizoen kan je eigenlijk spitten? Ik heb nog geen compost, kan dat ook later worden aangebracht?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...